pontosnews.gr
Σάββατο, 27/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η αρμενική Γενοκτονία φόντο σε νέα ταινία Τούρκου σκηνοθέτη

1/08/2014 - 11:48πμ
Η αρμενική Γενοκτονία φόντο σε νέα ταινία Τούρκου σκηνοθέτη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν, Γερμανός τουρκικής καταγωγής, αποκαλύπτει ότι αρχικά ήθελε να κάνει ταινία την ιστορία του δολοφονηθέντος Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ που είχε συγκλονίσει τον κόσμο. Όμως «κανένας Τούρκος ηθοποιός δεν ήθελε να παίξει το ρόλο». Έτσι οδηγήθηκε στο The Cut – μια ιστορία που αφορά κάθε ξεριζωμένο, θύμα γενοκτονίας. 

Πολυβραβευμένος και αγαπητός από το ευρωπαϊκό κοινό, ο γεννημένος στη Γερμανία από Τούρκους γονείς σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν μιλά πλέον ευθέως για θέματα που «καίνε» τους Τούρκους. Σε λίγες ημέρες, στις 27 Αυγούστου, αρχίζει στη Βενετία η Μόστρα και ο Ακίν θα είναι παρών με μια δυνατή ταινία. Το The Cut είναι η σπαραχτική ιστορία ενός Αρμένιου που ζει τη Γενοκτονία, ξεκινώντας το 1915 από το Μαρντίν, επιζεί αλλά χάνει τα δυο του κορίτσια. Η αναζήτησή τους από την Ανατολή έως τη Δύση αποκαλύπτει πολλά πράγματα για τα οποία είναι ικανό κάθε ανθρώπινο ον. Στην ιστορία του, άνθρωποι που ξεριζώθηκαν βιαίως, Μικρασιάτες και Πόντιοι, βρίσκουν πολλά κοινά με τη δική τους τραγική ιστορία διωγμού και σφαγών από τους Τούρκους.

Ο σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν (φωτ. αρχείου: Manfred Werner / commons.wikimedia.org)

Ο Ακίν επέλεξε να ασχοληθεί με τη Γενοκτονία των Αρμενίων μετά την αδυναμία του να βρει ηθοποιό να παίξει το ρόλο του δολοφονηθέντος Αρμένιου δημοσιογράφου της εφημερίδας Argos, Χραντ Ντινκ.

Ο Χραντ Ντινκ και η άρνηση Τούρκων ηθοποιών να παίξουν το ρόλο

Ο Ντινκ αγωνίστηκε για την προσέγγιση Τούρκων και Αρμενίων. Εκτελέστηκε όμως εν μέση οδό από εθνικιστές που (όπως και σχεδόν όλοι οι Τούρκοι) αρνούνται ότι οι Αρμένιοι έχουν υποστεί γενοκτονία. Η δολοφονία του δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί.

Μιλώντας στην εφημερίδα Argos, ο Ακίν είπε: «Δεν μπόρεσα να πείσω κανέναν Τούρκο ηθοποιό να παίξει το ρόλο του Χραντ. Όλοι τους βρήκαν το σενάριο πολύ τραχύ. Έτσι αναγκάστηκα να εγκαταλείψω την ιδέα». Στη συνέχεια ο Ακίν εξηγεί την επιμονή του στην επιλογή Τούρκου ηθοποιού. «Δεν ήθελα να πληγωθεί κανένας. Είναι όμως σημαντικό να κάνουμε μια “τουρκική ταινία” για τον Χραντ. Δεν μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο Αμερικανός ή Γάλλος. Εμείς θα πρέπει να το διαχειριστούμε. Όμως δυστυχώς, φαίνεται ότι ο χρόνος δεν έχει ακόμα ωριμάσει».

Το περίεργο είναι ότι ώρες αφότου ο Φατίχ Ακίν είπε αυτά που είπε, δύο προβεβλημένοι Τούρκοι ηθοποιοί, πολύ γνωστοί και στο ελληνικό κοινό, δήλωσαν ότι θα έπαιζαν το ρόλο του Ντινκ.

Ναι στο ρόλο λένε πρωταγωνιστές του Καρανταγί και του Σουλεϊμάν

Ο Ριζά Κοτζάογλου, ο επιθεωρητής Γιασίν στο σίριαλ Καρανταγί, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι «αν ήμουν μεγαλύτερος, θα ήθελα να παίξω τον Ντινκ».

Ανάλογη ήταν και η ανάρτηση του Σαρπ Άκαγια από τη σειρά «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής»: «Μακάρι να έπαιζα τον Ντινκ». 

Ο Φατίχ Ακίν θεωρεί ότι μπορεί η τουρκική κοινωνία να μην είναι ώριμη να δεχτεί την προσωπική δραματική ιστορία γύρω από τον Χραντ Ντινκ, για τον οποίο μάλιστα γράφτηκε ευρέως ότι έπεσε θύμα προσχεδιασμένου εγκλήματος που κρύβει ύποπτους κύκλους από πίσω, «είναι όμως έτοιμη για τη νέα ταινία» του. Τονίζει μάλιστα: «Σε όσους φοβούνται, τους λέω ότι πρόκειται απλώς για μια ταινία».

Η ταινία The cut είναι στα αγγλικά, η εκδοχή που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ της Βενετίας όμως είναι στα γερμανικά.

• Με πληροφορίες από AFP, Cineuropa, The Armenian Weekly.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αχ. Χήρας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Μπέη Χαμάμ επιστρέφει στη ζωή της Θεσσαλονίκης – Το ιστορικό μνημείο μετατρέπεται σε νέο πυρήνα πολιτισμού

24/06/2026 - 11:56μμ
(Φωτ.: pontosnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παναγία Σουμελά στον Πόντο: Νέο ιστορικό ρεκόρ επισκεψιμότητας – Γεμίζουν τα ταμεία της Τουρκίας

23/06/2026 - 8:22μμ
Στιγμιότυπο από τη συναυλία στο Release Athens Festival (φωτ.: allwyn.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το live των Ημισκούμπρια στο Release Athens Festival ένωσε διαφορετικές γενιές (vid.)

23/06/2026 - 4:06μμ
Ο Σταύρος Ξαρχάκος με τα παιδιά του και τη σύζυγό του Ηρώ Σαΐα εικονίζονται με τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΤΑ Δανιήλ Μπερναδούτ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βουλή των Ελλήνων/Φρόσω Κανελλίδου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σταύρος Ξαρχάκος: Έγινε γραμματόσημο των ΕΛΤΑ – Η συγκινητική τελετή απονομής στη Βουλή από τον Νικήτα Κακλαμάνη

22/06/2026 - 2:29μμ
Η νεανική ανδρική μορφή είναι  στεφανωμένη με φύλλα καλαμιού (πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Τουρκίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Σπάνιο ψηφιδωτό με τον θεό Ευρυμέδοντα βρέθηκε σε αρχαία ελληνική πόλη

20/06/2026 - 3:29μμ
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σωτήρης Τσόγκας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σωτήρης Τσόγκας: Το ελληνικό θέατρο αποχαιρετά έναν γνήσιο υπηρέτη του

18/06/2026 - 4:24μμ
Ζημιές στη Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (φωτ.: Facebook / Greece in Ukraine)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ελλάδα στηρίζει την Ουκρανία για τη διάσωση της πολιτιστικής της κληρονομιάς μετά τις ρωσικές επιθέσεις

18/06/2026 - 9:20πμ
(Φωτ.: Δήμος Νάουσας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νάουσας: Στο φως το βασιλικό γυμνάσιο του Φιλίππου Β’ όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μ. Αλέξανδρο στη Μίεζα

17/06/2026 - 5:19μμ
Η Μάρω Κοντού σε παλαιότερη θεατρική πρεμιέρα του Λάκη Λαζόπουλου (φωτ. αρχείου: Αποστόλης Παπανικολάου/ Panorama Press)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάρω Κοντού: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο η αγαπημένη ηθοποιός

16/06/2026 - 11:50πμ
Ο Δούρειος Ίππος δεσπόζει στην έκθεση «Troy and Rome: Myths, Legends and Stories of the Ancient Mediterranean», η οποία φιλοξενείται στο Κολοσσαίο (φωτ.: Anadolu Agency)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Τροία στο Κολοσσαίο: Πώς η Τουρκία προβάλλει διεθνώς έναν από τους πιο εμβληματικούς μύθους του αρχαίου κόσμου

14/06/2026 - 11:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πλοίο στα Στενά του Ορμούζ (φωτ. αρχείου: EPA/ALI HAIDER)

Οι ΗΠΑ χτύπησαν το Ιράν: Στο στόχαστρο αποθήκες πυραύλων και ραντάρ στα Στενά του Ορμούζ

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Greg M. Cooper)

Μουντιάλ 2026: Πρώτη με σούπερ Ντεμπελέ η Γαλλία – Πεντάσφαιρη η Σενεγάλη

4 ώρες πριν
Ισραηλινό άρμα μάχης πραγματοποιεί ελιγμούς καθώς αυτοκινητοπομπή της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) κινείται ανάμεσα σε κατεστραμμένα σπίτια στο χωριό Μέις Ελ Τζαμπάλ του νοτίου Λιβάνου, όπως φαίνεται από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων στην Άνω Γαλιλαία (φωτ.: EPA/ATEF SAFADI)

Ιστορική συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου στην Ουάσινγκτον – Με εμφύλιο απειλεί η Χεζμπολάχ

4 ώρες πριν
Το μνημείο στο Ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο, της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου (φωτ.: haf.gr)

Αίγυπτος: Η Πολεμική Αεροπορία αποκατέστησε το Μνημείο των Ελλήνων Πολεμιστών στο Κάιρο

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Σουρμένων/Facebook)

Νέα διοίκηση στην Ένωση Ποντίων Σουρμένων

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του 15χρονου στην Καλλιθέα: 17 ταυτοποιήσεις και 7 συλλήψεις για το έγκλημα

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign