pontosnews.gr
Δευτέρα, 19/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές παίζουν σήμερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων

11/05/2014 - 10:09πμ
Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές παίζουν σήμερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές παίζουν σήμερα για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ θα τιμήσουν σήμερα τη μνήμη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο, συμμετέχοντας στο τουρνουά, που διοργανώνει η  Ελλάς Ποντίων, Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν  από τις 10:30 με κατάθεση στεφανιών στο Ηρώο, που βρίσκεται κοντά στο γήπεδο Ορυζομύλων Αιγάλεω στην περιοχή Νταμαράκια και στη συνέχεια θα γίνουν οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις στις οποίες εκτός από τους παλαίμαχους Ελλάδας Ποντίων και ΑΕΚ θα συμμετέχουν και αυτοί του Απόλλωνα.

Γραφεί ο Δημήτρης Κουμουρτζής

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο, η 19η Μαϊου. Μια ημέρα,  που στην Τουρκία αποτελεί εθνική γιορτή για τη νεολαίας της, αφού θεωρούν ότι ο απώτερος στόχος και σκοπός που ήταν ο αφανισμός της ποντιακής φυλής επετεύχθη . Για όσους θεωρούν ότι είμαι υπερβολικός, θυμίζω την «μνημειώδη» φράση του Μουσταφά Κεμάλ «Επιτέλους τους ξεριζώσαμε…», που αναφέρονταν στους Έλληνες Πόντιους της Μικράς Ασίας.

Η 19η Μαΐου ήταν η ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα και ξεκίνησε η δεύτερη φάση της ποντιακής γενοκτονίας. Από το 1916 άρχισε η γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο και κράτησε οκτώ χρόνια με απολογισμό 350.000 νεκρούς ενώ στις περιοχές τους δεν έγινε ποτέ πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας! Γιατί η αναφορά σε όλα αυτά; Απλά για να μην ξεχνάμε.

Και επειδή η ΑΕΚ είναι το απώτατο σύμβολο των «χαμένων» αλλά αλησμόνητων πατρίδων, οι βετεράνοι άσσοι της, δεν ξεχνάνε τη γενοκτονία των Ποντίων.

Και για τρίτη φορά στα τέσσερα τελευταία χρόνια, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ελλάς Ποντιων, και συμμετέχουν στο  ποδοσφαιρικό τουρνουά, για να τιμηθεί η γενοκτονία των Ποντίων, που είναι σύμβολο για τον Ελληνισμό, αλλά και τις «χαμένες» πατρίδες.

Άλλωστε τις χαμένες πατρίδες, όπως δεν τις ξεχνούν οι Πόντιοι, έτσι δεν τις λησμονούν και οι βετεράνοι της ΑΕΚ. Μη ξεχνάμε  μάλιστα, ότι πολλοί  απ’ αυτούς, έχουν Ποντιακή και προσφυγική καταγωγή. Μεταξύ άλλων οι Μίμης Παπαϊωάννου, Στέλιος Σεραφείδης, Κώστας Νεστορίδης, Κοσμάς Πεσιρίδης, Κώστας Νικολαϊδης, Ηλίας Ατματσίδης και άλλοι.

Γι΄ αυτό και τα τελευταία χρόνια, οι βετεράνοι της ΑΕΚ συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που γίνονται για τη γενοκτονία των Ποντίων, καταθέτοντας την ποδοσφαιρική τους ιστορία, και τιμώντας και τους ιδρυτές της Ένωσης, που είχαν Ποντιακή καταγωγή.

Κάθε χρόνο λοιπόν στις 19 Μαϊου, ξεπερνάμε τη λήθη και επιδιώκουμε να τιμήσουμε τη μνήμη.

Οι διευκρινίσεις για την ημερομηνία και το τελετουργικό

Σήμερα βέβαια δεν είναι 19 αλλά 11 Μαϊου. Γιατί λοιπόν, οι αγώνες του τουρνουά που κάνει η Ελλάς Ποντίων, γίνονται οκτώ ημέρες νωρίτερα; Ο Γιάννης Ατματσίδης, βασικό στέλεχος στον Σύνδεσμο παλαιμάχων της Ελλάς Ποντίων, μας διευκρινίζει: «Για να τιμηθεί η μνήμη της γενοκτονίας κάθε χρόνο εκτός από τους αγώνες παλαιμάχων γίνεται και ένα τελετουργικό. Τόσο κατά την διάρκεια της κατάθεσης των στεφανιών, όσο και στους αγώνες. Και σ’ αυτό το τελετουργικό συμμετέχουν τα μέλη του χορευτικού-πολιτιστικού συλλόγου ‘Καύκασος’. Επειδή υπάρχουν οι Δημοτικές εκλογές στις 18 Μαίου και την επόμενη ημέρα θα υπάρχουν σειρά από εκκρεμότητες, οι υπεύθυνοι του πολιτιστικού συλλόγου μας προέτρεψαν να κάνουμε μια εβδομάδα νωρίτερα το τουρνουά. Είναι λοιπόν μεγάλη η χαρά μας γιατί δέχτηκαν οι παλαίμαχοι της ΑΕΚ να συμμετέχουν στην εκδήλωση μνήμης που θα διοργανώσουμε, αφού στο γήπεδό μας, θα έλθουν ‘ιερά τέρατα’ του ποδοσφαίρου. Και για εμάς, που οι περισσότεροι είμαστε οπαδοί της ΑΕΚ, είναι μεγάλη τιμή ότι θα δούμε τους Νεστορίδη, Παπαϊωάνου, Μαύρο, Σεραφείδη και όλους τους άλλους άσους του παρελθόντος της ομάδας που λατρέψαμε»

Όσον αφορά στο τελετουργικό, να αναφέρουμε ότι αύριο μετά τη δοξολογία και γύρω στις 10:30 , οι αποστολές των τριών ομάδων που θα συμμετέχουν στο τουρνουά, θα καταθέσουν στεφάνια στο Μνημείο των Ποντίων, που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα μετά το γήπεδο Οριζομύλων-περιοχή Νταμαράκια στο Αιγάλεω-στην Πλατεία Αγίας Αικατερίνης.

Και γύρω στις 11:30 θα αρχίσουν οι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις. Στον πρώτο αγώνα αντίπαλοι θα είναι οι βετεράνοι της ΑΕΚ και οι αντίστοιχοι της Ελλάς Ποντίων. Και θα ακολουθήσει ο αγώνας Ελλάς Ποντίων-Απόλλων, για να ολοκληρωθεί το τουρνουά με τον αγώνα ΑΕΚ-Απόλλωνα

Με άσους «σημαίες» η αποστολή της ΑΕΚ

Επειδή ο σκοπός των αγώνων είναι κάτι παραπάνω από ιερός, οι υπεύθυνοι της ομάδας Μιχάλης Σιμιγδαλάς και Χρήστος Αντωνόπουλος, επεδίωξαν, παρά το γεγονός, ότι η εκδήλωση γίνεται Κυριακή πρωί να «επιστρατεύσουν» ο, τι καλύτερο μπορούσαν.

Με τους βετεράνους της ΑΕΚ λοιπόν, αναμένεται στην εκδήλωση ν είναι παρόντες τέσσερις από τις μεγάλες «σημαίες» της ομάδας. Οι Κώστας Νεστορίδης, Μίμης Παπαϊωάννου, Θωμάς Μαύρος και φυσικά ο πρόεδρος Στέλιος Σεφαφείδης. Από εκεί και πέρα στην αποστολή της ΑΕΚ θα είναι παρόντες και οι: Γιώργος Καραφέσκος, Χρήστος Αρδίζογλου, Γιάννης Μουσούρης. Τάκης Καραγκιζόπουλος, Απόστολος Τόσκας, Παναγιώτης Στυλιανόπουλος, Σταύρος Λέτσας, Μάκης Χατζής, Μιχάλης Βλάχος, Μανώλης Παπαδόπουλος, Στέφανος Πορφύρης, Μιχάλης Πιθαρούλής, Δημήτρης Ζήσης, Θωμάς Λαγινάς, Λεωνίδας Δαδίτσος, , Αθανάσιος Σαρκίρης, Τάσος Κωνσταντίνου, Αναστάσιος Αγγελόπουλος, και ο Σεραφείμ Σοφιανίτης.

Με την αποστολή των βετεράνων της ΑΕΚ, αναμένεται να δώσει παρόν και ο υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Λυσσανδρος Γεωργαμλής, όπως και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Ατματσίδης, που θ’ αφήσουν για λίγο τις προεκλογικές εκστρατείες τους, για να είναι παρόντες στον ιερού σκοπό αγώνα. Επίσης, αναμένεται να είναι παρόντες και οι Γιώργος Κεφαλίδης, Ανδρέας Καρακίδης, Στέλιος Κωνσταντινίδης, Κοσμάς Πεσιρίδης, Στέφανος Καλεντέρογλου, Άρης Τσαχουρίδης, και τέλος το επίτιμο μέλος των παλαιμάχων της ΑΕΚ και εκπρόσωπος της διοίκησης Κώστας Μάρκου

Οι αποστολές Ελλάς Ποντίων και Απόλλωνα

Η Ελλάς Ποντίων, είναι περήφανη-και ελεώ ιστορικών καταβολών- ομάδα, και αναπτύσσει κοινωνική δράση . Γι’ αυτό και σήμερα ετοιμάζει μια ξεχωριστή γιορτή, στην οποία συμμετέχει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Καύκασος». Η ομάδα βετεράνων της θα αγωνιστεί με τους Ιωάννη Νεβροζίδη, Νικόλαο Δελληγιαννίδη, Γεώργιο Σαββίδη, Ιωβάννη Χαλκίδη, Κώστα Ναβροζίδη, Κώστα Τεσκινίδη, Γιώργο Βιλγιρίδη, Παναγιώτη Σαρλά, Νικόλαο Φωτιάδη, Ιωάνμνη Ατματσίδη Σάββα Ευθυμνιάδη(αρχική ενδεκάδα), Βασίλη Σαββίδη, Ανδρέα Σπαντίδη, Θέμη Σαρμουκασίδη, Κώστα Συμεωνίδη, Γεωργιο Ζαρμπάμη, Κώστα Δουλγερίδη και Παναγιώτη Χαλκίδη. Ο Απόλλων αναμένεται να έχει στην αποστολή του  μεταξύ άλλων τους Παντέλη, Ασφή, Τσιγκούλη, Εμνουήλ, Μπότζο, Αργυρίου, Παπαδάκη, Ραφαηλίδη, Κωνσταντακόπουλο, Λαζάρου, Ζουμπατόπουλο., Αποστόλου, Αθανασιάδη, Μπόντζο, Μαυρομάτη, Αργυρίου, Χατζή, Υφαντή. Κουρκούνα, Σκούρα, Καρανίκα, Γεωργαρά, Δάρα, Αλέξη, Ιωάννου, Ρούσσο, Κεφαλά, Μπάκα, Καραβέλη, Κοτταρά, Ράμμος, Μαντούκας και φυσικά τον Γιάννη Θεοχαρίδη, που είχε καταλήξει στον Απόλλωνα από την ΑΕΚ ως εκ των ανταλλαγμάτων για τη μεταγραφή του Χρήστου Αρδίζογλου

Πηγή: aek365.com

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ελληνορθόδοξο παρεκκλήσι στη Δέρενα. Στο υπέρθυρο της εισόδου έχει χαραχθεί η χρονολογία 1912 (πηγή: wikimapia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέρενα Χαλδίας: Το πέτρινο παρεκκλήσι που στέκει όρθιο στο άλλοτε ακμάζον ελληνικό χωριό του Πόντου

19/10/2026 - 4:50μμ
Μέλη του χορευτικού τμήματος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά» (φωτ. αρχείου: facebook.com/Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μ&Π Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά»: Ελάτε για χορό και γυμναστική

19/10/2026 - 12:39μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Κολωνίας - Verein der Griechen aus Pontos in Köln/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Γερμανία: Η αγάπη για την παράδοση, τη μουσική και τον χορό ένωσε τους Πόντιους του Ρόιτλινγκεν και της Κολωνίας

19/10/2026 - 11:00πμ
Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση του ΣΠοΣ Θεσσαλονίκης, Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΣΠοΣ Θεσσαλονίκης: Στη Σταυρούπολη ο απολογισμός της χρονιάς

19/10/2026 - 8:33πμ
Τέσσερις Αρμένισσες που έφτασαν σε κέντρο περίθαλψης μετά την αιχμαλωσία και την υποδούλωσή τους, μεταξύ 1921 και 1928. (φωτ.: Αρχείο Γκίλινγκ, μέσω του Μόγκενς Χόιμαρκ/Wikimedia Commons - Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Ολόκληρο το χωριό μας αφανίστηκε»: Η συγκλονιστική μαρτυρία Αρμένισσας που σώθηκε από τη Γενοκτονία

18/10/2026 - 11:09μμ
(Φωτ.: Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακή μνήμη και κυπριακός ελληνισμός: Το «κρυφό σχολειό» του Ριζοκαρπάσου ζωντάνεψε στη Θέρμη

18/10/2026 - 8:54μμ
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου «Καθαρμός» στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα Φιλαδέλφεια: Ποντιακή λαλιά στην παρουσίαση του «Καθαρμού» του Σπύρου Πετρουλάκη

18/10/2026 - 6:29μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτριος Ψαθάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί και μουσικές στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» από τον Σύλλογο Καματερού «Δημήτριος Ψαθάς»

18/10/2026 - 8:32πμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι ρίζες του Πόντου βρίσκουν τα βήματά τους στη νέα γενιά – Ξεκινά η νέα χρονιά στους «Τραντέλλενες» στην Ξάνθη

17/10/2026 - 9:10μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για το βιβλίο της Σοφίας Αλεξανιάν στο Μουσείο «Μαρίκα Κοτοπούλη», στου Ζωγράφου. Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Vassiliki Strakantouna)
ΠΟΝΤΟΣ

Σοφία Αλεξανιάν: Ένα παιδί στον πόλεμο της Αμπχαζίας, μια μαρτυρία για τον ξεριζωμό

17/10/2026 - 3:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ελληνορθόδοξο παρεκκλήσι στη Δέρενα. Στο υπέρθυρο της εισόδου έχει χαραχθεί η χρονολογία 1912 (πηγή: wikimapia.org)

Δέρενα Χαλδίας: Το πέτρινο παρεκκλήσι που στέκει όρθιο στο άλλοτε ακμάζον ελληνικό χωριό του Πόντου

9 λεπτά πριν
(Φωτ.: x.com)

Αυστραλία: Ανεξάρτητη βουλευτής νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση με όχημα

38 λεπτά πριν
(Από την πρόσκληση της εκδήλωσης)

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης: Εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ίδρυση σημαντικών προσφυγικών αθλητικών σωματείων

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Εστία Νέας Σμύρνης/Facebook)

Από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη: Συνέδριο για τη μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Μπέτυ Βαλάση: Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στη σπουδαία ηθοποιό – Στην τηλεοπτική «Λωξάντρα» που άφησε εποχή

2 ώρες πριν
(Φωτ.: φacebook / Kalymnian Brotherhood Melbourne Australia)

Καλύμνικος γάμος στη Μελβούρνη: Τα έθιμα του νησιού ζωντάνεψαν στον ετήσιο χορό της Αδελφότητας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV