pontosnews.gr
Πέμπτη, 16/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κύπρος, 40 χρόνια μετά, δεν ξεχνώ!

16/07/2014 - 1:56μμ
Советник Эрдогана назвал условия возобновления переговоров по Кипру
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

«Ξύπνησαν στον ελληνισμό μνήμες από τον εφιάλτη της προδοσίας» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Όπως τόνισε «ο ελληνισμός σε Κύπρο και Ελλάδα εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες εκείνης της μαύρης για την ιστορία μας σελίδας που οδήγησε στους Αττίλες του Ιουλίου και του Αυγούστου, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, κατοχή του 40% περίπου της μεγαλονήσου, στον ξεριζωμό 200.000 αδερφών μας Κυπρίων που έγιναν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα, στις πρωτοφανείς αγριότητες, στη μεγάλη εθνική τραγωδία των αγνοούμενων, στην απώλεια γενναίων μαχητών μας από την Κύπρο και την Ελλάδα, που έπεσαν στον ιερό αγώνα της υπεράσπισης πατρίων εδαφών, αλλά και στην απώλεια του 70% των πλουτοπαραγωγικών πόρων του νησιού».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ακόμα ότι 40 χρόνια μετά, Αθήνα και Λευκωσία εξακολουθούν να αρνούνται οποιαδήποτε αποδοχή τετελεσμένων και αγωνίζονται «για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια».

«Η Κύπρος, ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, έχει και θα έχει στο πλευρό της την Ελλάδα σε όλες της τις προσπάθειες για εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη της την Επικράτεια» τόνισε η Σοφία Βούλτεψη.

Βενιζέλος: Θυμόμαστε με θλίψη το πραξικόπημα του 1974

«Το ελληνικό έθνος θυμάται με θλίψη και αυτοσυνειδησία το προδοτικό χουντικό πραξικόπημα του 1974 σε βάρος του Προέδρου Μακαρίου και της νόμιμης υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία πρέπει να διαφυλάττουμε ως το πιο πολύτιμο αγαθό, διότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας είναι αυτό ακριβώς, η διεθνής νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κυρίαρχου κράτους-μέλους του ΟΗΕ, ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Το ελάχιστο που μπορούμε να πούμε εμείς οι Ελλαδίτες, απευθυνόμενοι στους Κύπριους αδελφούς μας, είναι πως έχουμε πλήρη συνείδηση του ιστορικού βάρους. Είμαστε ένα έθνος, είμαστε πάντα συστρατευμένοι στον κοινό σκοπό που είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Κεκτημένου. Μια λύση που βασίζεται στην ύπαρξη μιας και μόνης διεθνούς νομικής προσωπικότητας, μίας κυριαρχίας και μίας ιθαγένειας.»

ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ. ΕΛ.

Με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από το πραξικόπημα, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του αναφέρει πως η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της οριστικής της διχοτόμησης και σημειώνει ότι ο ελληνικός λαός παραμένει  αλληλέγγυος με τον Κυπριακό λαό ως σύνολο, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και εμμένει ανυποχώρητος στη διεκδίκηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε ανακοίνωση του εκπρόσωπου Τύπου Τέρενς Κουίκ αναφέρουν: «Σήμερα, 40 χρόνια μετά το πραξικόπημα κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που οδήγησε στην εθνική τραγωδία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, μετά από 40 χρόνια κατοχής στην μισή Κύπρο, η φράση “Δεν ξεχνώ”, έχει μετατραπεί σε νέες μεθοδεύσεις για την επιβολή σχεδίου Ανάν ΙΙ, που καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία.»

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Μεταξουργείο: 40χρονος μαχαιρώθηκε σε ληστεία μέρα μεσημέρι

16/04/2026 - 3:36μμ
(Φωτ.: Παναγιώτης Μπαλάσκας/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αφθώδης πυρετός στη Λέσβο: Έκτακτη σύσκεψη και μπλόκο στις θαλάσσιες συνδέσεις με το Αϊβαλί

16/04/2026 - 2:40μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Κεφαλονιά: Νέα διάσταση στην υπόθεση της 19χρονης – Στο μικροσκόπιο η καθυστέρηση κλήσης στο ΕΚΑΒ

16/04/2026 - 12:20μμ
(Φωτ.: ΚΙΣΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Βεβήλωσαν το εβραϊκό νεκροταφείο του Βόλου την ημέρα πένθους και μνήμης του Ολοκαυτώματος

16/04/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Συντάξεις Μαΐου: Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς

16/04/2026 - 8:36πμ
Αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα της Αθήνας, Τετάρτη 15 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Νεφώσεις, τοπικές βροχές και αφρικανική σκόνη – Έως 8 μποφόρ οι άνεμοι στο Αιγαίο

16/04/2026 - 8:08πμ
(Φωτ αρχείου: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αίγιο: Άγρια επίθεση και απαγωγή άνδρα – Του άρπαξαν 7.000 ευρώ και τον εγκατέλειψαν στο νοσοκομείο

15/04/2026 - 11:21μμ
Αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Serena στο Ισλαμαμπάντ, όπου φιλοξενήθηκαν συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν, 15 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Sohail Shahzad)
ΕΛΛΑΔΑ

ΗΠΑ-Ιράν: Διαψεύσεις για εκεχειρία και προτάσεις αποκλιμάκωσης στο τραπέζι

15/04/2026 - 10:01μμ
Τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Απάτη 227.000 ευρώ με εικονικά τιμολόγια – Στο μικροσκόπιο 289 παραγωγοί

15/04/2026 - 6:52μμ
Η Μυρτώ από το Αργοστόλι γιορτάζοντας τα 18α γενέθλιά της
ΕΛΛΑΔΑ

Κεφαλονιά: Από ανακοπή ο θάνατος της 19χρονης – Διώξεις στους τρεις κατηγορούμενους

15/04/2026 - 6:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Η δημοκρατία στη σκηνή: Μαθητές από την Καλιφόρνια ζωντανεύουν το έργο του Ανδρέα Φλουράκη στην ιστορική αίθουσα «Παρνασσός»

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Πρώτος στην κανονική περίοδο ο Ολυμπιακός

32 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Μέση Ανατολή: Τηλεφωνικές επικοινωνίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Λιβάνου και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)

Μυκηναϊκή ακρόπολη Γλα: Σημαντική αποκατάσταση στη Νότια Πύλη και το κυκλώπειο τείχος

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Aaron Schwartz)

Τραμπ: Το Ιράν συμφώνησε να παραδώσει το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου – «Πολύ κοντά» σε συμφωνία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Gianni Scognamiglio / commons.wikimedia.org)

Γάμος και υγεία: Τι δείχνει μεγάλη αμερικανική μελέτη για τον κίνδυνο καρκίνου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign