pontosnews.gr
Σάββατο, 7/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μια μικρασιάτικη ενορία στην Θεσσαλονίκη τίμησε τον προστάτη της

16/05/2014 - 11:18πμ
Μια μικρασιάτικη ενορία στην Θεσσαλονίκη τίμησε τον προστάτη της
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια μικρασιάτικη ενορία στην Θεσσαλονίκη τίμησε τον προστάτη της

Μεγάλη προσέλευση κόσμου είχε η πανήγυρις του Αγίου Θεράποντα στην περιοχή κάτω Τούμπας στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης,  ένα από τα μεγαλύτερα λατρευτικά σημεία της πόλης.

Λίγο πριν την έναρξη του Μεγάλου Εσπερινού πραγματοποιήθηκε μεγάλη λιτανεία έγινε γύρω από τους δρόμους της ενορίας με την συμμετοχή της μπάντας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μετά το τέλος του Εσπερινού που ακολούθησε, ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Μιλήτου για την παρουσία του και ευχήθηκε ο Άγιος Θεράποντας να προστατεύει όλους τους ενορίτες και της οικογένειες τους.

Το απόγευμα της εορτής μετά την τέλεση της παρακλήσεως οι εκδηλώσεις έκλεισαν με χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα που ακμάζουν στην ενορία υπό την επίβλεψη των ιερέων του ιερού ναού και ιδιαίτερα από τον προϊστάμενο του ναού Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Αθανασίου.

Των λατρευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, Ηγούμενος της Μονής της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας, λόγο υποχρεώσεων στην Ιερά Σύνοδο του ποιμενάρχου κ. Ανθίμου ο οποίος θα ιερουργήσει στην συγκεκριμένη ενορία την προσεχή Κυριακή 19 Μαΐου.

Ο Άγιος Θεράποντας είναι μικρασιατικής καταγωγής και τιμόταν ιδιαίτερα στην Μικρά Ασία. Περιόδευσε ιεραποστολικά την Μικρά Ασία καθοδόν προς τα Ιεροσόλυμα και εν συνεχεία στην Κύπρο όπου λόγο της αρετής και των θαυμάτων του τον δέχτηκαν ως Επίσκοπο Κύπρου. Ο Άγιος μαρτύρησε μπροστά στην αγία τράπεζα την ώρα που ιερουργούσε.

Τα πολλά θαύματα και ο ιδιαίτερος ρόλος του μαρτυρίου τον έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή στην Κύπρο και στην Μικρά Ασία.

Ο Ναός στην Κάτω Τούμπα θεωρείται συνέχεια ενός μεγάλου προσκυνήματος του Αγίου που προϋπήρχε στο προάστιο Μπουρνάμπασι της Σμύρνης.

Πρώτος πυρήνας της ενορίας ήταν μικρασιατικής καταγωγής και Σμυρναϊκής ιδιαίτερα. Έτσι ήδη από το 1923 ονόμασαν τον πρώτο μικρό ναό με το όνομα του Αγίου. Το 1955 ένας χότζας όπου κράτησε την ιστορική εικόνα του Αγίου από το Μπουρνάμπασι προσέφερε την εικόνα στον εφημέριο του ναού.

Η ενορία πλέον είναι μια από τις μεγαλύτερες της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης έχει πολύ έντονο το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο κυρίως με το καθημερινό συσσίτιο που προσφέρεται στους πιστούς και από έκτακτες περιπτώσεις ακόμη έχει αξιόλογο πνευματικό και καλλιτεχνικό έργο.

Ως προσφυγικός οικισμός διατηρεί μια πλούσια παράδοση με την συμμετοχή όλων των ενοριτών που είναι δεμένη με την ενορία τους.

Πηγή: dogma.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Βαρθολομαίος: Αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης – «Εγγίζει η ώρα που θα ανοίξουν και πάλιν αι πύλαι της»

6/02/2026 - 9:00μμ
Τοιχογραφία με παράσταση του Aγίου Βλασίου, αρχές 14ου αι. (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Βέροιας)
ΠΙΣΤΗ

Από τη Σεβάστεια στη Βέροια: Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Βλασίου με λατρευτικές και πολιτιστικές δράσεις

6/02/2026 - 5:09μμ
Ο πατριάρχης Φώτιος, επί θρόνου, συζητά με μαθητές του (από το χειρόγραφο του Σκυλίτζη, Εθνική Βιβλιοθήκη Μαδρίτης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Φώτιος ο Μέγας: Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως που «φώτισε» τον Χριστιανισμό με τη σοφία του

6/02/2026 - 9:04πμ
Στη Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου Κλεισούρας όπου μόνασε η Οσία Σοφία (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Καστοριάς)
ΠΙΣΤΗ

Η Κοζάνη υποδέχεται το απόγευμα το λείψανο της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας

5/02/2026 - 11:57πμ
Άποψη της ιεράς μονής Τιμίου Προδρόμου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Σέρρες: Φρουρός αιώνων η ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου στο Μενοίκιο όρος

2/02/2026 - 7:41μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευλογεί τους πιστούς στον ιστορικό ναό της Υπαπαντής (φωτ.: romfea.gr)
ΠΙΣΤΗ

Βαρθολομαίος: Η ανθρωπότητα έχει ανάγκη από τον Θεό για να απολαύσει τα αγαθά της ειρήνης και της αγάπης – Αποκαλυπτήρια ψηφιδωτού και πολίτικα τραγούδια

2/02/2026 - 3:59μμ
Ένα πύρινο ποτάμι στο λιμάνι της Τήνου, στις 30 Ιανουαρίου (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Τήνος: Η νύχτα φωτίστηκε από τα «Φαναράκια» για τα 203 χρόνια από την εύρεση της εικόνας της Ευαγγελίστριας

1/02/2026 - 9:49πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΙΣΤΗ

ΑΠΘ: Εγκαινιάστηκε η έδρα «Μητροπολίτης Δράμας Παύλος» στη Θεολογική Σχολή

29/01/2026 - 4:12μμ
Από αριστερά: Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Τίτος, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ιωακείμ. Στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης, Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)
ΠΙΣΤΗ

Νέοι μητροπολίτες στην Εκκλησία Κρήτης, «νέα εποχή» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

28/01/2026 - 5:50μμ
Καλόπυργος Μάνης, ναός Αγια-Σωτήρας. Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, λεπτομέρεια τοιχογραφίας (πηγή: Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ένας φιλόσοφος του χριστιανισμού και του ελληνισμού

25/01/2026 - 9:22πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την προσαγωγή του 54χρονου σμηνάρχου στο Αεροδικείο (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Υπόθεση κατασκοπείας: Στο μικροσκόπιο ταξίδι του σμηνάρχου στο Πεκίνο – Αναζητούνται πιθανοί συνεργοί

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: tatavla.gr)

130 χρόνια ζωής γιορτάζει ο ΑΟ Ταταύλα που κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)

Βασιλόπιτα με… μπάρμπεκιου για τον «Ποντοξενιτέα»

1 ώρα πριν
Ορισμένα από τα αντικείμενα που κατάσχεσαν οι αστυνομικοί από το σπίτι του 66χρονου (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)

Άνω Λιόσια: Χειροπέδες σε 66χρονο για ναρκωτικά και όπλα – Γρονθοκόπησε τους αστυνομικούς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς»)

Ποντιακό, δημοτικό και λαϊκό γλέντι από τον «Ευστάθιο Χωραφά»

2 ώρες πριν
Το φέρετρο με τη σορό του Γιώργου Παρχαρίδη, μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας. Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2026 (πηγή: LiveΜedia)

Γιώργος Παρχαρίδης: Μιλούσε στις καρδιές και ένωσε τους Πόντιους – Τελευταίο αντίο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign