pontosnews.gr
Σάββατο, 28/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χαστούκι ΗΠΑ σε Τουρκία: Δώστε πίσω τις εκκλησίες στην κατεχόμενη Κύπρο και Τουρκία

27/06/2014 - 12:25μμ
Χαστούκι ΗΠΑ σε Τουρκία: Δώστε πίσω τις εκκλησίες στην κατεχόμενη Κύπρο και Τουρκία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Χαστούκι ΗΠΑ σε Τουρκία: Δώστε πίσω τις εκκλησίες και τα χριστιανικά μνημεία που κατασχέσατε παράνομα σε Τουρκία και κατεχόμενη Κύπρο.

Νομοσχέδιο που αξιώνει από την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να επιστρέψει στους νόμιμους κατόχους τους κατασχεμένους χριστιανικούς ναούς και άλλους λατρευτικούς τόπους στην επικράτεια της Τουρκίας και της κατεχόμενης Κύπρου, πέρασε πριν από λίγες ώρες από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής.

Το νομοσχέδιο 4347 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία παρά τις αντιρρήσεις κάποιων μελών αλλά και κόντρα στην αφόρητη πίεση που είχε ασκήσει η τουρκική πλευρά. Με την υιοθέτηση του νομοσχεδίου, η Επιτροπή φέρνει το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία αναμένεται να το συζητήσει μετά το πέρας των θερινών τμημάτων.

«Η Τουρκία οφείλει να λογοδοτήσει»

Το νομοσχέδιο, που επιγράφεται «Πράξη για τη λογοδοσία της Τουρκίας αναφορικά με τους Χριστιανικούς Ναούς» (Turkey Christian Churches Accountability Act-H.R. 4347) προωθήθηκε από τον Καλιφορνέζο πρόεδρο της Επιτροπής, Ρεπουμπλικανό Εντ Ρόις και το Νεοϋορκέζο Δημοκρατικό Έλιοτ Έντζελ.

Την επιχειρηματολογία τους άντλησαν από ψήφισμα που είχε υιοθετήσει ομόφωνα το Κογκρέσο το Δεκέμβριο του 2011 (HR 306), με το οποίο η Τουρκία καλείτο να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις, να επιστρέψει κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία χριστιανικών ναών αλλά και να σεβαστεί το δικαίωμα των Χριστιανών να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.


Φωτο: Άγιος Ανδρέας στην κατεχόμενη Κύπρο

Η ορολογία του νομοσχεδίου 4347 είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρη για την Κύπρο καθώς μιλά για τουρκική κατοχή ενώ αναφέρεται και στους εγκλωβισμένους, οι οποίοι παρεμποδίζονται στην άσκηση των θρησκευτικών τους ελευθεριών.
 
Για την προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων δούλεψαν σκληρά ελληνοαμερικανικές και αρμενοαμερικανικές οργανώσεις.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ καλείται να διασφαλίσει την επιστροφή στη νομιμότητα

Εάν το 4347 υιοθετηθεί από την αμερικανική Βουλή, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ θα είναι υποχρεωμένος να ανακοινώσει σε διάστημα 180 ημερών από την ψήφισή του, ποιες είναι οι ενέργειες που κάνει ώστε να επιστραφούν τα περιουσιακά στοιχεία χριστιανικών ιδρυμάτων, το αργότερο μέχρι το 2021.

Συμπληρωματικά δε, θα πρέπει αναφορά πεπραγμένων της αμερικανικής κυβέρνησης να περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Μέχρι και την Αγια-Σοφιά θέλουν να κάνουν τζαμί!»


Σε δηλώσεις του μετά την υιοθέτηση του νομοσχεδίου από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ο πρόεδρός της, Εντ Ρόις, εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι η κατάσταση τόπων χριστιανικής κληρονομιάς στην Τουρκία «επιδεινώνεται» ή τα μνημεία «εξαφανίζονται».

Ο Ρόις αναφέρθηκε και στην Αγια Σοφιά για να εκφράσει αποτροπιασμό. «Έχει κατατεθεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση νομοθεσία για τη μετατροπή του μνημείου της Αγια-Σοφιάς από μουσείο σε τέμενος. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταστήσουν την τουρκική ηγεσία υπόλογη και να της ζητήσουν να τηρήσει τις υποσχέσεις της».

Μολονότι το νομοσχέδιο πέρασε από την Επιτροπή με στήριξη και των δύο κομμάτων –Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών-, οι αντιδράσεις μιας μειοψηφίας απηχεί τις πιέσεις και τους πολιτικούς ελιγμούς που επιχειρήθηκαν. Ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέρι Κόνολι εξέφρασε έτσι τις αντιρρήσεις του: «Η υιοθέτηση μιας τέτοιας νομοθεσίας θα οδηγήσει σε ρήξη τη σχέση μας με την Τουρκία, σε μια εποχή που η διατήρηση της στρατηγικής σημασίας εταιρικής μας σχέσης θα έπρεπε να είναι μείζων προτεραιότητα».

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ προς Τουρκία: «Επιστρέψτε τις εκκλησίες και τα κλεμμένα κειμήλια». Νομοσχέδιο – κόλαφος για την Τουρκία

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ιρανοί διασώστες επιχειρούν σε κατεστραμμένο κτήριο στη νότια Τεχεράνη, μετά από ισραηλινοαμερικανικό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Απαράδεκτες οι επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ ενώ μας ζητούν διαπραγματεύσεις – Πιθανή συνάντηση Τουρκίας, Πακιστάν, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας για τον πόλεμο

27/03/2026 - 10:55μμ
Δορυφορική εικόνα του νησιού Κεσμ στα Στενά του Ορμούζ (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:QeshmIsland_NASA.jpg?uselang=en#Licensing)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Τα στρατηγικής αξίας νησιά στον Κόλπο – Χαργκ, Λαράκ, Κεσμ αποτελούν δυνητικούς στόχους

27/03/2026 - 7:59μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/garten-gg-201217/)
ΕΛΛΑΔΑ

Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα ενόψει του Πάσχα 2026

27/03/2026 - 4:42μμ
Κούτες και ένας εκτυπωτής μεταφέρονται έξω από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών της Τσαπάκουα αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, κατέθεσε στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής σχετικά με την υπόθεση του Τζέφρι Έπστιν (φωτ.:  EPA/OLGA FEDOROVA)
ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Έπστιν: Θύματα κατέθεσαν αγωγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης και της Google για την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους

27/03/2026 - 2:06μμ
Εξωτερική άποψη του κατεστραμμένου οικιστικού συγκροτήματος Chamran, το οποίο επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη (φωτ. αρχείου: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Παιδιά θα ενταχθούν στους εθελοντές που περιπολούν στην Τεχεράνη και συλλέγουν πληροφορίες

27/03/2026 - 12:19μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Αφθώδης πυρετός: Στα 17 τα κρούσματα στη Λέσβο – Επιβεβαιώθηκαν τέσσερα νέα περιστατικά

27/03/2026 - 11:23πμ
(Φωτ. αρχείου: lou & magoo / commons.wikimedia.org)
ΕΛΛΑΔΑ

Σοκ στην Ηλεία: Στο νοσοκομείο βρέφος 10 μηνών με κατάγματα και εγκαύματα – Οι Αρχές ερευνούν την υπόθεση

27/03/2026 - 10:27πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΔΕΔΥ: Δελτίο κινητοποιήσεων εξέδωσε το συνδικαλιστικό όργανο των δημόσιων υπαλλήλων – 24ωρη απεργία στις 23 Μαΐου

27/03/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: H «Deborah» φέρνει μπόρα! – Νοτιάδες αλλά και πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες

27/03/2026 - 8:08πμ
(Πηγή: youtube.com/@thestivalgr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε ύφεση η φωτιά στη Χαλάστρα – Παραμένει το κυκλοφοριακό χάος στην ΠΑΘΕ

26/03/2026 - 11:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Euroleague: Πάτησε εξάδα ο Παναθηναϊκός με νίκη επί της Μονακό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Φιλική ήττα για την Εθνική από την Παραγουάη

3 ώρες πριν
Ιρανοί διασώστες επιχειρούν σε κατεστραμμένο κτήριο στη νότια Τεχεράνη, μετά από ισραηλινοαμερικανικό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Ιράν: Απαράδεκτες οι επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ ενώ μας ζητούν διαπραγματεύσεις – Πιθανή συνάντηση Τουρκίας, Πακιστάν, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας για τον πόλεμο

3 ώρες πριν
Μοναδικές στιγμές υπόσχεται και το φετινό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η Ένωση Ποντίων Σουρμένων για το Παμποντιακό Πανοΰρ (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Παμποντιακόν Πανοΰρ 2026 «Τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»: Μνήμες, συναισθήματα και παραδόσεις σ’ ένα πενθήμερο που κορυφώνεται με το ταφικό έθιμο και δυνατό ποντιακό γλέντι

4 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Δάφνης)

Μια όμορφη ποντιακή βραδιά ετοιμάζει ο Σύλλογος Ποντίων Δάφνης

5 ώρες πριν
(Φωτ.: instagram/syllogos_xeniteas_ehingen)

Σεμινάριο ποντιακής παράδοσης με τον Ν. Ζουρνατζίδη από τον «Ξενιτέα» Ehingen

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign