pontosnews.gr
Παρασκευή, 31/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κοσμοσυρροή στην εκδήλωση για την 99η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία

28/04/2014 - 12:37μμ
Γενοκτονία Ποντίων: Αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 27 Απριλίου 2014 και ώρα 11.30 π.μ. στην κατάμεστη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου,  η κεντρική πολιτική εκδήλωση μνήμης  για την 99η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Τον εναρκτήριο λόγο εκ μέρους της Οργανωτικής επιστροπής, εκφώνησε ο κ. Αγκόπ Αρακελιάν.

Κεντρικός ομιλητής  ήταν ο  Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ κ. Βλάσης Αγτζίδης. 
Ο κ. Αγτζίδης κάνοντας μια ιστορική αναδρομή ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι Αρμένιοι υπήρξαν συστηματικός στόχος της κεντρικής εξουσίας από την εποχή του απολυταρχικού ισλαμικού καθεστώτος στα τέλη του 19ου αιώνα. Όμως, από την εποχή που οι ακροδεξιοί Νεότουρκοι στρατιωτικοί κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1908 μια νέα κατασταλτική μέθοδος κάνει την εμφάνισή της. Στη θέση των παλιών ενστικτωδών αντιδράσεων της οθωμανικής εξουσίας κατά των χριστιανικών κοινοτήτων-των ραγιάδων, εκπονείται  πλέον ψύχραιμα και κυνικά ένα σχέδιο, με βάση το οποίο στοχοποιούνται ομάδες του πληθυσμού,  διαμορφώνεται μια ιδεολογία κοινωνικού αποκλεισμού και μεθοδικά, σε ειρηνικούς καιρούς -αρκετά χρόνια πριν την «τελική λύση»- οργανώνεται ο μηχανισμός της εξόντωσής τους.»

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Αγτζίδης ανέφερε, «Ως αποκαλυπτικός επίλογος της τραγικής αυτής κοινής πορείας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής μπορεί να θεωρηθεί η πώληση των οστών των θυμάτων. Το 1924 πολλά εμπορικά πλοία μετέφεραν από τουρκικά λιμάνια σε γαλλικά , πολλά φορτία ανθρώπινων οστών για «βιομηχανική χρήση». Γάλλοι επιχειρηματίες τα αξιοποίησαν για βιομηχανική χρήση, Βρετανοί τα μετέφεραν με τα πλοία τους και οι Έλληνες κυβερνήτες επέτρεψαν την απρόσκοπτη μεταφορά τους από το Αιγαίο παρόλες τις σφοδρές διαμαρτυρίες των επιζώντων προσφύγων, Ελλήνων και Αρμενίων…»

Στην εκδήλωση εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Α΄  Αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Τραγάκης.

Χαιρέτισμο απηύθηνε επίσης εκ μέρους του Περιφερειάρχη Αττικής η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης κα. Αννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου.

Στην εκδήλωσε παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Γκαγκίκ Γαλατζιάν.

Εκ μέρους της Αρμενικής Νεολαίας απηύθυνε χαιρετισμό η κα. Μντλέν Μπαλατλιάν.
 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  οι Βουλευτές κκ. Παπαδημούλης Δημήτρης, Βασίλης Καπερνάρος, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Γιαννακάκη,  Αποστόλος Κακλαμάνης, Προκόπης Παυλόπουλος, Κώστας Κατσαφάδος,  Νικόλαος Μίχος, Ελένη Ζαρούλια, ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, εκπρόσωποι των κομμάτων,  η  Αντιδήμαρχος  του Δήμου  Αθηναίων κα. Νανά Σπυροπούλου, οι Δήμαρχοι Πειραιά και Νϊκαιας-Ρέντη κκ. Βασίλης Μιχαλολιάκος και Γίωργος Ιωακειμίδης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τίμησαν επίσης με την παρουσία τους Πρέσβεις και Στρατιωτικοί Ακόλουθοι των χωρών, Ρωσίας,  Σερβίας, Κροατίας,  Κονγκό , Ιράκ, Αιγύπτου, Ισπανίας,  Κίνας, Λιβύης και Ανγκόλας.

Παρευρέθηκαν επίσης οργανώσεις Ασσυρίων και  Ποντιακών σωματείων.

Ακολούθησε μουσική παρέμβαση με Αρμένικη παραδοσιακή μουσική.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη 1.500.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915.
Στεφάνι κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Αττικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Ακόλουθος Αμυνας της Πρεσβείας της Αρμενίας, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας της Ελλάδος.

Ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη.

Αρμένικη Εθνική Επιτροπή Ελλάδος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο καθεδρικός ναός του Άγιου Μάρκου στη Βενετία (φωτ. και εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντιοι βυζαντινοί, Άγιος Μάρκος Βενετίας και… Σέρρα

30/10/2025 - 8:29μμ
Ο Αλκιβιάδης Σουμελίδης (όρθιος, με το θερμόμετρο) κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ασθενείς του «Ακριτείου» (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Το νοσοκομείο της Τραπεζούντας και ο αρχίατρος Αλκιβιάδης Σουμελίδης – Το «Ακρίτειον» ακολούθησε την πτώση του ποντιακού ελληνισμού

30/10/2025 - 1:54μμ
Ο πρόεδρος του του Ιερού Προσκυνήματος και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης και ο νέος ηγούμενος αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπαεμμανουήλ (φωτ.: Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Αλλαγή σελίδας στην Παναγία Σουμελά: Νέος ηγούμενος ο αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπαεμμανουήλ

30/10/2025 - 1:30μμ
Η προτομή του Κρίτωνα Κονσουλίδη στην πλατεία που φέρει το όνομά του (φωτ.: facebook/Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καβάλα: Τιμή στον Πόντιο υπολοχαγό Κρίτωνα Κονσουλίδη

30/10/2025 - 11:55πμ
Ο Κόσουκε Φουκούντα στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ1 (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Κόσουκε Φουκούντα: Ο Ιάπωνας… Πόντιος τα λέει (ξανά), στα ελληνικά

30/10/2025 - 9:42πμ
(Φωτ.: poe.org.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

28η Οκτωβρίου: Νέες και νέοι της ΠΟΕ έδωσαν δυναμικό παρών στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης

29/10/2025 - 11:40μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Μιλτιάδης Νυμφόπουλος: 100+2 προλήψεις και δεισιδαιμονίες της Σάντας – Ή, τι θα συμβεί αν βουίζει το αριστερό αυτί

29/10/2025 - 10:15μμ
(Πηγή: facebook.com/poe.org)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποιο είναι το νέο ΔΣ του ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας

29/10/2025 - 8:00μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι είναι η φαγούρα και η φάγουσα;

29/10/2025 - 4:38μμ
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της
Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας (πηγή: facebook.com/poe.org)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο ΔΣ στην ΠΕΝ Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας

29/10/2025 - 2:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αρχική εικόνα της ιστοσελίδας-«μαϊμού»

Δήμος Αθηναίων: Καταγγελία για ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί παραπλανητικά το όνομα του δήμου

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Ηράκλειο: Πτώμα άνδρα σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή

6 ώρες πριν
Το ηρώο στο στρατόπεδο «Πλαστήρα», το οποίο επισκέφθηκαν οι μαθητές (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου ΥΠΕΘΑ)

Λάρισα: Ολοκληρώθηκαν οι «Ανοιχτές ημέρες γνωριμίας» μαθητών με το Στρατό Ξηράς

6 ώρες πριν
Η έπαυλη Royal Lodge, την οποία καλείται να εγκαταλείψει ο πρίγκιπας Άντριου (φωτ.: EPA / Tolga Akmen)

Βρετανία: Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες – Και ειδικά για τον Άντριου

7 ώρες πριν

Σύλλογος Ποντίων Νέστου: Πλησιάζει η ώρα για τον χειμερινό χορό

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Πειραιάς: Λεωφορείο παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά 72χρονη – Νοσηλεύεται διασωληνωμένη

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign