pontosnews.gr
Πέμπτη, 4/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ολοκληρώθηκε η 5η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο

15/08/2014 - 1:00μμ
Ολοκληρώθηκε η 5η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με συγκίνηση και κατάνυξη για 5η χρονιά η λειτουργία στην Τραπεζούντα.

Στο λουσμένο από το φως του ήλιου πανέμορφο μυστικιστικό σκηνικό που έφτιαξε η φύση για να αγκαλιάσει την ιερή μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, εκατοντάδες Ορθόδοξοι Χριστιανοί, Πόντιοι και μη παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, χοροστατούντος για 5η συνεχή χρονιά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Με ζωγραφισμένη τη συγκίνηση στα πρόσωπα τους ποίμνιο και ιερωμένοι γιόρτασαν τον Δεκαπενταύγουστο, στο σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού που 16 αιώνες τώρα είναι εκεί για να θυμίζει σε όλους ότι οι Πόντιοι έχουν ψυχή και μνήμη, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης.

Μιλώντας, λίγο πριν τη Θεία Κοινωνία, στους πιστούς που έφθασαν στην Τραπεζούντα με λεωφορεία, αεροπλάνα και με ποδήλατα, ο Πατριάρχης καλωσόρισε όλους όσοι κατάφεραν να πάνε στο προσκύνημα και έστειλε «Χαιρετίας» σε εκείνους που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στη χάρη της. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους τρεις ποδηλάτες που έφυγαν από τη Παναγία Σουμελά του Βερμίου και έφθασαν στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας καλύπτοντας απόσταση σχεδόν 2.000 χιλιομέτρων.

Στο κήρυγμα του, που έγινε στα ελληνικά και τα τουρκικά όπως συνηθίζεται, μεταξύ άλλων είπε ότι η ερήμωση της μονής με τον ξεριζωμό των Ποντίων ισοδυναμούσε μόνο «με κοίμηση και όχι με θάνατο», αφού ο ποντιακός ελληνισμός πήρε μαζί του τη δύναμη της ιεράς μονής στα πέρατα του κόσμου και μετέφερε το μήνυμά της από γενιά σε γενιά.  Η χάρη της, βοήθησε τους Ποντίους να προκόψουν όπου κι αν πήγαν μετά τον ξεριζωμό τους από τα πάτρια εδάφη και δεν επέτρεψε να εξοριστούν από τους εαυτούς τους όπως λέγεται ότι γίνεται με εκείνους που υποχρεώνονται να φύγουν από τον τόπο τους.

Εξάλλου «ο ορθόδοξος λαός των Ποντίων ζυμώθηκε με την μονή στο Όρος Μελά», ένα χώρο όπου «μπορεί να μην ηχεί η καμπάνα αλλά η παρουσία του Θεού είναι έκδηλη». Η μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, πρόσθεσε ο Πατριάρχης, είναι σύμβολο ενός άλλου κόσμου, μυστικιστικού. 

Τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο συνόδευσαν οι  Θεοφιλ.Επίσκοποι Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και Σιεμιατίτσε κ.Γεώργιος, Ιεράρχης της Εκκλησίας Πολωνίας και κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής, ενώ στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν και εκπρόσωποι των τουρκικών αρχών, ανάμεσα τους και ο δήμαρχος Ματσούκας Κοράι Κοτσχάν.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΝΤΟΣ

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας: Για 6η χρονιά αναβιώνει η δράση «Χορεύοντας στις γειτονιές της Νάουσας»

3/06/2026 - 11:58μμ
Ο Σάββας Κανταρτζής με τη σύζυγό του (πηγή: Φίλοι Μουσείου Πόλης Κατερίνης – kcm.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Σάββας Κανταρτζής: Ο Κοτυωρίτης που τίμησε την Πιερία όσο λίγοι

3/06/2026 - 9:42μμ
(Φωτ.: ΜΠΣ Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»)
ΠΟΝΤΟΣ

ΜΠΣ Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»: Οι λύρες και οι χοροί του Πόντου, της Θράκης, της Μακεδονίας και της Κρήτης δοξάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο

3/06/2026 - 4:11μμ
Τα γυαλιά του Αντώνιου Αθηνογένη από τις μουσειακές συλλογές της Εστίας Νέας Σμύρνης, και πορτρέτο του (φωτ.: Εστία Νέας Σμύρνης / Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών – ΕΙΕ)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Αντώνιος Αθηνογένης: Από τα δικαστήρια της Σμύρνης στα έδρανα της Βουλής

3/06/2026 - 10:58πμ
H εικόνα της Παναγίας Γουμερά μεταφέρεται στη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, τον Σεπτέμβριο του 2018 (φωτ.: Flickr / Ι. Μ. ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ Ι.Μ.Μ.)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την καρδιά του Πόντου στην Καλλιθέα: Η εικόνα και το Ευαγγέλιο της Παναγίας Γουμερά

3/06/2026 - 10:09πμ
Ο Ευάγγελος-Μάριος Γαβρής ποζάρει με κόσμο που πήγε να δει την παράσταση (φωτ.: Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Με τον Καραγκιόζη αφηγήθηκε τον ξεριζωμό από τον Πόντο – Συγκίνησε μαθητής της Ε΄ Δημοτικού

2/06/2026 - 11:41μμ
Ο Λάζαρος Καμπουρίδης μιλά στην εκδήλωση της 50ής Μηχανοκίνητη Ταξιαρχίας, για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Σουφλί. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Lazaros Kampouridis)
ΠΟΝΤΟΣ

Με την ιστορική μνήμη η 50ή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία – Εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Σουφλί

2/06/2026 - 10:53μμ
Καρτ-ποστάλ με θέμα το χάρτη του Μικρασιατικού Πόντου και τίτλο: Carte de la Republique du Pont (Euxin). Editee par la Ligue Nationale du Pont (Euxin). Από το αρχείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Στέλλας Μαρμαροπούλου: Οι Τούρκοι μάς μισούσαν, που θέλαμε να κάνουμε Ελεύθερο Πόντο

2/06/2026 - 10:04μμ
(Φωτ.: facebook.com/PontosGenocide1919)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στη Λάρισα η τακτική συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ – Απολογισμός και νέα σχέδια

2/06/2026 - 6:30μμ
(Φωτ.: Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Παλαγίας «Ο Μέγας Αλεξάνδρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΜΠΣ Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος»: Έξι ιστορικές περιοχές θα ενωθούν σε έναν κύκλο – «Στου Πόντου τη γη»

2/06/2026 - 2:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας: Για 6η χρονιά αναβιώνει η δράση «Χορεύοντας στις γειτονιές της Νάουσας»

6 ώρες πριν
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί (φωτ. αρχείου: EPA / Rajat Gupta)

ΗΠΑ-Ιράν: Αλαλούμ με τα εκατέρωθεν μηνύματα – Δηλώσεις του Ιρανού ΥΠΕΞ Αραγτσί

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Greek Basketball League: Πρώτο βήμα ο Ολυμπιακός για τον τίτλο

7 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Ματσούκας)

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Προ των πυλών το πολυαναμενόμενο «Λάλεμαν τη παρχαρομάνας»

8 ώρες πριν
Ο Μάρτιν Σκορσέζε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τορίνο της Ιταλίας, στις 7 Οκτωβρίου 2024, με αφορμή τη βράβευσή του με το «Stella della Mole» από το Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου (φωτ.: EPA / Alessandro Di Marco)

Ο Σκορσέζε δίνει… σκηνοθετικές οδηγίες στην Τεχνητή Νοημοσύνη

8 ώρες πριν
Ο Σάββας Κανταρτζής με τη σύζυγό του (πηγή: Φίλοι Μουσείου Πόλης Κατερίνης – kcm.gr)

Σάββας Κανταρτζής: Ο Κοτυωρίτης που τίμησε την Πιερία όσο λίγοι

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign