pontosnews.gr
Σάββατο, 7/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σκοπιανό: Και η Μέρκελ στο παιχνίδι

30/07/2014 - 12:40μμ
Σκοπιανό: Και η Μέρκελ στο παιχνίδι
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Γιατί ο Μάθιου Νίμιτς ξεκινά εκ νέου επαφές.

Ανάλυση.– Κοντεύει ένα τέταρτο του αιώνα από τότε που άνοιξε η πληγή του Σκοπιανού, με τη γείτονα να ανεξαρτητοποιείται και να αξιώνει το όνομα Μακεδονία σφετεριζόμενη την ιστορική ελληνική ονομασία. Μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματευτικές προσπάθειες και σειρά αποφάσεων όπως η Ενδιάμεση Συμφωνία, το ζήτημα παραμένει ανεπίλυτο και σήμερα ο απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς βρίσκεται ξανά στην Αθήνα έχοντας επισκεφτεί πριν τα Σκόπια.

Στην πΓΔΜ ο Νίμιτς συνάντησε την πολιτική ηγεσία, η οποία διά στόματος του προέδρου της Γκιόργκι Ιβάνοφ ζήτησε και από τα δύο μέρη «εποικοδομητική στάση» και σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Στην Αθήνα ο Νίμιτς βλέπει σήμερα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ θα έχει και σειρά άλλων επαφών μέχρι αύριο οπότε αποχωρεί. Η επιλογή του χρόνου των επισκέψεων δεν είναι χωρίς σημασία. Υπάρχει σοβαρή πολιτική πίεση εξαιτίας εντάσεων διεθνώς που καθιστούν αναγκαία για ΗΠΑ και Γερμανία την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Σε δηλώσεις του από τα Σκόπια ο ίδιος ο Νίμιτς τόνισε ότι «το ζήτημα της ονομασίας αγγίζει πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, ενώ πολλές χώρες θέλουν να το δουν να επιλύεται δεδομένων των γεγονότων στον κόσμο».

Ο Νίμιτς ξεκάθαρα δείχνει ποιος ενδιαφέρεται για το Σκοπιανό πλην Ελλάδας και πΓΔΜ. Ειδικά για τον γερμανικό παράγοντα, το τελευταίο διάστημα είδαμε την Άνγκελα Μέρκελ να παρεμβαίνει στο θέμα δύο φορές. Την πρώτη φορά, σε άτυπη συνάντηση πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατικών και της Αλβανίας στο Μπρντό, είχε ζητήσει να βρεθεί συμβιβασμός παραδεχόμενη ότι η διαιώνιση της εκκρεμότητας αποτελεί βάρος για τη Γερμανία. Στη δεύτερη, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου λίγο πριν αναχωρήσει για διακοπές, είχε πει ότι συζητά με τον Αντώνη Σαμαρά και: «διεξάγω αυτές τις συνομιλίες εμπιστευτικά, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο».

Ας μην ξεχνάμε ότι οι Γερμανοί θέλουν σταθερά Βαλκάνια γιατί εκεί έχουν επενδύσεις, ενώ ενδιαφέρον επιδεικνύουν και για το νεοσύστατο κράτος του Κοσόβου, καθώς και εκεί, όπως και στην πΓΔΜ, διαβιοί αλβανικός πληθυσμός.

Οι ψυχρές σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ με τη Ρωσία παίζουν επίσης το ρόλο τους στην ανάλυση της εμπλοκής κυρίως της Γερμανίας, που εκπροσωπεί τη Δύση. Πρακτικά το Βερολίνο θέλει να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα εμπλακεί περισσότερο στα Βαλκάνια, κι αυτό θα επιτευχθεί εν μέρει αν η πΓΔΜ ενταχθεί στην Ευρωατλαντική Συμμαχία με ρυθμισμένες τις εκκρεμότητές της με την Ελλάδα.

Ο Μάθιου Νίμιτς είπε από τα Σκόπια ότι έχει αρκετές ιδέες για το ζήτημα της ονομασίας, οι οποίες τίθενται στο τραπέζι και εξετάζονται από τις κυβερνήσεις της πΓΔΜ και της Ελλάδας. Εξήγησε ότι η παρούσα φάση, μετά τις εκλογές στην πΓΔΜ και τις ευρωεκλογές του 2014, είναι κατάλληλη για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Σε ερώτηση αν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αφορούν και ζητήματα «εθνικής ταυτότητας», ο ειδικός διαπραγματευτής είπε ότι στον ΟΗΕ δεν γίνεται λόγος για τέτοια θέματα.

Το μήνυμα πάντως που κατά πληροφορίες επρόκειτο να μεταφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον διαπραγματευτή του ΟΗΕ είναι ότι η Αθήνα έχει κάνει τα βήματα που της αναλογούν και πρέπει πλέον τα Σκόπια να κινηθούν.

Σε ένα θερμό καλοκαίρι ακόμα μία χρονίζουσα υπόθεση που επιστρέφει.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Νίκος Δένδιας  στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026   (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΑΜΥΝΑ

Πολεμική Αεροπορία: Συμφωνία για μεταγωγικά KC-390 και εναέριο ανεφοδιασμό μαχητικών

2/11/2026 - 3:01μμ
ΑΜΥΝΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Υψώθηκε η γαλανόλευκη στη φρεγάτα Βelharra «Νέαρχος» – Η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου

30/10/2026 - 4:59μμ
Το Όχημα Διοίκησης και Ελέγχου Drone Dome στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης.  Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΑΜΥΝΑ

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Τα νέα συστήματα στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης – Τι παρουσιάστηκε

28/10/2026 - 1:10μμ
Ο επισμηναγός Χαρίτος θα χαράξει και φέτος τον ουρανό της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΑΜΥΝΑ

Θεσσαλονίκη: Ο Ιπτάμενος Επίδειξης της Ομάδας «ΖΕΥΣ» Χρήστος-Πάρις Χαρίτος θα είναι και φέτος στο πιλοτήριο του F-16 στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

25/10/2026 - 6:12μμ
(Φωτ.: geetha.mil.gr)
ΑΜΥΝΑ

Μνημόσυνο για τους πεσόντες Ιερολοχίτες στο Πεδίον του Άρεως

23/10/2026 - 8:31μμ
Παρουσίαση από τον Νίκο Δένδια της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων. Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2026   (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σε 182 δομές – Ο νέος σχεδιασμός για drones και Ναυτικό

20/10/2026 - 1:06μμ
Το σήμα που λαμβάνουν οι Ενεργοί Έφεδροι μετά από επιτυχή μετεκπαίδευση στα ΚΕΜΕΦ (πηγή: Διεύθυνση Ενημέρωσης/Υπουργείο Εθνικής Άμυνας/Χρήστος Πελεκούδας)
ΑΜΥΝΑ

Φύλλα πορείας και ενεργή εφεδρεία: Τι αλλάζει στην Ελλάδα

18/10/2026 - 10:28πμ
(Πηγή: YouTube/Saronic Technologies)
ΑΜΥΝΑ

Πυρπολητής: Το ελληνικό μη επανδρωμένο σκάφος USV που περνά το Πολεμικό Ναυτικό στη νέα εποχή

14/10/2026 - 10:25πμ
Η στιγμή της υπογραφής της Επιστολής Προθέσεων για τη συνεργασία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Εθνοφρουρά της Φλόριντα, από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον διοικητή της Εθνοφρουράς της Φλόριντα υποστράτηγο John Haas (φωτ.: POOL/ ΑΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου/ EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Ελλάδα-ΗΠΑ: Στρατιωτική συμφωνία ΓΕΕΘΑ με την Εθνοφρουρά της Φλόριντα

7/10/2026 - 3:42μμ
(Πηγή: geetha.mil.gr)
ΑΜΥΝΑ

Σαουδική Αραβία: Βαλλιστικό πύραυλο και drone κατέρριψαν οι Patriot της Ελληνικής Δύναμης

24/09/2026 - 3:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείου)

Υποθαλάσσιο καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Τουρκικές αντιδράσεις για τις έρευνες του γαλλικού πλοίου – Επιμένει στην απαίτηση έγκρισης η Άγκυρα

5 ώρες πριν
(Φωτ.: greekcommunity.com.au)

Μεγάλη επένδυση, ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων, στην ιστορία και τη μελέτη της ελληνικής διασποράς στην Αυστραλία

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Κακή εμφάνιση και τρίτη ήττα για τον Ολυμπιακό

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Πυροβολισμοί στον Κολωνό: Τραυματίστηκε 36χρονος – Δύο προσαγωγές από την αστυνομία

7 ώρες πριν
Γραφείο στην πολεοδομία της Κατερίνης (φωτ. αρχείου: Δήμος Κατερίνης)

Κατερίνη: Στη φυλακή ο διευθυντής και δύο υπάλληλοι της Πολεοδομίας για το κύκλωμα με τα «γρηγορόσημα»

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σχολικά γεύματα: Έλεγχοι μετά τις καταγγελίες σε Αιγάλεω και Πέραμα – Τι απαντά ο ΟΠΕΚΑ

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV