pontosnews.gr
Τρίτη, 25/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρισμός: Κακά μαντάτα από Ρωσία – Μπαράζ ακυρώσεων σε Βόρειο Ελλάδα και νησιά

23/05/2014 - 8:59πμ
"Ъ": Турция стала самым популярным направлением у российских туристов
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Κίνδυνος για πιθανές ζημίες έως μισό δισ. ευρώ για τον εγχώριο τουρισμό από τις ακυρώσεις. Το «κοκτέιλ» αιτίων που οδηγεί στη μείωση κρατήσεων από τους Ρώσους τουρίστες και ο αντίκτυπος από το… «σύνδρομο της Κριμαίας».

του Παύλου Υψηλάντη

Το καμπανάκι που ηχούσε προειδοποιητικά όλο το προηγούμενο διάστημα για τον ελληνικό τουρισμό από την αγορά της Ρωσίας ακούγεται πλέον ευδιάκριτα. Τόσο ώστε τουριστικοί παράγοντες να θεωρούν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση μη αναστρέψιμη, εκτιμώντας τις πιθανές απώλειες εσόδων τουλάχιστον σε 250 εκατ. ευρώ, οι οποίες μπορεί να φθάσουν τα 400-500 εκατ. αν η μείωση κρατήσεων παραμείνει στα επίπεδα του 30%.

Είναι τέτοια η μείωση κρατήσεων σε σύγκριση με πέρυσι ώστε οι Ρώσοι τουρίστες τροποποιούν ή ακυρώνουν ανά εβδομάδα μεμονωμένα δρομολόγια ή ολόκληρα προγράμματα πτήσεων των αεροπλάνων τους σε μια προσπάθεια να μειώσουν τη χασούρα.

Πρόσφατα ακυρώθηκαν προγράμματα στη βόρεια Ελλάδα, ενώ σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Σαντορίνη, ακυρώθηκε το 39% των δρομολογίων, καθώς αποχώρησε ένας από τους τρεις Ρώσους τουρ οπερέιτορ που είχαν συμπεριλάβει το νησί στο πρόγραμμά τους.

Οι κρατήσεις δεν εμφανίζουν μέχρι στιγμής σημάδια ανάκαμψης παρά τις προσφορές των Ελλήνων ξενοδόχων και παρότι βρισκόμαστε, ήδη, στα τέλη Μαΐου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι για το επόμενο δεκαήμερο οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ διαθέτουν τα πακέτα τους σε τιμές κάτω του κόστους σε μια προσπάθεια να μειώσουν όσο γίνεται τη χασούρα.

Υψηλόβαθμη πηγή γνωστού Ρώσου τουρ οπερέιτορ με την οποία επικοινώνησε το Euro2day.gr εκτίμησε πως με βάση την εικόνα που έχει διαμορφωθεί θα αποτελούσε ικανοποιητική εξέλιξη αν στο τέλος της σεζόν η μείωση αφίξεων περιοριζόταν στα επίπεδα του 20%.

Έμπειρα στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως οι κρατήσεις από τη Ρωσία φέτος είναι κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής (last minute). Έλεγαν, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως αν δεν υπήρχε η διαδικασία έκδοσης βίζας που απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα πολλοί θα προτιμούσαν να κάνουν κράτηση ακόμα και την παραμονή της αναχώρησής τους.

Η φετινή μείωση κρατήσεων από τη Ρωσία αποδίδεται από στελέχη Ρώσων τουρ οπερέιτορ σε έναν συνδυασμό παραγόντων.

Αφενός, εξηγούν, συνδέεται με την οικονομική κατάσταση στη Ρωσία η οποία δεν είναι καλή. Το ρούβλι μόλις το τελευταίο διάστημα ενισχύεται. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εργοστάσια κλείνουν και άνθρωποι μένουν χωρίς δουλειά, κι εντείνεται η αβεβαιότητα.

Οι κυρώσεις που επιβάλλει η Ε.Ε. σε Ρώσους εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία εκτιμάται ότι επηρεάζεουν μέχρι στιγμής ελάχιστα τις κρατήσεις. Περισσότερο, λένε, επηρεάζει τους Ρώσους που είναι στελέχη των σωμάτων ασφαλείας για τους οποίους απαιτείται, πλέον, ειδική άδεια από τις ρωσικές αρχές για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Η βίζα παίζει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημαντικό ρόλο. Το κόστος (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που χρεώνουν τα visa center) φθάνει τα 65-70 ευρώ ανά άτομο. Αντιστοιχεί, δηλαδή, σε 260-280 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Το ποσό αυτό δεν υπάρχει για τους Ρώσους που ταξιδεύουν σε χώρες εκτός Σένγκεν κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που δείχνουν να στρέφονται φέτος προς Τουρκία και Αίγυπτο οι οποίες καταγράφουν αυξημένες κρατήσεις.

Την ίδια στιγμή οι βίζες εκδίδονται αυστηρά για τις μέρες που διαρκεί το ταξίδι με αποτέλεσμα να προκαλούνται πολλά προβλήματα σε περίπτωση αλλαγής των ημερομηνιών αναχώρησης και επιστροφής ενός γκρουπ. Στέλεχος Ρώσου τουρ οπερέιτορ ανέφερε χαρακτηριστικά πως χρειάστηκε να μετατεθεί κατά μία μέρα η πτήση επιστροφής ενός γκρουπ, αλλά επειδή οι βίζες έληγαν χρειάστηκε να γίνει πρόσθετη διαδικασία για να παραταθεί κατά μία μέρα η ισχύς.

Υστέρηση, παράλληλα, σε σχέση με ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Ισπανία, φαίνεται πως καταγράφεται και στην έκδοση βίζας πολλών εισόδων. Πρόκειται για τις βίζες οι οποίες διευκολύνουν τους τουρίστες από χώρες εκτός Σένγκεν να κάνουν επαναλαμβανόμενα ταξίδια σε χώρες όπως της Ε.Ε. Η συγκεκριμένη βίζα ισχύει για έναν χρόνο, δίνει τη δυνατότητα παραμονής σε χώρα Σένγκεν για 180 μέρες με την προϋπόθεση ότι η παραμονή δεν μπορεί να ξεπερνά τις 90 μέρες ανά εξάμηνο.
Το «σύνδρομο» της Κριμαίας

Η Κριμαία και το Σότσι αποτελούν τις δύο μεταβλητές που δεν υπήρχαν μέχρι πέρυσι στην εξίσωση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα.

Φαίνεται, όμως, πως η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και η επιθυμία των ρωσικών αρχών να ενισχύσουν τον εσωτερικό τουρισμό με επίκεντρο το «ολυμπιακό» Σότσι παίζουν σημαντικό ρόλο.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα πρόγραμμα προβολής των δύο περιοχών με στόχο να αποτελέσουν κύρια κέντρα εσωτερικού τουρισμού.

Στην περίπτωση της Κριμαίας, μάλιστα, εντείνεται η φημολογία στη ρωσική αγορά πως εξετάζεται ακόμα και νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι αεροπορικές εταιρείες της Ρωσίας θα υποχρεωθούν να συμπεριλάβουν την Κριμαία στους προορισμούς τους, αλλιώς δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν διεθνή δρομολόγια.

Οι ρωσικές αρχές επιδιώκουν να συνδέσουν ταχύτατα και στενά την Κριμαία με τις άλλες περιοχές της Ρωσίας, αξιοποιώντας και τη συγκυρία σύμφωνα με την οποία πολλοί Ρώσοι θέλουν να επισκεφθούν -και για συναισθηματικού λόγους- την περιοχή.

Οι ρωσικές αρχές, μάλιστα, φέρονται να έχουν θέσει ως στόχο την αύξηση των Ρώσων επισκεπτών στην Κριμαία από 6 εκατ. πέρυσι σε 10 εκατ. φέτος.

Πηγή: euro2day.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Αλέξανδρος Μπακαΐμης: Έφυγε από τη ζωή ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και λαογράφος του Βοΐου

25/08/2026 - 9:02πμ
(Φωτ.: glomex/ertnews)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στα Άνω Λιόσια: 17χρονη νεκρή σε τροχαίο με πέντε νέους

25/08/2026 - 8:35πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Στα ίδια (υψηλά) επίπεδα η θερμοκρασία – Μόνο τα ορεινά θα δουν λίγες βροχές

25/08/2026 - 8:08πμ
Άτομο από την αναπηρική κοινότητα της Αθήνας σε μία διαδρομή από το Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών προς την πλατεία Αγ. Ειρήνης, Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ: Νέες αιτήσεις από 26 Αυγούστου – Δικαιούχοι, ποσά και προθεσμία

24/08/2026 - 10:06μμ
Αστυνομικοί που κλήθηκαν στη Νέα Σμύρνη. Στην είσοδο της πολυκατοικίας βρέθηκαν η 45χρονη και ο 48χρονος (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Την κλώτσησε, την ανάγκασε να γονατίσει και την πυροβόλησε στο κεφάλι

24/08/2026 - 5:25μμ
Ζέστη και υψηλές θερμοκρασίες στην Αθήνα. Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας: Επιμένουν τα 40άρια – Πού θα φτάσει τους 42 βαθμούς ο υδράργυρος

24/08/2026 - 4:37μμ
Στο βάθος καπνός από τη φωτιά στο Βέρμιο. Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Stela Beliou)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Βέρμιο, ανατολικά της Παναγίας Σουμελά – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

24/08/2026 - 3:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στο 424 κρατούμενος ο αστυνομικός που καταγγέλθηκε για βιασμό – Ελέγχεται το κινητό του

24/08/2026 - 2:39μμ
Έφηβος μπαίνει στο TikTok από το κινητό του (φωτ.: EPA / Luong Thai Linh)
ΕΛΛΑΔΑ

Social media: Όριο ηλικίας τα 15 έτη από το 2027 – Το κυβερνητικό σχέδιο για την προστασία των ανηλίκων

24/08/2026 - 1:27μμ
(Φωτ.: ertnews/glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Στο φως το σκοτεινό παρελθόν του δράστη – Καταγγελίες για βιασμό και παρενόχληση στην Αλβανία

24/08/2026 - 11:47πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή.: π. Σάββας Πιζάνιας)

Σίδνεϊ: Ελληνοαυστραλοί δεύτερης και τρίτης γενιάς έμαθαν να φτιάχνουν κόλλυβα σε ένα ιδιαίτερο Master Class

21 λεπτά πριν
(Φωτ.: pxhere.com)

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Β’)

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Anthony Anex)

Τσιτσιπάς: Πέρασε στους «16» του Γουίνστον Σάλεμ

1 ώρα πριν
(Πηγή: ertnews.gr)

Αλέξανδρος Μπακαΐμης: Έφυγε από τη ζωή ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και λαογράφος του Βοΐου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΟΞ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2027: Χρυσό μετάλλιο για την Κοντοχριστοπούλου στο ξίφος ασκήσεως

2 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex/ertnews)

Τραγωδία στα Άνω Λιόσια: 17χρονη νεκρή σε τροχαίο με πέντε νέους

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV