pontosnews.gr
Παρασκευή, 26/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στον Άγιο Ιωάννη Βαζελώνος, στα ερείπια της αρχαιότερης Μονής του Πόντου

24/06/2014 - 9:57πμ
Ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνος, η αρχαιότερη μονή στον Πόντο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στον Άγιο Ιωάννη Βαζελώνος, στα ερείπια της αρχαιότερης Μονής του Πόντου

Του Αριστείδη Βικέτου

«Μην παραλείψεις να επισκεφθείς την ερειπωμένη Μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, είναι η αρχαιότερη Μονή του Πόντου», μου συνέστησαν το βράδυ της Κυριακής, 15 Αυγούστου, μετά το δείπνο του Οικουμενικού Πατριάρχη με προσκυνητές από τις Μητροπόλεις Δράμας και Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως. Από την Ματσούκα (28χλμ από την πόλη της Τραπεζούντας, όπου διέμεινε η πατριαρχική συνοδεία) ,πήρα την Τρίτη το πρωί ένα αυτοκίνητο με οδηγό τον Σελίμ, έναν ευγενέστατο 35χρονο, και ξεκινήσαμε για τη Μονή, η οποία βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από την Παναγία Σουμελά. Για περίπου 10 χλμ κινηθήκαμε στον κύριο αυτοκινητόδρομο Ματσούκας –Ζύγανας και μετά μπήκαμε για περίπου άλλα τόσα χλμ σε ένα ανώμαλο δρόμο μέσα στο δάσος. Το αυτοκίνητο , μάρκας Dacia, σε κάποιο σημείο της διαδρομής ζεστάθηκε πολύ.

Ο Σελίμ είχε νερό, αλλά δεν ήταν αρκετό, Ευτυχώς, μας έσωσε το κοντινό ρυάκι. Ξαναξεκινήσαμε και συνεχίσαμε τον ανήφορο μέσα σε δάση μαυροπεύκης και αζαλέας ποντικής, κρανιές, φαράγγια και θεόρατα βουνά. Δεν συναντήσαμε ψυχή. Άκουγες μόνο τα πουλιά και τα γάργαρα νερά. Κάποια στιγμή σταματήσαμε. Ο Σελίμ μου έδειξε ένα στενό ανηφορικό μονοπάτι με άγρια βλάστηση. Άρχισα να το ανεβαίνω. Σε περίπου 20 λεπτά είχα φθάσει στον προορισμό μου. Είχα μπροστά μου το «κουφάρι» της αρχαιότερης Μονής του Πόντου, αφού η ίδρυση του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος τοποθετείται στο 270 μ.Χ, περίπου 90 χρόνια πριν από την Παναγία Σουμελά. Περιττό να αναφέρω ότι δεν η υπάρχει φύλακας.

Η Μονή Βαζελώνος βρίσκεται μέσα σε ένα αδιαπέραστο δάσος , στη βάση ενός απότομου βράχου. Ο ναός της, όπως και στη Σουμελά, είναι λαξευμένος μέσα στο βράχο. Σπαράγματα τοιχογραφιών , ανάγονται στην πρώιμη και ώριμη βυζαντινή περίοδο. Στο παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία σώζονται σε κακή κατάσταση, περίφημες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Το υπόλοιπο μοναστηριακό συγκρότημα χτίστηκε τον 19ο αιώνα. Στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχαν στη Μονή ένδεκα μοναχοί.

Στο Αρχειοφυλάκιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουνε βρεθεί γύρω στα 300 έγγραφα, που αφορούν τη μονή του Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος.

Η Μονή ιδρύθηκε από αναχωρητές χριστιανούς, οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς το εσωτερικό του Πόντου για να αποφύγουν τους διωγμούς του Δεκίου και του Βαλλεριανού. Εκεί τους βρήκε κάποιος άλλος αναχωρητής από τη Μικρά Ασία με το όνομα Ιωάννης και από κοινού αποφάσισαν να ιδρύσουν τη Μονή.

Για την προέλευση του ονόματος υπάρχουν δυο απόψεις. Η πρώτη υποστηρίζει πως η Μονή έλαβε την ονομασία από το όρος, πάνω στο οποίο χτίστηκε και η δεύτερη, πως έλαβε την ονομασία της από την περιοχή, στην οποία ξεκίνησε το κήρυγμα του ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, η οποία ονομαζόταν γη Ζαβουλών. Έπειτα από παραφθορά η ονομασία Ζαβουλών μετατράπηκε σε Βαζελών.

Η Μονή καταστράφηκε από τους Πέρσες στα τέλη του 6ου αιώνα, αλλά αναγέρθηκε μεγαλύτερη και λαμπρότερη σε μικρή απόσταση από την αρχική από το στρατηγό του Ιουστινιανού Βελισάριο. Η δαπάνη της ανέγερσης καλύφθηκε από το αυτοκρατορικό ταμείο και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός εξέδωσε υπέρ της Μονής χρυσόβουλο, με το οποίο την ανακήρυξε Βασιλική. Κατά τα βυζαντινά χρόνια η Μονή βρίσκεται σε άνθηση, καθώς οι αυτοκράτορες της Τραπεζούντας την προστατεύουν και την ευεργετούν.

Το 1719 η Μονή λεηλατήθηκε από ληστές, οι οποίοι απογύμνωσαν το πλούσιο Αρχειοφυλάκιο της. Από τα σημαντικότερα χειρόγραφα της Μονής που έχουν διασωθεί είναι ο 5ος Κώδικας της Μονής, τον οποίο μετέφερε στο μουσείο του Λένινγκραντ ο βυζαντινολόγος Θεόδωρος Ουσπένσκι. Ο 5ος Κώδικας αποτελεί τα λεγόμενα Acta Vazelonos, τα οποία δίνουν πολύ σημαντικές πληροφορίες για την αγροτική, κοινωνική και οικονομική ζωή στο Βυζάντιο καθώς και για το δίκαιο της εποχής.

Κατά το τέλος του 17ου αιώνα η μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος περιήλθε σε οικονομική κρίση. Η διάλυση της αποσοβήθηκε με την οικονομική υποστήριξη των τσάρων της Ρωσίας Πέτρου και Ιωάννη.

Το 1923 η Μονή ακολούθησε την τραγική μοίρα του υπόλοιπου Ελληνισμού του Πόντου και της Μ. Ασίας. Ο μοναχός Διονύσιος Αμαραντίδης κατά την έξοδο από τη Μονή διέσωσε και μετέφερε στην Ελλάδα, στη Μονή της Αγίας Τριάδος στις Σέρρες, την εικόνα του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου.

Η αρχαιότερη Μονή του Πόντου ανιστορήθηκε , όπως και η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, στο χωριό Άγιος Δημήτριος Κοζάνης από τον ομώνυμο Σύλλογο Ποντίων.

Πηγή: amen.gr

Σχετικα άρθρα:

Οι σπουδαίες μονές στον Πόντο

 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πιστοποιητικό της Ένωσης Ποντίων Καλλιθέας με ημερομηνία 29 Αυγούστου 1923, του Πόντιου πρόσφυγα Παναγιώτη Ασατίδη από την Τραπεζούντα (φωτ.: facebook/Trabzondan Esintiler)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Νικόλαου Παπαδόπουλου: Χριστούγεννα στο δρόμο! Αξιοθρήνητος ο κόσμος

25/12/2025 - 9:46μμ
Μυστηριακοί, πανέμορφοι και χειμωνιάτικοι Μωμόγεροι στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, με το φακό του Αθανάσιου Γκάντου. Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Αθανάσιος Γκάντος)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοζάνη σημαίνει Μωμόγεροι – Χριστούγεννα στον Άγιο Δημήτριο και στον Τετράλοφο με το ποντιακό δρώμενο

25/12/2025 - 7:24μμ
Μωμόγεροι στα Αλωνάκια Κοζάνης, το 1954
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μωμόγεροι – Μια ζωντανή μαρτυρία της ποντιακής ψυχής

25/12/2025 - 2:12μμ
Στιγμιότυπο από τη χριστουγεννιάτικη γιορτή του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας (φωτ.: Facebook / Θεόδωρος Γαβράς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Σπόροι» της παράδοσης και της ποντιακής διαλέκτου στη γιορτή του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας

25/12/2025 - 11:57πμ
Λεπτομέρεια από το άγαλμα της Ελισάβετ Βάλβη «Η Πόντια μάνα», που κοσμεί την πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη (φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τα Χριστούγεννα της Ναζλούς Κυριακοπούλου, το 1922

25/12/2025 - 9:32πμ
Λίγο προτού... μπουκάρουν στο Κτήμα Αφροδίτη, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μωμόγεροι: Όταν ο Πόντος φέρνει γέλιο και καλοτυχία

24/12/2025 - 10:21μμ
Καλύβες στα βουνά της Κερασούντας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος Ι, εφημερίδα «Καθημερινή»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Μαρούλας Φυτοπούλου: Τα βάσανα που υποφέραμε να μην τα θυμάται ο άνθρωπος γιατί μπορεί και να τρελαθεί

24/12/2025 - 8:38μμ
(Πηγή: facebook.com/groups/ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν.ΕΒΡΟΥ «ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χαμόγελα και ευχές μοίρασε ο Σύλλογος Ποντίων Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός» στην Αλεξανδρούπολη

24/12/2025 - 7:48μμ
Κάλαντα σε live μετάδοση, από το Σύλλογο Ποντίων Μονάχου (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Όπου υπάρχει Ελλάδα, ακούγονται ποντιακά κάλαντα: Από το Μόναχο, παραμονή Χριστουγέννων

24/12/2025 - 5:46μμ
Αναμνηστική φωτογραφία που μοιράστηκε η αντιπεριφερειάρχης Φανή Μπαχαρίδου, Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Φανή Μπαχαρίδου Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Πολιτισμού και Εθελοντισμού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Μωμόγεροι πλημμύρισαν τις Φέρες με Πόντο και Χριστούγεννα

24/12/2025 - 12:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στολισμένο αυτοκίνητο του καρτέλ Los Tlacos (πηγή: Χ)

Μεξικό: «Χριστουγεννιάτικη παρέλαση» καρτέλ στο Γκερέρο – Μοίρασαν δώρα και γλυκά σε κατοίκους

2 ώρες πριν
Αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Αργολίδα κάνουν «ρεβεγιόν» στο μπλόκο στην είσοδο του Άργους. Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Αγρότες: Σε νέα σύσκεψη για τις κινητοποιήσεις – Δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές δεσμεύσεις

4 ώρες πριν
Πιστοποιητικό της Ένωσης Ποντίων Καλλιθέας με ημερομηνία 29 Αυγούστου 1923, του Πόντιου πρόσφυγα Παναγιώτη Ασατίδη από την Τραπεζούντα (φωτ.: facebook/Trabzondan Esintiler)

Μαρτυρία Νικόλαου Παπαδόπουλου: Χριστούγεννα στο δρόμο! Αξιοθρήνητος ο κόσμος

4 ώρες πριν
O Άρης Μουγκοπέτρος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, 21 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Αρης Μουγκοπέτρος - Aris Mougopetros Fan Club)

Άρης Μουγκοπέτρος: Μήνυση από τη σύζυγό του για ενδοοικογενειακή απειλή – Συνελήφθη ο μουσικός

4 ώρες πριν
Χιόνια στη Λέσβο, στα χωριά Αγιάσος και Αμπελικό (φωτ.: ΕUROKINISSI / Παναγιώτης Μπαλάσκας)

Έρχεται ο «κανονικός» χειμώνας: Ψυχρή εισβολή, βοριάδες και πτώση θερμοκρασίας

5 ώρες πριν
Έκρηξη σε κατάστημα τράπεζας στον Εύοσμο στη Θεσσαλονίκη. Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Έκρηξη βόμβας σε τράπεζα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης – Βίντεο ντοκουμέντο

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign