Ένστολοι με Ποντιακές φορεσιές μετέφεραν τον Επιτάφιο στον Ασπρόπυργο
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας. Ημέρα πένθους.
Σχεδόν ολόκληρη η μέρα αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου.
Κατά το μεσημέρι, όταν γίνει η Αποκαθήλωση και εκτεθεί σε προσκύνημα η χρυσοΰφαντη παράσταση του νεκρού Ιησού, πάνω σε φορητό κουβούκλιο, τότε αρχίζει ο στολισμός του Επιταφίου.
Οι κοπέλες στολίζουν τον Επιτάφιο με άνθη της άνοιξης: βιολέτες, μενεξέδες, τριαντάφυλλα, λεμονανθοί.
Όλα τα λουλούδια πλέκονται σε στεφάνια και γιρλάντες και ο Επιτάφιος γίνεται όλος μια κορόνα από άνθη, ενώ ψέλνουν το μοιρολόγι της Παναγίας.
Όλοι προσκυνάνε τον Επιτάφιο και οι γυναίκες και τα παιδιά, “για να τους πιάσει η χάρη”, περνάνε από κάτω.
Το βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιταφίου.
Η πομπή σχηματίζεται από τα Εξαπτέρυγα και το Σταυρό μπροστά, τον Επιτάφιο και τους ιερείς πιο πίσω. Στις πόλεις προηγούνται οι μουσικοί, παίζοντας πένθιμα εμβατήρια. Ο κόσμος που ακολουθεί κρατάει στα χέρια αναμμένες λαμπάδες. Κατά διαστήματα η πομπή σταματά σε πλατείες και σταυροδρόμια και εκεί οι ιερείς ψάλλουν δεήσεις.
Όλα τα παραπάνω διαδραματίστηκαν την Μεγάλη Παρασκευή και στον Ασπρόπυργο, όπου τρεις Επιτάφιοι (Αγίας Τριάδας, Αγίου Ελευθερίου και Αρχάγγελου Μιχαήλ), που μεταφέρονταν από τους ένστολους άντρες του Ποντιακού Συλλόγου Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου», συναντήθηκαν στην Πλατεία Γενοκτονίας των Ποντίων στην Γκορυτσά.
Η πομπή έγινε με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ασπροπύργου, το Σύλλογο Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες Του Πόντου», τα παιδιά από τα κατηχητικά, τη Δημοτική αρχή της περιοχής και τους ιερείς των Εκκλησιών αυτών.
Το εγχείρημα το πραγματοποίησε για πρώτη φορά ο Δεσπότης μας κος Χρυσόστομος, ο οποίος συγκίνησε με τα λόγια του και μιλώντας μέσα από μια «παραβολή» έδωσε το μήνυμα στο λαό που βρέθηκε εκεί. Και, όπως είπε και ο Δεσπότης καθιερώθηκε ως θεσμός για τον Ασπρόπυργο για τα επόμενα χρόνια.