pontosnews.gr
Σάββατο, 8/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΠΟΕ: Ο αγώνας για την Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων συνεχίζεται

16/05/2014 - 9:54πμ
ΠΟΕ: Ο αγώνας για την Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων συνεχίζεται
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με ποδηλατοπορείες, εκδηλώσεις μνήμης και πορείες διαμαρτυρίας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) τιμά την Δευτέρα, 19 Μαΐου, την ημέρα εθνικής μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως ορίστηκε με απόφαση της Βουλής, το 1994.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήσε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΠΟΕ, Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, αναφέρθηκε στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων και ζήτησε διεθνή αναγνώριση.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος από την συνέντεξη τύπου:

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος των 431 σωματείων σε 5 γεωγραφικές περιοχές της χώρας τα Σ.Πο.Σ, πραγματοποιεί σε όλη την χώρα εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Γενοκτονία που διέπραξαν οι Τούρκοι την περίοδο 1914-1923 με το σύνθημα «Η Τουρκία στους Τούρκους» με σκοπό την εξόντωση των Χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Έχοντας ως ηθικούς αυτουργούς και καθοδηγητές τους Γερμανούς Στρατηγούς Von der Goltz και Liman Von Sanders.

Η Ελληνική Βουλή πριν 20 χρόνια το 1994 και με καθυστέρηση 70 χρόνια αναγνώρισε ομόφωνα την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας.

Μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας το 1994, ο Οικουμενικός Ποντιακός Ελληνισμός πέραν των εκδηλώσεων μνήμης διεκδικεί δυναμικά την Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, γιατί η αποσιώπηση και άρνηση της γενοκτονίας αποτελεί την τελευταία πράξη ολοκλήρωσής της.
 
Από ιστορική άποψη το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των άλλων χριστιανικών λαών είναι τεκμηριωμένο και επιβεβαιωμένο το 2007, από το αρμόδιο παγκόσμιο επιστημονικό όργανο την Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για την μελέτη των Γενοκτονιών.

Μέχρι σήμερα και κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία με ενέργειες  του Οικουμενικού Ελληνισμού, αλλά απούσα την πολιτεία, αναγνώρισαν την Γενοκτονία πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και ορισμένα κράτη και οργανισμοί.

Η πολιτεία της Ελλάδος αφού αναγνώρισε την Γενοκτονία επιβάλλεται να την υποστηρίξει και διεθνώς συμπεριλαμβάνοντας το, ο Υπουργός Εξωτερικών στην ατζέντα των   συζητήσεων του με τους ομολόγους του.

Άξιο διερεύνησης αποτελεί και το γεγονός ότι ο επίτομος τόμος της Γενοκτονίας του Ιστορικού της Γενοκτονίας Καθηγητού Κ.Φωτιάδη που μεταφράστηκε σε έξι γλώσσες από την Βουλή, δεν προχώρησε στην έκδοση του η Βουλή εδώ και 15 χρόνια. Η Ομοσπονδία μας προσφάτως με την Υπ. Αρ. 6695/30-4-2014 επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα.

Η Τουρκία οφείλει να συμβιβαστεί με το ιστορικό παρελθόν της για να μπορέσει να οικοδομήσει ένα ειρηνικό μέλλον τόσο μέσα στην χώρα όσο και με τους γειτονικούς λαούς. Εμείς οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε καλές διακρατικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και καλές φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών που αιώνες έχουν αναβιώσει μαζί, όχι όμως μέσα από την λήθη, αλλά μέσα από την ιστορική αλήθεια, διότι μόνο η αλήθεια ελευθερώνει, μόνο η αλήθεια παιδαγωγεί, μόνο η αλήθεια θεραπεύει και οικοδομεί ειλικρινή  και στέρεη φιλία.

 Στον αγώνα για την Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού επιβάλλεται η βελτίωση της στρατηγικής των δράσεων με την ενεργό συμμετοχή της πολιτείας στην διεθνή προβολή του θέματος, στην έκδοση του τόμου σε έξι γλώσσες που αποτελεί το εργαλείο των ενεργειών, καθώς επίσης στην δημιουργία μουσείου της ποντιακής γενοκτονίας  και διοργάνωσης Διεθνούς Συνεδρίου.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος όπως κάθε χρόνο πέραν των διαφόρων οργανώσεων μνήμης σ’ όλη την χώρα διοργανώνει δύο πανελλαδικές συγκεντρώσεις στις 19 Μαΐου, μία στην Θεσσαλονίκη στην Πλατεία Αγίας Σοφίας με ομιλητή τον Δρ. Νίκο Λυγερό Στρατηγικό Σύμβουλο και άλλη στην Αθήνα στην Πλατεία Συμτάγματος με ομιλητή τον Δρ. Χαϊκ Ντεμογιάν Γενοκτονολόγο, Διευθυντή του Μουσείου Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν.

Οι αποδέκτες των μηνυμάτων των εκδηλώσεων μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονιας είναι πολλοί:

-Πρωτίστως οι ψυχές των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας για ανάπαυση εκεί στο πάνθεον των Ιερομαρτύρων και Εθνομαρτύρων.

– Οι Κυβερνήσεις της κατά τα άλλα φίλης γείτονας Τουρκίας, να παραδεχθεί το δραματικό γεγονός της Γενοκτονίας που διέπραξαν οι πρόγονοί τους και να ζητήσει συγγνώμη σαν εκείνη που γονατιστός ο Καγγελάριο Βίλυ Μπράντ, ζήτησε από τους Εβραίους στο μνημείο της Βαρσοβίας.

-Οι κυβερνήσεις όλων των πολιτισμένων λαών για διεθνή αναγνώριση γιατί η άρνηση της γενοκτονίας αποτελεί την τελευταία πράξη ολοκλήρωσής της και να γνωρίζουν ότι δεν κυβερνούν μονάχα οι ισχυροί και οι κυβερνήσεις των ζώντων, αλλά συγκυβερνούν και οι νεκροί πρόγονοί μας, που με το αίμα τους υποστήριξαν τις πανανθρώπινες αρχές και  ιδανικά της φυλής μας.  

-Την κυβέρνηση και τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου με επίκεντρο τους βουλευτές ποντιακής καταγωγής διότι έχουν αποχρώντα προσωπικό λόγο, επειδή οι πρόγονοί τους δεν έχουν τάφο και τα οστά τους είναι διασκορπισμένα, στα βουνά και τα λαγκάδια του Πόντου κατά τις  πορείες του λευκού θανάτου.

– Τους Έλληνες Πολίτες και κυρίως  τους  νέους να γνωρίζουν την ιστορία, γιατί αυτή είναι ο μεγάλος προβολέας που φωτίζει το δρόμο του μέλλοντος.

 -Αλλά τα μηνύματα των εκδηλώσεων μνήμης απευθύνονται και στο μέλλον στους αγέννητους που θα μας κρίνουν από το τι πράξαμε.

-Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την τελική δικαίωση διατηρώντας άσβεστο το καντήλι της ιστορικής μνήμης κι επισημαίνει ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η 19η Μαΐου αφορά ολόκληρο τον ελληνισμό, όπως και όλα τα άλλα μεγάλα ιστορικά γεγονότα.

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τρέχω για τη Ζωή, Τρέχω για τη Μνήμη – Ποδηλατοπορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη | 19 Μαΐου 2014

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

7/08/2026 - 11:08μμ
Άποψη της Δέσμενας σήμερα (φωτ.: facebook.com/omer.bayram.7771586)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσμενα: Το ελληνικό χωριό – αετοφωλιά της Αργυρούπολης του Πόντου

7/08/2026 - 9:35μμ
Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου με διαδικτυακούς μαθητές της (φωτ. ΑΚ: eidiseis.gr· φωτ. μαθητών: ΑΚ· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακά χωρίς σύνορα: Ανοιχτές οι εγγραφές για τα μαθήματα του φθινοπώρου σε ΗΠΑ και Καναδά

7/08/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: efxinospontos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Κύριλλος Τσακιρίδης, πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Λόφου Ελασσόνας

7/08/2026 - 2:58μμ
Ασσύριοι πρόσφυγες από το Τιάρι και το Τκουμά κοντά στην Ούρμια, το φθινόπωρο του 1915 (πηγή: William Walker Rockwell, The Pitiful Plight of the Assyrian Christians in Persia and Kurdistan: Described from the Reports of Eye-Witnesses, Νέα Υόρκη, 1916)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

7 Αυγούστου: Η μαρτυρία ενός Ασσυρίου που κατέγραψε τη Γενοκτονία «με τα μάτια του»

7/08/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Καλαμαριάς: Υπερπαραγωγή ποντιακής μνήμης το Πανηγύρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 10:46μμ
Ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα σε φθινοπωρινό φόντο (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Σχέδιο διάσωσης για δύο ιστορικά ορθόδοξα μοναστήρια της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:11μμ
(Φωτ.: facebook.com/ Christos Topkaras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί στο αεροδρόμιο της Ρόδου: Η παράδοσή μας «πέταξε» σε όλο τον κόσμο

6/08/2026 - 2:32μμ
Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Πρασινάδα Δράμας (φωτ.: Βασίλης Λωλίδης/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Πόντιοι πρόσφυγες στην Πρασινάδα Δράμας – Η ιστορική μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 1:41μμ
Ο Πύργος στα δυτικά της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας (φωτ.: Θωμαΐδα Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:03πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των ισπανικών ελέγχων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος» για την Ιταλία να διατηρεί προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους με την Ισπανία (φωτ.:  EPA/ERNESTO GUZMAN)

Η Ισπανία επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους για ταξιδιώτες από την Ιταλία

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Σωτήρης Δημητρόπουλος / Eurokinissi)

Φωτιά σε κατάστημα στον Άλιμο – Εκκενώθηκε προληπτικά πολυκατοικία

7 ώρες πριν
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

8 ώρες πριν
Η είσοδος της ΔΕΘ (φωτ. αρχείου: Έλλη Τσολάκη)

ΔΕΘ: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλασή της – Προϋπολογισμός 204,6 εκατομμύρια ευρώ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: YouTube/ Fox News)

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τους υδρογονάνθρακες

9 ώρες πριν
Άποψη της Δέσμενας σήμερα (φωτ.: facebook.com/omer.bayram.7771586)

Δέσμενα: Το ελληνικό χωριό – αετοφωλιά της Αργυρούπολης του Πόντου

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign