pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από πού προήλθε η έκφραση «τα έχει τετρακόσια»;

5/08/2014 - 4:00μμ
Από πού προήλθε η έκφραση «τα έχει τετρακόσια»;
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η απάντηση περιέχει πληροφορίες για ένα άθλημα που βγάζει Έλληνες Πόντιους παγκόσμιους πρωταθλητές! 

Ποιος είναι αυτός που «τα έχει τετρακόσια»; Μα ο πανέξυπνος, ο συνετός, εκείνος που δεν του ξεφεύγει τίποτα. Τι είναι όμως αυτά τα… τετρακόσια που έχει; Είναι τα δράμια. Τετρακόσια δράμια, ακριβώς όσα περιείχε η οκά, επίσημη μονάδα μέτρησης βάρους στην Ελλάδα μέχρι την 1η Ιουλίου του 1959, οπότε καταργήθηκαν όλα τα παλαιά μέτρα και σταθμά. Το δράμι (υποδιαίρεση της οκάς) ήταν ισοδύναμο με 3,203 γραμμάρια, και η οκά με 1.282 γραμμάρια.

Η λέξη είναι αντιδάνειο και προέρχεται από το αραβικό ντιράμ, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από τη αρχαία δραχμή.

Υπάρχει λοιπόν εκείνος που «τα έχει τετρακόσια» αλλά και ο άλλος που «δεν έχει δράμι μυαλό»! Είναι βραδύνους ή ανόητος. 

Ξέρατε όμως ότι το δράμι είναι επίσης όργανο άσκησης –αλλά στον πληθυντικό, δράμια– και αγώνισμα; Που μάλιστα χρησιμοποιείται ευρύτατα από χολιγουντιανούς σταρ για την καλή φυσική τους κατάσταση (Σιλβέστερ Σταλόνε, Τομ Κρουζ αλλά και Τζένιφερ Λόπεζ μεταξύ άλλων), βγάζει όμως και Έλληνες παγκόσμιους πρωταθλητές; 

Ένα δράμι, ένα σιδερένιο βάρος δηλαδή, που φέρει λαβή, βγαίνει σε διάφορα μεγέθη. Σύμφωνα με τα στοιχεία ειδικών ιστοσελίδων που ασχολούνται με το αγώνισμα των δραμιών –kettle bells στα αγγλικά– το άθλημα ήταν άγνωστο στον κόσμο μέχρι πριν από μερικά χρόνια, εκτός από την επικράτεια της πρώην ΕΣΣΔ. Εκεί γεννήθηκαν και οι δικοί μας παγκόσμιοι πρωταθλητές στο Girevoy Sport, όπως λέγονται τα δράμια. Και φυσικά είναι Πόντιοι! Όπως και ο πρώτος των πρώτων προπονητών παγκοσμίως και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Παντελής Φιλικίδης. 

Η περίπτωση Παντελή Φιλικίδη και οι Πόντιοι πρωταθλητές του

Κορυφαίος προπονητής στα δράμια σήμερα στις ΗΠΑ είναι ο Βαλερί Φιντορένκο, μαθητής του Παντελή Φιλικίδη! 

Ο ανιψιός του Δημήτρης, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στους νέους μέχρι 20 ετών και δεύτερος παγκόσμιος ανδρών, είπε στο pontos-news.gr ότι ο ακούραστος Πόντιος από το Καζακστάν ήταν αυτός που έφερε τα δράμια στην Ελλάδα και ο Φιντορένκο στέλνει Αμερικανούς στον Ασπρόπυργο, όπου εδρεύει ο Παντελής Φιλικίδης, για να κάνουν προπονητικά σεμινάρια.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημη ομοσπονδία και οι αθλητές που αγωνίζονται σε τουρνουά και παγκόσμια κύπελλα, το κάνουν για τη σημαία! Δεν πληρώνονται και δεν επιδοτούνται, ενώ για να ζήσουν δουλεύουν σε διάφορες δουλειές και μετά πάνε στο γυμναστήριο για προετοιμασία. Στις διοργανώσεις συμμετέχουν με δικά τους έξοδα ή χάριν ιδιωτών χορηγών.

Ο προπονητής-θρύλος και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παντελής Φιλικίδης (βλ. στο τέλος του άρθρου βίντεο από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010, στην Ιταλία), που στο όνομά του διοργανώνονται τιμητικά τουρνουά στο Καζακστάν όπου έζησε, έχει βγάλει πέντε παγκόσμιους πρωταθλητές. Τους Γιώργο Τσαγκουρίδη, Δημήτρη Φιλικίδη, Γιώργο Παπαδόπουλο, Αναστάσιο Ηλιόπουλο και Παύλο Γεωργιάδη, ενώ πριν από τρία χρόνια κατόρθωσε να φέρει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Δραμίων στο Λουτράκι!

Στην αρχαία Ελλάδα ο αθλητής Βύβων αφιέρωσε δράμι σε ιερό

Το… ανύπαρκτο για την ελληνική πολιτεία άθλημα ανιχνεύεται στην Αρχαία Ελλάδα. Στην Αρχαία Ολυμπία ανασκάφηκε ψαμμίτης λίθος  βάρους 143,5 κιλών, που χρονολογείται στον 6ο π.Χ. αιώνα με εγχάρακτη επιγραφή γραμμένη κατά το βουστροφηδόν σύστημα που μιλά για τον αθλητή Βύβωνα.

«Βύβων τ’ ετέρει χερί υπέρ κεφαλάς υπερέβαλε το όφοια» λέει. Που σημαίνει: «Ο αθλητής Βύβων με ανύψωσε με το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι του». 

Τι καταλαβαίνουμε; Ότι ο αθλητής την ανύψωνε. Έκανε δηλαδή άρση βαρών και δη ενός βάρους που μάλιστα φέρει ένα είδος λαβής – ήταν λαξευμένη για να μπορεί να ανυψωθεί!

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού, «η άρση βαρών δεν ήταν ολυμπιακό άθλημα κατά την αρχαιότητα, ήταν κυρίως άσκηση για τους αθλητές των βαρέων αθλημάτων. Το κατόρθωμα του αθλητή Βύβωνα όμως ήταν πρωτοφανές και για το λόγο αυτόν το απαθανάτισε η επιγραφή και ο λίθος αφιερώθηκε στο ιερό της Ολυμπίας». 

Το όνομα του Βύβωνα φέρουν σήμερα σύλλογοι στην Ελλάδα, όπως και ο «Βύβων Ασπροπύργου» στον οποίο ανήκουν οι παγκόσμιοι πρωταθλητές στα δράμια, όπου προπονεί ο Παντελής Φιλικίδης. 

Να πώς αυτός που «τα έχει τετρακόσια» συνδέεται με τους περήφανους Πόντιους παγκόσμιους πρωταθλητές στα δράμια!

 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μύθος του στίβου ο Μίλτος Τεντόγλου – Πρωταθλητής Ευρώπης για 4η φορά!

11/08/2026 - 11:58μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Champions League: Αποχαιρέτησε τα… αστέρια ο Ολυμπιακός και πάει στη League Phase του Europa League

11/08/2026 - 11:48μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Conference League: Λυτρώθηκε στην παράταση ο Παναθηναϊκός

11/08/2026 - 11:21μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Κύπελλο Ελλάδας: Άνετη πρόκριση για την ΑΕΛ

11/08/2026 - 8:24μμ
Ο Μίλτος Τεντόγλου διεκδικεί απόψε στο Μπέρμιγχαμ τον τέταρτο διαδοχικό ευρωπαϊκό τίτλο του στο άλμα εις μήκος (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μίλτος Τεντόγλου: Απόψε η μάχη για το τέταρτο συνεχόμενο χρυσό – Πού θα δείτε τον τελικό

11/08/2026 - 3:59μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εθνική ομάδα: Χωρίς Γιάννη, αλλά με 17 παίκτες η προετοιμασία για Ουκρανία και Ισπανία

11/08/2026 - 11:16πμ
(Φωτ.: ΕΟΚ)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ευρωμπάσκετ U16: Στον τελικό και σε τροχιά ανόδου η Εθνική κορασίδων

10/08/2026 - 11:03μμ
(Φωτ.: Youth World Championships 2026)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμιο πρωτάθλημα ILCA 4: Νέος ελληνικός θρίαμβος με τέσσερα μετάλλια

10/08/2026 - 4:28μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου: Με τη δεύτερη προσπάθεια στον τελικό ο Τεντόγλου

10/08/2026 - 2:34μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου Κ20: Απίθανη Ιακωβάκη – Χάλκινο μετάλλιο με πανελλήνιο ρεκόρ

10/08/2026 - 8:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μύθος του στίβου ο Μίλτος Τεντόγλου – Πρωταθλητής Ευρώπης για 4η φορά!

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Champions League: Αποχαιρέτησε τα… αστέρια ο Ολυμπιακός και πάει στη League Phase του Europa League

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Conference League: Λυτρώθηκε στην παράταση ο Παναθηναϊκός

7 ώρες πριν
Απαραίτητα τα ειδικά γυαλιά για να δει κανείς την έκλειψη Ηλίου (φωτ. αρχείου: EPA / Rodrigo Sura)

12 Αυγούστου: Ολική έκλειψη Ηλίου – Από ποιες περιοχές θα περάσει το «μονοπάτι της ολότητας»

8 ώρες πριν
Τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής έπαυλης της Αγίας Ευφημίας (φωτ.: ΥΠΠΟ)

Κεφαλονιά: Η ρωμαϊκή έπαυλη με τα ψηφιδωτά που έγινε χώρος ταφής

8 ώρες πριν
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign