pontosnews.gr
Δευτέρα, 23/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ανάδειξη των πολύτιμων βιβλίων από τον Πόντο

12/06/2014 - 1:28μμ
Στη βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης του Πόντου ο Δημήτρης Μάρδας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σημαντικό βήμα για την ανάδειξη των πολύτιμων βιβλίων από την Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρούπολης του Πόντου αναμένεται να αποτελέσει η μεταφορά τους στο διατηρητέο παραδοσιακό κτίριο “Τουρπάλη”, το οποίο παραχωρήθηκε στην Εύξεινο Λέσχη Νάουσας.

Πρόκειται για 972 σπάνια βιβλία (με θρησκευτικά και ιατρικά θέματα, μεταξύ των οποίων είναι και βιβλίο του Αριστοτέλη) τα οποία φιλοξενούνται, εξ ανάγκης, στο κτίριο της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας, χωρίς να υπάρχει κατάλληλος χώρος και τα αναγκαία τεχνικά μέσα συντήρησής τους.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Εύξεινου Λέσχης Νάουσας, Φώτης Φανιάδης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολλά από αυτά τα βιβλία (χειρόγραφα, αρχέτυπα και παλαίτυπα) χρονολογούνται από το 1300 και είναι ενδεικτικά του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στην περιοχή του Πόντου.

Χαρακτηριστικό είναι, υπογράμμισε ο κ. Φανιάδης, ότι ένα από αυτά τα βιβλία που χρησιμοποίησε επιστήμονας για την εργασία του, τυπώθηκε μόνο σε τρία αντίτυπα, που βρίσκονται στη Γαλλία, στο Βατικανό και στη Νάουσα.

Πριν από πέντε χρόνια, ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίησή τους, σε συνεργασία με το ΑΠΘ και την τότε νομαρχία.

Πρόθεση της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας είναι να λειτουργήσει στο κτίριο “Τουρπάλη”, η σύγχρονη Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρούπολης, Κέντρο Μελετών Αργυρουπολιτών και μουσείο για τη φύλαξη των ιερών κειμηλίων της μητρόπολης Χαλδίας, σταυροί, άμφια και η μήτρα του δεσπότη, τα οποία μετέφεραν οι πρόσφυγες στη Νάουσα, μαζί με τα βιβλία και φυλάσσονται στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

“Είναι όνειρο ζωής και χρέος στους προγόνους μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φανιάδης και πρόσθεσε ότι η υλοποίηση αυτών των δράσεων θα αναδείξει την πόλη της Νάουσας, κοντά στην οποία βρίσκονται η Παναγία Σουμελά και η μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερέωτα, που έχουν “ρίζες” στον Πόντο.

Ο κ. Φανιάδης επισήμανε ότι η Εύξεινος Λέσχη θα επιδιώξει τη χρηματοδότηση των έργων από κοινοτικά προγράμματα.

Το κτίριο “Τουρπάλη”, όπου στεγαζόταν η δημοτική βιβλιοθήκη παραχωρήθηκε στην Εύξεινο Λέσχη Νάουσας, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

H ιστορία της βιβλιοθήκης

Οι κάτοικοι της Αργυρούπολης (Γκιουμούσχανε στα τουρκικά) είχαν αποκτήσει προνόμια λόγω των μεταλλείων, οπότε με τον ξεριζωμό, το 1922 παραχωρήθηκαν σε κάθε νοικοκυριό τρία άλογα για τις οικοσκευές τους.

Σε δύο από αυτά, προτίμησαν να κουβαλήσουν τα βιβλία της Εθνικής Βιβλιοθήκης και τα ιερά κειμήλια της μητρόπολης Χαλδίας.

Από τις προσφυγικές οικογένειες, 80 εγκαταστάθηκαν στη Νάουσα, όπου άρχισε από το 1925 να λειτουργεί η Βιβλιοθήκη, η οποία στεγάσθηκε σε πρώην τουρκικό τέμενος.

Με την κατάρρευση του τεμένους, τα βιβλία και η κινητή περιουσία πέρασαν στην κυριότητα του δήμου Νάουσας, ο οποίος τα παραχώρησε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Όταν όμως το 1949 επισκέφθηκε τη Νάουσα ο καθηγητής Παπυρολογίας-Παλαιολογίας Αντ. Σιγάλας από τους 5.000 τόμους που στόλιζαν τα ράφια άλλοτε της βιβλιοθήκης, βρήκε μόνο 968 τόμους, 70 χειρόγραφα, ένα φιρμάνι και πέντε κώδικες.

Πέρα όμως από τα βιβλία, ο καθηγητής έκανε αναφορά για πολύτιμες θρησκευτικές εικόνες και κειμήλια, που τα πολυτιμότερα τους σώζονται και εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα.

Μετά, τα βιβλία μεταφέρθηκαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου έμειναν μέχρι το 1949, χρονιά της πυρκαγιάς της Νάουσας. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν στα υπόγεια του δημαρχείου όπου έμειναν μέχρι το 1964. Εκεί χάθηκαν περισσότεροι από 200 τόμοι.

Σήμερα, οι εναπομείναντες 972 από τους 5.000 τόμους φιλοξενούνται στη βιβλιοθήκη της Εύξεινου Λέσχης Νάουσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο «Αττικόν» στην Πάφο για τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Andreas Kesouris)
ΠΟΝΤΟΣ

Πάφος: Ανεγείρεται ναός του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη με πρωτοβουλία των Ποντίων

22/03/2026 - 11:38μμ
Ο διμοιρίτης-στρατιώτης του Ελληνικού Στρατού στο Αλβανικό Μέτωπο και αντιστασιακός πολεμιστής του ΕΛΑΣ Γεώργιος Συμεωνίδης με φόντο τη λίμνη Μεταλλείου, όπου έδρασε και έχασε τη ζωή του από τους Γερμανούς (φωτ. λίμνης: Ανέστης Αθανασιάδης, φωτ. Στρατιώτη και εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Γιώργος ο «Επαναστάτης», ο Γιάννης ο «Δάσκαλος» και ο Άλφρεντ ο αντιναζιστής Γερμανός: Μια ιστορία των Χριστουγέννων του 1943

22/03/2026 - 8:51μμ
Από παλαιότερη σύμπραξη του μουσικού εργαστηρίου με τον π. Πολύκαρπο Κοντοζίδη (φωτ.: facebook / Γιώργος Πουλαντσακλής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτες» Σταυρούπολης: Διήμερο εκδηλώσεων για τα 15 χρόνια του μουσικού εργαστηρίου

22/03/2026 - 6:10μμ
Από την εκδήλωση για τον Στάθη Ευσταθιάδη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, Πέμπτη 19 Μαρτίου 2026 (φωτ.: paratiritis-news.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Τον Στάθη Ευσταθιάδη τίμησαν στην Κομοτηνή – Μια ζωή αφιερωμένη στη διάσωση της ποντιακής μνήμης

22/03/2026 - 9:14πμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Σύλλογος Φερών «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εκδήλωση μνήμης για την εγκατάσταση των Ποντίων στην περιοχή των Φερών

21/03/2026 - 11:32μμ
Ο Adam Ekiz (φωτ.: Instagram/beskoyluademekiz)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ένα ταξίδι στη Μαύρη Θάλασσα»: Μια κινηματογραφική διαδρομή με επίκεντρο τον Πόντο

21/03/2026 - 10:36μμ
(Φωτ.: facebook/Chrisa Vasiliadou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Οι ποντιοπούλες των Αμπελοκήπων κέρδισαν τις εντυπώσεις στο 31ο φεστιβάλ παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων

21/03/2026 - 6:40μμ
Βρες τους πρόσφυγες συγγενείς σου από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη - Cover Image
ΠΟΝΤΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: «Αδά λαχτόριν ’κί λαλεί, ποτές ’κί ξημερώνει» – Το μοιρολόι της Τρίπολης του Πόντου, τρανό παράδειγμα λαϊκής στιχουργικής

21/03/2026 - 6:07μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η «Καμπάνα του Πόντου» κατέχει το θρόνο των ποντιακών γραμμάτων

21/03/2026 - 10:38πμ
Πάνω δεξιά η Ακρόπολη της Κερασούντας και από κάτω το αρχοντικό του δημάρχου. Επιστολικό δελτάριο της εποχής
ΠΟΝΤΟΣ

Κερασούντα: Η πόλη του Πόντου με τον «καλύτερο δήμαρχο» – Η μαρτυρία του Καρκαβίτσα

20/03/2026 - 9:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο «Αττικόν» στην Πάφο για τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Andreas Kesouris)

Πάφος: Ανεγείρεται ναός του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη με πρωτοβουλία των Ποντίων

30 λεπτά πριν
Ιρανός εργάτης επισκευάζει δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ καπνός εξακολουθεί να υψώνεται από το διυλιστήριο πετρελαίου Shahran μετά από αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη. 8 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Μέση Ανατολή: Ο πόλεμος επεκτείνεται σε ρεύμα και νερό – Στο στόχαστρο κρίσιμες υποδομές

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: Pexels)

Λογαριασμό για 6 μέτρα κάνει η κυβέρνηση: Από το fuel pass έως το market pass και μέτρα για το ρεύμα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: greekherald.com.au/Στέφανος Ελευθεριάδης)

Μελβούρνη: Ομογενείς φοιτητές εντρύφησαν στη μαγεία των χορών του Πόντου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League: Φινάλε στην κορυφή η ΑΕΚ – Γκέλες για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ

2 ώρες πριν
Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την οδό Σωτήρος στη συνοικία των Καμινάδων στην Καρδίτσα, Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: neosagon.gr)

Καρδίτσα: Δύο ανήλικοι πίσω από τη δολοφονία 51χρονου τραγουδιστή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign