pontosnews.gr
Κυριακή, 9/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Γενοκτονία των Ποντίων μέσα από τα μάτια των παιδιών

19/05/2014 - 11:59πμ
Η Γενοκτονία των Ποντίων μέσα από τα μάτια των παιδιών
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Μάρκου Κιλκίς «Μωμό(γ)εροι» μαζί με μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων τίμησαν την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στις 14 Μαΐου 2014.

Στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο του Κιλκίς, όπου λειτούργησε και έκθεση φωτογραφιών και ιστορικών εγγράφων από την Γενοκτονία, πραγματοποιήθηκε, η εκδήλωση τιμής της μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Μάρκου Κιλκίς «Οι Μωμό(γ)εροι» σε συνεργασία με το 2ο (τάξεις β2 και στ2) και 4ο (τάξη δ1) δημοτικό σχολείο Κιλκίς.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ι. Διαμαντίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τους πολίτες για τη ανταπόκρισή τους στην εκδήλωση, καθώς και όλους τους συντελεστές της, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές και μαθήτριες, που ασχολήθηκαν με σεβασμό και ευλάβεια, μέσα από το διδακτικό εγχειρίδιο για τη Γενοκτονία, για το μεγάλο αυτό ζήτημα του Ελληνισμού.

Στη, συνέχεια μίλησε ο Θ. Μαλκίδης, ο οποίος αφού επισήμανε την απουσία από την παιδεία των νέων Ελλήνων και Ελληνίδων της Γενοκτονίας, καθώς και την αυτοαναίρεση της ελληνικής πολιτείας σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις της για την ανάδειξή της Γενοκτονίας, τόνισε τη σημαντική αυτή παρουσίαση της Γενοκτονίας, που γίνεται από μαθητές και μαθήτριες, λέγοντας ότι η αισιοδοξία που πηγάζει από ανάλογες σοβαρές και συνεπείς προσπάθειες, δείχνει ότι το αποτέλεσμα του αγώνα αναγνώρισης θα είναι νικηφόρο.

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες με τις εκπαιδευτικούς Αναστασία Διαμαντίδου, Αγάπη Πολυμένη και Σοφία Μιχαηλίδου σε συνεργασία με τους μουσικούς Αμοιρίδη Γρηγόρη, λύρα ,Αμοιρίδη Νέστορα, τραγούδι Θεοδωρίδη Χρήστο, πλήκτρα Κιτσωνίδη Μπάμπη, νταούλι, Πιπερίδη Χάρη, λύρα, Σιγηρόπουλο Γεώργιο, νταούλι Χατζηδαυΐτίδη Νίκο, νταούλι, παρουσίασαν τις εργασίες τους για τη Γενοκτονία (“Αφιέρωμα για τα παιδιά που χάθηκαν και δραματοποίηση του καθώς και δημιουργία ποιημάτων για τα παιδιά που βασανίσθηκαν και ταλαιπωρήθηκαν και που τελικά έγιναν αγγελούδια” , “Οι μαθητές «γνωρίζουν» την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού”, “Οι μαθητές «γνωρίζουν» ποιήματα και τραγούδια του ποντιακού Ελληνισμού”) οι δε μουσικοί πλαισίωναν τις θεματικές ενότητες και ολοκλήρωναν με μουσική απόκρουση της κάθε θεματικής ενότητας κ.ά.

Ο Πυρρίχειος από το χορευτικό του Συλλόγου με λυράρη τον Κολεσιώτη Γρηγόρη και χοροδιδάσκαλο τον Πασχαλίδη Θεόφιλο, έκλεισε την εκδήλωση, η οποία εντυπωσίασε και άφησε σιγουριά και βεβαιότητα για ένα μείζον, όπως αυτό της Γενοκτονίας, θέμα για την ιστορική μνήμη του Ελληνικού λαού.


Πηγή: malkidis.blogspot.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Εύξεινος Λέσχη Κέρκυρας υποδέχθηκε τους «Ακρίτες του Πόντου» από τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, στο 5ο Ποντιακό Πανηγύρι-Φεστιβάλ (φωτ.: Stamatis Katopodis Photography)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Κέρκυρα χόρεψε ποντιακά: Λύρα και νταούλι στο Παλιό Λιμάνι

9/08/2026 - 12:55μμ
Φρεσκοσυλλεγμένα φουντούκια στην Κερασούντα κατά τη διάρκεια της συγκομιδής (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την Κερασούντα στις σοκολάτες όλου του κόσμου: Άρχισε η συγκομιδή των φουντουκιών

9/08/2026 - 10:34πμ
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

7/08/2026 - 11:08μμ
Άποψη της Δέσμενας σήμερα (φωτ.: facebook.com/omer.bayram.7771586)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσμενα: Το ελληνικό χωριό – αετοφωλιά της Αργυρούπολης του Πόντου

7/08/2026 - 9:35μμ
Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου με διαδικτυακούς μαθητές της (φωτ. ΑΚ: eidiseis.gr· φωτ. μαθητών: ΑΚ· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακά χωρίς σύνορα: Ανοιχτές οι εγγραφές για τα μαθήματα του φθινοπώρου σε ΗΠΑ και Καναδά

7/08/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: efxinospontos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Κύριλλος Τσακιρίδης, πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Λόφου Ελασσόνας

7/08/2026 - 2:58μμ
Ασσύριοι πρόσφυγες από το Τιάρι και το Τκουμά κοντά στην Ούρμια, το φθινόπωρο του 1915 (πηγή: William Walker Rockwell, The Pitiful Plight of the Assyrian Christians in Persia and Kurdistan: Described from the Reports of Eye-Witnesses, Νέα Υόρκη, 1916)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

7 Αυγούστου: Η μαρτυρία ενός Ασσυρίου που κατέγραψε τη Γενοκτονία «με τα μάτια του»

7/08/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Καλαμαριάς: Υπερπαραγωγή ποντιακής μνήμης το Πανηγύρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 10:46μμ
Ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα σε φθινοπωρινό φόντο (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Σχέδιο διάσωσης για δύο ιστορικά ορθόδοξα μοναστήρια της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:11μμ
(Φωτ.: facebook.com/ Christos Topkaras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί στο αεροδρόμιο της Ρόδου: Η παράδοσή μας «πέταξε» σε όλο τον κόσμο

6/08/2026 - 2:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία / Τζούλια Κόβασιτς)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας Κ19: Χρυσό μετάλλιο ο Μουσελίμης

18 λεπτά πριν
Άνδρες της 9ης Μεραρχίας Πεζικού βαδίζουν στην Αλμυρά Έρημο κατά την προέλαση προς τον Σαγγάριο, τον Αύγουστο του 1921 (φωτ.: Ελληνικός Στρατός / Wikimedia Commons)

Μάχη του Σαγγαρίου 1921: Μια στρατιά χωρίς ψωμί, 65 χιλιόμετρα από την Άγκυρα

36 λεπτά πριν
Σχολικά βιβλία και τσάντες σε προαύλιο σχολείου, κατά τον αγιασμό (φωτ.: EUROKINISSI / Γεωργία Παναγοπούλου)

Πολλαπλό βιβλίο: Τι αλλάζει για μαθητές και εκπαιδευτικούς – Πότε έρχονται τα νέα σχολικά βιβλία

58 λεπτά πριν
Η Εύξεινος Λέσχη Κέρκυρας υποδέχθηκε τους «Ακρίτες του Πόντου» από τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, στο 5ο Ποντιακό Πανηγύρι-Φεστιβάλ (φωτ.: Stamatis Katopodis Photography)

Η Κέρκυρα χόρεψε ποντιακά: Λύρα και νταούλι στο Παλιό Λιμάνι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία / Τζούλια Κόβατσιτς)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας Κ19: Χάλκινο για τη Μουρατίδου

2 ώρες πριν
Κατασχεμένες πινακίδες κυκλοφορίας (πηγή: Ελληνική Αστυνομία)

Πινακίδες κυκλοφορίας με ψηφιακή αίτηση: Τι αλλάζει και ποια θα είναι η διαδικασία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign