pontosnews.gr
Κυριακή, 30/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

100 χρόνια από τον άγριο διωγμό των κατοίκων της Φώκαιας

14/06/2014 - 1:20μμ
100 χρόνια από τον άγριο διωγμό των κατοίκων της Φώκαιας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη των διωγμών που διοργάνωσε, μεθόδευσε και έθεσε σε εφαρμογή το νεοτουρκικό καθεστώς κατά των χριστιανικών πληθυσμών των μικρασιατικών παραλίων.

Ειδικά όμως αυτές τις μέρες αναβιώνει στη μνήμη μας ο άγριος διωγμός που υπέστησαν οι κάτοικοι της Φώκαιας και των γύρω περιοχών στις αρχές Ιουνίου του 1914. Εκείνα τα αποτρόπαια γεγονότα εκτίθενται αναλυτικά σε εκθέσεις και επίσημα κείμενα που συντάχθηκαν αμέσως μετά, καθώς και από τις μαρτυρίες του αυτόπτη Γάλλου αρχαιολόγου Felix Sartiaux και των συνεργατών του που διενεργούσαν την εποχή εκείνη για λογαριασμό της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής αρχαιολογικές ανασκαφές.

Στις 23 Μαΐου, με το παλαιό ημερολόγιο, ημέρα Τετάρτη, πολυάριθμη ομάδα αποτελούμενη από άτομα της τουρκικής διοίκησης, οπαδούς του Νεοτουρκικού Κομιτάτου καθώς και άλλα στοιχεία με προεξέχοντες μουσουλμάνους πρόσφυγες από τα Βαλκάνια και την Κρήτη, συναθροίστηκαν στη Φώκαια με σκοπό την οργάνωση του διωγμού. Οι χριστιανοί ανήσυχοι ζήτησαν τη βοήθεια των Αρχών καθώς και του μητροπολίτη Εφέσου Ιωακείμ Ευθυβούλη. Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν την επομένη, όταν από το απομεσήμερο άρχισαν να φτάνουν ειδήσεις για λεηλασίες και έκτροπα που ήδη είχαν λάβει χώρα στα γειτονικά χωριά Γκερένκιοϊ και Βαγαράς. Έφθασαν στην πόλη και ομάδες από περίτρομα θύματα διηγούμενα τα βασανιστήρια και τους φόνους που διέπραξε σε βάρος τους η συμμορία του Τζαφέρ αγά, γνωστού κακοποιού που δρούσε κατ’ εντολήν του Κομιτάτου.

Η ίδια συμμορία βρισκόταν όμως ήδη έξω από την πόλη τους περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να δράσει. Λίγο πριν αρχίσουν οι σφαγές, οι βιασμοί και η λεηλασία των περιουσιών τους, πολλοί κάτοικοι κατόρθωσαν να βρουν καταφύγιο στα τέσσερα σπίτια της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής, όπου είχε υψωθεί η γαλλική σημαία.

Παρά τις δοθείσες υποσχέσεις περί προστασίας των αμάχων, οι τοπικοί παράγοντες επέτρεψαν και συνήργησαν στη σφαγή και δήωση της Φώκαιας, σε συνεννόηση με τον ληστή Τζαφέρ.

Οι ανηλεείς σφαγές και η διαρπαγή περιουσιών των θυμάτων, τα εγκλήματα που παρουσιάζουν εντυπωσιακή ευρηματικότητα σε ωμότητες, σε συνδυασμό και με την ικανοποίηση ταπεινών ενστίκτων, τα ονόματα των θυμάτων, αλλά και εκείνα των θυτών που δεν υπήρξαν μόνον ανώνυμοι, καταγράφονται διεξοδικά στην επίσημη έκθεση που συνοδεύει το συγκεκριμένο γεγονός. Μολονότι πολλοί προσπαθούν να βρουν προστασία στην πόλη της Σμύρνης, στα θύματα των διωγμών απαγορεύεται γενικά να καταφεύγουν στο εσωτερικό, ενώ ενθαρρύνεται η εγκατάλειψη της οθωμανικής επικράτειας.

Οι διωγμοί στη Φώκαια, όπως και στις περισσότερες περιοχές όπου συνέβησαν παρόμοια γεγονότα, αποκαλύπτουν ότι πέραν του φανατισμού και της πολιτικής σκοπιμότητας για εθνοκάθαρση, σημαντικό κίνητρο των αυτουργών, ιδίως των μουσουλμάνων προσφύγων των Βαλκανικών Πολέμων, ήταν η διαρπαγή των περιουσιών των χριστιανών. Και πράγματι από τις επόμενες μέρες των γεγονότων της Φώκαιας, στον Φραγκομαχαλά και στο Μαντάμας Χάνι της Σμύρνης, Εβραίοι και Τουρκοκρήτες άρχισαν, με την απόλυτη ανοχή της τουρκικής διοίκησης, να πωλούν ελεύθερα όσα τιμαλφή και κινητά στοιχεία είχαν κλαπεί. Εννοείται ότι οι πλούσιες αγροτικές περιουσίες και οι κατοικίες των χριστιανών είχαν ήδη καταληφθεί.

Με τα επεισόδια αυτά ξεκίνησε ο μεγάλος διωγμός των χριστιανών των μικρασιατικών παραλίων που διήρκεσε μέχρι το πέρας του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου προκαλώντας το πρώτο κύμα προς την Ελλάδα από 270.000 πρόσφυγες και που έλαβε τη μορφή μιας πραγματικής γενοκτονίας.

Μαρία Βεϊνόγλου,
Αθήνα, 12/6/2014

Επιλεγμένη βιβλιογραφία:
«Οι διωγμοί των Ελλήνων εν Θράκη και Μικρασία», Αυθεντικαί Εκθέσεις και επίσημα κείμενα. Εν Αθήναις, τύποις Πανελληνίου Κράτους, 1915.
Regards Phoceens de Felix Sartiaux, εκδ. Kallimages, Paris 2012.

  • Πηγή: mikrasiatis.gr
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πρόσφυγες με την εικόνα του Αγίου Νικολάου μπροστά στον ημιτελή ναό της Νέας Αλικαρνασσού (πηγή: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών – «Αντικείμενα σε κίνηση»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Αλικαρνασσός: Συναντώνται ξανά οι εικόνες που έφεραν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία

29/08/2026 - 6:43μμ
Το προάστιο του Μπουρνόβα σε καρτ ποστάλ εποχής
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

26 Αυγούστου 1922: Ο Μπουρνόβας ζει τις τελευταίες του ώρες – Σειρά είχε η Σμύρνη

26/08/2026 - 10:00πμ
Στον κήπο της οικογένειας Ομήρου στο Κορδελιό, αρχές 20ού αιώνα. Μέλη των οικογενειών Ομήρου, Αλεόττι και Ηλιάδου με τον πρέσβη Μπέκερμαν και τις δασκάλες πιάνου και γερμανικών (πηγή: Αρχείο Άννας Μαΐλη-Βεϊνόγλου, στο βιβλίο «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922. 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πριν από τη φωτιά: Οι Ελληνίδες της Σμύρνης που μάγευαν τους ξένους

25/08/2026 - 8:13μμ
Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Αρτακηνών-Κυζικηνών στη σκηνή του Πάρκου Κυζικείων (φωτ.: Δήμος Χαλκιδέων)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κυζίκεια 2026: Η αρτακινή ντοπιολαλιά ζωντάνεψε στη σκηνή – Απόψε θερινό σινεμά στη Νέα Αρτάκη

25/08/2026 - 3:04μμ
(Φωτ.: Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από την Καππαδοκία στην Κόνιτσα: Ένα ταξίδι μνήμης με χορούς, πίστη και παράδοση

25/08/2026 - 2:15μμ
Eρειπωμένα σπίτια στο χωριό Σχοινούδι της Ίμβρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ίμβρος και Τένεδος: «Διώξαμε τους Έλληνες και τώρα παίζουμε τα τραγούδια τους»

25/08/2026 - 1:27μμ
Ανασκαφές στη μνημειακή εκκλησία των αρχών του 5ου αιώνα στην αρχαία Άντανδρο (φωτ.: IHA)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρά Ασία: Εκκλησία 1.600 ετών έρχεται στο φως στην αρχαία Άντανδρο

24/08/2026 - 6:12μμ
Θεία Λειτουργία στα ερείπια της Μονής Παναγίας Φανερωμένης Κυζίκου, την Κυριακή 23 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φανερωμένη Κυζίκου: Προσκύνημα στα ερείπια όπου η σιωπή κράτησε 93 χρόνια

24/08/2026 - 1:03μμ
(Φωτ.: facebook / Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Παναγία η Μηχανιώτισσα: Η προστάτιδα των προσφύγων και η συγκλονιστική διαδρομή της εικόνας

23/08/2026 - 10:13πμ
Κόντογλου διά χειρός Κόντογλου, και στο φόντο τμήμα χειρογράφου του (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Η κακία – Φαρμακερή νυχτερίδα που σκεπάζει τον κόσμο»: Διαχρονικές αλήθειες διά χειρός Φώτη Κόντογλου

22/08/2026 - 8:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: X.com/The Daily Brief)

Νορβηγία: «Τώρα είναι η σειρά μου» – Το πρώτο μήνυμα του διαδόχου Χάακον μετά τον θάνατο του πατέρα του, βασιλιά Χάραλντ

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Δερβίσης)

Super League: Δύο στα δύο ο Παναιτωλικός – Μοιρασιά στον Πανθεσσαλικό

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Ιερός Ναός Παναγίας Σουμελά-Επαρχίας Λάρνακας/Facebook)

Η Παναγία Σουμελά Αλεθρικού ένωσε τον ποντιακό ελληνισμό της Κύπρου

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύτες» Βάιμπλινγκεν/Facebook)

35 χρόνια «Αργοναύτες» Waiblingen: Ένα ταξίδι στις ρίζες του Πόντου

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI)

Συνελήφθη ειδικός φρουρός στην Αττική μετά από καταγγελία 16χρονης

9 ώρες πριν
Υποδοχή στη Μελβούρνη (φωτ.: Ναυτικά Χρονικά)

1959: Μια ξεχασμένη ετικέτα που κουβαλά την ιστορία των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV