pontosnews.gr
Σάββατο, 31/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

200 χρόνια Φιλική Εταιρεία στην Οδησσό

31/08/2014 - 1:00μμ
200 χρόνια Φιλική Εταιρεία στην Οδησσό
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τις εκδηλώσεις διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το παράρτημά του στην ουκρανική πόλη (στη φωτογραφία η σφραγίδα της Φιλικής Εταιρείας). 

Έχουν περάσει 200 χρόνια από τότε που οι Εμμανουήλ Ξάνθος, Νικόλαος Σκουφάς και Αθανάσιος Τσακάλωφ ίδρυσαν στην Οδησσό τη σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν για την προετοιμασία της επανάστασης στην υπόδουλη Ελλάδα.

Η Φιλική Εταιρεία «για την ανέγερσιν και απελευθέρωσιν του Ελληνικού Έθνους και της Πατρίδoς μας», όπως έγραφε ο Ξάνθος στα απομνημονεύματά του, φέτος «γιορτάζεται» στην πατρίδα της την Οδησσό με εκθέσεις χαρακτικών, τιμητικές εκδηλώσεις και μια μοναδική παράσταση χορού.

Υπεύθυνο για τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου, είναι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, και το παράρτημά του στην ουκρανική πόλη που συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής. 

Το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας

Ο χώρος που θα φιλοξενηθούν, όχι όλες αλλά οι περισσότερες εκδηλώσεις, είναι το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας που δημιουργήθηκε το 1979. Στην αρχή λειτούργησε ως τμήμα του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Οδησσού και το 1994  μεταφέρθηκε στην οικία του Γρηγορίου Μαρασλή. 

Άλλωστε το σπίτι του Μαρασλή στην Οδησσό ήταν το μέρος όπου συνεδρίαζαν τα μέλη της κορυφαίας μυστικής οργάνωσης. Το οίκημα έχει χαρακτηριστεί από την ουκρανική πολιτεία ως μνημείο ιστορίας και εθνικής σημασίας. Στις αίθουσές του παρουσιάζονται εκθέματα που αφορούν την ίδρυση αλλά και τη δράση της Φιλικής Εταιρείας.


Το εσωτερικό του Μουσείου Φιλικής Εταιρείας

«Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα» 

Με τίτλο «Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα», το Χοροθέατρο Ροές θα παρουσιάσει στην ιστορική όπερα της Οδησσού, στις 3 Σεπτεμβρίου, ένα δρώμενο με βασικούς πρωταγωνιστές τον Γιάννη Στάνκογλου και τη Χλόη Μάντζαρη. 

Το δρώμενο αντλεί υλικό από κείμενα Ελλήνων και Ρώσων συγγραφέων τα οποία έχει επιλέξει ο Στρατής Πασχάλης. Οι ηθοποιοί θα διαβάσουν έργα των Καβάφη, Σολωμού, Ρωμανού του Μελωδού αλλά και του Πούσκιν σε ένα θέαμα το οποίο είναι αφιερωμένο στην εθνική αφύπνιση του ’21 και στους μακραίωνους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της παροικίας της Οδησσού. 

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων της Φιλικής Εταιρείας θα διοργανωθεί και μια έκθεση χαρακτικών που φέρει τον τίτλο «ILIADYSSEY» και περιλαμβάνει έργα από τη συλλογή του Χρήστου Γιαννάκου. Το θέμα των δημιουργιών που θα εκτεθούν στο Μουσείο Φιλικής Εταιρείας είναι φυσικά τα δυο ομηρικά έπη, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια. 

Την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου στην ελληνική εκκλησία της Αγίας Τριάδας θα πραγματοποιηθεί δοξολογία ενώ θα γίνει και κατάθεση στεφάνων στο Μουσείο Φιλικής Εταιρείας. Την επομένη, το Μουσείο Λογοτεχνίας της Οδησσού θα φιλοξενήσει μια τιμητική εκδήλωση κατά την οποία θα βραβευτούν πολιτιστικοί φορείς και ιδιώτες.

Παράλληλα, όλες τις ημέρες, στο παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού θα υπάρχει έκθεση αφίσας με τα καλύτερα έργα του διαγωνισμού πόστερ για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό, που είχε προκηρυχθεί την περσινή χρονιά.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: YouTube/ "Dourgouti Town" Τρέιλερ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Dourgouti Town»: Απόψε η πρώτη τηλεοπτική προβολή του ντοκιμαντέρ που εστιάζει σε Αρμένιους και Μικρασιάτες

30/01/2026 - 7:03μμ
(Φωτ.: Facebook/Κώστας Αγέρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το συγκλονιστικό ποντιακό τραγούδι του Κώστα Αγέρη για τους αδικοχαμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία

29/01/2026 - 10:20μμ
Σκόρπια αρχιτεκτονικά μέλη από το Μαντείο του Απόλλωνα Χρηστηρίου που ανήκε στην αρχαία πόλη των Αιγών, στη σημερινή δυτική Τουρκία (φωτ.: ΙΗΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα σχεδόν άγνωστο μαντείο του Απόλλωνα αποκαλύπτεται στη δυτική Τουρκία

29/01/2026 - 12:28μμ
(φωτ.: Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«ΙΩΣΗΠΟΣ»: Παρουσιάστηκε το ψηφιακό αποθετήριο ιστορικής μνήμης και πολιτισμού των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδος

23/01/2026 - 6:31μμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: 30 χρόνια προσφοράς – Ένας ψηφιακός ορίζοντας για τον πολιτισμό

23/01/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: 80s Noσταλγία)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπέτυ Αρβανίτη: Η κινηματογραφική επιστροφή μιας μεγάλης κυρίας του θεάτρου που συζητήθηκε

22/01/2026 - 6:31μμ
Το σκηνικό της τελετής ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για τα 98α Όσκαρ στο Samuel Goldwyn Theater στο Μπέβερλι Χιλς, 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσκαρ 2026: Τέσσερις υποψηφιότητες για τον Γιώργο Λάνθιμο – Iστορικό ρεκόρ για το φιλμ «Αμαρτωλοί»

22/01/2026 - 6:02μμ
Αττικό μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο του β' μισού 4ου αι π.Χ. (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αττικό ανάγλυφο και πέντε χάλκινα ειδώλια επαναπατρίστηκαν από το Λονδίνο

22/01/2026 - 3:11μμ
«21 Απριλίου 1967. Εκ της Ελλάδος και πάλιν το φως» γράφει το καθεστωτικό έντυπο (πηγή: ΜΙΕΤ, Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απαγορευμένα προγράμματα, δίκες και λογοκρισία: Τεκμήρια της Χούντας στη Θεσσαλονίκη

21/01/2026 - 4:38μμ
(Φωτ.: antonismiriagos.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αντώνης Μυριαγκός: Με μικρασιατικές ρίζες βρέθηκε από τη Χίο στον Καναδά και από τον Τερζόπουλο στον «Καποδίστρια»

21/01/2026 - 10:55πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

Μια απώλεια και μια νέα αρχή για την Ποντιακή Εστία Μελβούρνης

5 λεπτά πριν
(Πηγή φωτογραφιών: efxinospontos.gr / Φόρης Πεταλίδης)

Τους Τρεις Ιεράρχες τίμησε και φέτος η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης

36 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Αήττητη στα ημιτελικά η Ελλάδα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Καλλιφύτου)

Στον Καλλίφυτο Δράμας έχει απόψε μεγάλο ποντιακό γλέντι

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

H ΕΛΑΣ για τη χθεσινή βλάβη στο 100: «Δεν στερήθηκαν οι πολίτες τη συνδρομή της Αστυνομίας»

2 ώρες πριν
Το μνημείο πεσόντων Ιμίων στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Ίμια: Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία τίμησαν την 30ή επέτειο – Στο επίκεντρο των δηλώσεων η θωράκιση της χώρας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign