pontosnews.gr
Πέμπτη, 14/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Κλήδονας και το Αμίλητο Νερό – Πώς ο Αϊ-Γιάννης όριζε τις τύχες των κοριτσιών στον Πόντο

23/06/2014 - 1:41μμ
Ο Κλήδονας και το Αμίλητο Νερό - Πώς ο Αϊ-Γιάννης όριζε τις τύχες των κοριτσιών στον Πόντο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις 24 Ιουνίου, μέρα που είναι πολύ κοντά στις θερινές τροπές του ήλιου, ο λαός μας τιμά το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Τα παλαιότερα χρόνια τις μέρες αυτές οι άνθρωποι πηδούσανε φωτιές που ανάβανε σε αυλές και σε πλατείες για αποτροπή κάθε κακού και για κάθαρση.

Στη Ματσούκα του Πόντου άναβαν την πυρά όπως έλεγαν με τσίκουτα, δηλ. με ξερόκλαδα από έλατα που μάζευαν τα παιδιά. Ενώ το ξημέρωμα ανήμερα του Αϊ- Γιαννιού πηγαίνοντας στο πανηγύρι του Βαζελώνα, ανέβαιναν στα υψώματα για να δούν πως κλώσκεται ο ήλεν, πως γυρίζει ο ήλιος.

Την παραμονή της γιορτής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού, στον Πόντο τηρούσαν το έθιμο του Κλήδονα.

Οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σπίτια, περιμένοντας τις τύχες των κοριτσιών τους, γιατί ο Αϊ-Γιάννης πίστευαν ότι φέρνει τύχες.

Το έθιμο του Κλήδονα

Το βράδυ της παραμονής του Αϊ Γιαννιού, όλες οι ανύπαντρες κοπέλες έβαζαν μέσα σ’ ένα πήλινο σκεύος ένα σημάδι, ένα  αντικείμενο τους, συνήθως κάποιο κόσμημα. Μετά έδιναν το σκεύος σ’ ένα πρωτότοκο παιδί και του έλεγαν να το γεμίσει με νερό από εφτά βρύσες χωρίς να μιλήσει σε κανέναν. Αυτό ήταν και το αμίλητο νερό. Άφηναν το δοχείο κάτω από τ’ άστρα και το φεγγάρι για να μαγευτεί και να τους φανερώσει την τύχη τους.

Την επόμενη μέρα όλες οι κοπέλες αμίλητες προχωρούσαν σ’ ένα εξοχικό μέρος για να κάνουν τον κλήδονα. Φτάνοντας κάλυπταν το κεφάλι μιας πρωτότοκης και από πρώτα στέφανα κοπέλας με πέπλο και αφού της έδιναν το δοχείο αρχίζε κάποια λέγοντας ένα δύστιχο, ένα κοτσάκ συνήθως για έρωτα, ευτυχία ή γάμο, ενώ κάποια άλλη παράλληλα έβγαζε κάθε φορά κ’ ένα αντικείμενο και, σε όποια ανήκε, εκείνη αφορούσε και το δίστιχο που έλεγαν.

Μια άλλη εκδοχή λέει ότι το δοχείο κρατούσε μια παντρεμένη γυναίκα κι έλεγε: Σε πρωτικάρ’ κορίτζ’, χάλα καλλορίζικος και έβγαλ’ το ριζικό σ’.

Μετά το τέλος της τελετής αφού έβγαζαν όλα τα αντικείμενα από το δοχείο και αφαιρούσαν τη νυφική καλύπτρα από το κεφάλι της κοπέλας, ξεφάντωναν τραγουδώντας και χορεύοντας μέχρι το βράδι.

Το έθιμο συνήθιζαν να τηρούν οι κοπέλες σε πολλά μέρη της Ελλάδας κι ονομάζαν τον Άγιο, Αϊ Γιάννη Ριζικάρη, επειδή έφερνε τύχες στα κορίτσια ή Ριγανά επειδή μάζευαν τη ρίγανη.

Το έθιμο αυτό αναβιώνει από πολλούς Ποντιακούς Συλλόγους σήμερα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γραφείο Τύπου ΥΜΑΘ)
ΠΟΝΤΟΣ

Συγκλονιστική εκδήλωση μνήμης στη Θεσσαλονίκη για τις 353.000 ψυχές της Γενοκτονίας των Ποντίων – «Δεν πρέπει να αφήσουμε την εθνική μνήμη να ξεθωριάσει», τόνισε ο Γκιουλέκας

13/05/2026 - 9:20μμ
Στο ενημερωτικό περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα αναδεικνύονται και ημερομηνίες-σταθμοί (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ΕΠΟΝΑ βγαίνει μπροστά για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων – Δράσεις σε όλη την Ελλάδα από τη νεολαία της ΠΟΕ

13/05/2026 - 6:09μμ
(Φωτ.: facebook.com/dtsiodras)
ΠΟΝΤΟΣ

19η Μαΐου: Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου για πρώτη φορά συζητείται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

13/05/2026 - 2:45μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι σημαίνει και από πού προέρχεται το ρήμα ζαλαλώνω;

13/05/2026 - 1:46μμ
Από τη δράση του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής στο 8ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας, Δευτέρα 11 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής)
ΠΟΝΤΟΣ

Με ιστορία, μουσική και μνήμη μαθαίνουν τα παιδιά για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Δράση σε σχολείο της Νέας Φιλαδέλφειας

13/05/2026 - 11:24πμ
Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας φιλοξένησε την ημερίδα με τίτλο «Γενοκτονία χωρίς τιμωρία – Το χρέος της Διεθνούς Κοινότητας». Τρίτη 13 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημήτρης Τσιόδρας)
ΠΟΝΤΟΣ

Στην καρδιά της Ευρώπης το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων – Ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

13/05/2026 - 9:43πμ
Παιδιά του «Φάρου» στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στην Πλατεία 19ης Μαΐου, Κυριακή 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Όχι άλλοι πόλεμοι, όχι άλλες γενοκτονίες»: Συγκίνησαν τα μικρά Ποντιόπουλα στην Αγία Βαρβάρα Αττικής

12/05/2026 - 8:14μμ
O Γιάννης Τσανασίδης, η Νατάσα Τσακηρίδου και ο Ιάκωβος Μωυσιάδης καλεσμένοι της Ένωσης Ποντίων Πιερίας. Αστική Σχολή Κατερίνης, Δευτέρα 11 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μουσικό ταξίδι μνήμης και παράδοσης στην Πολυθεματική Έκθεση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

12/05/2026 - 5:38μμ
Μετά το τέλος της εκδήλωσης «Η ποντιακή γλώσσα και οι άγιοι του Πόντου: Παράδοση, πίστη και ταυτότητα», Κυριακή 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Λάρισας)
ΠΟΝΤΟΣ

Γλώσσα, πίστη και ιστορική μνήμη στο επίκεντρο εκδήλωσης για τον Πόντο στη Λάρισα

12/05/2026 - 3:26μμ
Ποντιακό γλέντι στο Οχυρό Νυμφαίας, στα «Παρχάρια 2026» (φωτ.: paratiritis-news.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

«Παρχάρια 2026»: Η Ροδόπη έγινε ξανά τόπος μνήμης, μουσικής και συνάντησης για τους Πόντιους – και όχι μόνο

12/05/2026 - 2:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com)

FAO: Προειδοποίηση για πιθανούς κινδύνους από τα ανακυκλωμένα πλαστικά στις συσκευασίες τροφίμων

3 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την Νομική Σχολή Αθηνών κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τις φοιτητικές εκλογές, Τετάρτη 13 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Φοιτητικές εκλογές με… δύο αποτελέσματα: Πρωτιά δηλώνουν ΔΑΠ και ΠΚΣ

27 λεπτά πριν
Μαθητές και μαθήτριες μαζί με τον «υπουργό» Παιδείας στον ανδριάντα του Μουσταφά Κεμάλ στην κατεχόμενη Λευκωσία, Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / KKTC - Milli Eğitim Bakanlığı)

Με παρελάσεις και φιέστες στα Κατεχόμενα η 19η Μαΐου – Την ώρα που ο ελληνισμός τιμά τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων

51 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από σταθμό του ΗΣΑΠ  
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Προβλήματα σε ηλεκτρικό και μετρό: Καθυστερήσεις στην Αθήνα, εγκλωβισμοί επιβατών στη Θεσσαλονίκη

1 ώρα πριν
Παιδιά κρατούν σημαίες της Κίνας και των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής του Ντόναλντ Τραμπ από τον Σι Τζινπίνγκ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, στο Πεκίνο. 14 Μαΐου 2026. (φωτ.: EPA / Maxim Shemetov / POOL)

Σι και Τραμπ ξανά στο ίδιο τραπέζι: Το εμπόριο, η Ταϊβάν και το Ιράν βάζουν φωτιά στη σύνοδο του Πεκίνου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Κώστας Τζούμας/EUROKINISSI)

Άστατος σήμερα ο καιρός σε μεγάλο μέρος της χώρας με τοπικές βροχές και καταιγίδες – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign