pontosnews.gr
Κυριακή, 8/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά σήμερα στην Νίκαια!

12/06/2014 - 9:35πμ
Η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο Κιλκίς
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά στην Εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Η μεγάλη ημέρα έφτασε. Σήμερα η Νίκαια υποδέχεται την εικόνα της Παναγίας Σουμελά καθώς και τον Τίμιο Σταυρό των Κομνηνών.

Γράφει η Αλεξάνδρα Καμαργιάννη

Στα πλαίσια της 2ης Επετειακής Εκδήλωσης της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού που θα πραγματοποιηθεί στο Κατράκειο Θέατρο, θα μεταφερθεί για ιερό προσκύνημα η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά που, κατά την ορθόδοξη παράδοση, είναι έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά.

Oι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος βρήκαν την εικόνα σε σπήλαιο της απόκρημνης κατωφέρειας του όρους Μελά (Σουμελά = «εις το Μελά»), σε υψόμετρο 1063 μέτρα, όπου είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας. Έκτισαν με τη συμπαράσταση της γειτονικής μονής Bαζελώνα κελί και στη συνέχεια εκκλησία μέσα στη σπηλιά, στην οποία είχε μεταφερθεί θαυματουργικά η εικόνα. Tο σοβαρό πρόβλημα της ύδρευσης του μοναστηριού λύθηκε, επίσης σύμφωνα με την παράδοση, κατά θαυματουργό τρόπο. H ανθρώπινη λογική αδυνατεί να απαντήσει στο θέαμα που βλέπουν και οι σημερινοί ακόμη προσκυνητές, να αναβλύζει αγιασματικό νερό μέσα από ένα γρανιτώδη βράχο. Oι θεραπευτικές του ιδιότητες έκαναν πασίγνωστο το μοναστήρι όχι μόνο στους χριστιανούς, αλλά και στους μουσουλμάνους.

Με τον ξεριζωμό των Ποντίων από τους Τούρκους, το εικόνισμα της Παναγίας θάφτηκε από τους τελευταίους μοναχούς στα αγιασμένα χώματα της. Δέκα χρόνια αργότερα με τη μεσολάβηση του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, πήγε στον πόντο ο αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος από τους τελευταίους μοναχούς της μονής και ύστερα από αγωνιώδεις προσπάθειες βρήκε την εικόνα, τον πολύτιμο σταυρό με το τίμιο ξύλο που είχε δωρίσει στο μοναστήρι ο αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Εμμανουήλ Γ΄ ο Κομνηνός το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του μουσείου Χριστόφορου που είχαν ενταφιαστεί μαζί με την εικόνα και τα μετέφερε στην Αθήνα όπου προσωρινά τοποθετήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.

Το 1951 ο γιατρός Φίλωνας Κτενίδης έκανε πράξη την επιθυμία όλων των Ποντίων, με την θεμελίωση της Νέας Παναγίας Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου στην Καστανιά της Βέροιας και τον Αύγουστο του 1993 παραδόθηκαν από το βυζαντινό μουσείο Αθηνών ο πολύτιμος Σταύρος και το Ευαγγέλιο του όσιου Χριστόφορου. Χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται το μοναστήρι κάθε χρόνο ενώ η εικόνα, σπάνια, μεταφέρεται για ιερό προσκύνημα σε άλλα μέρη.

Η μεγάλη υποδοχή της Θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά καθώς και ο Τίμιος Σταυρός των Κομνηνών θα γίνει την Πέμπτη 12 Ιουνίου και ώρα 19:00 στην Πλατεία Χαλκηδόνας στην Νίκαια και θα ακολουθήσει λιτανεία μέχρι τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, που βρίσκεται κάτω από το Κατράκειο, όπου θα παραμείνει για τις ημέρες της εκδήλωσης 13 – 14 – 15 Ιουνίου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με πλήθος χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την Αττική, διάσημους λαϊκούς και Πόντιους τραγουδιστές, φαγητό, ποτό και ελεύθερη είσοδο από τις 19:00 και τις τρεις ημέρες.

Πηγή: now24.gr

Διαβάστε ακόμα:

Πρόγραμμα υποδοχής της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην Νίκαια | 12 έως 15 Ιουν 2014

2ο Ποντιακό Πανηγύρι Νίκαιας- Όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων | 13 έως 15 Ιουν 2014

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση προς τιμήν των παιδιών από την Κροατία (φωτ.: Facebook / Πολιτιστική Λέσχη Ποντίων Περδίκκα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακή φιλοξενία στον Περδίκκα: Μαθητές από την Κροατία γνώρισαν την παράδοση του Πόντου

7/03/2026 - 6:58μμ
Στιγμιότυπα από τα δύο βίντεο που ανέβηκαν στο TikTok
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χαμός στο μετρό στο Αιγάλεω: Πόντιοι φοιτητές έστησαν γλέντι με νταούλια και χορό

7/03/2026 - 4:58μμ
Σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου για τα αμελέ ταμπουρού, από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Θεόδωρου Γρηγοριάδη: Γραφήκαμε στα αμελέ ταπουρού γιατί πεινούσαμε και θα πεθαίναμε

6/03/2026 - 10:17μμ
Τα αντικείμενα, αριστερά στη φωτογραφία, ανήκαν στον Χάρυ Κλυνν και δόθηκαν ως δώρο στον κωμικό Αλέξανδρο Τσουβέλα (πηγή: facebook.com/tsouvelas.ii?locale=el_GR)
ΠΟΝΤΟΣ

Χάρρυ Κλυνν: Προσωπικά αντικείμενα του Πόντιου καλλιτέχνη δωρίστηκαν στον κωμικό Αλέξανδρο Τσουβέλα

6/03/2026 - 5:52μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τουρνουά ποδοσφαίρου για καλό σκοπό από τον ΣΠΟΣ και την ΠΕΝ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου: «Όλοι μαζί για τον ΔΗΜΗΤΡΗ»

6/03/2026 - 11:48πμ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Δαυίδ Μέγας Κομνηνός: Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας και νεομάρτυρας της Ρωμιοσύνης

6/03/2026 - 10:35πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αρκαδίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αρκαδίας: Εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο

6/03/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κολωνίας «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Αργοναύτες της Κολονίας γιορτάζουν 40 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς και ετοιμάζουν μεγάλο γλέντι

5/03/2026 - 9:48μμ
Καφενείο στα οθωμανικά χρόνια (πηγή: Kahve.com)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο πόλεμον» θα γίνεται… – Ο φόβος κρύβεται από πίσω

5/03/2026 - 8:24μμ
Τεύχη της Μικρασιατικής Σπίθας, της περιοδικής έκδοσης της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» (φωτ.: Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η «Μικρασιατική Σπίθα» γίνεται ψηφιακό αρχείο

5/03/2026 - 4:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Κυπελλούχος Ελλάδας στο βόλεϊ γυναικών ο Πανιώνιος

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠ/EPA/STRINGER)

Ιράν: Πυραυλικά πλήγματα σε χώρες του Κόλπου και σε αμερικανική βάση στο Μπαχρέιν – Σε ετοιμότητα βρετανικό αεροπλανοφόρο, ένας νεκρός στο Ντουμπάι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Joel Carrett)

Indian Wells: Με άνεση στις «32» η Σάκκαρη

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Έλενα Γκοντσάρεβα)

Εντυπωσίασε ο Καραλής στη Ρουέν με άλμα 6,06μ.

3 ώρες πριν
Μέρος της μεγαλύτερης φιλοσοφικής επιγραφής της Αρχαιότητας (πηγή: lycianmonuments.com)

Στη UNESCO τα αρχαία Οινόανδα της Λυκίας – Η ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας με τη μεγαλύτερη φιλοσοφική επιγραφή

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Greek Basketball League: Χτίζουν σερί Άρης και ΑΕΚ – Νίκες για Περιστέρι και Καρδίτσα

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign