pontosnews.gr
Παρασκευή, 2/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης ζήτησαν στο 16ο Συναπάντημα – Όλο το ψήφισμα

22/07/2014 - 4:05μμ
Καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης ζήτησαν στο 16ο Συναπάντημα - Όλο το ψήφισμα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πραγματοποιήθηκε το 16ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Ακολουθεί το ψήφισμα των νέων:

Εμείς οι νέες και νέοι εκπροσωπώντας Ποντιακά Σωματεία από την Ελλάδα και τη Διασπορά, για μια φορά ακόμη συγκεντρωθήκαμε από τις 17-20 Ιουλίου 2014, στα υψώματα του Βερμίου, για το «16ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων». Οι φετινές πολυποίκιλες εισηγήσεις και παρουσιάσεις, με θεματικές όπως η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, ο πολιτισμός μέσα από το θέατρο, τη μουσική και το χορό, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά κυρίως μέσω της δημοκρατικής μεταξύ μας συζήτησης, της δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων με κατάθεση ιδεών και προβληματισμούς, μας οδήγησαν μέσα από το γόνιμο διάλογο στα παρακάτω:

Για τα 20 χρόνια από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Το φετινό 16ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, συμπίπτει με τη συμπλήρωση των είκοσι (20) χρόνων, από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Έχουμε υποχρέωσή αλλά και καθήκον, να δηλώσουμε και από αυτό το βήμα την απαίτησή μας, να καθιερωθεί η 19η Μαΐου, ως ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού, μιας εξοντωτικής πολιτικής πρακτικής, που οδήγησε στη γενοκτονία ενός τρισχιλιόχρονου πολιτισμού και επισφραγίστηκε από τα 353 χιλιάδες θύματα και το διωγμό των Ελλήνων του Πόντου. Δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Πόντου, διότι ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας και του Πόντου ήταν και είναι μέρος της ευρωπαϊκής κοινωνίας διαχρονικά.

Η ευρωπαϊκή διάσταση

Σε όλες τις ιστορικές εποχές ο Ελληνισμός θρησκευτικά, οικονομικά, πολιτιστικά ήταν συνδεμένος με την Ευρώπη. Οι Έλληνες ήταν και παραμείναν μέτοχοι στην κοινή προσπάθεια των ευρωπαϊκών λαών για Ελευθερία, Ισότητα καθώς πρόκειται για την εκπλήρωση ενός εθνικού χρέους και καθήκον όλων μας.

Η καθιέρωση της 19ης Μαΐου, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ημέρα μνήμης των θυμάτων των Νεοτούρκων, θα είναι εκτός των άλλων, ένα από τα πιο μεγάλα ποιοτικά πολιτιστικά άλματα της Ευρώπης.

Αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι δεν θα σταθούμε σιωπηλοί και συμπαραστεκόμαστε στον Ποντιακό Ελληνισμό όπου γης, στις προσπάθειες που καταβάλλει για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, που θα διασφαλίζει την αποφυγή επανάληψης παρομοίων τραγικών γεγονότων” .

Για  την ποντιακή διάλεκτο

Ο αγώνας μας για τη διαφύλαξη της ιωνικής διαλέκτου των προγόνων μας, είναι επιθυμία και στόχος όλων των νέων ποντιακής καταγωγής, ώστε αυτή να παραμείνει ζωντανή.  Η διάλεκτός μας, μπορεί να παρουσιάζει δυσκολίες και σε πολλές περιπτώσεις στη καθομιλουμένη να έχει αλλοιωθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι  αυτή που μας κρατάει άρρηκτα δεμένους με την παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό μας. Χρησιμοποιούμε την ποντιακή διάλεκτο στη λογοτεχνία, στις θεατρικές παραστάσεις και στο τραγούδι, εφαρμόζουμε στην πράξη την συνεννόησή μας στην ποντιακή διάλεκτο, κάνοντας καθημερινό έργο την αδιαφιλονίκητη άποψη μας για την διατήρηση και την εξέλιξή της.

Για την ενότητα του Ποντιακού χώρου

Ζητάμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και από την πολιτική ηγεσία να συνεχίσουν να στέκονται αρωγοί στο έργο που επιτελείται στο Όρος Βέρμιο, έργο που με τόσο κόπο και αγώνα όλες οι διοικήσεις, με τους εκατοντάδες εθελοντές του προσέφεραν διαχρονικά, διακονώντας την Παναγία μας, την Κυρά του Πόντου και ό,τι εκφράζουν διαχρονικά οι δύο λέξεις “Παναγία Σουμελά”.

Πιστεύουμε ότι μόνο ενωμένος και αδιάσπαστος θα μπορέσει ο Ποντιακός Ελληνισμός, να προοδεύσει και να εξελιχθεί θέτοντας το δικό του στίγμα, τις ιδέες, το ήθος, και τις αρχές του, μέσα από δράσεις και θεσμούς, όπως και το 16ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, συμβάλλοντας έτσι σε ένα καλύτερο αύριο , σε μία περίοδο δύσκολη για την Ελλάδα και τους Έλληνες, όπου η αξιοπιστία της πατρίδας μας, αλλά και η αξιοπρέπεια των Ελλήνων δοκιμάζονται. Πορευόμαστε αναζητώντας και καταθέτοντας μέσα και από τον πολιτισμό μας δημιουργικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ώστε να ξαναχτίσουμε μία κοινωνία αντάξια των προσδοκιών μας.

Τέλος ενισχύουμε και στηρίζουμε το έργο που συντελείται στο Προσκύνημα της Παναγία Σουμελά, με τη συνεχή παρουσία και δράση μας στα υψώματα του Βερμίου, υποστηρίζοντας και προωθώντας, με κάθε δυνατό τρόπο, την ενότητα του οργανωμένου ποντιακού χώρου στην πράξη και προβάλλοντας την αντίθεση μας σε κάθε προσπάθεια διάσπασης και καπήλευσής του, καλώντας όλους με αγάπη να συμπορευτούν.
 
Οι νέες και οι νέοι της νεολαίας των Ποντιακών Σωματείων

Συσπειρωμένοι γύρω από το Προσκύνημα της “Παναγίας Σουμελά”.
Γαντζωμένοι στις Ρίζες του Πολιτισμού και της Παράδοσης μας, μετέχουμε
δυναμικά στη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος του τόπου μας, ως
αδιάσπαστο κομμάτι του συνόλου της Ελληνικής Νεολαίας.

Διαβάστε ακόμα:

16ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων από ψηλά! Υπέροχες φωτογραφίες

Το 16ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων πέρασε στην ιστορία! Όλα όσα έγιναν

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Χριστός ευλογεί στον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά και η Παναγία παρουσιάζει την Ειρήνη Γαβρά στον Χριστό. Από πολυτελές τετραευάγγελο του 1067, μία από τις πρωιμότερες  κτητορικές παραστάσεις στην ιστορία της βυζαντινής τέχνης, σύμφωνα με την Ελένη Μπαρμπαρίτσα. Το κειμήλιο φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας, στην Αγία Πετρούπολη
ΠΟΝΤΟΣ

Άγιος Θεόδωρος Γαβράς: Ο ναός και το χαμένο μοναστήρι της Τραπεζούντας

2/10/2026 - 9:55πμ
Γυναίκα εξετάζει καταλόγους με ονόματα ανθρώπων που αναζητούσαν οι συγγενείς τους, στα παλιά βασιλικά ανάκτορα της Αθήνας, όπου στεγάζονταν γραφεία της Near East Relief (φωτ.: Near East Relief Historical Society)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αθήνα, 1922: Το γραφείο που αναζητούσε τους ανθρώπους του ξεριζωμού

1/10/2026 - 10:42μμ
(Φωτ.: euxinospontos_korydallos/Instagram)
ΠΟΝΤΟΣ

5ο Ποντιακό Πανοΰρ στον Κορυδαλλό: Η βροχή δεν χάλασε τη γιορτή

1/10/2026 - 7:35μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Συνεχίζονται και φέτος οι επισκέψεις στην Έκθεση Λαογραφίας «Μνήμες Πόντου»

1/10/2026 - 3:22μμ
(Φωτ.: Pixabay.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Έρθεν ο Τρυγομηνάς – Ο Οκτώβριος των Ποντίων

1/10/2026 - 9:31πμ
Η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια τον Μάιο του 2012 στη Σύρο, καλεσμένη του τοπικού συλλόγου Ποντίων (φωτ.: Facebook / Rania Pantazidou)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια: Η γυναίκα που κράτησε τον Πόντο στις μικρές ιστορίες του

30/09/2026 - 11:21μμ
Το μνημείο για τους πρόσφυγες του 1922, στην καρδιά της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ. Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: rthess.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

ΑΠΘ: Μια ελιά για τους πρόσφυγες του 1922 – Αποκαλύφθηκε το νέο μνημείο

30/09/2026 - 8:12μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Ση προσφυγιάς τα στράτας», στην Κατερίνη. Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας Κοτζά Αναστάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κατερίνη: Ο «Κοτζά Αναστάς» έφερε στη σκηνή τις μνήμες της προσφυγιάς

30/09/2026 - 7:24μμ
Τμήμα χειρόγραφης καταγραφής σε Καραμανλήδικα όπου αναφέρονται ονόματα Τούρκων διωκτών χριστιανών στο Αλατζάμ της Σαμψούντας (πηγή: archives.lib.auth.gr/u-2360)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τεκμήρια Γενοκτονίας στο αρχείο της ΕΛΘ: Ονόματα Τούρκων που εκδίωξαν χριστιανούς στη Σαμψούντα

30/09/2026 - 4:50μμ
(Φωτ. αρχείου: pontosnews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Κέντρο Ποντιακών Μελετών: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο – Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης

30/09/2026 - 4:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο 27χρονος, τέταρτος συλληφθείς για την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα, οδηγείται στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: Προθεσμία για συμπληρωματική απολογία στους δύο κατηγορούμενους για τη φονική έκρηξη στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα

7 λεπτά πριν
(Ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς (φωτ.: Creative Commons Attribution 2.5 Generic)

Εικόνα που σώθηκε από φωτιά το 1923 επιστρέφει στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς μετά από 103 χρόνια

34 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Πολιτισμού)

Όλυμπος: Έξι μαθητές μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κατερίνης μετά από αδιαθεσία στο καταφύγιο Πετρόστρουγκα

1 ώρα πριν
Επιβάτες της πτήσης FZ 1073 στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, μετά την περιπέτεια που έζησαν στον αέρα. 30 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Ισραήλ: Ακυρώθηκαν οι πτήσεις για την επιστροφή των αποκλεισμένων επιβατών από το Ντουμπάι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario- Εύξεινος Πόντος/Facebook)

50 χρόνια Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Η μεγάλη γιορτή μιας διαδρομής μισού αιώνα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Brian Hirschfeld)

Japan Open: Αποκλείστηκε από τον Βασερό ο Τσιτσιπάς

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV