pontosnews.gr
Δευτέρα, 8/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στην Παναγία Σουμελά με ποδήλατο: Αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο ταξίδι

28/07/2014 - 5:30μμ
Στην Παναγία Σουμελά με ποδήλατο: Αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο ταξίδι
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Από την Σουμελά στο Βέρμιο στη Σουμελά στη Τραπεζούντα. Λίγες ώρες πριν από το μεγάλο εγχείρημα ο Παντελής Τζερτζεβέλης μιλάει στο pontos-news.gr για ένα ταξίδι ζωής πάνω σε δυο τροχούς.

Tης Γεωργίας Βορύλλα

Κάποιοι ταξιδεύουν για να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς, κάποιοι άλλοι για να ζήσουν λίγες μέρες το «διαφορετικό», άλλοι για να βρεθούν σε τόπους που τους έχουν δει μόνο μέσα από τα μάτια των παππούδων τους. Όποιος και αν είναι ο λόγος, μερικά ταξίδια απλώς χαρακτηρίζονται ως «ταξίδια ζωής».

Για τους Ποντίους η Παναγία Σουμελά στη Τραπεζούντα δεν είναι απλά ένας προορισμός. Είναι ένα από αυτά τα ταξίδια ζωής και όταν τελικά πραγματοποιείται είναι ένα ταξίδι μνήμης και συγκίνησης.

Ο Παντελής Τζερτζεβέλης δεν είναι Πόντιος. Η καταγωγή του είναι από τη Μικρά Ασία ωστόσο και για εκείνον η Παναγία Σουμελά φέτος θα είναι το ορόσημό του. Μαζί με άλλους δυο ποδηλάτες, τον Παναγιώτη Σωτηριάδη και τον Βασίλη Γιοσμά, χωρίς τελικά τη συμμετοχή του Βασίλη Καρυοφυλλίδη ο οποίος έχει ποδηλατήσει μέχρι τη Σουμελά πριν από δυο χρόνια, θα ξεκινήσουν να ενώσουν την Μονή του Βερμίου με τη Μονή της Τραπεζούντας. Με ποδήλατο.


Από αριστερά: Παντελής Τζερτζεβέλης, Βασίλης Γιοσμάς, Παναγιώτης Σωτηριάδης

Το τάμα

Το ταξίδι των τριών, με τη συμμετοχή του Γιάννη Κυφωνίδη στο συνοδευτικό αυτοκίνητο και του Χρήστου Μπουκόρου που έχει το ρόλο του φωτογράφου, θα ξεκινήσει την Τετάρτη από το Βέρμιο. Στόχος της ομάδας είναι μετά από 16 ημέρες, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, να είναι στη Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. 

«Το 2011 βρέθηκα στον Πόντο ως μέλος μιας δημοσιογραφικής αποστολής η οποία κάλυψε ζωντανά τη θεία λειτουργία. Από τις προηγούμενες ημέρες ερχόμενος σε επαφή με τον κόσμο η καρδιά μου σκιρτούσε καθώς μάθαινα όλο και περισσότερα για την ιστορία της Μονής αλλά και τον ξενιτεμό της θαυματουργής εικόνας της», λέει ο Παντελής Τζερτζεβέλης στο pontos-news.gr.

Τα μετέπειτα χρόνια οι δυσκολίες που πέρασε στον επαγγελματικό τομέα καθώς και μια περιπέτεια υγείας έφερναν συνέχεια στο μυαλό του Παντελή εικόνες από τον Πόντο και τη Σουμελά. «Την τρίτη φορά που ήρθε μέσα μου έκανα ένα τάμα: Παναγία μου θεράπευσέ με και εγώ θα έρθω με το ποδήλατο κοντά σου», αναφέρει.

Και κάπως έτσι «γεννήθηκε» στο μυαλό του το ταξίδι των 1.800 χιλιομέτρων. Για ένα τάμα και ένα κερί για όλους τους Έλληνες. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζήτησαν να ποδηλατήσουν μαζί με την ομάδα προκειμένου να μεταφέρουν και τα δικά τους τάματα στη Σουμελά.


Η προετοιμασία

Για ένα τόσο μεγάλο και επίπονο ταξίδι απαιτείται σκληρή και εντατική προετοιμασία. Εδώ και έξι μήνες η ομάδα των «3» προπονείται καθημερινά. «Και η προετοιμασία των ποδηλάτων ήταν εξαιρετικά δύσκολη καθώς δοκιμάσαμε πολλά διαφορετικά εξαρτήματα μέχρις ότου καταλήξουμε στα καταλληλότερα για το ταξίδι αυτό», μας εξηγεί ο Παντελής Τζερτζεβέλης.

Ούτε τα… βράδια της ομάδας ήταν ξεκούραστα. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας έπρεπε να μάζεψουν πληροφορίες για τις περιοχές τις οποίες θα διασχίσουν αλλά και υλικό για τη προβολή της Ελλάδας. «Θέλουμε να αφήσουμε αρκετό “ελληνικό χαρακτήρα” από όπου και αν περάσουμε», τονίζει.

Τις τελευταίες ημέρες γίνονται οι τελικές «πρόβες» που αφορούν το φόρτωμα των ποδηλάτων στο αυτοκίνητο συνοδείας αλλά και ολόκληρου του εξοπλισμού σε αυτό.

Οι προκλήσεις

Η ομάδα των ποδηλατών γνωρίζει ότι έχει μπροστά της πολλά και δύσκολα χιλιόμετρα. Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες του Αυγούστου αναμένεται να είναι μια από τις πρόκλησεις.

«Στόχος μας είναι να ξεκινάμε πολύ νωρίς το πρωί μετά από 9ωρη τουλάχιστον ξεκούραση», αναφέρει ο Παντελής. Στους παράγοντες που συνυπολογίζει είναι και το γεγονός ότι μετά το τέλος του Ραμαζανιού επιστρέφουν στη Τουρκία αρκετοί μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μην «ησυχάζουν» ποτέ!

Για τη φυσιολογική κόπωση που αναμένεται τις τελευταίες έξι ημέρες του ταξιδιού η ομάδα εξετάζει κάποια εναλλακτικά σενάρια για τη διαδρομή η οποία ξεκινάει από Βέρμιο, συνεχίζει σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κομοτηνή και Κήπους. Από κει οι ποδηλάτες θα συνεχίσουν για Ραιδεστό, Κωνσταντινούπολη, Νικομήδεια και Ερενλέρ. Στο αρχικό πλάνο η συνέχεια είναι γίνει να μέσα από Αμάσεια, Σαμσούντα, Κοτύωρα και Τρίπολη με τελικό προορισμό την Τραπεζούντα.

Χορηγός επικοινωνίας pontos-news.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

O Αλέξανδρος Μπαλτατζής στο Δοξάτο Δράμας (πηγή: Μουσείο «Αλ. Μπαλτατζής)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Αλέξανδρος Μπαλτατζής: Ένας Πόντιος της προσφυγιάς στα θεμέλια του αγροτικού κινήματος

7/12/2025 - 10:26μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Εστία Στουτγάρδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ποντιακή Εστία Στουτγάρδης οργανώνει τον πρώτο ετήσιο χορό της

7/12/2025 - 4:04μμ
Προσχέδιο για το μνημείο στον Κοπανό Νάουσας (φωτ.: Facebook / Ένδοξη Εύξεινος Λέσχη Κοπανού)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ξεκινάμε»: Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στον Κοπανό Νάουσας

7/12/2025 - 1:22μμ
Οι «Παρχαρομάνες» του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου στην κουζίνα, για καλό σκοπό (φωτ.: Facebook / Meri Karakasidou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Παρχαρομάνες προσφέρουν ξανά: Σήμερα η μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης στο Μόναχο

7/12/2025 - 12:09μμ
Σε πρώτο πλάνο φωτογραφία των αδελφών Κακούλη που απεικονίζει την Τραπεζούντα μέσα από τον Εύξεινο Πόντο. Στο βάθος λιθογραφία του 1851 με τίτλο «Τραπεζούς» (Trebizond) από τον W. H. Bartlett. (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Φροντιστήριο Τραπεζούντας: O ναός της ελληνικής παιδείας στον Πόντο (Μέρος Β’)

7/12/2025 - 10:33πμ
Για 10η συνεχόμενη φορά, ο «Φάρος» στο πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με σταθερή παρουσία και παρά τη βροχή, ο «Φάρος» στο πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας

7/12/2025 - 9:48πμ
Το Λεοντόκαστρο, ο τελευταίος Μητροπολιτικός ναός της Τραπεζούντας Άγιος Γρηγόριος Νύσσης και το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας σε φωτογραφία των αδελφών Κακούλη (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Φροντιστήριο Τραπεζούντας: Το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Πόντου και η περιπέτεια ανέγερσης του εμβληματικού κτηρίου του (Μέρος Α’)

6/12/2025 - 7:11μμ
Το έγκλημα της Γενοκτονίας δεν έχει πατρίδα και δεν συμβαίνει μόνο σε μια εποχή. Εδώ νεκροταφείο θυμάτων Γενοκτονίας στη Ρουάντα (φωτ.: United Nations)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

9 Δεκεμβρίου: Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι και Ασσύριοι τιμούν τα θύματα του εγκλήματος της Γενοκτονίας

6/12/2025 - 6:14μμ
Ο ναός του Αγίου Σάββα στην Τραπεζούντα, το 1891 (πηγή: exploretrabzon.com)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Χριστόν και Αε-Σάββας»: Όταν η γυναίκα πήρε για λίγο το πάνω χέρι…

5/12/2025 - 3:38μμ
Μια προσεγμένη τριλογία για τη μικρασιατική φορεσιά και τα κοσμήματα (φωτ.: Facebook / Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μια τριλογία μνήμης: Ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Το Κιόστε» παρουσιάζει τα ημερολόγια του 2026

5/12/2025 - 2:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος με τον πρέσβη της Ελλάδας Σταύρο Βενιζέλο (φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)

Ομογένεια: Προσλήψεις προσωπικού στα προξενεία Μελβούρνης και Σίδνεϊ

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Super League: Τεσσάρα η ΑΕΚ – Μπλόκο στη Λάρισα για Παναθηναϊκό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: kremlin.ru)

Η Ρωσία επιστρέφει στον αθλητισμό – Σταδιακά αίρονται οι απαγορεύσεις από τις Ομοσπονδίες

4 ώρες πριν
O Αλέξανδρος Μπαλτατζής στο Δοξάτο Δράμας (πηγή: Μουσείο «Αλ. Μπαλτατζής)

Αλέξανδρος Μπαλτατζής: Ένας Πόντιος της προσφυγιάς στα θεμέλια του αγροτικού κινήματος

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μικαέλα Τσορμπατζίδου)

Super League: Αφεντικό στη Θεσσαλονίκη ο ΠΑΟΚ

5 ώρες πριν
Το φυλάκιο έξω από το αστυνομικό τμήμα μετά την επίθεση (φωτ.: OrangePress)

Αθήνα: Επίθεση με μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης – Μία προσαγωγή

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign