pontosnews.gr
Δευτέρα, 7/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Έφαγαν» 12,8 εκατ. ευρώ από ΙΚΑ και Δημόσιο

11/08/2014 - 12:42μμ
В греческой тюрьме нелегальные перевозчики беженцев объявили голодовку
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που ασφάλιζε εικονικά εργαζόμενους. Στα 5 εκατ. ευρώ εκτιμάται η ζημιά σε βάρος του ΙΚΑ και στα 7,8 εκατ. η ζημιά του Δημοσίου.

Μια καλοστημένη και… καλολαδωμένη επιχείρηση εικονικής ασφάλισης εργαζομένων είχαν στήσει την τελευταία τετραετία συνολικά 18 άτομα που συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και κατηγορούνται για κακούργημα. Εγκέφαλος του κυκλώματος θεωρείται ένας 57χρονος λογιστής που μαζί με τους συγκατηγορουμένους του υπολογίζεται ότι ζημίωσαν 5 εκατ. ευρώ το ΙΚΑ και 7,8 εκατ. ευρώ το ελληνικό Δημόσιο.

Η κομπίνα ήταν απλούστατη στη σύλληψή της αλλά αριστοτεχνικά δομημένη ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός των εμπλεκομένων. Για «ειδικό μηχανισμό» και για ένα δαιδαλώδες δίκτυο αλληλοεπικάλυψης κάνει λόγο η ΕΛ.ΑΣ.

Επιχειρήσεις «μαϊμού»

Όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, από το 2010 έως και το 2013 διάφορα φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα εμφανίζονταν να ασφαλίζουν εργαζομένους οι οποίοι στην πραγματικότητα είτε απασχολούνταν από άλλους εργοδότες είτε δεν εργάζονταν καθόλου.

Με συνδετικό κρίκο τον λογιστή στήθηκαν από την αρχή εικονικές επιχειρήσεις ενώ σε επιχειρήσεις που προϋπήρχαν αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ τοποθετήθηκαν «αχυράνθρωποι». Στο σύνολό τους οι «μαϊμού» επιχειρήσεις ήταν πέντε και δραστηριοποιούνταν στο χώρο του εμπορίου ξυλείας, των ειδών υγιεινής, των βιβλίων, των ενδυμάτων και των καλλυντικών.

Ρόλος των επιχειρήσεων αυτών ήταν να ασφαλίζουν εικονικά εργαζομένους που στην πραγματικότητα απασχολούνται σε διάφορες εταιρείες καθαρισμού καθώς και από δίκτυο γυμναστηρίων. Έτσι οι πραγματικοί εργοδότες απαλλάσσονταν από την υποχρέωση ασφάλισης του προσωπικού και από την καταβολή εισφορών, μετακυλίοντας τα βάρη στις «μαϊμού» επιχειρήσεις που φυσικά ουδέποτε κατέβαλαν τις οφειλές ή πλήρωσαν το ελάχιστο που μπορούσαν.

Σε περιπτώσεις που οι έλεγχοι του ΙΚΑ αποκάλυπταν ότι κάτι στραβό συμβαίνει, με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η δυνατότητα ασφάλισης, το κύκλωμα απλώς μετέφερε μεγάλο μέρος του εικονικά ασφαλισμένου προσωπικού στην επόμενη επιχείρηση. Έτσι, γυμναστές φαίνονταν να είναι ασφαλισμένοι σε εταιρεία ειδών υγιεινής, κομμωτές είχαν προσληφθεί σε εταιρεία εμπορίας ετοίμων ενδυμάτων και οικοδόμοι σε εταιρεία που ασχολούνταν με το εμπόριο βιβλίων!

Οι αμαρτωλές εταιρείες καθαρισμού

Ειδικά για τις… αμαρτωλές εταιρείες καθαρισμού το κύκλωμα πλαστογράφησε τις υπογραφές υπαλλήλων και κατέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες έγγραφα με ψευδή στοιχεία εργοδοτών. Σαν να μην έφταναν τα χρήματα που τσέπωναν από τις εισφορές, οι «εργοδότες» έβαζαν χέρι και στα δεδουλευμένα των καθαριστριών στις οποίες δεν κατέβαλαν μισθούς, επιδόματα και δώρα.

Η απάτη όμως δεν είναι μόνο εις βάρος του ΙΚΑ και του Δημοσίου αλλά και εις βάρος των ίδιων των εργαζομένων που βλέπουν ότι τα υποτιθέμενα ένσημα που τους κολλούσαν δεν τους εξασφαλίζουν παροχές και δεν προσμετρώνται στα συντάξιμα.

Εργαζόμενοι δεν έχασαν μόνο μισθούς αλλά έμειναν και χωρίς σύνταξη!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 58χρονης καθαρίστριας η οποία δούλευε για λογαριασμό συνεργείου καθαρισμού, ασφαλίστηκε εικονικά, και μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος βρίσκεται στον αέρα. Δεν είναι μόνο ότι η εταιρεία που την απασχολούσε στην πραγματικότητα της οφείλει δεδουλευμένα. Το ΙΚΑ ακύρωσε τα «μαϊμού» ένσημα με αποτέλεσμα να ανασταλεί η προσωρινή σύνταξη της γυναίκας, αλλά και να μην μπορεί να συνταξιοδοτηθεί καθώς δεν έχει συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το κτήριο του υπουργείου Οικονομικών (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πληρώσουν τα σπασμένα – Το πρόστιμο «ροκανίζει» και το καλάθι των παροχών

2/07/2025 - 12:45μμ
Εργάτες στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Εργασίας: Ποιες αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο «Δίκαιη εργασία για όλους» – 15+1 ερωτήσεις και απαντήσεις

2/07/2025 - 10:21πμ
(Φωτ. EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πρόταση εξαγοράς από τον όμιλο Euronext – Έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης βλέπει το ΥΠΟΙΚ

1/07/2025 - 9:10μμ
Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ποιοι χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ στο Δημόσιο – Δείτε όλα τα ονόματα και τα «φέσια»

30/06/2025 - 11:00μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν τη Δευτέρα 30 Ιουνίου – Τι ισχύει για όσους δεν έχουν προπληρωμένη κάρτα

27/06/2025 - 1:44μμ
(Φωτ.: eppo.europa.eu)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Βαρύτατες κατηγορίες στους Έλληνες συλληφθέντες για τη μεγάλη απάτη τελωνειακών δασμών

27/06/2025 - 9:06πμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΑΣ: Έφοδος στο Γ’ Τελωνείο Πειραιά – Οκτώ συλλήψεις – Κατασχέθηκαν 4,5 εκατ. ευρώ

25/06/2025 - 11:56μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Επτά στους δέκα έχουν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση – Έρχονται στοχευμένοι ψηφιακοί έλεγχοι

14/06/2025 - 3:17μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα θα καταβληθούν έως τις 20 Ιουνίου

13/06/2025 - 6:43μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεκάδες χιλιάδες κατοικίες σχεδιάζει να βγάλει στην αγορά η κυβέρνηση

9/06/2025 - 9:30πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Chief People Officer του ΟΠΑΠ, Αιμιλία Στέλιαρου, ο Chief Retail Officer του ΟΠΑΠ, Ηλίας Κατσαρός και ο Sponsorships Director του ΟΠΑΠ, Γιώργος Ζούμας με την Εθνική Ομάδα Μπάσκετ Νέων Ανδρών

Θερμή υποδοχή της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Νέων Ανδρών από τον ΟΠΑΠ

1 δευτερόλεπτο πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Πειραιάς: Συνελήφθη 70χρονος που φωτογράφιζε ανήλικα κοριτσάκια σε πλοίο

28 λεπτά πριν
(Πηγή: iSea)

iSea: Γνωρίζουμε στ’ αλήθεια τι τρώμε; – Είδη που κινδυνεύουν με αφανισμό, πωλούνται με… ψευδώνυμο

57 λεπτά πριν
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κωστίκας Τσακαλίδης: 7 Ιουλίου 1982, η μέρα που η ποντιακή μουσική έχασε έναν σπουδαίο λυράρη

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από το λιμάνι της Αγίας Γαλήνης Ρεθύμνου μετά την ολοκλήρωση  της συντονισμένης επιχείρησης του Λιμενικού Σώματος για τη διάσωση των 430 μεταναστών που εντοπίστηκαν 25 ναυτικά μίλια νοτίως της Γαύδου, Κυριακή 6 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Έκρηξη μεταναστευτικών ροών σε Κρήτη και Γαύδο – Σχεδόν 1.500 άτομα σε δύο μέρες

2 ώρες πριν
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στην Ολομέλεια της Βουλής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Υπόμνημα Καραμανλή στην Προανακριτική για τα Τέμπη – Ζητά παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign