pontosnews.gr
Τετάρτη, 22/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Πόντιος ποιητής και ο μύθος του Αισώπου στα ποντιακά (βίντεο)

2/08/2014 - 10:35πμ
Ο Πόντιος ποιητής και ο μύθος του Αισώπου στα ποντιακά (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Νίκος Γεωργιάδης είναι Πόντιος ποιητής και τα δημιουργήματά του είναι αφιερωμένα στους συμπατριώτες του – τους Έλληνες του Πόντου. Η κάθε λέξη, ο κάθε στίχος, το κάθε ποίημα έχουν σχέση με την πλούσια αλλά και πολυτάραχη ζωή των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η Γενοκτονία στον Πόντο, οι σταλινικές διώξεις, η εξορία στο Καζακστάν, η επιστροφή στον Καύκασο και η παλιννόστηση στην Ελλάδα έχουν όλα βιωθεί σε ένα διάστημα 70 χρόνων.

Ο Νίκος Γεωργιάδης γεννήθηκε στις 28 Νοέμβρη του 1949 στην πόλη Αράλσκ του Καζακστάν. Σε αυτόν τον απομακρυσμένο από τον Εύξεινο Πόντο τόπο είχαν εξοριστεί στις 13 Ιουνίου του ίδιου έτους οι γονείς του.

Από την παιδική του ηλικία ήταν εξοικειωμένος με τον λαϊκό πολιτισμό των Ποντίων. Τον αυτούσιο, τον καθαρό, αυτόν που ήθελε κάθε οικογένεια να ανατρέφει τουλάχιστον έναν λυράρη. Κάθε ένας από αυτούς τους βιρτουόζους της κεμεντζέ προσπαθούσε να αυτοσχεδιάζει για να προσελκύει την προσοχή του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια των λεγόμενων «λογομαχιών» υπό το άκουσμα της παραδοσιακής μουσικής οι λαϊκοί ποιητές επινοούσαν τα κοντολογίας (τετράστιχα ομοιοκατάληκτα). Αυτή η λαϊκή παράδοση είχε συναρπάσει τον Νίκο Γεωργιάδη, γιο του γνωστού σε όλη την ποντιόφωνη επικράτεια της Σοβιετικής Ένωσης λυράρη και τραγουδιστή Δημήτρη Γεωργιάδη-Κιόλιαλη.

Ο Νίκος επινοούσε τα λόγια για τα τραγούδια που εκτελούσε μαζί με τον αδελφό του, επίσης γνωστό λυράρη, Γιάννη Γεωργιάδη. Με τον καιρό, το πάθος του για τα ποντιακά τραγούδια στάθηκε αφορμή να εκδώσει ο ίδιος ένα βιβλίο με τίτλο «Πατρίδα’μ αραεύω σε» στο οποίο περιλήφθηκαν τα περισσότερα ποιήματά του.


Γιάννης και Νίκος Γεωργιάδης

Ο Νίκος Γεωργιάδης δημιουργεί και σήμερα, προσπαθώντας να βρει νέες λύσεις για την αναγέννηση της μητρικής του γλώσσας. Τώρα ο ακούραστος Πόντιος ποιητής ετοιμάζει προς έκδοση 65 καινούρια ποιήματα, εμπνευσμένα από τους μύθους του Αισώπου και του Ρώσου ποιητή Ιβάν Κριλόβ.

Δείτε στο βίντεο απόσπασμα από την συνέντευξη που παραχώρησε ο Νίκος Γεωργιάδης στον συνεργάτη του pontos-news.gr Βασίλη Τσενκελίδη. Αφού μιλάει για τον εαυτό του και τις ρίζες του, ο Γεωργιάδης απαγγέλλει ο ίδιος στην ποντιακή διάλεκτο ποίημα εμπνευσμένο από τον αισώπειο μύθο της αλεπούς και του κόρακα. Είναι απολαυστικό!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το έργο της Σοφίας Αμπερίδου «Αμάραντη μνήμη»
ΠΟΝΤΟΣ

Θεσσαλονίκη: Η μνήμη γίνεται τέχνη – Έκθεση ζωγραφικής για τη 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

22/04/2026 - 11:15μμ
Έναρξη ποντιακού γλεντιού στο Οχυρό Νυμφαίας, στα «Παρχάρια 2023» (πηγή: Facebook / ΠΑΡΧΑΡΙΑ ΟΧΥΡΟΥ ΝΥΜΦΑΙΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ - PARXAR OXIRO NIMFEAS KOMOTINI RODOPI)
ΠΟΝΤΟΣ

Ροδόπη: Τα «Παρχάρια» ζωντανεύουν ξανά – Η καρδιά του Πόντου χτυπά στη Νυμφαία

22/04/2026 - 6:53μμ
Ο Γερβάντ Οντιάν από το «Ημερολόγιο των Πάντων» του Αρμένιου διανοούμενου Τεοντίκ (Teodoros Lapchinchian), που εκδόθηκε το 1922. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι ιδιαίτερα σημαντική ιστορικά, καθώς εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, προσπαθώντας να καταγράψει τις απώλειες των πνευματικών ανθρώπων του έθνους (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Odian.jpg)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία του Yervant Odian από το Ντέιρ εζ-Ζορ – Η οδύσσεια του Αρμένιου συγγραφέα τεκμηριώνει τη Γενοκτονία

22/04/2026 - 3:19μμ
Συζήτηση μπροστά από το περίπτερο, κατά την καθιερωμένη ολονυχτία της 19ης Μαΐου (φωτ. αρχείου: facebook / Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής - ΕΠΟΝΑ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

19 Μαΐου 1919: Εκδηλώσεις μνήμης της ΠΟΕ – Κάλεσμα εθελοντών για τα ενημερωτικά περίπτερα

22/04/2026 - 1:29μμ
(Φωτ.: facebook / Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ζυγός Καβάλας: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο του ποντιακού γάμου από το Σύλλογο «Ο Υψηλάντης»

22/04/2026 - 9:54πμ
Σκηνή από τη θεατρική παράσταση «Ινάτενα», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ιωάννη Κοσμίδη, που παρουσιάστηκε την τελευταία μέρα του πρώτου κύκλου του 2ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ, στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου (πηγή: facebook.com/poe.org?locale=el_GR)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ – Αυλαία με ενθουσιασμό για τον πρώτο κύκλο στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

21/04/2026 - 11:15μμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Παλιννοστούντες Πόντιοι της Λάρισας αναβίωσαν το ταφικό έθιμο

21/04/2026 - 11:38πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Αρμένιοι και Πόντιοι είμαστε αδέλφια» – Το μήνυμα ενότητας ενόψει του Ποδηλατικού Μαραθωνίου Μνήμης στη Θεσσαλονίκη

20/04/2026 - 9:10μμ
Κυριακή του Θωμά στο κοιμητήριο Αχαρνών, 19 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σπύρος Βρεττός)
ΠΟΝΤΟΣ

Αχαρνές: Το «Πάσχα των νεκρών» ζωντάνεψε στο κοιμητήριο – «Τραπέζια» και μνήμη που γίνεται γιορτή

20/04/2026 - 6:17μμ
Κυριακή του Θωμά 2026 στα Σούρμενα (φωτ.: Φάνης Ζώης)
ΠΟΝΤΟΣ

Σούρμενα: «Άψιμον» στο πανοΰρ – Σέρρα και Λάζος Τερζάς «έβαλαν φωτιά»

20/04/2026 - 4:36μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το έργο της Σοφίας Αμπερίδου «Αμάραντη μνήμη»

Θεσσαλονίκη: Η μνήμη γίνεται τέχνη – Έκθεση ζωγραφικής για τη 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

14 λεπτά πριν
Αστυνομικοί στο Πάρκο Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι, Τετάρτη 22 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Άγιος Δημήτριος: Νεκρός 25χρονος στο Πάρκο Ασυρμάτου – Στο τραπέζι ακόμη και η οπαδική επίθεση

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League – Play Out: Ανάσα παραμονής ο Αστέρας – Στην επικίνδυνη ζώνη ΑΕΛ, Πανσερραϊκός

60 λεπτά πριν
Θρήνος για το χαμό της 43χρονης  Ελευθερίας Γιακουμάκη,  Τετάρτη 22 Απριλίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Κρήτη: Εκτελέστηκε στο αυτοκίνητό της η 43χρονη – Σενάριο γυναικοκτονίας με δράστη τον αυτόχειρα πρώην σύντροφο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

FIBA Europe Cup: Πρώτο βήμα τίτλου για τον ΠΑΟΚ

2 ώρες πριν
Ο γιατρός και πολιτικός Παύλος Φεντόροβιτς Ιορδάνοφ, στο δεύτερο μισό 19ου αιώνα (φωτ.: Gertsova-Shik S.G.)

Παύλος Ιορδάνoφ: Έλληνας οραματιστής ήταν ο «αρχιτέκτονας» του νεότερου Ταϊγανίου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign