pontosnews.gr
Πέμπτη, 4/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παλιννοστούντες:«Το Ποντιακό Ζήτημα δεν είναι γιά ψηφοθηρία»

13/05/2014 - 11:01πμ
Παλιννοστούντες:«Το Ποντιακό Ζήτημα δεν είναι γιά ψηφοθηρία»
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Παλιννοστούντες:«Το Ποντιακό Ζήτημα δεν είναι γιά ψηφοθηρία»
 
Να επιδείξουν ειλικρινές ενδιαφέρον γιά την ανάδειξη και προώθηση του Ποντιακού Ζητήματος, και ειδικότερα της γενοκτονίας και να παύσουν να το υποτάσσουν σε ψηφοθηρικές σκοπιμότητες ζητεί από τους κεντρικούς, περιφερειακούς και τοπικούς άρχοντες ο σύλλογος Ποντίων παλιννοστούντων νομού Κιλκίς.

Στην σχετική ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του συλλόγου Θέμης Μουζενίδης, αναφέρονται τα εξής:ΜΟΥΖΕΝΙΔΗΣ ΘΕΜΗΣ

«Το καθολικό αίτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου συσπειρώνει σήμερα όλους τους Ποντίους και ειδικώς τους νέους που, αν και ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον με τις ανέσεις του σήμερα, μεταφέρουν ζωντανή τη μνήμη και τον πολιτισμό των προγόνων τους. Είναι, ίσως, το πιο ζωντανό κίνημα που απαιτεί από την πολιτική ηγεσία μας να αντιμετωπίσει με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια, αντίστοιχη της εμβέλειας του Ελληνισμού, την σχέση μας με την σημερινή Τουρκία.

Ο Έλληνας που ζούσε στον Πόντο το 1914 βρισκόταν για τα επόμενα εννιά χρόνια μπροστά σε δύο εξίσου πιθανές προοπτικές: Ή να δολοφονηθεί από τους Τούρκους κατακτητές, η να εκτοπιστεί και να συρθεί στην προσφυγιά. Η πιθανότητα να επιζήσει και να παραμείνει στην προγονική του εστία ήταν μηδενική.

Φυσικά το θύμα δεν είχε τη δυνατότητα να επιλέξει από μόνο του τη μία από τις δύο παραπάνω προοπτικές, ανάλογα με την τοπική ή τη χρονική συγκυρία , είτε θα θανατωνόταν είτε θα εκτοπιζόταν, σε εφαρμογή του σχεδίου των Νεοτούρκων για την οριστική και πλήρη εκκαθάριση της περιοχής από τα μη οθωμανικά στοιχεία .

Έχασαν, έτσι, την ζωή τους, κατά τους μετριότερους υπολογισμούς, 353.000 Ελληνοπόντιοι. Όσοι επιζούσαν αναγκάζονταν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, είτε για να σωθούν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους, είτε σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης 1923 που προέβλεπε και ανταλλαγή πληθυσμών. Με την εξόντωση και με την αναγκαστική μετοικεσία εκατοντάδων χιλιάδων Ελληνοπόντιων, ο ελληνισμός του Πόντου, εκριζώνεται, για πρώτη φορά από την ιστορική του μήτρα όπου ζούσε επί τρεις χιλιάδες χρόνια αναπτύσσοντας τον αξιοθαύμαστο ελληνικό πολιτισμό του.

Σήμερα, η δεύτερη γενιά των εγκαταστημένων Ελλήνων στην Ελλάδα επαναφέρει ξανά το ζήτημα της ιστορικής δικαίωσης, της συγγνώμης, όχι από ρεβανσιστικά κριτήρια, αλλά για αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης.

Το μήνυμα που στέλνουμε όλοι εμείς, οι νέοι, προς τους παράγοντες της Πολιτείας, της Βουλής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι, ότι χρειάζεται να επιδείξουν ζήλο και ειλικρινές ενδιαφέρον για την ζήτημα της γενοκτονίας των Ποντίων.

Οι ομογενείς Πόντοι δεν είναι απλώς μια «πηγή» για να ικανοποιήσουν τις ψηφοθηρικές τους σκοπιμότητες. Δεν είναι ένα πρόσφορο έδαφος προς εκμετάλλευση, είμαστε εδώ, για να διεκδικήσουμε, όσα δικαιωματικά μας αξίζουν».

Πηγή: maxitis.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χαρακτικό του 1857, που απεικονίζει την Αγία Σοφία Τραπεζούντας (πηγή: it.pinterest.com/pin/723038915209436276/)
ΠΟΝΤΟΣ

Δύο διαθήκες Ποντίων από άλλον αιώνα όπου Πατρίδα και θρησκεία ήταν υπεράνω όλων

3/12/2025 - 8:51μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»: Τα ποντιακά κάλαντα συναντούν την εκκλησιαστική υμνολογία

3/12/2025 - 4:08μμ
(Φωτ.: facebook Σύλλογος Ποντίων  Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»: Οι Μωμόγεροι ανοίγουν τις εκδηλώσεις του 2026

3/12/2025 - 1:51μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά τον 86ο ετήσιο χορό των «Ακριτών» Φιλαδέλφειας (φωτ.:  Pontian Society "Akritai" of Philadelphia)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Πόντος της διασποράς: Μουσική, χορός και ταυτότητα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ

2/12/2025 - 4:16μμ
Τμήμα της αφίσας της κοινωνικής δράσης
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι φοιτητές και σπουδαστές στη Θεσσαλονίκη συλλέγουν τρόφιμα για καλό σκοπό

2/12/2025 - 3:20μμ
Στην Ερμού, οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών. Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών ξαναχτυπούν! – Πού θα είναι φέτος;

2/12/2025 - 2:07μμ
Σπίτια στην παραθαλάσσια Φάτσα, σε φωτογραφία του 1910 (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς / Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΟΝΤΟΣ

Φάτσα Πόντου: Το ξεχασμένο αναγνωστήριο «Ομόνοια» των Ελλήνων

2/12/2025 - 10:42πμ
(Φωτ.: efxinos.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης τιμά τα μέλη των καλλιτεχνικών τμημάτων της

1/12/2025 - 11:59μμ
Ορισμένα από τα έργα της εικαστικού Τούλας Χαριτίδου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Έκθεση ζωγραφικής στον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας

1/12/2025 - 10:55μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»/Sofia Manoglou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δημιουργίες με ψυχρό πηλό στον Σύλλογο Ποντίων Πολυκάστρου «Οι Ακρίτες»

1/12/2025 - 10:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Πατήσια: Έρχεται στον ναό του Αγίου Ελευθερίου η ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά

3 λεπτά πριν
(Εικ.: Αγιογραφία orthodoxwiki.org/ freepik)

Η Μικρασιάτισσα Αγία Βαρβάρα: Ο βίος, ο μαρτυρικός θάνατος από τον πατέρα της και τα έθιμα της Δράμας

38 λεπτά πριν
Ο Μάθιου Πέρι σε εκδήλωση απονομής των Χρυσών Σφαιρών στο Μπέβερλι Χιλς το 2002 (φωτ.: EPA/AFPI/Lucy Nicholson)

Καλιφόρνια: Γιατρός καταδικάστηκε για το θάνατο του Μάθιου Πέρι από τα «Φιλαράκια»

1 ώρα πριν
Κόσμος περπατά κρατώντας ομπρέλες, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας με ισχυρή χαλαζόπτωση και βροχοπτώσεις στη Μυτιλήνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ)

Κακοκαιρία «BYRON»: Σε κόκκινο συναγερμό η Ελλάδα – Ισχυρές βροχές μεγάλης διάρκειας και σφοδρές χαλαζοπτώσεις

2 ώρες πριν
Βροχή άρχισε να πέφτει ήδη από το βράδυ της Τετάρτης (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Επιδείνωση του καιρού από την Πέμπτη – Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για την κακοκαιρία «BYRON»

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Κύπελλο Ελλάδας: Ο ΠΑΟΚ μίλησε στο φινάλε και άφησε εκτός τετράδας τον Άρη

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign