pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι και πόσο πληρώνουν το νέο «χαράτσι»

4/08/2014 - 10:25πμ
ΕΝΦΙΑ: Ποιοι και πόσο πληρώνουν το νέο «χαράτσι»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ξεκίνησαν από την 1η Αυγούστου να αποστέλλονται, μέσω Taxisnet, τα ειδοποιητήρια για την πρώτη δόση.

ΕΝΦΙΑ(λτης) στο δρόμο με τους φόρους. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της νέας φορολογικής καταιγίδας που μέχρι τον Δεκέμβριο ή τον Φεβρουάριο δεν θα αφήσει τους φορολογούμενους να πάρουν (οικονομική) ανάσα.

Το νέο «χαράτσι» για τα ακίνητα, ο ΕΝΦΙΑ, έχει ήδη αρχίσει να αποστέλλεται ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet καθώς η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου. Το αρχικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι οι δόσεις θα είναι πέντε ωστόσο ο φόβος ότι ένα σημαντικό ποσό δεν θα εξοφληθεί ποτέ στρέφει το οικονομικό επιτελείο στην επιλογή των επτά δόσεων, έως τον Φεβρουάριο του 2015.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται επίσης να δοθεί απαλλαγή έως και 100% σε ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων. Ωστόσο άνεργοι και ανάπηροι που θα ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση θα χάσουν τις απαλλαγές και τις εξαιρέσεις που είχαν για το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτων θα κληθεί να πληρώσει γύρω στα 440 ευρώ  προκειμένου να συγκεντρωθούν τα 2,65 δισ. που έχει λογαριάσει το υπουργείο Οικονομικών.

Για πρώτη φορά η εφορία βάζει χέρι σε αγροτεμάχια, «τακτοποιημένα» αυθαίρετα και «τακτοποιημένους» ημιυπαίθριους. Από τον νέο φόρο γλιτώνουν μόνο τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα, όπως αποθήκες και μαντριά.

Λιγότερο θα πληρώσουν όσοι έχουν στην κατοχή τους ένα ή περισσότερα ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες στις οποίες έχει καλυφθεί πλήρως ο συντελεστής δόμησης του οικοπέδου.

Αντίθετα, περισσότερο θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι με μεσαία ακίνητη περιουσία. Οι «μεσαίοι» που πλήττονται κατά κύριο λόγο έχουν ένα σπίτι στην πόλη, ένα ή περισσότερα αδόμητα οικόπεδα και ένα ή περισσότερα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια. Από την… ψυχρολουσία δε θα γλιτώσουν ούτε όσοι κατέχουν καλλιεργούμενες αρδευόμενες εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου, μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα και αδόμητα οικόπεδα.

Τι δεν γλιτώνει

Για τον ΕΝΦΙΑ δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο και το νέο «χαράτσι» θα επιβληθεί σε σχεδόν όλων των ειδών τα ακίνητα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν εξαιρούνται τα πάρκινγκ στις πολυκατοικίες. Όταν κάποιος έχει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης στην πιλοτή ή στο υπόγειο, θα πληρώσει είτε διαθέτει χιλιοστά στο οικόπεδο είτε όχι.

Οι βοηθητικοί χώροι, όπως υπόγεια πάρκινγκ και αποθήκες, θα φορολογηθούν με έκπτωση και με συντελεστή 0,1. Με έκπτωση θα φορολογηθούν και οι πισίνες. Τα ημιτελή κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο της κατασκευής τους, θα φορολογηθούν με έκπτωση 60%. Προϋπόθεση είναι να μην έχουν ηλεκτροδοτηθεί ή να χρησιμοποιούν εργοταξιακό ρεύμα και να είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.

Τα λεγόμενα «ειδικά κτίρια» όπως για παράδειγμα οι σταθμοί αυτοκινήτων βιομηχανιών, βιοτεχνιών, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, εκπαιδευτηρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων φορολογούνται με έκπτωση 50%. 

Ο βασικός φόρος για τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου, ανεξάρτητα από το αν καλλιεργούνται ή όχι, ανέρχεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα. Όμως για τον τελικό υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ λαμβάνονται υπόψη και άλλοι συντελεστές καθώς επίσης το αν υπάρχει κατοικία εντός του οικοπέδου. Εξαιρούνται μόνοι οι κύριες κατοικίες μικρότερες των 150 τετραγωνικών. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα φορολογηθεί και το κτίσμα και το αδόμητο τμήμα του οικοπέδου.

Τι θα γίνει με το Ε9

Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 αναμένεται να ανοίξει και πάλι μετά την ανάρτηση όλων των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Μόνο τότε, και έως τις 30 Νοεμβρίου, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διορθώσουν τα λάθη που έχουν εντοπίσει.

Οι διορθωτικές δηλώσεις του Ε9 θα γίνουν χωρίς την επιβολή προστίμων. Ασαφές παραμένει το τι θα γίνει με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά και το αν θα επιστραφούν όσα χρήματα δόθηκαν «κατά λάθος». 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Ημερησία

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από πρατήριο καυσίμων στην Κέρκυρα.
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Στα 15 λεπτά η έκπτωση στο diesel τον Αύγουστο – Πόσο μειώνεται ένα γέμισμα

26/07/2026 - 10:57πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ανοίγει η πλατφόρμα για χρέη από 5.000 ευρώ – Έως 420 δόσεις

26/07/2026 - 9:21πμ
Υποσταθμός ηλεκτρικού ρεύματος στο νομό Τρικάλων (φωτ.: EUROKINISSI/ Θανάσης Καλλιάρας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Τα κίτρινα τιμολόγια κερδίζουν έδαφος – Ακριβότερα τα μπλε, σταθερά τα πράσινα

26/07/2026 - 8:57πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Με νέα ρεκόρ έκλεισε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

25/07/2026 - 6:47μμ
(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/ EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ σε πάνω από 4,3 εκατ. δικαιούχους – Ο «χάρτης» των καταβολών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

24/07/2026 - 5:40μμ
(Φωτ.: bingngu93 / pixabay.com)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ για κάθε παιδί: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της συμπληρωματικής πληρωμής

24/07/2026 - 8:35πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/b_me-342327/)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πόθεν έσχες»: Πάνω από 8.650 υπόχρεοι παρέλειψαν να το υποβάλουν ή το υπέβαλαν λευκό

23/07/2026 - 4:32μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Δημήτρης Χαιρετάκης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Μια ανάσα από τα 2 ευρώ αμόλυβδη και ντίζελ – Ανοιχτό νέο μέτρο στήριξης

22/07/2026 - 7:15μμ
Εξωτερική άποψη του κτηρίου της Τράπεζας της Ελλάδος (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Αμετάβλητη η ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις και νοικοκυριά το β’ τρίμηνο του 2026

21/07/2026 - 3:14μμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγός επιβίωσης για τα νέα ΕΣΠΑ: Πώς θα εξασφαλίσετε επιδότηση για την επιχείρησή σας

21/07/2026 - 1:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γάλλοι πυροσβέστες επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Σεστά-Πιεροτόν, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Sophie Garcia)

Γαλλία: Η φωτιά δημιουργεί τον δικό της «καιρό» και απειλεί το Μπορντό – Συναγερμός για τον καύσωνα

14 λεπτά πριν
Άποψη από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Προεδρία της Δημοκρατίας/Θοδωρής Μανωλόπουλος)

Ραντεβού στο Προεδρικό Μέγαρο με φόντο τις διεθνείς εξελίξεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Δίκη για τα Τέμπη: Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις συνηγόρων επί της εισαγγελικής πρότασης για τα αιτήματα αναβολής

1 ώρα πριν
(Πηγή: x.com)

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στο Σιάτλ, στη διάρκεια φεστιβάλ φαγητού – Δύο νεκροί

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Καιρός: Σε άνοδο η θερμοκρασία – Αφρικανική σκόνη θα φέρουν οι νοτιάδες

2 ώρες πριν
Μετανάστες αποβιβάζονται στην Αυστραλία το 1921, σε μια εποχή κατά την οποία η χώρα αποτέλεσε νέο τόπο εγκατάστασης για χιλιάδες ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και κοινότητες (φωτ.: National Archives of Australia / Wikimedia Commons – Public Domain)

Ιστορικό εγχείρημα για την καταγραφή της ζωής των Κύπριων μεταναστών στην Αυστραλία

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign