pontosnews.gr
Τετάρτη, 2/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χαστούκι ΗΠΑ σε Τουρκία: Δώστε πίσω τις εκκλησίες στην κατεχόμενη Κύπρο και Τουρκία

27/06/2014 - 12:25μμ
Χαστούκι ΗΠΑ σε Τουρκία: Δώστε πίσω τις εκκλησίες στην κατεχόμενη Κύπρο και Τουρκία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Χαστούκι ΗΠΑ σε Τουρκία: Δώστε πίσω τις εκκλησίες και τα χριστιανικά μνημεία που κατασχέσατε παράνομα σε Τουρκία και κατεχόμενη Κύπρο.

Νομοσχέδιο που αξιώνει από την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να επιστρέψει στους νόμιμους κατόχους τους κατασχεμένους χριστιανικούς ναούς και άλλους λατρευτικούς τόπους στην επικράτεια της Τουρκίας και της κατεχόμενης Κύπρου, πέρασε πριν από λίγες ώρες από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής.

Το νομοσχέδιο 4347 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία παρά τις αντιρρήσεις κάποιων μελών αλλά και κόντρα στην αφόρητη πίεση που είχε ασκήσει η τουρκική πλευρά. Με την υιοθέτηση του νομοσχεδίου, η Επιτροπή φέρνει το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία αναμένεται να το συζητήσει μετά το πέρας των θερινών τμημάτων.

«Η Τουρκία οφείλει να λογοδοτήσει»

Το νομοσχέδιο, που επιγράφεται «Πράξη για τη λογοδοσία της Τουρκίας αναφορικά με τους Χριστιανικούς Ναούς» (Turkey Christian Churches Accountability Act-H.R. 4347) προωθήθηκε από τον Καλιφορνέζο πρόεδρο της Επιτροπής, Ρεπουμπλικανό Εντ Ρόις και το Νεοϋορκέζο Δημοκρατικό Έλιοτ Έντζελ.

Την επιχειρηματολογία τους άντλησαν από ψήφισμα που είχε υιοθετήσει ομόφωνα το Κογκρέσο το Δεκέμβριο του 2011 (HR 306), με το οποίο η Τουρκία καλείτο να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις, να επιστρέψει κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία χριστιανικών ναών αλλά και να σεβαστεί το δικαίωμα των Χριστιανών να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.


Φωτο: Άγιος Ανδρέας στην κατεχόμενη Κύπρο

Η ορολογία του νομοσχεδίου 4347 είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρη για την Κύπρο καθώς μιλά για τουρκική κατοχή ενώ αναφέρεται και στους εγκλωβισμένους, οι οποίοι παρεμποδίζονται στην άσκηση των θρησκευτικών τους ελευθεριών.
 
Για την προώθηση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων δούλεψαν σκληρά ελληνοαμερικανικές και αρμενοαμερικανικές οργανώσεις.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ καλείται να διασφαλίσει την επιστροφή στη νομιμότητα

Εάν το 4347 υιοθετηθεί από την αμερικανική Βουλή, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ θα είναι υποχρεωμένος να ανακοινώσει σε διάστημα 180 ημερών από την ψήφισή του, ποιες είναι οι ενέργειες που κάνει ώστε να επιστραφούν τα περιουσιακά στοιχεία χριστιανικών ιδρυμάτων, το αργότερο μέχρι το 2021.

Συμπληρωματικά δε, θα πρέπει αναφορά πεπραγμένων της αμερικανικής κυβέρνησης να περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Μέχρι και την Αγια-Σοφιά θέλουν να κάνουν τζαμί!»


Σε δηλώσεις του μετά την υιοθέτηση του νομοσχεδίου από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ο πρόεδρός της, Εντ Ρόις, εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι η κατάσταση τόπων χριστιανικής κληρονομιάς στην Τουρκία «επιδεινώνεται» ή τα μνημεία «εξαφανίζονται».

Ο Ρόις αναφέρθηκε και στην Αγια Σοφιά για να εκφράσει αποτροπιασμό. «Έχει κατατεθεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση νομοθεσία για τη μετατροπή του μνημείου της Αγια-Σοφιάς από μουσείο σε τέμενος. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταστήσουν την τουρκική ηγεσία υπόλογη και να της ζητήσουν να τηρήσει τις υποσχέσεις της».

Μολονότι το νομοσχέδιο πέρασε από την Επιτροπή με στήριξη και των δύο κομμάτων –Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών-, οι αντιδράσεις μιας μειοψηφίας απηχεί τις πιέσεις και τους πολιτικούς ελιγμούς που επιχειρήθηκαν. Ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέρι Κόνολι εξέφρασε έτσι τις αντιρρήσεις του: «Η υιοθέτηση μιας τέτοιας νομοθεσίας θα οδηγήσει σε ρήξη τη σχέση μας με την Τουρκία, σε μια εποχή που η διατήρηση της στρατηγικής σημασίας εταιρικής μας σχέσης θα έπρεπε να είναι μείζων προτεραιότητα».

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ προς Τουρκία: «Επιστρέψτε τις εκκλησίες και τα κλεμμένα κειμήλια». Νομοσχέδιο – κόλαφος για την Τουρκία

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το ουκρανικό Antonov κοντά στο οποίο βρέθηκε το drone (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΕΛΛΑΔΑ

Γερμανία: Δύο συλλήψεις για τις επιθέσεις με drone στη Λειψία

2/09/2026 - 6:15μμ
Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων ο 43χρονος άνδρας και η 38χρονη γυναίκα (φωτ.:  EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρό βρέφος στην Κυψέλη: Δίωξη για ανθρωποκτονία στο ζευγάρι και για γενετήσιες πράξεις με ανήλικη στον 26χρονο

2/09/2026 - 4:51μμ
Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων οι δύο από τους κατηγορουμένους για την υπόθεση του νεκρού βρέφους στην Κυψέλη. Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρό βρέφος στην Κυψέλη: Προς νέα δικογραφία για ανθρωποκτονία – Τα τρία «κλειδιά»

2/09/2026 - 2:38μμ
Καπνός από τη φωτιά στην Κάρυστο. Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Lefteris Ath)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κάρυστο: Τρία μέτωπα – Το ένα κινείται προς την πόλη

2/09/2026 - 1:50μμ
Υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου στο Καμπίμας της Βενεζουέλας (φωτ.: EPA / Henry Chirinos)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Βενεζουέλα: Το νέο Δόγμα Μονρόε γράφεται με πετρέλαιο

2/09/2026 - 1:26μμ
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κάρυστο: Μήνυμα του 112 – Στη μάχη έξι εναέρια μέσα

2/09/2026 - 12:11μμ
Σκάφος των τουρκικών υπηρεσιών ερευνά τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σηλυβρίας, όπου εντοπίστηκε άδεια σωστική λέμβος του Tuğberk İmamoğlu (φωτ.: X / Denizcilik Genel Müdürlüğü)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σύγκρουση πλοίων στον Μαρμαρά – Αγνοούνται 10 ναυτικοί

2/09/2026 - 11:39πμ
Αστυνομικό όχημα μπροστά από τον λιγνιτικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Σβάρτσε Πούμπε του Βρανδεμβούργου, τον Μάιο του 2016, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων περιβαλλοντικών οργανώσεων (φωτ. αρχείου: EPA / Patrick Pleul)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Απόπειρες σαμποτάζ στο δίκτυο ηλεκτροδότησης – Δύο χτυπήματα μέσα σε λίγες ώρες

2/09/2026 - 11:15πμ
Το πιστόλι, η χειροβομβίδα, οι γεμιστήρες, τα φυσίγγια και το μεταλλικό ξιφίδιο που κατασχέθηκαν από το σπίτι του 68χρονου στην Κομοτηνή (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)
ΕΛΛΑΔΑ

«Vor V Zakone» στην Κομοτηνή: Ο τίτλος του υποκόσμου πίσω από τη σύλληψη του 68χρονου

2/09/2026 - 10:27πμ
Ο Μεχμέτ Φατίχ Κατσίρ υπογράφει τις Συμφωνίες Άρτεμις στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσινγκτον, παρουσία Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων (φωτ.: NASA / Bill Ingalls)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία στο αμερικανικό «τραπέζι» της Σελήνης – Με τη NASA στο Διάστημα, με τη Ρωσία στη Γη

2/09/2026 - 10:03πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ουκρανικό Antonov κοντά στο οποίο βρέθηκε το drone (φωτ.: EPA / Filip Singer)

Γερμανία: Δύο συλλήψεις για τις επιθέσεις με drone στη Λειψία

9 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ακόμα τέσσερα μετάλλια για τα ελληνικά κουπιά

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Maxim Malinovsky)

Ο χειμώνας ακριβαίνει πριν έρθει: Στα ύψη το φυσικό αέριο

1 ώρα πριν
Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων ο 43χρονος άνδρας και η 38χρονη γυναίκα (φωτ.:  EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Νεκρό βρέφος στην Κυψέλη: Δίωξη για ανθρωποκτονία στο ζευγάρι και για γενετήσιες πράξεις με ανήλικη στον 26χρονο

2 ώρες πριν
Στην Παναγίτσα Σερρών (φωτ.: Facebook / Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»)

Σέρρες: Ένας Σεπτέμβριος γεμάτος Μικρά Ασία από τον «Άγιο Πολύκαρπο»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΓΟ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Χρυσό μετάλλιο ο Τανταλίδης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV