pontosnews.gr
Σάββατο, 29/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σκοπιανό: Και η Μέρκελ στο παιχνίδι

30/07/2014 - 12:40μμ
Σκοπιανό: Και η Μέρκελ στο παιχνίδι
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Γιατί ο Μάθιου Νίμιτς ξεκινά εκ νέου επαφές.

Ανάλυση.– Κοντεύει ένα τέταρτο του αιώνα από τότε που άνοιξε η πληγή του Σκοπιανού, με τη γείτονα να ανεξαρτητοποιείται και να αξιώνει το όνομα Μακεδονία σφετεριζόμενη την ιστορική ελληνική ονομασία. Μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματευτικές προσπάθειες και σειρά αποφάσεων όπως η Ενδιάμεση Συμφωνία, το ζήτημα παραμένει ανεπίλυτο και σήμερα ο απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς βρίσκεται ξανά στην Αθήνα έχοντας επισκεφτεί πριν τα Σκόπια.

Στην πΓΔΜ ο Νίμιτς συνάντησε την πολιτική ηγεσία, η οποία διά στόματος του προέδρου της Γκιόργκι Ιβάνοφ ζήτησε και από τα δύο μέρη «εποικοδομητική στάση» και σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Στην Αθήνα ο Νίμιτς βλέπει σήμερα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ θα έχει και σειρά άλλων επαφών μέχρι αύριο οπότε αποχωρεί. Η επιλογή του χρόνου των επισκέψεων δεν είναι χωρίς σημασία. Υπάρχει σοβαρή πολιτική πίεση εξαιτίας εντάσεων διεθνώς που καθιστούν αναγκαία για ΗΠΑ και Γερμανία την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Σε δηλώσεις του από τα Σκόπια ο ίδιος ο Νίμιτς τόνισε ότι «το ζήτημα της ονομασίας αγγίζει πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, ενώ πολλές χώρες θέλουν να το δουν να επιλύεται δεδομένων των γεγονότων στον κόσμο».

Ο Νίμιτς ξεκάθαρα δείχνει ποιος ενδιαφέρεται για το Σκοπιανό πλην Ελλάδας και πΓΔΜ. Ειδικά για τον γερμανικό παράγοντα, το τελευταίο διάστημα είδαμε την Άνγκελα Μέρκελ να παρεμβαίνει στο θέμα δύο φορές. Την πρώτη φορά, σε άτυπη συνάντηση πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατικών και της Αλβανίας στο Μπρντό, είχε ζητήσει να βρεθεί συμβιβασμός παραδεχόμενη ότι η διαιώνιση της εκκρεμότητας αποτελεί βάρος για τη Γερμανία. Στη δεύτερη, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου λίγο πριν αναχωρήσει για διακοπές, είχε πει ότι συζητά με τον Αντώνη Σαμαρά και: «διεξάγω αυτές τις συνομιλίες εμπιστευτικά, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο».

Ας μην ξεχνάμε ότι οι Γερμανοί θέλουν σταθερά Βαλκάνια γιατί εκεί έχουν επενδύσεις, ενώ ενδιαφέρον επιδεικνύουν και για το νεοσύστατο κράτος του Κοσόβου, καθώς και εκεί, όπως και στην πΓΔΜ, διαβιοί αλβανικός πληθυσμός.

Οι ψυχρές σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ με τη Ρωσία παίζουν επίσης το ρόλο τους στην ανάλυση της εμπλοκής κυρίως της Γερμανίας, που εκπροσωπεί τη Δύση. Πρακτικά το Βερολίνο θέλει να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα εμπλακεί περισσότερο στα Βαλκάνια, κι αυτό θα επιτευχθεί εν μέρει αν η πΓΔΜ ενταχθεί στην Ευρωατλαντική Συμμαχία με ρυθμισμένες τις εκκρεμότητές της με την Ελλάδα.

Ο Μάθιου Νίμιτς είπε από τα Σκόπια ότι έχει αρκετές ιδέες για το ζήτημα της ονομασίας, οι οποίες τίθενται στο τραπέζι και εξετάζονται από τις κυβερνήσεις της πΓΔΜ και της Ελλάδας. Εξήγησε ότι η παρούσα φάση, μετά τις εκλογές στην πΓΔΜ και τις ευρωεκλογές του 2014, είναι κατάλληλη για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Σε ερώτηση αν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αφορούν και ζητήματα «εθνικής ταυτότητας», ο ειδικός διαπραγματευτής είπε ότι στον ΟΗΕ δεν γίνεται λόγος για τέτοια θέματα.

Το μήνυμα πάντως που κατά πληροφορίες επρόκειτο να μεταφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον διαπραγματευτή του ΟΗΕ είναι ότι η Αθήνα έχει κάνει τα βήματα που της αναλογούν και πρέπει πλέον τα Σκόπια να κινηθούν.

Σε ένα θερμό καλοκαίρι ακόμα μία χρονίζουσα υπόθεση που επιστρέφει.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Ναυπηγεία Σαλαμίνας)
ΑΜΥΝΑ

Ναυπηγεία Σαλαμίνας: Παραδόθηκαν νέα τμήματα για την 3η γαλλική φρεγάτα FDI

28/08/2026 - 7:00μμ
Σύστηματα Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων «V-BAT» συνθέτουν μεταξύ άλλων την «Ασπίδα του Αχιλλέα» (φωτ.: ΥΠΕΘΑ)
ΑΜΥΝΑ

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Τη Δευτέρα οι υπογραφές Ελλάδας-Ισραήλ για τον νέο αντιαεροπορικό θόλο

28/08/2026 - 12:20μμ
Τουρκική φρεγάτα (φωτ.: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)
ΑΜΥΝΑ

Ρόδος, drones και Patriot: Η πάγια στρατηγική της Άγκυρας στο Αιγαίο

27/08/2026 - 10:04μμ
(Φωτ. αρχείου: Hunini / commons.wikimedia.org)
ΑΜΥΝΑ

Σαουδική Αραβία: Επιτυχής κατάρριψη εχθρικών drone από την ελληνική πυροβολαρχία Patriot

27/08/2026 - 10:59πμ
Σύστημα αεράμυνας Patriot (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Intracom Defense)
ΑΜΥΝΑ

ΥΠΕΘΑ: Εξετάζεται το ενδεχόμενο επιστροφής των Patriot από τη Σαουδική Αραβία

23/08/2026 - 6:22μμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / ΓΕΣ)
ΑΜΥΝΑ

Στρατιωτική θητεία: Μειώνεται στους 9 μήνες για όσους καταταγούν χωρίς αναβολή

20/08/2026 - 8:32πμ
Τανκ σε γραμμή παραγωγής (πηγή: naftemporiki.gr)
ΑΜΥΝΑ

Μεγάλα deals με στολή παραλλαγής

12/08/2026 - 6:36μμ
Ενημέρωση των συντακτών άμυνας από τον Νίκο Δένδια, για τις αποφάσεις μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Δένδιας: Αποκτάμε τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας

26/07/2026 - 3:54μμ
(Πηγή: geetha.mil.gr/teleti-anachorisis-ellinikis-dynamis-saoydikis-aravias/)
ΑΜΥΝΑ

Σαουδική Αραβία: Ελληνική πυροβολαρχία Patriot κατέρριψε δύο πυραύλους των Χούθι

25/07/2026 - 11:29πμ
(Πηγή: geetha.mil.gr)
ΑΜΥΝΑ

Η Εθνοφρουρά της Φλόριντα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

24/07/2026 - 9:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαχητικό αεροσκάφος JAS-39 Gripen της Σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας (φωτ.: Msgt. Billy Johnston, USAF/commons.wikimedia.org/wiki)

Σουηδία: Στέλνει μαχητικά Gripen, κορβέτες και αντι-drone συστήματα στη Φινλανδία

3 ώρες πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

Ειρήνη Λουκαΐδη: Η Κύπρια της Αυστραλίας που κέρδισε διεθνές βραβείο με μια ιστορία για την πατρίδα

4 ώρες πριν
(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

The Chios Festival: Ο Ποντιακός Ελληνισμός στο επίκεντρο με τη βράβευση του Δημήτρη Μελισσανίδη

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/ SHAWN THEW / POOL)

Τραμπ: Νέα εθνική διαστημική ακαδημία στις ΗΠΑ – Στο επίκεντρο ο ανταγωνισμός με την Κίνα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews/glomex)

Γυναικοκτονία στη Ροδόπη: «Της έλεγε ότι θα τη σκοτώσει» – Συγκλονίζουν οι καταγγελίες της ξαδέρφης της 44χρονης

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Super League 2: Πρωτάθλημα με χορηγό και τριετές συμφωνία με την ΕΡΤ – Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV