pontosnews.gr
Κυριακή, 26/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χαστούκι ΗΠΑ σε Τουρκία: Δώστε πίσω τις εκκλησίες στην κατεχόμενη Κύπρο και Τουρκία

27/06/2014 - 12:25μμ
Χαστούκι ΗΠΑ σε Τουρκία: Δώστε πίσω τις εκκλησίες στην κατεχόμενη Κύπρο και Τουρκία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Χαστούκι ΗΠΑ σε Τουρκία: Δώστε πίσω τις εκκλησίες και τα χριστιανικά μνημεία που κατασχέσατε παράνομα σε Τουρκία και κατεχόμενη Κύπρο.

Νομοσχέδιο που αξιώνει από την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να επιστρέψει στους νόμιμους κατόχους τους κατασχεμένους χριστιανικούς ναούς και άλλους λατρευτικούς τόπους στην επικράτεια της Τουρκίας και της κατεχόμενης Κύπρου, πέρασε πριν από λίγες ώρες από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής.

Το νομοσχέδιο 4347 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία παρά τις αντιρρήσεις κάποιων μελών αλλά και κόντρα στην αφόρητη πίεση που είχε ασκήσει η τουρκική πλευρά. Με την υιοθέτηση του νομοσχεδίου, η Επιτροπή φέρνει το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία αναμένεται να το συζητήσει μετά το πέρας των θερινών τμημάτων.

«Η Τουρκία οφείλει να λογοδοτήσει»

Το νομοσχέδιο, που επιγράφεται «Πράξη για τη λογοδοσία της Τουρκίας αναφορικά με τους Χριστιανικούς Ναούς» (Turkey Christian Churches Accountability Act-H.R. 4347) προωθήθηκε από τον Καλιφορνέζο πρόεδρο της Επιτροπής, Ρεπουμπλικανό Εντ Ρόις και το Νεοϋορκέζο Δημοκρατικό Έλιοτ Έντζελ.

Την επιχειρηματολογία τους άντλησαν από ψήφισμα που είχε υιοθετήσει ομόφωνα το Κογκρέσο το Δεκέμβριο του 2011 (HR 306), με το οποίο η Τουρκία καλείτο να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις, να επιστρέψει κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία χριστιανικών ναών αλλά και να σεβαστεί το δικαίωμα των Χριστιανών να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.


Φωτο: Άγιος Ανδρέας στην κατεχόμενη Κύπρο

Η ορολογία του νομοσχεδίου 4347 είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρη για την Κύπρο καθώς μιλά για τουρκική κατοχή ενώ αναφέρεται και στους εγκλωβισμένους, οι οποίοι παρεμποδίζονται στην άσκηση των θρησκευτικών τους ελευθεριών.
 
Για την προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων δούλεψαν σκληρά ελληνοαμερικανικές και αρμενοαμερικανικές οργανώσεις.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ καλείται να διασφαλίσει την επιστροφή στη νομιμότητα

Εάν το 4347 υιοθετηθεί από την αμερικανική Βουλή, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ θα είναι υποχρεωμένος να ανακοινώσει σε διάστημα 180 ημερών από την ψήφισή του, ποιες είναι οι ενέργειες που κάνει ώστε να επιστραφούν τα περιουσιακά στοιχεία χριστιανικών ιδρυμάτων, το αργότερο μέχρι το 2021.

Συμπληρωματικά δε, θα πρέπει αναφορά πεπραγμένων της αμερικανικής κυβέρνησης να περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Μέχρι και την Αγια-Σοφιά θέλουν να κάνουν τζαμί!»


Σε δηλώσεις του μετά την υιοθέτηση του νομοσχεδίου από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ο πρόεδρός της, Εντ Ρόις, εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι η κατάσταση τόπων χριστιανικής κληρονομιάς στην Τουρκία «επιδεινώνεται» ή τα μνημεία «εξαφανίζονται».

Ο Ρόις αναφέρθηκε και στην Αγια Σοφιά για να εκφράσει αποτροπιασμό. «Έχει κατατεθεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση νομοθεσία για τη μετατροπή του μνημείου της Αγια-Σοφιάς από μουσείο σε τέμενος. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταστήσουν την τουρκική ηγεσία υπόλογη και να της ζητήσουν να τηρήσει τις υποσχέσεις της».

Μολονότι το νομοσχέδιο πέρασε από την Επιτροπή με στήριξη και των δύο κομμάτων –Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών-, οι αντιδράσεις μιας μειοψηφίας απηχεί τις πιέσεις και τους πολιτικούς ελιγμούς που επιχειρήθηκαν. Ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέρι Κόνολι εξέφρασε έτσι τις αντιρρήσεις του: «Η υιοθέτηση μιας τέτοιας νομοθεσίας θα οδηγήσει σε ρήξη τη σχέση μας με την Τουρκία, σε μια εποχή που η διατήρηση της στρατηγικής σημασίας εταιρικής μας σχέσης θα έπρεπε να είναι μείζων προτεραιότητα».

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ προς Τουρκία: «Επιστρέψτε τις εκκλησίες και τα κλεμμένα κειμήλια». Νομοσχέδιο – κόλαφος για την Τουρκία

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μαχητικό F-35B προσεγγίζει το κατάστρωμα του ελικοπτεροφόρου αποβατικού πλοίου USS Boxer στην Αραβική Θάλασσα (φωτ.: U.S. Central Command / X)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι 4 λόγοι που έκαναν τον Τραμπ να πατήσει «φρένο» στους βομβαρδισμούς

26/07/2026 - 10:33πμ
Αναχώρηση μεταναστών από το λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης για τον Πειραιά, στο πλαίσιο αποσυμφόρησης του νησιού (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Οι ροές από τη Λιβύη δοκιμάζουν τις αντοχές του νησιού – Το σχέδιο και τα ανοιχτά μέτωπα

26/07/2026 - 10:09πμ
Άνθρωποι τυλιγμένοι με ισοθερμικές κουβέρτες αγκαλιάζονται κοντά στο σημείο της επίθεσης (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)
ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: Ποιος είναι ο 21χρονος ύποπτος για την επίθεση στο Pride – «Μην τον πλησιάσετε, μπορεί να είναι οπλισμένος»

26/07/2026 - 8:33πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή με αίθριο καιρό και άνοδο της θερμοκρασίας – Έως 34°C ο υδράργυρος

26/07/2026 - 8:10πμ
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος με μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, στο πλαίσιο της Συνόδου της UNESCO (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Όλυμπος: Έρχεται η κρίσιμη απόφαση της UNESCO για την ένταξή του στην Παγκόσμια Κληρονομιά

26/07/2026 - 12:12πμ
(Φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Ντογιάκου: Ποιος βρίσκεται πίσω από το σχέδιο επίθεσης – Οι νέες αποκαλύψεις

25/07/2026 - 10:55μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρός 80χρονος στο διαμέρισμά του στο Γαλάτσι – Εξετάζεται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας

25/07/2026 - 10:28μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΓΑ: Ξεκίνησαν ήδη οι καταγραφές ζημιών από τις χαλαζοπτώσεις της Παρασκευής

25/07/2026 - 7:43μμ
Πούτιν και Τοκάγεφ σε παλαιότερη συνάντησή τους (φωτ.: EPA / Alexander Kazakov)
ΚΟΣΜΟΣ

Τοκάγεφ προς Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει

25/07/2026 - 7:15μμ
(Φωτ. αρχείου: Mariakray / Pixabay)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Δίχρονο αγοράκι ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από πισίνα

25/07/2026 - 6:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κολάζ (φωτ.: tzenikarezi2014/elenasdiary_blog)

34 χρόνια χωρίς την Τζένη Καρέζη – Η γυναίκα πίσω από το μύθο, η σύγχυση με την ημέρα θανάτου της και ένα θρυλικό νυφικό

12 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από πρατήριο καυσίμων στην Κέρκυρα.
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καύσιμα: Στα 15 λεπτά η έκπτωση στο diesel τον Αύγουστο – Πόσο μειώνεται ένα γέμισμα

37 λεπτά πριν
Μαχητικό F-35B προσεγγίζει το κατάστρωμα του ελικοπτεροφόρου αποβατικού πλοίου USS Boxer στην Αραβική Θάλασσα (φωτ.: U.S. Central Command / X)

Ιράν: Οι 4 λόγοι που έκαναν τον Τραμπ να πατήσει «φρένο» στους βομβαρδισμούς

1 ώρα πριν
Αναχώρηση μεταναστών από το λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης για τον Πειραιά, στο πλαίσιο αποσυμφόρησης του νησιού (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Κρήτη: Οι ροές από τη Λιβύη δοκιμάζουν τις αντοχές του νησιού – Το σχέδιο και τα ανοιχτά μέτωπα

1 ώρα πριν
Οι Τζεμρέ Μπαϊσέλ και Μερτ Γιαζιτζίογλου στο γύρισμα στην Παναγία Σουμελά (πηγή: 61saat.com)

Σουμελά και Πόντος: Η τουρκική μίνι σειρά και η πολιτιστική διπλωματία της Τουρκίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Pixabay)

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ανοίγει η πλατφόρμα για χρέη από 5.000 ευρώ – Έως 420 δόσεις

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign