pontosnews.gr
Δευτέρα, 23/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πωλείται και η Ελαφόνησος!

18/05/2014 - 10:23πμ
Πωλείται και η Ελαφόνησος!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πωλείται και η Ελαφόνησος!

Στο σφυρί βγαίνει η μαγευτική Ελαφόνησος καθώς μπήκε στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους ντόπιους. Διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις μιλούν για οικολογική καταστροφή σε μια περιοχή προστατευμένη από το δίκτυο Natura.

Ο «Guardian» την ενέταξε πέρυσι στην πρώτη θέση του top-10 με τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, το ίδιο και το TripAdvisor (η μεγαλύτερη τουριστική σελίδα παγκοσμίως), που της έδωσε το καλοκαίρι του 2013 την πρωτιά ύστερα από ψηφοφορία των τουριστών που πέρασαν τις διακοπές τους στη χώρα μας. Τον περασμένο Φεβρουάριο το γερμανικό περιοδικό «Geo Saison», ένα από τα εγκυρότερα έντυπα τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη, σε πολυσέλιδο αφιέρωμά του τη χαρακτήρισε «επίγειο παράδεισο» εντάσσοντάς τη στις «δέκα πιο ονειρεμένες παραλίες στον κόσμο, δίπλα στο Μπαλί, στη Χαβάη και τις Μαλδίβες».

Τσουνάμι αντιδράσεων

Οπως διαβάζουμε στην Espresso της Κυριακής, ο Σίμος, η εξωτική παραλία της Ευρώπης που θυμίζει Καραϊβική, με τους δύο όρμους, τα κρινάκια της Παναγίας, τους τεράστιους χρυσαφένιους αμμόλοφους και τα τυρκουάζ νερά μπήκε για ξεπούλημα στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, ξεσηκώνοντας τσουνάμι αντιδράσεων από τους ντόπιους.

Κάτοικοι και φορείς του μικρού παραδεισένιου νησιού της Πελοποννήσου βρίσκονται στα χαρακώματα, εξαιτίας του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών να βγάλει στο σφυρί τις διάσημες παραλίες του Σίμου και του Σαρακίνικου.

Το θέμα έχει προκαλέσει σάλο, με τις διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις να μιλούν για οικολογική καταστροφή σε μια περιοχή προστατευμένη από το δίκτυο Natura.

Το χαρτοφυλάκιο

Η Ελαφόνησος μπήκε στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο προσφέρει (σε κάθε ενδιαφερόμενο) 175 στρέμματα λευκής αμμουδιάς στο Σαρακίνικο και τον Σίμο (με «Property Code» ΑΒΚ 382). Σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του Ν. 3986/2011 (εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ΦΕΚ 152 Α), με την πώληση παραλίου ακινήτου μπορεί να αποκτηθεί από ιδιώτη το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια!

Οι προτεινόμενες αναπτυξιακές εγκαταστάσεις αφορούν ξενοδοχειακή μονάδα και παραθεριστικές κατοικίες, ωστόσο οι περιορισμοί είναι ιδιαίτερα αυστηροί και αφορούν περιβαλλοντικούς όρους, νομικά θέματα, ενώ λόγο έχει και το Δασαρχείο. Η συγκεκριμένη περιοχή μαζί με τρεις ακόμη στη Λακωνία (δύο στη Γλυκόβρυση και μία στο Σκουτάρι Γυθείου) συμπεριλαμβάνονται στη σύνοψη χαρτοφυλακίου ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ (Ομάδα Α’ και Β’) και δεν έχουν βγει ακόμη στο σφυρί. Η συγκεκριμένη λίστα περιέχει ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν προς εκμετάλλευση βάσει κριτηρίων και εμπορικών παραγόντων.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας

«Η περιοχή είναι 100% προστατευόμενη και ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000» λέει μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου κι επιστημονικός συνεργάτης του δήμου Σταύρος Δεληγιαννίδης. «Ως σύλλογος έχουμε κάνει ψήφισμα διαμαρτυρίας σχετικά με τη μεταβίβαση ακινήτου στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο το προτείνει μάλιστα ως πιθανή επένδυση για τη δημιουργία εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ κάνει λόγο για τους περιβαλλοντικούς και νομικούς περιορισμούς, αλλά τίποτα δεν μας λέει ότι δεν μπορούν να τους παρακάμψουν». Οπως τονίζει ο ίδιος, ολόκληρη η Ελαφόνησος είναι σε επαγρύπνηση, ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά και η Περιφέρεια Πελοποννήσου: «Ο Σύλλογος Επιστημόνων και οι κάτοικοι αντιδρούμε, δεν δεχόμαστε καμία επένδυση στον τόπο μας. Ολος ο τουρισμός μας και η αναγνωρισιμότητά μας βασίζονται ακριβώς σε αυτή την παραλία, την οποία προστατεύουμε σαν τα μάτια μας. Ο Σίμος είναι η γνωστή παραλία που θέλουν όλοι να δουν, είναι το σήμα κατατεθέν μας που έχει ψηφιστεί ουκ ολίγες φορές ως η ομορφότερη παραλία της Ευρώπης και της Μεσογείου, ενώ έχει ενταχθεί και στην καλύτερη δεκάδα του κόσμου».

«Οχι στο ξεπούλημα»

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγα 24ωρα ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου κάνει λόγο για ξεπούλημα του σμιλεμένου, λευκοθώρητου, τροπικού και σμιγοπέλαγου Σίμου (παραλίες Σίμου – Σαρακίνικου) και τονίζει: «Βγάζουν στο σφυρί όλα τα κατάλευκα αμμογυάλια του και το σπάνιο κεδροδάσος και αφήνουν στους ντόπιους, στην Πελοπόννησο, στη Ν. Ελλάδα και σε όλους τους Ελληνες πολίτες τα βράχια και τα κατσάβραχα! Ο σύλλογος καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους Ελληνες βουλευτές του Κοινοβουλίου να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα μας. Καλεί τους αναρίθμητους φίλους, επισκέπτες και λάτρεις της Ελαφονήσου και της Πελοποννήσου να στηρίξουν τον αγώνα μας».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ελαφονήσου Παναγιώτης Ψαρομμάτης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και στον υπουργό Οικονομικών, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος Ελαφονήσου, αλλά και σύσσωμοι οι κάτοικοι και φορείς του νησιού είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ξεπούλημα του Σίμου, του Σαρακίνικου ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας έκτασης της Ελαφονήσου. Με κάθε τρόπο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το μοναδικό και ευαίσθητο φυσικό μας περιβάλλον. Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν επενδυτή που στο όνομα της όποιας “αξιοποίησης” ή οικονομικού ανταλλάγματος θα θίξει τον δημόσιο χαρακτήρα των μαγευτικών μας παραλιών».

Γιατί στο Natura

«Οι αμμοθίνες και τα ενδημικά είδη χλωρίδας που εμφανίζονται αποκλειστικά στις παραλίες και την ευρύτερη περιοχή της Ελαφονήσου είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία που την εντάσσουν στο δίκτυο Νatura 2000» εξηγεί ο Δήμος Ελαφονήσου και συνεχίζει: «Στις εκτεταμένες παραλίες της Ελαφονήσου και πάνω στην άμμο το κυρίαρχο είδος είναι το θαλασσόκεδρο Juniperus oxykedrus ssp Marcocarpa, που είναι από τα πιο σπάνια του Αιγαίου και της Μεσογείου. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ενδημικά φυτά που βρίσκονται στην Ελαφόνησο, τα φυτά, δηλαδή, που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Ενα από αυτά είναι το φυτικό είδος Σαπονάρια των Γιάγκελ, που αναπτύσσεται στις αμμώδεις παραλίες στη δυτική πλευρά του νησιού, σε δύο απομακρυσμένους και περιορισμένους πληθυσμούς. Βρίσκεται δε στη λίστα των 50 νησιωτικών φυτών της Μεσογείου που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και χρήζουν προστασίας».

Επιστολή WWF

Εντονες ενστάσεις απέναντι στο σχέδιο νόμου του υπ. Οικονομικών για τους αιγιαλούς, το οποίο αναβλήθηκε για να συζητηθεί μετά τις ευρωεκλογές, εξέφρασε και η WWF Ελλάς. Με ανοιχτή επιστολή προς τους Ελληνες βουλευτές εξέφρασε τις σοβαρές αντιρρήσεις της ενάντια στο νομοσχέδιο, καλώντας τους να ασκήσουν κάθε πιθανή πίεση «ώστε αυτή η οικολογικά εγκληματική πρόταση να μην κατατεθεί στη Βουλή».

Ο κατάλογος όλων όσοι αιτούνται την απόσυρση του νομοσχεδίου ολοένα και μεγαλώνει, ενώ μέχρι στιγμής, πέρα από τη WWF, υποστηρικτές είναι τα CISD, SDMed, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ΕΛΚΕΘΕ, MoM και Μεσόγειος SOS. Από την άλλη, πολίτες έχουν κινητοποιηθεί δημιουργώντας δημοψηφίσματα σε μεγάλες διεθνείς ιστοσελίδες, όπως είναι το avaaz, όπου μέσα σε μία εβδομάδα συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 120.000 υπογραφές!

Πηγή: newsit.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την οδό Σωτήρος στη συνοικία των Καμινάδων στην Καρδίτσα, Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: neosagon.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Καρδίτσα: Δύο ανήλικοι πίσω από τη δολοφονία 51χρονου τραγουδιστή

22/03/2026 - 9:37μμ
Επιβάτες και κτηνοτρόφοι στο λιμάνι της Μυτιλήνης, 
Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ηλίας Μάρκου)
ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Κτηνοτρόφοι μπλόκαραν το λιμάνι – Πλοίο έφυγε μόνο με επιβάτες

22/03/2026 - 9:15μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

25η Μαρτίου: Μαθητές των Βριλησσίων θα παρελάσουν στο Αγαθονήσι, μαζί με τα 6 παιδιά του ακριτικού νησιού

22/03/2026 - 8:03μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Καρδίτσα: Νεκρός γνωστός τραγουδιστής – Έφερε μαχαιριές στο στήθος και στα χέρια

22/03/2026 - 7:35μμ
Από την περσινή παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

22/03/2026 - 5:43μμ
Κρούσματα αφθώδους πυρετού σε κτηνοτροφική μονάδα της Λέσβου, στο χωριό Πελόπη (φωτ.: EUROKINISSI / Παναγιώτης Μπαλάσκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα αφθώδους πυρετού στην ίδια περιοχή

22/03/2026 - 5:15μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ταξί: Νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία από τις 05:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας

22/03/2026 - 4:48μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Πρόστιμα άνω των 22.000 ευρώ κατάφερε να συγκεντρώσει 17χρονος μοτοσικλετιστής σε ένα βράδυ

22/03/2026 - 1:33μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)
ΕΛΛΑΔΑ

Μπαίνουμε στη θερινή ώρα: Πότε αλλάζουν τα ρολόγια

22/03/2026 - 10:25πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Συννεφιασμένη και η Κυριακή – Χειμωνιάτικο παραμένει το σκηνικό

22/03/2026 - 8:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο «Αττικόν» στην Πάφο για τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη, Σάββατο 21 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Andreas Kesouris)

Πάφος: Ανεγείρεται ναός του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη με πρωτοβουλία των Ποντίων

7 ώρες πριν
Ιρανός εργάτης επισκευάζει δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ καπνός εξακολουθεί να υψώνεται από το διυλιστήριο πετρελαίου Shahran μετά από αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη. 8 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Μέση Ανατολή: Ο πόλεμος επεκτείνεται σε ρεύμα και νερό – Στο στόχαστρο κρίσιμες υποδομές

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Pexels)

Λογαριασμό για 6 μέτρα κάνει η κυβέρνηση: Από το fuel pass έως το market pass και μέτρα για το ρεύμα

8 ώρες πριν
(Φωτ.: greekherald.com.au/Στέφανος Ελευθεριάδης)

Μελβούρνη: Ομογενείς φοιτητές εντρύφησαν στη μαγεία των χορών του Πόντου

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League: Φινάλε στην κορυφή η ΑΕΚ – Γκέλες για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ

9 ώρες πριν
Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την οδό Σωτήρος στη συνοικία των Καμινάδων στην Καρδίτσα, Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: neosagon.gr)

Καρδίτσα: Δύο ανήλικοι πίσω από τη δολοφονία 51χρονου τραγουδιστή

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign