pontosnews.gr
Πέμπτη, 2/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΠΟΕ: Ο αγώνας για την Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων συνεχίζεται

16/05/2014 - 9:54πμ
ΠΟΕ: Ο αγώνας για την Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων συνεχίζεται
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με ποδηλατοπορείες, εκδηλώσεις μνήμης και πορείες διαμαρτυρίας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) τιμά την Δευτέρα, 19 Μαΐου, την ημέρα εθνικής μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως ορίστηκε με απόφαση της Βουλής, το 1994.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήσε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΠΟΕ, Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, αναφέρθηκε στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων και ζήτησε διεθνή αναγνώριση.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος από την συνέντεξη τύπου:

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος των 431 σωματείων σε 5 γεωγραφικές περιοχές της χώρας τα Σ.Πο.Σ, πραγματοποιεί σε όλη την χώρα εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Γενοκτονία που διέπραξαν οι Τούρκοι την περίοδο 1914-1923 με το σύνθημα «Η Τουρκία στους Τούρκους» με σκοπό την εξόντωση των Χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Έχοντας ως ηθικούς αυτουργούς και καθοδηγητές τους Γερμανούς Στρατηγούς Von der Goltz και Liman Von Sanders.

Η Ελληνική Βουλή πριν 20 χρόνια το 1994 και με καθυστέρηση 70 χρόνια αναγνώρισε ομόφωνα την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας.

Μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας το 1994, ο Οικουμενικός Ποντιακός Ελληνισμός πέραν των εκδηλώσεων μνήμης διεκδικεί δυναμικά την Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, γιατί η αποσιώπηση και άρνηση της γενοκτονίας αποτελεί την τελευταία πράξη ολοκλήρωσής της.
 
Από ιστορική άποψη το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των άλλων χριστιανικών λαών είναι τεκμηριωμένο και επιβεβαιωμένο το 2007, από το αρμόδιο παγκόσμιο επιστημονικό όργανο την Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για την μελέτη των Γενοκτονιών.

Μέχρι σήμερα και κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία με ενέργειες  του Οικουμενικού Ελληνισμού, αλλά απούσα την πολιτεία, αναγνώρισαν την Γενοκτονία πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και ορισμένα κράτη και οργανισμοί.

Η πολιτεία της Ελλάδος αφού αναγνώρισε την Γενοκτονία επιβάλλεται να την υποστηρίξει και διεθνώς συμπεριλαμβάνοντας το, ο Υπουργός Εξωτερικών στην ατζέντα των   συζητήσεων του με τους ομολόγους του.

Άξιο διερεύνησης αποτελεί και το γεγονός ότι ο επίτομος τόμος της Γενοκτονίας του Ιστορικού της Γενοκτονίας Καθηγητού Κ.Φωτιάδη που μεταφράστηκε σε έξι γλώσσες από την Βουλή, δεν προχώρησε στην έκδοση του η Βουλή εδώ και 15 χρόνια. Η Ομοσπονδία μας προσφάτως με την Υπ. Αρ. 6695/30-4-2014 επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα.

Η Τουρκία οφείλει να συμβιβαστεί με το ιστορικό παρελθόν της για να μπορέσει να οικοδομήσει ένα ειρηνικό μέλλον τόσο μέσα στην χώρα όσο και με τους γειτονικούς λαούς. Εμείς οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε καλές διακρατικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και καλές φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών που αιώνες έχουν αναβιώσει μαζί, όχι όμως μέσα από την λήθη, αλλά μέσα από την ιστορική αλήθεια, διότι μόνο η αλήθεια ελευθερώνει, μόνο η αλήθεια παιδαγωγεί, μόνο η αλήθεια θεραπεύει και οικοδομεί ειλικρινή  και στέρεη φιλία.

 Στον αγώνα για την Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού επιβάλλεται η βελτίωση της στρατηγικής των δράσεων με την ενεργό συμμετοχή της πολιτείας στην διεθνή προβολή του θέματος, στην έκδοση του τόμου σε έξι γλώσσες που αποτελεί το εργαλείο των ενεργειών, καθώς επίσης στην δημιουργία μουσείου της ποντιακής γενοκτονίας  και διοργάνωσης Διεθνούς Συνεδρίου.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος όπως κάθε χρόνο πέραν των διαφόρων οργανώσεων μνήμης σ’ όλη την χώρα διοργανώνει δύο πανελλαδικές συγκεντρώσεις στις 19 Μαΐου, μία στην Θεσσαλονίκη στην Πλατεία Αγίας Σοφίας με ομιλητή τον Δρ. Νίκο Λυγερό Στρατηγικό Σύμβουλο και άλλη στην Αθήνα στην Πλατεία Συμτάγματος με ομιλητή τον Δρ. Χαϊκ Ντεμογιάν Γενοκτονολόγο, Διευθυντή του Μουσείου Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν.

Οι αποδέκτες των μηνυμάτων των εκδηλώσεων μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονιας είναι πολλοί:

-Πρωτίστως οι ψυχές των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας για ανάπαυση εκεί στο πάνθεον των Ιερομαρτύρων και Εθνομαρτύρων.

– Οι Κυβερνήσεις της κατά τα άλλα φίλης γείτονας Τουρκίας, να παραδεχθεί το δραματικό γεγονός της Γενοκτονίας που διέπραξαν οι πρόγονοί τους και να ζητήσει συγγνώμη σαν εκείνη που γονατιστός ο Καγγελάριο Βίλυ Μπράντ, ζήτησε από τους Εβραίους στο μνημείο της Βαρσοβίας.

-Οι κυβερνήσεις όλων των πολιτισμένων λαών για διεθνή αναγνώριση γιατί η άρνηση της γενοκτονίας αποτελεί την τελευταία πράξη ολοκλήρωσής της και να γνωρίζουν ότι δεν κυβερνούν μονάχα οι ισχυροί και οι κυβερνήσεις των ζώντων, αλλά συγκυβερνούν και οι νεκροί πρόγονοί μας, που με το αίμα τους υποστήριξαν τις πανανθρώπινες αρχές και  ιδανικά της φυλής μας.  

-Την κυβέρνηση και τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου με επίκεντρο τους βουλευτές ποντιακής καταγωγής διότι έχουν αποχρώντα προσωπικό λόγο, επειδή οι πρόγονοί τους δεν έχουν τάφο και τα οστά τους είναι διασκορπισμένα, στα βουνά και τα λαγκάδια του Πόντου κατά τις  πορείες του λευκού θανάτου.

– Τους Έλληνες Πολίτες και κυρίως  τους  νέους να γνωρίζουν την ιστορία, γιατί αυτή είναι ο μεγάλος προβολέας που φωτίζει το δρόμο του μέλλοντος.

 -Αλλά τα μηνύματα των εκδηλώσεων μνήμης απευθύνονται και στο μέλλον στους αγέννητους που θα μας κρίνουν από το τι πράξαμε.

-Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την τελική δικαίωση διατηρώντας άσβεστο το καντήλι της ιστορικής μνήμης κι επισημαίνει ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η 19η Μαΐου αφορά ολόκληρο τον ελληνισμό, όπως και όλα τα άλλα μεγάλα ιστορικά γεγονότα.

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τρέχω για τη Ζωή, Τρέχω για τη Μνήμη – Ποδηλατοπορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη | 19 Μαΐου 2014

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/panpontianfederation)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά: Κανένα Ρεκόρ Γκίνες δεν μπορεί να ξαναγράψει την Ιστορία

2/07/2026 - 9:00πμ
Ο Γιάννης Λαγουδάκος βραβεύεται από την Ένωση Ποντίων Περάματος (φωτ.: portnet.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Λαγουδάκος: «Αν ξεχάσουμε τη Γενοκτονία του Πόντου, θα είμαστε τα θύματα της επόμενης»

1/07/2026 - 11:10μμ
O δημοτικός σύμβουλος Ζαν-Λουί Ανφ σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στις Βρυξέλλες. Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων)
ΠΟΝΤΟΣ

Γενοκτονία των Ποντίων: Η ΠΟΠΣ βλέπει «δικαίωση» μετά την απόφαση στο Βέλγιο

1/07/2026 - 7:29μμ
(Φωτ.: Νίκος Βουρβαχάκης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Πυρρίχιος δεν χαρίζεται: Η ποντιακή ψυχή απαντά στα κακοστημένα θέατρα της Κωνσταντινούπολης

1/07/2026 - 12:38μμ
(Φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/Eurokinissi)
ΠΟΝΤΟΣ

Αναβάλλονται τα «Παρχάρια» στο Ωραιόκαστρο λόγω πένθους για τη φονική πυρκαγιά στη Λητή

1/07/2026 - 11:17πμ
(Πηγή: Αρχείο Ευγενίας Ζερκελίδου/Επιτροπη Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Χορτοθέρτ’ς: Ο Ιούλιος στον Πόντο ήταν του θερισμού και της αλληλεγγύης

1/07/2026 - 8:33πμ
(Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Παφραίων «Ηλίας Πάνου»/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαζική συμμετοχή στο 11ο Παγγαιορείτικο Αντάμωμα στον Άγιο Χριστόφορο

30/06/2026 - 11:50μμ
Το δημαρχείο του Βολουβέ-Σεν-Λαμπέρ, στην περιοχή των Βρυξελλών (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πρώτη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από δήμο του Βελγίου

30/06/2026 - 8:29μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ»/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα Παρχάρια «ζωντάνεψαν» στο Αιγάλεω – Μια βραδιά μνήμης, παράδοσης και ποντιακού γλεντιού από το «Φάρο»

30/06/2026 - 3:41μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός  Σύλλογος Χωρυγίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρυγίου Κιλκίς άφησε το δικό του αποτύπωμα στο 14ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αίγινας

30/06/2026 - 12:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής της Νέας Υόρκης Μάικ Λόλερ (φωτ.: facebook.com/ lawler4ny)

F-35: Επιστολή Ρεπουμπλικάνου βουλευτή στον Ντόναλντ Τραμπ για να μπλοκαριστεί η πώληση των μαχητικών στην Τουρκία

18 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση μνήμης και διαμαρτυρίας της Νέας Δημοκρατίας κατά της τρομοκρατίας

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/panpontianfederation)

Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά: Κανένα Ρεκόρ Γκίνες δεν μπορεί να ξαναγράψει την Ιστορία

1 ώρα πριν
Καμένο μπαλκόνι στην πολυκατοικία όπου διέμεναν η Αφροδίτη Νέστορα και οι γονείς της, στην περιοχή της Ανάληψης (Χαριλάου) στη Θεσσαλονίκη.
Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Θεσσαλονίκη: Μια 72χρονη πλήρωσε με τη ζωή της την τυφλή βία – Κάηκε στο σπίτι της η Βάγια Νέστορα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Καιρός: Μέχρι τους 37 βαθμούς η θερμοκρασία την Πέμπτη – Τοπικές καταιγίδες στα ορεινά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Benjamin Fanjoy)

Μουντιάλ 2026: Στους «16» και οι ΗΠΑ που ζουν το όνειρό τους

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign