pontosnews.gr
Τετάρτη, 28/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έκκληση από τη Λιθουανία προς την ηγεσία των Ποντίων

28/07/2014 - 3:00μμ
Έκκληση από τη Λιθουανία προς την ηγεσία των Ποντίων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Γεώργιος Ματσουκάτοφ, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας «ΠΟΝΤΟΣ» και του Συνδέσμου Ελληνικών Σωματείων της Λιθουανίας, μίλησε στον συνεργάτη του Pontos-news.gr Βασίλη Τσενκελίδη για τις δραστηριότητες των Ελλήνων αυτής της ευρωπαϊκής χώρας και απεύθυνε πρόσκληση για συνάντηση της ηγεσίας του ποντιακού Ελληνισμού.

Του Βασίλη Τσενκελίδη*

Γνωστός στον διεθνή ποντιακό οργανωμένο χώρο από την αρχή της δεκαετίας του 1990, ο Γεώργιος Ματσουκάτοφ διατυπώνει τον προβληματισμό του σε σχέση με την αναποτελεσματικότητα στην επίλυση των ποντιακών ζητημάτων, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία για άμεση συνάντηση της ηγεσίας των Ποντίων: «Κατά προτίμηση μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο στη Παναγία Σουμελά του Βερμίου ή στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας. Αυτό θα ήταν συμβολικό» λέει ο Ματσουκάτοφ στο Pontos-news.gr.

«Διαφορετικά, η συνάντηση μπορεί να γίνει τον Σεπτέμβριο του 2014 κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φόρουμ στο Βίλνιους (σ.σ. πρωτεύουσα της Λιθουανίας). Καλώ τους προέδρους όλων των ομοσπονδιών και της Συνομοσπονδίας. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προσκληθούν και οι πρώην πρόεδροι».

Έκκληση προς την ηγεσία των Ποντίων
«Οι ηγέτες των Ποντίων για να δουν και να κατανοήσουν με σωστή ματιά τον ποντιακό ελληνισμό πρέπει να κοιτάξουν τον εαυτό τους στα μάτια. Όλοι πρέπει να σταθούν μπροστά σε έναν καθρέφτη και να δώσουν την απάντηση στον εαυτό τους – κατά πόσο μπορούν οι ίδιοι να αποτελούν μέρος του ποντιακού οργανωμένου χώρου.

»Πρέπει να εξετάσουμε τα πραγματικά αίτια της ήττας. Το να ερμηνεύουμε τις προσωπικές μας κακοτυχίες αποδίδοντάς τες στη γενικότερη κρίση είναι απελπιστικά τραγικό. Η αιτία της ήττας βρίσκεται στην αδράνεια – όλα κυλούν τυχαία.

»Οι πρόεδροι των ποντιακών σωματείων της Ελλάδας εδώ και πολλά χρόνια δεν καταφέρνουν να βγάλουν το ποντιακό ζήτημα από το αδιέξοδο. Αυτοί στην ουσία έχουν παίξει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του οργανωμένου ποντιακού κινήματος, σε αυτούς ανήκει και το βασικό μερίδιο ευθύνης για το αποτέλεσμα. Όμως αυτό το γεγονός δεν μειώνει το ύψος της ευθύνης που αναλογεί στις ποντιακές οργανώσεις του εξωτερικού. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στον οργανωμένο ποντιακό χώρο της πρώην ΕΣΣΔ. Για την ποντιακή ηγεσία εκεί αρχικά έφταιγε η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ύστερα η σύγχυση που δημιουργήθηκε ως συνέπεια αυτού του γεγονότος. Και τώρα πάλι δεν λείπουν οι λόγοι και οι αιτίες που εξηγούν την απραξία, ενώ τα προβλήματα συσσωρεύονται.


Το Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας

»Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει τρόπος να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Την ηγεσία πρέπει να αναλάβουν νέοι άνθρωποι. Ο κάθε ηγέτης είναι υποχρεωμένος να βγάλει συμπεράσματα από την προηγούμενη περίοδο, να τα φέρει για συζήτηση και να κάνει καινούριες προτάσεις. Όλα πρέπει να γίνουν χωρίς την παραμικρή σύγκρουση. Οι προσεγγίσεις όλων των ζητημάτων πρέπει να είναι εποικοδομητικές.

Εμείς, οι Έλληνες του Εύξεινου Πόντου…
»Εμείς, οι Έλληνες του Εύξεινου Πόντου, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα χάσαμε μισό εκατομμύριο αθώου, άμαχου πληθυσμού. Ακολούθησαν η Γενοκτονία στη Μικρά Ασία και οι σταλινικές διώξεις. Κι εμείς στην ουσία δεν πράττουμε τίποτα. Αυτή τη στάση απέναντι στο έθνος δεν θα μας την συγχωρέσουν ούτε οι απόγονοι, ούτε οι πρόγονοι. Και για να τελειώσει η κρίση στην οποία βρισκόμαστε, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

»Σήμερα οι εκκλησίες συνεχίζουν να μετατρέπονται σε τζαμιά. Παράδειγμα, η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας. Γιατί το μεγαλύτερο μέρος της ποντιακής ηγεσίας δεν εκφράζει τη στάση του στο συγκεκριμένο ζήτημα; Είμαστε ένα έθνος με τουλάχιστον τρισχιλιετή ιστορική πορεία και άδικη, τραγική μοίρα. Ο καθένας από εμάς πρέπει να επιστήσει την προσοχή του προς τα ζητήματα του ελληνισμού και να είναι στις πρώτες γραμμές για την επίλυσή τους.

»Τα προβλήματά μας έχουν ως ρίζα τις ανωμαλίες στο εσωτερικό του ποντιακού χώρου. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να επιλύσουμε τις διαφορές. Οι πρόεδροι των σωματείων, των ομοσπονδιών και της Συνομοσπονδίας πρέπει να καθίσουν μαζί για να συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης. Όταν κάποιος γίνεται πρόεδρος, αυτόματα γίνεται και “ο σκλάβος του λαού” και σε καμία περίπτωση “ο τσάρος”.

»Η παλαιά γενιά, η οποία έχει φέρει το ποντιακό ζήτημα σε αδιέξοδο –και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου– πρέπει να απολογηθεί για τις κινήσεις των προηγούμενων ετών. Οι νέοι εκπρόσωποι των Ποντίων μετά την επεξεργασία όλων των αρνητικών και των θετικών αποτελεσμάτων των κινήσεων αυτών θα πρέπει να εκφράσουν τις καινούριες, και πρωτίστως τις πλέον προοδευτικές, προτάσεις τους.

»Από την πείρα μου στις δημόσιες σχέσεις με τους αντιπροσώπους από τις διάφορες χώρες του κόσμου βγαίνει ένα συμπέρασμα. Οι ξένοι θεωρούν πως οι Έλληνες είναι ένας ξεχωριστός λαός και θα βρουν μόνοι τους τον τρόπο της επίλυσης της κατάστασης στην οποία βρέθηκαν.

»Πρώτα απ’ όλα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τον ελληνισμό, για την Ελλάδα, την πλούσια ιστορία και τον αξεπέραστο πολιτισμό μας. Εμείς πρέπει να επιδείξουμε την ικανότητα να βρίσκουμε τις μοναδικές και τις πιο σωστές λύσεις. Εμείς οι Έλληνες, και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Πόντιοι, θα τα καταφέρουμε».

Η ελληνική κοινότητα της Λιθουανίας
Η ελληνική κοινότητα της Λιθουανίας «Πόντος» δημιουργήθηκε το 1990. Εκτός από τις προγραμματισμένες τοπικές εκδηλώσεις, από το 2003 ο πρόεδρός της Γεώργιος Ματσουκάτοβ διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο αφιερωμένο στο Βυζάντιο, το οποίο προκαλεί επιστημονικό και πολιτικό ενδιαφέρον. Κατά τη γνώμη των συνέδρων, η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πρέπει να βασιστεί σε ενδελεχή μελέτη των κοινωνικών προτύπων που έχουν συσσωρευτεί στο διάβα της ιστορίας της ανθρωπότητας. Η χιλιετής εμπειρία του Βυζαντίου, όπου πολλοί λαοί συμβίωναν χωρίς ιδιαίτερους κατακλυσμούς, έχει ξεχωριστή αξία.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους διεθνές συνέδριο με τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Ένωση και πολιτιστική κληρονομιά του Βυζαντίου – Βυζαντινή Κοινοπολιτεία των λαών και η σημασία της για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό». Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου επισημάνθηκαν και τα σύγχρονα προβλήματα του ποντιακού ελληνισμού. Το επόμενο συνέδριο υπό τη μορφή φόρουμ θα γίνει από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου και θα έχει τίτλο: «Βόρεια Αθήνα – Διάλογος πολιτισμών ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση». Ως Βόρεια Αθήνα αναφέρεται στο θρύλο το Βίλνιους.

*Ο Βασίλης Τσενκελίδης είναι ιστορικός και δημοσιογράφος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι Μωμόγεροι γέμισαν τη σκηνή του «Ελληνικού Κόσμου», τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Facebook / Συμος Μος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών για τη «Φλόγα»: Όταν το εθιμικό δρώμενο γίνεται προσφορά

28/01/2026 - 7:47μμ
Στιγμιότυπο από τα «Τραπέζια Αγάπης» της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η αγάπη… σερβίρεται, στο τραπέζι που στρώνει η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας

28/01/2026 - 5:26μμ
(Φωτ.: spnx.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων ν. Ξάνθης έκοψε τη βασιλόπιτά του με αισιοδοξία για το μέλλον και υποσχέσεις για μια δημιουργική χρονιά

28/01/2026 - 4:37μμ
Στιγμιότυπο από το επεισόδιο του ντοκιμαντέρ «Για τα Πανηγύρια», από την Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο (πηγή: ΕΡΤ3)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Σουμελά στην ΕΡΤ3: Ένα πανηγύρι που ενώνει τους Πόντιους με τις ρίζες τους

28/01/2026 - 3:24μμ
Το κτήριο Τουρπάλη που θα στεγάσει το νέο μουσείο (φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μνήμες, κειμήλια, μαρτυρίες: Η Νάουσα σε ανοιχτό κάλεσμα για την Αργυρούπολη του Πόντου

28/01/2026 - 1:17μμ
Η φωτογραφία του Αβραάμ Ορφανίδη, η σημείωσή του και το βιβλίο ποιημάτων της εγγονής του, Μ. Ορφανίδου (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ευχηθήτε παρηγορίαν στην πονεμένη μου ψυχήν»

28/01/2026 - 9:48πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Ποντιακά Σωματεία Βάδης-Βυρτεμβέργης, Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Αρχείο Φόρη Πεταλίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τον Πόντο στην Πόλη και την Κύπρο – Στη Στουτγάρδη χαρτογράφησαν το «συνεχές του τουρκικού εγκλήματος»

27/01/2026 - 6:58μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο από τον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας, Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: TikTok / kwnstantinidis_g)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιος 95 ετών χορεύει με… μαγκούρα – Ψυχή που αρνείται να γεράσει

27/01/2026 - 1:47μμ
Τα παιδιά είναι πάντα οι πρωταγωνιστές της Γιορτής των Γραμμάτων – και δικαίως
ΠΟΝΤΟΣ

Σωματείο & Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»: Για μια ακόμη χρονιά αναβίωσε η Γιορτή των Γραμμάτων – Μια παράδοση που μετρά 51 χρόνια

26/01/2026 - 10:12μμ
Απεικόνιση της μορφής που θα έχει το μνημείο στο Παραλίμνι (φωτ.: Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Με την ευλογία της ιερής εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Παραλίμνι

26/01/2026 - 11:20πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι Μωμόγεροι γέμισαν τη σκηνή του «Ελληνικού Κόσμου», τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Facebook / Συμος Μος)

Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών για τη «Φλόγα»: Όταν το εθιμικό δρώμενο γίνεται προσφορά

36 λεπτά πριν
Η επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς στην βιομηχανία μπισκότων «Βιολάντα» στα Τρίκαλα, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Βιολάντα: Επί μήνες δούλευαν πάνω σε «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί – Το βίντεο της Πυροσβεστικής

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Κύπελλο Ελλάδας: Στην «οκτάδα» και ο Ηρακλής

2 ώρες πριν
Ο Μακάριος Λαζαρίδης στην Ολομέλεια της Βουλής, Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Ποιος φταίει για τα Ίμια; Χαμός στη Βουλή ανάμεσα στον Μακάριο Λαζαρίδη και το ΠΑΣΟΚ

2 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς επιβιβάζεται στο Marine One (φωτ.: Facebook / The White House)

Τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν: Τελειώνει ο χρόνος – Συμφωνία για τα πυρηνικά ή επίθεση

2 ώρες πριν
Από αριστερά: Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Τίτος, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ιωακείμ. Στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης, Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)

Νέοι μητροπολίτες στην Εκκλησία Κρήτης, «νέα εποχή» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign