pontosnews.gr
Τετάρτη, 26/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παραδέχεται εμμέσως τη γενοκτονία των Αρμενίων ο Ερντογάν

24/04/2014 - 1:53μμ
Επιβεβαιώνει ο Ερντογάν την απειλή να πλημμυρίσει την ΕΕ με πρόσφυγες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τους εγγονούς των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων συλλυπήθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια κίνηση συμφιλίωσης με στόχο να κλείσει ένα από τα ανοιχτά ζητήματα που στιγμάτιζαν την ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Την παραμονή της επετείου των σφαγών που έγιναν από την Οθωμανική Κυβέρνηση των Νεότουρκων, κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ιδιαίτερα το 1915, που διεθνώς τιμάται την 24 Απριλίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση σε εννέα γλώσσες προς τους Αρμενίους πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας και τους Αρμενίους της Οικουμένης. «Συλλυπούμεθα τα εγγόνια των Αρμενίων που έχασαν τις ζωές τους στις αρχές του 20ού αιώνα».

«Τιμούμε με σεβασμό και λύπη όλους τους Οθωμανούς πολίτες , ανεξαρτήτως της θρησκευτικής και εθνοτικής προέλευσης που έχασαν τη ζωή τους την ίδια περίοδο και κάτω από ανάλογες συνθήκες», γράφει η πρωθυπουργική ανακοίνωση.

«Η 24η Απριλίου έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τους Αρμενίους πολίτες μας και για όλους τους Αρμενίους στον κόσμο και γι’ αυτό αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για να μοιραστούμε τις σκέψεις μας σε ένα ιστορικό θέμα».

«Τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν μια δύσκολη περίοδος γεμάτη με πόνο και συμφορές για τους Τούρκους, Κούρδους, Άραβες, Αρμενίους και εκατομμύρια άλλους Οθωμανούς πολίτες, ανεξαρτήτως της θρησκείας η της φυλετικής καταγωγής», λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός και τονίζει ότι «η προσέγγιση αυτών των θεμάτων απαιτεί μία κατανόηση απ’ όλους για τον πόνο και τις συμφορές που βιώθηκαν εκείνη την περίοδο».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός λέει ότι δεν μπορούν να φτιαχτούν «ιεραρχίες στον πόνο», ούτε «να συγκριθεί ο πόνος και οι συμφορές». «Οι συγκρίσεις αυτές δεν έχουν νόημα για αυτούς που έχουν βιώσει τον πόνο». «Καθήκον της ανθρωπότητας είναι να αναγνωρίσει ότι οι Αρμένιοι θυμούνται τον πόνο και τις συμφορές που βιώθηκε την περίοδο εκείνη, ακριβώς όπως κάθε άλλος πολίτης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας».

«Στην Τουρκία η έκφραση διαφορετικής και ελεύθερης γνώμης για τα γεγονότα του 1915, είναι προϋπόθεσή για μια πλουραλιστική προοπτική και μια παιδεία δημοκρατίας και νεοτερικότητας», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Το να αντλούμε εχθρότητα από την Ιστορία και να δημιουργούμε ανταγωνισμό, δεν είναι ούτε αποδεκτό ούτε χρήσιμο στο σημερινό Κόσμο, και στην προσπάθεια μας για την στην δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός και προσθέτει ότι «το πνεύμα της εποχής απαιτεί διάλογο παρά τις διαφορές, κατανόηση, εκτίμηση και συμβιβασμό».

«Οι λαοί της Ανατολής που έζησαν μαζί για αιώνες, ανεξαρτήτως των διαφόρων φυλετικών (εθνοτικών) και θρησκευτικών διαφορών, έχουν αποκτήσει κοινές άξιες σε κάθε τομέα, από την τέχνη μέχρι την διπλωματία από την διοίκηση του κράτους μέχρι το εμπόριο», «σήμερα έχουν την ίδια ικανότητα να δημιουργούν το κοινό μέλλον τους», λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι έχουν την ικανότητα να συζητήσουν από κοινού τις απώλειες και τις συμφορές του παρελθόντος με σοβαρότητα », σημείωσε στην δήλωση του, η οποία χαρακτηρίζεται ιστορική από παρατηρητές.

Αποδέκτες της ανακοίνωσης αυτής, δεν είναι μόνο οι Αρμένιοι και οι υπόλοιποι λαοί της Οθωμανικής περιόδου που διατηρούν την πικρή μνήμη των συμφορών εκείνη στις περιόδου, αλλά και η σημερινή πολιτική παιδεία στην Τουρκία που βρίσκεται μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις, προκειμένου να λύσει προβλήματα ταυτότητας το οποία συσσωρεύονται από την περίοδο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, λένε πολιτικοί αναλυτές.

Πηγή: newpost.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Σμύρνη: Οι απειλές πριν από τη γυναικοκτονία – Τι αποκαλύπτουν οι μαρτυρίες για τον 48χρονο

26/08/2026 - 12:19μμ
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Άγιος Παντελεήμονας: Μολότοφ σε καφετέρια τα ξημερώματα – Συναγερμός στην Αστυνομία

26/08/2026 - 10:56πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ανοίγει ο δρόμος για την Καλαμαριά – Στο επίκεντρο η Οδός Πόντου

26/08/2026 - 9:32πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Ζαμπούνη: Στο επίκεντρο η έκδοση του 43χρονου «Κινέζου» στην Ελλάδα

26/08/2026 - 9:04πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Ολονύχτιες οι μάχες με τις φλόγες σε Βοιωτία και Σαλαμίνα – Έπιασαν δουλειά τα εναέρια με το πρώτο φως

26/08/2026 - 8:36πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Άλλη μία πολύ ζεστή μέρα μπροστά μας – Τους 39°C θα αγγίξει ο υδράργυρος στην Αττική και σε άλλες περιοχές

26/08/2026 - 8:08πμ
Πινακίδα για τα έργα του μετρό στην Κυψέλη. Τρίτη 25 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό στην Κυψέλη: 3,5 μήνες ακίνητος ο μετροπόντικας – Οι καθιζήσεις που πάγωσαν τη διάνοιξη της Γραμμής 4

25/08/2026 - 11:33μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Caroline Brehman)
ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Πρωτοφανής έξαρση σαλμονέλας με τουλάχιστον 306 κρούσματα

25/08/2026 - 9:39μμ
Από τα εγκαίνια της 1ης ΔΕΘ, το 1926 (φωτ.: ΔΕΘ-Helexpo)
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΘ 1926-2026: 100 χρόνια με άνθρωπο-κανόνι, φραπέ και την πρώτη τηλεοπτική εικόνα

25/08/2026 - 7:45μμ
Ανεφοδιασμός ελικοπτέρου στη φωτιά της Σαλαμίνας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Τα μέτωπα των πυρκαγιών: Νέα φωτιά στον Άγιο Βλάσιο Βοιωτίας – Δύσκολη η κατάσταση στη Σαλαμίνα

25/08/2026 - 7:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Νέα Σμύρνη: Οι απειλές πριν από τη γυναικοκτονία – Τι αποκαλύπτουν οι μαρτυρίες για τον 48χρονο

21 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Συντάξεις χηρείας: Αυξάνονται τα ποσά – Ποιοι βλέπουν τη σύνταξή τους να επιστρέφει στο 70%

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: proniamelbourne/Instagram)

Μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας στον Πίτερ Αντρινόπουλο για την προσφορά του στην ελληνική κοινότητα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Άγιος Παντελεήμονας: Μολότοφ σε καφετέρια τα ξημερώματα – Συναγερμός στην Αστυνομία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας και περιχώρων/Facebook)

Το Πανοΰρ επιστρέφει στη Μαγούλα για τρίτη χρονιά

2 ώρες πριν
Το προάστιο του Μπουρνόβα σε καρτ ποστάλ εποχής

26 Αυγούστου 1922: Ο Μπουρνόβας ζει τις τελευταίες του ώρες – Σειρά είχε η Σμύρνη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV