pontosnews.gr
Πέμπτη, 13/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ελεύθερη είσοδος στα μουσεία της πόλης

18/05/2014 - 10:29πμ
Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ελεύθερη είσοδος στα μουσεία της πόλης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ελεύθερη είσοδος στα μουσεία της πόλης

Θεατρικές παραστάσεις, δωρεάν ξεναγήσεις, παιχνίδια και διαγωνισμούς, εικαστικές εκθέσεις, μουσική, εκδηλώσεις για παιδιά και μεγάλους, περιλαμβάνουν τα προγράμματα των μουσείων ολόκληρης της Ελλάδας από σήμερα και για περίπου ένα μήνα, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/05). Ανήμερα του εορτασμού η είσοδος σε όλα τα μουσεία θα είναι ελεύθερη.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και τον πολιτισμό. Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.

Για τον εορτασμό του έτους 2014, το ICOM επέλεξε το θέμα “Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν”.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποφάσισε τιμώμενος φορέας για το 2014 να είναι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, εκτιμώντας την προσφορά του στην προστασία, μελέτη και προβολή του βυζαντινού πολιτισμού. Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

Ποικίλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί επίσης για το διάστημα από 3 Μαΐου έως 18 Ιουνίου 2014 σε μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και πολιτιστικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα: εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Ως τιμώμενο μουσείο για τη φετινή χρονιά, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αποφάσισε να το γιορτάσει επτά ημέρες ξεκινώντας από σήμερα, Σάββατο. Έχει προγραμματίσει οργανωμένες ξεναγήσεις στις περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις του ενώ προτρέπει τους μικρούς μας φίλους να αγγίξουν τα αντικείμενα και να παίξουν με τα χρώματα στο εργαστήρι του βυζαντινού ζωγράφου. (10/05-16/05).

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Με ελεύθερη είσοδο και ένα πραγματικά πλούσιο πρόγραμμα, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στην για πρώτη φορά παρουσίαση, σε ευρύ κοινό, των συλλογών που έχει στην κατοχή του. Με τη συνεργασία μουσικών και εικαστικών οργανώνονται καλλιτεχνικές δράσεις που θα ξεκινούν από τις 18:00 για να ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα. Εικαστικές εγκαταστάσεις, έκθεση πρωτότυπου υλικού, αντλημένου από το Ιστορικό Αρχείο, εκθέσεις κούκλας και εικαστικών αντικειμένων, ξεναγήσεις και προβολή βίντεο, θα κρατήσουν παρέα σε όσους επισκεφτούν, σήμερα, το Ιστορικό Αρχείο.

Μουσείο Ακρόπολης

Με αναμνηστικά μετάλλια, κομμένα από το Νομισματικό Μουσείο, και με δύο εορταστικές παρουσιάσεις, το μουσείο της Ακρόπολης θα υποδεχτεί τους φίλους του την Κυριακή 18 Μαΐου, αν και με μειωμένο ωράριο λόγω των δημοτικών εκλογών. Ο λαγός της Ακρόπολης και το αριστούργημα της Ακρόπολης, ο Μοσχοφόρος, θα έχουν την ημέρα εκείνη την τιμητική τους, καθώς οι επισκέπτες αφενός θα μάθουν από τους φροντιστές του μουσείου ελκυστικές ιστορίες για τον λαγό και αφετέρου θα ανακαλύψουν με τη βοήθεια των συντηρητών κρυφές πτυχές πίσω από την διαδικασία επανέκθεσης του γλυπτού του Μοσχοφόρου με τη νέα του μορφή.

Δύο εκδηλώσεις για το Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζοντας την παράδοση να τιμά κάθε χρόνο (από το 2005), έναν πολιτιστικό οργανισμό της περιφέρειας με σημαντικό έργο, διοργανώνει για την Παρασκευή 16 του μήνα, αφιέρωμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο κτίριο της οδού Κουμπάρη. Στην τιμητική εκδήλωση, εκτός από τον κ. Δεληβοριά, θα μιλήσουν οι Γιώργος Λούκος, Θάνος Μικρούτσικος, Σταύρος Μπένος, Δημήτρης Παπαϊωάννου, καθώς και η Βίκυ Μαραγκοπούλου, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Μία ξενάγηση στο σπίτι του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα διοργανώνεται για την Κυριακή, 18 Μαΐου από έξι μουσικούς, οι οποίοι θα καθοδηγήσουν τους επισκέπτες συνοδεία μουσικών ακουσμάτων και συνθέσεων εμπνευσμένες από τα έργα της Πινακοθήκης. Για την εκδήλωση έχουν σχεδιαστεί ειδικές μουσικές διαδρομές για παιδιά.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Οι 8 καλύτεροι μονόλογοι από τους 49 που πήραν μέρος στο διαγωνισμό “Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου” έγιναν οκτώ παραστάσεις και θα λάβουν χώρα στους χώρους του μουσείου. Στόχος είναι οι καλλιτέχνες μέσω των παραστάσεών τους να δώσουν τη δική τους ερμηνευτική προσέγγιση, συνδυάζοντας τη μουσειακή εμπειρία με την καλλιτεχνική δημιουργία (14 και 15/05).

Παιδιά ηλικίας 9 με 12 χρόνων καλούνται να φωτίσουν το κέντρο της πόλης χρησιμοποιώντας… φωταέριο. Από τις 20.00 – 22.00 τo βράδυ, τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν στο εργοστάσιο φωταερίου, να μάθουν για τη γραμμή παραγωγής και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην παραγωγή ενέργειας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απαιτεί από τους μικρούς «εργάτες» να φοράνε ρούχα άνετα, να έχουν μαζί τους ένα μικρό κολατσιό και να έχουν οπωσδήποτε κοιμηθεί το μεσημέρι της ίδιας μέρας ώστε να είναι έτοιμοι για δουλειά! (16/05)

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Οκτώ ημέρες γιορτής ετοιμάζονται από το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών (17 Μαΐου) και την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου). “Οι συλλογές συναρπάζουν, απογειώνουν και ενώνουν εμπειρίες”, “Ο Εγείρων Πρόποσης τηλεφωνεί στην Καρυάτιδα” και “Όταν το τηλέφωνο χτυπήσει… “ είναι τα τρία προγράμματα που έχει ετοιμάσει το μουσείο για όλην την οικογένεια και περιλαμβάνουν: φωτογραφίες polaroid, ηχογραφήσεις μηνυμάτων, παζλ και «παιχνίδια» με ανθρώπινες φιγούρες εφευρετών καθώς και εικαστικό εργαστήριο κατασκευής επιτραπέζιου παιχνιδιού, σε στυλ λαβύρινθου, που συνδέει τις συλλογές τριών Μουσείων (ΜΤ, Κυκλαδικής Τέχνης και Ακρόπολης) (11 – 18/05).

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Έμπνευση και δημιουργία στον κήπο του μουσείου, υπόσχεται η ΚΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, για την Κυριακή 11 Μαΐου. Στον κήπο του μουσείου, με τη συνεργασία του εργαστηρίου εικαστικής δημιουργίας “Χρώμα”, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα ζωγραφικής, πηλού και χειροτεχνίας. Οι επισκέπτες θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα, εμπνευσμένοι από τις συλλογές του μουσείου.

 Μέχρι τις 18 Ιουνίου λοιπόν, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας, γεμίζουν με δημιουργικές δράσεις και εκδηλώσεις, αποτελώντας μία εποικοδομητική διέξοδο για άτομα κάθε ηλικίας. Περισσότερες και αναλυτικές πληροφορίες για τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, μπορείτε να αναζητήσετε εδώ.

Πηγή: enikos.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: ebu.ch)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Στο Μπουργκάς θα διεξαχθεί η Eurovision τον Μάιο του 2027

13/08/2026 - 1:45μμ
Ο κιβωτιόσχημος τάφος που αποκαλύφθηκε στην ανατολική νεκρόπολη της Ασπένδου και, δεξιά, λεπτομέρεια από τα κτερίσματα (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Τάφος 2.400 ετών ίσως ανήκε σε παλαιστή – Η σύνδεση με τον αρχαιοελληνικό αθλητισμό

12/08/2026 - 11:51μμ
Με μουσική και τραγούδια η πολιτική κηδεία του σπουδαίου ηθοποιού Νίκου Καλογερόπουλου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νίκος Καλογερόπουλος: Το τελευταίο «αντίο» με το τραγούδι του «Καραϊσκάκης» και παρατεταμένο χειροκρότημα

12/08/2026 - 3:48μμ
Εικόνα από την κηδεία του συγγραφέα Στέλιου Ράμφου στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Χαλανδρίου (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον Στέλιο Ράμφο – Δημοσία δαπάνη η κηδεία του

12/08/2026 - 1:54μμ
Τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής έπαυλης της Αγίας Ευφημίας (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κεφαλονιά: Η ρωμαϊκή έπαυλη με τα ψηφιδωτά που έγινε χώρος ταφής

11/08/2026 - 10:10μμ
Το μνημειακό μαρμάρινο άγαλμα νεαρού άνδρα, ύψους 2,2 μέτρων, που αποκαλύφθηκε στις αρχαίες Σάρδεις και χρονολογείται στο 470-450 π.Χ. (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σάρδεις: Το άγαλμα των 2.500 ετών που σώθηκε επειδή έγινε… πλακόστρωτο

10/08/2026 - 8:38μμ
Ο Νίκος Καλογερόπουλος στην κηδεία του μουσικού Στέλιου Βαμβακάρη, στις 20 Ιουνίου 2019 (φωτ. αρχείου: Στέλιος Μισίνας/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος

9/08/2026 - 8:56μμ
(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου/pontosnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πρέσπεια 2026»: Η καρδιά του πολιτισμού χτυπά ξανά στα ακριτικά σύνορα

9/08/2026 - 8:30μμ
Η Μέριλιν Μονρόε με τον Αλέκο Λιδωρίκη, στον οποίο παραχώρησε την ιστορική συνέντευξη το 1954 (φωτ.: Αρχείο Λιδωρίκη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέριλιν Μονρόε: «Θα ήθελα να είχα γεννηθεί στον τόπο σας» – Η άγνωστη ελληνική εξομολόγηση

9/08/2026 - 10:09πμ
Το Lamassu of Nineveh (2018) του Michael Rakowitz στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Ακρόπολης. Ο φτερωτός ταύρος ύψους περίπου 4,3 μέτρων αποτελεί «επανεμφάνιση» της προστατευτικής ασσυριακής θεότητας που βρισκόταν στην Πύλη Νεργκάλ της αρχαίας Νινευή και καταστράφηκε από το ISIS το 2015 (φωτ.: Natalia Tsoukala / ΝΕΟΝ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γενοκτονία των Ασσυρίων: Ο φτερωτός ταύρος της Νινευή «φυλά» την Ακρόπολη – Ένα σύμβολο που επέστρεψε από την καταστροφή

7/08/2026 - 5:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πυρκαγιά στη Σιβήρη Χαλκιδικής,  Πέμπτη 13 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Λία Φωκά)

Χαλκιδική: Ενισχύονται διαρκώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Σίβηρη και Φούρκα – Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά

22 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ec-patr.org / Νίκος Παπαχρήστου)

Βαρθολομαίος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μού ζήτησε να τελέσω το γάμο του γιου του

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χασιαλής)

Κάρπαθος: Δραπέτης φυλακών έκλεψε δωμάτιο ξενοδοχείου και επιχείρησε να φύγει με πλοίο

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Χαλκιδική: Μεγάλη φωτιά στη Σίβηρη – 112 για απομάκρυνση των κατοίκων

2 ώρες πριν
Μέλη ποντιακών σωματείων δίπλα στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο (φωτ.: Σωματείο «Παναγία Σουμελά»)

Παναγία Σουμελά 2026: Τρεις ημέρες μνήμης στο Βέρμιο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Alan Wilson / commons.wikimedia.org)

Αρκτική: Πρόστιμο 4.550 ευρώ σε άνδρα που ξύπνησε πολική αρκούδα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign