pontosnews.gr
Σάββατο, 31/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αντιρατσιστικό: Ανήθικος και αντεθνικός ο αποκλεισμός της Γενοκτονίας

22/08/2014 - 2:25μμ
«Η γενοκτονία των Χριστιανών της Μικράς Ασίας»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ανάλυση του Σάββα Καλεντερίδη για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο*

Αναμεμειγμένοι οι απλοί πολίτες με τους άλλους, που είναι καλύτεροι στο ήθος και το φρόνημα, τη σύνεση και την ευφυΐα, επηρεάζονται απ’ αυτούς και εκδίδουν καλύτερες αποφάσεις και έτσι ωφελείται η πολιτεία. Αυτή είναι η πεμπτουσία της πολιτικής, όπως την ορίζει ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά του, σκοπός της οποίας δεν θα πρέπει να είναι η διακυβέρνηση αλλά η δημιουργία ήθους και η διάπλαση της ηθικής των πολιτών.

Παρακολουθώντας κανείς τις ημέρες αυτές το λόγο και την επιχειρηματολογία ορισμένων πολιτικών του λεγόμενου προοδευτικού (sic) χώρου στις τηλεοράσεις, με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, τη διακριτική μεταχείριση που επιφυλάσσεται στη γενοκτονία των Εβραίων από τους Ναζί και τον σκανδαλώδη και συνάμα ρατσιστικό αποκλεισμό από τις πρόνοιες του υπό ψήφιση νόμου της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολικής Θράκης, του Πόντου και της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους, μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και το πόσο αποπροσανατολισμένοι είναι οι Έλληνες πολίτες που διαπαιδαγωγούνται από τέτοιους πολιτικούς.

Να σημειώσουμε ότι η συζήτηση αυτή γίνεται γιατί ορισμένοι πολιτικοί, που αντιλαμβάνονται το ρόλο τους καταπώς τον ορίζει ο μεγάλος Σταγειρίτης φιλόσοφος, θεωρώντας ότι είναι βαθιά ανήθικο, άδικο, ρατσιστικό, αντεθνικό αλλά και εντελώς παράλογο το να αποκλειστεί η Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων της Ανατολής από το εν λόγω νομοσχέδιο, αποφάσισαν να κάνουν μια πάνω απ’ όλα ηθική πολιτική παρέμβαση. Με πρωτοβουλία του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη, 38 βουλευτές της ΝΔ υπέγραψαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με την οποία ζητούν να μην υπάρχει διακριτική μεταχείριση και να συμπεριληφθούν οι γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί από την Ελληνική Βουλή στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και άλλοι βουλευτές, που ξεπερνούν τους δέκα, οι οποίοι είναι έτοιμοι να συνυπογράψουν την επιστολή προς τον πρωθυπουργό. Υπογραμμίζουμε ότι ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι και ένας εν ενεργεία υπουργός, ο βουλευτής Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Αυτή η ηθική παρέμβαση, λοιπόν, έγινε προσπάθεια από μερίδα πολιτικών που αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί και δημοσιογράφων της ίδιας “συνομοταξίας” να απαξιωθεί και να ενταχθεί σε πολιτικά ή μικροκομματικά παιχνίδια.

Όσον αφορά την ουσία, τα επιχειρήματα των διαφωνούντων με την πρωτοβουλία των 38 είναι του τύπου η ιστορία δεν πρέπει να συγχέεται με την πολιτική, πρέπει να γίνει τεκμηρίωση της γενοκτονίας σε διεθνές επίπεδο και μετά να δούμε το θέμα, έγιναν σφαγές στη Μικρά Ασία που αποτελούν εθνοκάθαρση και όχι γενοκτονία, έγιναν κι αλλού γενοκτονίες οι οποίες δεν έχουν αναγνωριστεί, άρα αφού δεν μπαίνουν όλες να μην μπουν κι αυτές, οι Πόντιοι και οι λοιποί απόγονοι των θυμάτων της γενοκτονίας δεν υφίστανται ρατσιστική συμπεριφορά στην Ελλάδα άρα δεν έχει καμία θέση το θέμα τους στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το Ολοκαύτωμα έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ και διεθνώς ενώ οι άλλες γενοκτονίες όχι, να μη χαλάσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία και άλλα τέτοια.

Αν όλοι αυτοί οι πολιτικοί (και οι δημοσιογράφοι) που επιχειρηματολογούν και με το λόγο αλλά και τις πράξεις τους πρέπει να διαπαιδαγωγούν το λαό και να εξυψώνουν το ηθικό επίπεδο της κοινωνίας είχαν ενσκήψει πάνω στο θέμα, και κυρίως αν είχαν απαλλαγεί από τις ιδεοληψίες και τις προκαταλήψεις τους, θα είχαν ανακαλύψει ότι το 2007 η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars – IAGS), ο πλέον έγκυρος επιστημονικός φορέας σε παγκόσμιο επίπεδο, έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία μεταξύ των μελών του, τα οποία σε ποσοστό 83% εξέδωσαν την ακόλουθη απόφαση:

«Εκτιμώντας ότι η άρνηση της γενοκτονίας αναγνωρίζεται ευρέως ως τελικό στάδιο της γενοκτονίας, που φυλάσσει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας, και προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες,

»Εκτιμώντας ότι η γενοκτονία ενάντια στους χριστιανικούς πληθυσμούς από το οθωμανικό κράτος κατά τη διάρκεια και μετά από του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου απεικονίζεται συνήθως ως γενοκτονία ενάντια σε Αρμενίους μόνο, με μερική μόνο αναγνώριση των ποιοτικά παρόμοιων γενοκτονιών ενάντια σε άλλες χριστιανικές μειονότητες της οθωμανικής αυτοκρατορίας,

»Είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών ότι η οθωμανική εκστρατεία ενάντια στις χριστιανικές μειονότητες της αυτοκρατορίας μεταξύ 1914 και 1923 αποτέλεσε μια γενοκτονία ενάντια σε Αρμένιους, Ασσύριους και Έλληνες.

»Η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών ζητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες ενάντια σε αυτούς τους πληθυσμούς, να εκδώσει μια επίσημη συγγνώμη, και να λάβει τα γρήγορα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση.»

Ελπίζουμε την ερχόμενη εβδομάδα, που θα έλθει το νομοσχέδιο προς ψήφιση, να επικρατήσει σύνεση και λογική και να μην ψηφιστεί ένα νομικό τερατούργημα εις βάρος του Ελληνισμού.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ώρες ο υπουργός δικαιοσύνης ζήτησε αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή για τις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από τη συνάντηση των Τούρκων ερευνητών με πληροφορητές και πληροφορήτριες (φωτ.: Facebook / Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ερευνητικό ενδιαφέρον από την Τουρκία για τους ελληνικούς τουρκόφωνους πληθυσμούς του Πόντου και της Καππαδοκίας

30/01/2026 - 9:14μμ
Άποψη του λιμανιού της Τραπεζούντας
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Φωτιάδη: Όσοι από μας κάνανε πλιάτσικα στους Τούρκους βρήκανε τον μπελά τους

30/01/2026 - 8:21μμ
Ο «αγαπημένος» μας λόγω της ιστορίας του μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης Τραπεζούντας και το εξώφυλλο του περιοδικού «Αστήρ του Πόντου» (φωτ.:  Αδελφοί Κακούλη, Ψηφιακά Αρχεία Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης ΑΠΘ / Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η επίτροπος Λεμόνα, ο πρωτοψάλτης Γούτας και η πρεσβυτέρα Παλάσσα της Μητρόπολης Τραπεζούντας

30/01/2026 - 10:03πμ
Η Λαραχανή μιας άλλης εποχής (πηγή: tr.wikipedia.org/wiki/Akarsu,_Maçka)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Γουρζουλάς στη Λαραχανή και η «Σπέλια» που θυμίζει στόμα του κάτω κόσμου

29/01/2026 - 8:29μμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών & Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών «Ο Καπετάν Ευκλείδης»: Με το βλέμμα στο μέλλον η κοπή της βασιλόπιτας

29/01/2026 - 7:28μμ
Υλικό που συγκροτεί το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού, της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η μνήμη γίνεται γνώση: Η Στέγη Κειμηλίων του Ποντιακού Ελληνισμού

29/01/2026 - 5:09μμ
Άποψη του Τουρχάλ, θέσης που ταυτίζεται από πολλούς ερευνητές με την αρχαία Γαζίουρα. Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο «A Journey of Exploration in Pontus, Βρυξέλλες, Polleunis et Ceuterick, 1903» του John George Clark, εκδ. ANDERSON (πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα/ searchculture.gr/aggregator/edm/travelogues)
ΠΟΝΤΟΣ

Γαζίουρα: Ένα από τα θησαυροφυλάκια του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ’ και αρχαίο βασίλειο κατά τον Στράβωνα

29/01/2026 - 10:20πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πανοράματος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πανοράματος: Σε κλίμα συγκίνησης και ενότητας η κοπή της βασιλόπιτας

29/01/2026 - 9:46πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κω - ο Ξενιτέας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βασιλόπιτα, Γενική Συνέλευση και έκτακτη επίσκεψη στους Πόντιους της Κω

28/01/2026 - 10:33μμ
Η φύση που πάντα εντυπωσιάζει στη Ματσούκα δεν άφησε ασυγκίνητους τους Ανεφορίτες της ιστορίας μας (πηγή: sirtcantam.com.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Του Τσουντσουναδίων το κέιφ’ – Μια πλάκα απ’ τη Ματσούκα με πρωταγωνιστές μερικούς Ανεφορίτες και μπόλικα κουκιά

28/01/2026 - 9:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Το έκανε θρίλερ, αλλά πήρε τη νίκη ο Παναθηναϊκός στη Λιόν

20 λεπτά πριν
Η Κάθριν Ο’ Χάρα σε φωτογραφία του 2024 (φωτ.: EPA/Allison Dinner)

Κάθριν Ο’Χάρα: «Έφυγε» στα 71 η μαμά του Κέβιν, που τον άφησε «Μόνο στο Σπίτι»

32 λεπτά πριν
Από αριστερά, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσίμε τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Ντ. Τραμπ: Το Ιράν θέλει να συνάψει συμφωνία – Η Τεχεράνη απαντά ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Maria Xanthopoulou)

Πόντιοι και Μικρασιάτες της Λάρισας κόβουν αύριο βασιλόπιτα

2 ώρες πριν
Πεδίο βολής (πηγή: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κύπρος: «Εξαφανίστηκε» μεγάλη ποσότητα ΤΝΤ από πεδίο βολής

2 ώρες πριν
Χριστόφορος Μπουτσικάκης, CEO Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και Jiří Schonweitz, CEO της MSM Greece (φωτ.: lavriaki.gr)

Πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος θα παράγονται στην Ελλάδα – Ποιοι υπέγραψαν τη συμφωνία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign