pontosnews.gr
Τετάρτη, 4/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά σήμερα στην Νίκαια!

12/06/2014 - 9:35πμ
Η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο Κιλκίς
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά στην Εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Η μεγάλη ημέρα έφτασε. Σήμερα η Νίκαια υποδέχεται την εικόνα της Παναγίας Σουμελά καθώς και τον Τίμιο Σταυρό των Κομνηνών.

Γράφει η Αλεξάνδρα Καμαργιάννη

Στα πλαίσια της 2ης Επετειακής Εκδήλωσης της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού που θα πραγματοποιηθεί στο Κατράκειο Θέατρο, θα μεταφερθεί για ιερό προσκύνημα η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά που, κατά την ορθόδοξη παράδοση, είναι έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά.

Oι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος βρήκαν την εικόνα σε σπήλαιο της απόκρημνης κατωφέρειας του όρους Μελά (Σουμελά = «εις το Μελά»), σε υψόμετρο 1063 μέτρα, όπου είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας. Έκτισαν με τη συμπαράσταση της γειτονικής μονής Bαζελώνα κελί και στη συνέχεια εκκλησία μέσα στη σπηλιά, στην οποία είχε μεταφερθεί θαυματουργικά η εικόνα. Tο σοβαρό πρόβλημα της ύδρευσης του μοναστηριού λύθηκε, επίσης σύμφωνα με την παράδοση, κατά θαυματουργό τρόπο. H ανθρώπινη λογική αδυνατεί να απαντήσει στο θέαμα που βλέπουν και οι σημερινοί ακόμη προσκυνητές, να αναβλύζει αγιασματικό νερό μέσα από ένα γρανιτώδη βράχο. Oι θεραπευτικές του ιδιότητες έκαναν πασίγνωστο το μοναστήρι όχι μόνο στους χριστιανούς, αλλά και στους μουσουλμάνους.

Με τον ξεριζωμό των Ποντίων από τους Τούρκους, το εικόνισμα της Παναγίας θάφτηκε από τους τελευταίους μοναχούς στα αγιασμένα χώματα της. Δέκα χρόνια αργότερα με τη μεσολάβηση του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, πήγε στον πόντο ο αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος από τους τελευταίους μοναχούς της μονής και ύστερα από αγωνιώδεις προσπάθειες βρήκε την εικόνα, τον πολύτιμο σταυρό με το τίμιο ξύλο που είχε δωρίσει στο μοναστήρι ο αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Εμμανουήλ Γ΄ ο Κομνηνός το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του μουσείου Χριστόφορου που είχαν ενταφιαστεί μαζί με την εικόνα και τα μετέφερε στην Αθήνα όπου προσωρινά τοποθετήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.

Το 1951 ο γιατρός Φίλωνας Κτενίδης έκανε πράξη την επιθυμία όλων των Ποντίων, με την θεμελίωση της Νέας Παναγίας Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου στην Καστανιά της Βέροιας και τον Αύγουστο του 1993 παραδόθηκαν από το βυζαντινό μουσείο Αθηνών ο πολύτιμος Σταύρος και το Ευαγγέλιο του όσιου Χριστόφορου. Χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται το μοναστήρι κάθε χρόνο ενώ η εικόνα, σπάνια, μεταφέρεται για ιερό προσκύνημα σε άλλα μέρη.

Η μεγάλη υποδοχή της Θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά καθώς και ο Τίμιος Σταυρός των Κομνηνών θα γίνει την Πέμπτη 12 Ιουνίου και ώρα 19:00 στην Πλατεία Χαλκηδόνας στην Νίκαια και θα ακολουθήσει λιτανεία μέχρι τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, που βρίσκεται κάτω από το Κατράκειο, όπου θα παραμείνει για τις ημέρες της εκδήλωσης 13 – 14 – 15 Ιουνίου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με πλήθος χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την Αττική, διάσημους λαϊκούς και Πόντιους τραγουδιστές, φαγητό, ποτό και ελεύθερη είσοδο από τις 19:00 και τις τρεις ημέρες.

Πηγή: now24.gr

Διαβάστε ακόμα:

Πρόγραμμα υποδοχής της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην Νίκαια | 12 έως 15 Ιουν 2014

2ο Ποντιακό Πανηγύρι Νίκαιας- Όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων | 13 έως 15 Ιουν 2014

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη του Συλλόγου έψαλαν τα κάλαντα στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου Αττικής «Ποντιακή Λύρα«)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σχέδια για αποκατάσταση του Ηρώου του Πόντιου Βυζαντινού Ακρίτα στη βασιλόπιτα του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου

4/03/2026 - 9:50πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ρίζες που ηχούν» και μουχαμπέτι από τους Πόντιους φοιτητές και σπουδαστές Θεσσαλονίκης

3/03/2026 - 10:55μμ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού στο βήμα του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής (φωτ.: YouTube)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παρέμβαση της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού στο περιφερειακό συμβούλιο για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί και τους πολιτιστικούς συλλόγους της Αττικής

3/03/2026 - 8:00μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Μια ζεστή, γιορτινή αγκαλιά παράδοσης ο ετήσιος χορός του σωματείου

3/03/2026 - 3:25μμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σαν της γιαγιάς τα τσιριχτά… και ακόμη καλύτερα έφτιαξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών!

3/03/2026 - 1:22μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Ακρίτες του Πόντου» γλέντησαν με την ψυχή τους στον ετήσιο χορό – Ευχές για μια δημιουργική χρονιά στην κοπή της βασιλόπιτας

3/03/2026 - 12:18μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πολίχνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χορός και κέφι με ποντιακή ψυχή στην Πολίχνη

3/03/2026 - 11:50πμ
(Εικ.: Ένωση Ποντίων Νίκαιας Κορυδαλλού)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: Ο δήμος Νίκαιας -Αγ. Ι. Ρέντη υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα στήριξης για τον Έλληνα του Πόντου

3/03/2026 - 8:34πμ
Οι συμμετέχουσες (λύρες) και οι συμμετέχοντες (ερευνητές), στο διήμερο σεμινάριο (εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μικροχώρι Δράμας: Ένας θεσμός γεννιέται – Η συνάντηση που θα γράψει ιστορία

2/03/2026 - 10:00μμ
Παναγία Σουμελά σαν από καρτ ποστάλ, Κυριακή 1 Μαρτίου 2026 (φωτ.: IHA)
ΠΟΝΤΟΣ

Χιονισμένη Παναγία Σουμελά: Το λευκό σκηνικό που καθηλώνει επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο

2/03/2026 - 11:45πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Κύπρος: Συναγερμός για ύποπτο ιπτάμενο αντικείμενο – Απογειώθηκαν τα ελληνικά F16 από την Πάφο

19 λεπτά πριν
Η δραστήρια ομάδα της Ελληνικής Εθνικο-Πολιτιστικής Αυτονομίας «Ρωμιοσύνη» με τη ζωγράφο, τον συγγραφέα και πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Ιωάννη Βαρβάκη (πηγή: Ελληνική Εθνικο-Πολιτιστική Αυτονομία «Ρωμιοσύνη»)

«Από τον Τσεσμέ ως το Ταϊγάνιο. 200 χρόνια από τον θάνατο του Ι. Α. Βαρβάκη» – Οι Έλληνες του Κρασνοντάρ δεν ξεχνούν

50 λεπτά πριν
Ο Ηλίας Κασιδιάρης διακρίνεται στην τελευταία σειρά καθισμάτων στο Εφετείο, κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένοχοι και στο Εφετείο οι 42 κατηγορούμενοι

1 ώρα πριν
Μέλη του Συλλόγου έψαλαν τα κάλαντα στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου Αττικής «Ποντιακή Λύρα«)

Σχέδια για αποκατάσταση του Ηρώου του Πόντιου Βυζαντινού Ακρίτα στη βασιλόπιτα του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου

2 ώρες πριν
Ο Γιάννης Λαγός στο Εφετείο (φωτ.:EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Σήμερα η απόφαση του Εφετείου για τη «Χρυσή Αυγή»

3 ώρες πριν
Ιρανή περπατά μπροστά από κατεστραμμένο κτήριο στο κέντρο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Ιράν και Λίβανο – Οι ΗΠΑ απομακρύνουν μη απαραίτητο προσωπικό από την Κύπρο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign