pontosnews.gr
Παρασκευή, 2/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ελληνίδα ερευνήτρια ανοίγει νέους δρόμους στην έρευνα για το AIDS

24/06/2014 - 12:58μμ
Ελληνίδα ερευνήτρια ανοίγει νέους δρόμους στην έρευνα για το AIDS
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ελληνίδα ερευνήτρια ανοίγει νέους δρόμους στην έρευνα για το AIDS

Επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου για το ΑΙDS Άαρον Ντάϊαμοντ (ΑDΑRC) του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεοδώρα Χατζηιωάννου, ανοίγουν νέους δρόμους στην έρευνα και θεραπεία του AIDS, καθώς για πρώτη φορά πέτυχαν να μολύνουν μαϊμούδες με τον ιό HIV.

Είναι η πρώτη φορά που καθίσταται εφικτή η μόλυνση ενός μη ανθρωποειδούς είδους (ανθρώπου ή πιθήκου) από τον ιό του AIDS. Το γεγονός αυτό μπορεί να επιταχύνει σε σημαντικό βαθμό τις έρευνες για ένα εμβόλιο και γενικότερα για τις αντι-ιικές φαρμακευτικές θεραπείες της θανατηφόρου νόσου.

Έως σήμερα, ο ιός HIV μολύνει μόνο τους ανθρώπους και σπανιότερα, από τα πειραματόζωα, μόνο τους χιμπατζήδες, τους πιο στενούς συγγενείς του ανθρώπου. Για τη μελέτη του ιού στα εργαστήριά τους, οι επιστήμονες συνήθως αναγκάζονται να καταφεύγουν στον συγγενικό ιό SΙV (μόνο του ή σε «χιμαιρικό» συνδυασμό με τον HIV), που μολύνει εύκολα τους πιθήκους και τις μαϊμούδες και ο οποίος μοιάζει με τον ΗΙV, χωρίς όμως να είναι ο ίδιος, πράγμα που καθιστά περιορισμένη τη χρησιμότητά του για τους ανθρώπους.

Τώρα, για πρώτη φορά, ύστερα από πολυετείς προσπάθειες, η Ελληνίδα ερευνήτρια και οι συνεργάτες της, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο μακάκου (ένα είδος μικρών μαϊμούδων), που μολύνεται με τον ίδιο σχεδόν ιό ΗΙV των ανθρώπων.

Οι ερευνητές το πέτυχαν αυτό τροποποιώντας τον ιό HIV-1 (υπεύθυνο για τα περισσότερα περιστατικά AIDS στους ανθρώπους) με μία πρωτεϊνη που προέρχεται από τον ιό SIV και «αφοπλίζει» τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος των ζώων. Οι επιστήμονες επίσης πέρασαν τον τροποποιημένο ιό από τον έναν μακάκο στον άλλο (συνολικά σε έξι γενιές ζώων), πράγμα που επέτρεψε στον ιό να συσσωρεύσει διαδοχικά μια σειρά από μεταλλάξεις, που τον κάνουν πιο ικανό να μολύνει τα κύτταρα των οργανισμών-φορέων.

Η Θ. Χατζηιωάννου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Βρετανία και έκανε μεταπτυχιακά στο Imperial College του Λονδίνου. Πήρε το διδακτορικό της το 1999 από το Πανεπιστήμιο Κλοντ-Μπερνάρ στη Λυόν της Γαλλίας και έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στα αμερικανικά Πανεπιστήμια Κολούμπια και Ροκφέλερ (Κέντρο Ερευνών Aaron Diamond για το AIDS). Στο τελευταίο συνεχίζει την καριέρα της, από το 2006 ως επίκουρη καθηγήτρια και από το 2012 ως αναπληρώτρια καθηγήτρια.

Πηγή: skai.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Patrick Pleul)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

2026: Η πρώτη ολική έκλειψη Ηλίου στην Ευρώπη έπειτα από 27 χρόνια και άλλα αστρονομικά γεγονότα

1/01/2026 - 11:50πμ
Ο «χόμπιτ» της ανθρώπινης εξέλιξης: κρανίο του Homo floresiensis από την Ινδονησία (φωτ.: Lanmas / Alamy)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τι μας έμαθε το 2025 για τους προγόνους μας – και γιατί η ιστορία τους είναι πιο μπερδεμένη από ποτέ

28/12/2025 - 8:47πμ
Στο μέσο ο Γιώργος Τσουλφάς, στην ειδική τελετή του American College of Surgeons. Σικάγο, 19 Σεπτεμβρίου 2025 (πηγή: ΑΠΘ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παγκόσμια διάκριση: Ο Γιώργος Τσουλφάς του ΑΠΘ στους κορυφαίους χειρουργούς-εκπαιδευτές

22/12/2025 - 2:44μμ
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρία Ματσιώλα)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Περιβάλλον: Μια μουσική αλλιώτικη – Πώς «ακούγονται» το Δέλτα του Αξιού και η λίμνη Ορεστιάδα;

21/12/2025 - 3:18μμ
Φωτογραφία από το πρακτορείο ANSA, που δείχνει και το μέγεθος των αποτυπωμάτων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ιταλία: Χιλιάδες αποτυπώματα δεινοσαύρων βρέθηκαν στις Άλπεις, σε κάθετο βράχο

16/12/2025 - 8:02μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay/Gerd Altmann)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ChatGPT: Αμερικανοί πάνε στα δικαστήρια την OpenAI και τη Microsoft με κατηγορία για… φόνο

11/12/2025 - 7:48μμ
Καλλιτεχνική απεικόνιση της μαύρης τρύπας του γαλαξία NGC 3783 (φωτ.: ESA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Έκρηξη σε μαύρη τρύπα προκαλεί ισχυρούς αστρικούς ανέμους

9/12/2025 - 5:31μμ
Πείραμα για τον φωτονικό επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης. Από αριστερά οι υποψήφιοι διδάκτορες Αντώνης Πράπας, Μόσχος Θεόδωρος, Οδυσσέας Ασημόπουλος (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Από το ΑΠΘ, ο ισχυρότερος φωτονικός πυρήνας Τεχνητής Νοημοσύνης παγκοσμίως

9/12/2025 - 12:48μμ
Ρομποτικός μηχανισμός λαμβάνει δείγματα από μια υδροθερμική πηγή στη Μήλο (φωτ.: MARUM – Center for Marine Environmental Sciences, University of Bremen)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εντυπωσιακή ανακάλυψη στη Μήλο: Υδροθερμικά πεδία σε άγνωστα βάθη

7/12/2025 - 12:34μμ
Προσομοίωση της προβλεπόμενης φωτορύπανσης δορυφόρων σε ένα μελλοντικό διαστημικό τηλεσκόπιο (φωτ.: NASA / Borlaff, Marcum, Howell Nature, 2025)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η φωτορύπανση των δορυφόρων αλλοιώνει τις εικόνες του διαστήματος

4/12/2025 - 5:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα συντρίμμια του εστιατορίου στη Χερσώνα όπου σκοτώθηκαν 27 άνθρωποι (φωτ.: ΕΡΑ/Κυβερνείο Χερσώνας)

Ουκρανία: Το Κίεβο αρνείται ότι έπληξε πολίτες στη Χερσώνα και προειδοποιεί για ρωσική αιματηρή προβοκάτσια

26 λεπτά πριν
Βυζαντινό κτίσμα στη Νίκαια της Βιθυνίας, πιθανότατα λουτρά, γνωστό ως «Ανάκτορο των Τσιγγάνων» (πηγή: Louis de Launay, «La Turquie que l'on voit», 1913 / Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη)

Νίκαια Βιθυνίας: Από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στο τέλος της ελληνικής κοινότητας

53 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Υπερβολική ταχύτητα και αλκοόλ στην κορυφή των τροχαίων παραβάσεων στην Αττική

1 ώρα πριν
Περιπολικό και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ακρωτηριασμός 9χρονου από κροτίδα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς – Σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο

2 ώρες πριν
(Φωτ,: facebook/Σύλλογος Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης»)

Σύλλογος Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης»: Διήμερο παράδοσης στο Μαρούσι, με αναβίωση του εθίμου των Μωμόγερων και μεγάλο ετήσιο χορό

2 ώρες πριν
Καμήλες και Ντιβιτζήδες στην πλατεία Φιλιππούπολης στη Λάρισα, Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / ΕΜΛΦ - Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππουπόλεως)

Καμήλες, Ντιβιτζήδες και καλή χρονιά – Αγερμός από την Ανατολική Ρωμυλία για το ξύπνημα της γης και την αφθονία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign