pontosnews.gr
Πέμπτη, 13/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παραδέχεται εμμέσως τη γενοκτονία των Αρμενίων ο Ερντογάν

24/04/2014 - 1:53μμ
Επιβεβαιώνει ο Ερντογάν την απειλή να πλημμυρίσει την ΕΕ με πρόσφυγες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τους εγγονούς των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων συλλυπήθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια κίνηση συμφιλίωσης με στόχο να κλείσει ένα από τα ανοιχτά ζητήματα που στιγμάτιζαν την ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Την παραμονή της επετείου των σφαγών που έγιναν από την Οθωμανική Κυβέρνηση των Νεότουρκων, κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ιδιαίτερα το 1915, που διεθνώς τιμάται την 24 Απριλίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση σε εννέα γλώσσες προς τους Αρμενίους πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας και τους Αρμενίους της Οικουμένης. «Συλλυπούμεθα τα εγγόνια των Αρμενίων που έχασαν τις ζωές τους στις αρχές του 20ού αιώνα».

«Τιμούμε με σεβασμό και λύπη όλους τους Οθωμανούς πολίτες , ανεξαρτήτως της θρησκευτικής και εθνοτικής προέλευσης που έχασαν τη ζωή τους την ίδια περίοδο και κάτω από ανάλογες συνθήκες», γράφει η πρωθυπουργική ανακοίνωση.

«Η 24η Απριλίου έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τους Αρμενίους πολίτες μας και για όλους τους Αρμενίους στον κόσμο και γι’ αυτό αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για να μοιραστούμε τις σκέψεις μας σε ένα ιστορικό θέμα».

«Τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν μια δύσκολη περίοδος γεμάτη με πόνο και συμφορές για τους Τούρκους, Κούρδους, Άραβες, Αρμενίους και εκατομμύρια άλλους Οθωμανούς πολίτες, ανεξαρτήτως της θρησκείας η της φυλετικής καταγωγής», λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός και τονίζει ότι «η προσέγγιση αυτών των θεμάτων απαιτεί μία κατανόηση απ’ όλους για τον πόνο και τις συμφορές που βιώθηκαν εκείνη την περίοδο».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός λέει ότι δεν μπορούν να φτιαχτούν «ιεραρχίες στον πόνο», ούτε «να συγκριθεί ο πόνος και οι συμφορές». «Οι συγκρίσεις αυτές δεν έχουν νόημα για αυτούς που έχουν βιώσει τον πόνο». «Καθήκον της ανθρωπότητας είναι να αναγνωρίσει ότι οι Αρμένιοι θυμούνται τον πόνο και τις συμφορές που βιώθηκε την περίοδο εκείνη, ακριβώς όπως κάθε άλλος πολίτης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας».

«Στην Τουρκία η έκφραση διαφορετικής και ελεύθερης γνώμης για τα γεγονότα του 1915, είναι προϋπόθεσή για μια πλουραλιστική προοπτική και μια παιδεία δημοκρατίας και νεοτερικότητας», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Το να αντλούμε εχθρότητα από την Ιστορία και να δημιουργούμε ανταγωνισμό, δεν είναι ούτε αποδεκτό ούτε χρήσιμο στο σημερινό Κόσμο, και στην προσπάθεια μας για την στην δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός και προσθέτει ότι «το πνεύμα της εποχής απαιτεί διάλογο παρά τις διαφορές, κατανόηση, εκτίμηση και συμβιβασμό».

«Οι λαοί της Ανατολής που έζησαν μαζί για αιώνες, ανεξαρτήτως των διαφόρων φυλετικών (εθνοτικών) και θρησκευτικών διαφορών, έχουν αποκτήσει κοινές άξιες σε κάθε τομέα, από την τέχνη μέχρι την διπλωματία από την διοίκηση του κράτους μέχρι το εμπόριο», «σήμερα έχουν την ίδια ικανότητα να δημιουργούν το κοινό μέλλον τους», λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι έχουν την ικανότητα να συζητήσουν από κοινού τις απώλειες και τις συμφορές του παρελθόντος με σοβαρότητα », σημείωσε στην δήλωση του, η οποία χαρακτηρίζεται ιστορική από παρατηρητές.

Αποδέκτες της ανακοίνωσης αυτής, δεν είναι μόνο οι Αρμένιοι και οι υπόλοιποι λαοί της Οθωμανικής περιόδου που διατηρούν την πικρή μνήμη των συμφορών εκείνη στις περιόδου, αλλά και η σημερινή πολιτική παιδεία στην Τουρκία που βρίσκεται μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις, προκειμένου να λύσει προβλήματα ταυτότητας το οποία συσσωρεύονται από την περίοδο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, λένε πολιτικοί αναλυτές.

Πηγή: newpost.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πυρκαγιά στη Σιβήρη Χαλκιδικής,  Πέμπτη 13 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Λία Φωκά)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Ενισχύονται διαρκώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Σίβηρη και Φούρκα – Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά

13/08/2026 - 5:42μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χασιαλής)
ΕΛΛΑΔΑ

Κάρπαθος: Δραπέτης φυλακών έκλεψε δωμάτιο ξενοδοχείου και επιχείρησε να φύγει με πλοίο

13/08/2026 - 4:43μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Μεγάλη φωτιά στη Σίβηρη – 112 για απομάκρυνση των κατοίκων

13/08/2026 - 4:14μμ
(Φωτ.: Alan Wilson / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Αρκτική: Πρόστιμο 4.550 ευρώ σε άνδρα που ξύπνησε πολική αρκούδα

13/08/2026 - 3:15μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ορέστης Παναγιώτου)
ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Ακυρώθηκαν οι άδειες λειτουργίας τριών παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων

13/08/2026 - 2:43μμ
Ο πυρηνικός σταθμός της Τσερναβόντα στη Ρουμανία, στις 5 Αυγούστου 2026. Οι δύο αντιδραστήρες του χρησιμοποιούν νερό από τον Δούναβη για την ψύξη τους (φωτ.: EPA / Robert Ghement)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Εκτός λειτουργίας ολόκληρος ο πυρηνικός σταθμός της Τσερναβόντα – «Στέρεψε» ο Δούναβης

13/08/2026 - 1:17μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Παιδείας: Ανοίγει η πλατφόρμα για προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ και ΕΒΠ

13/08/2026 - 12:49μμ
Υποστηρικτής του φυλακισμένου δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου κρατά πλακάτ με το σύνθημα «Δεν υπάρχει σωτηρία για κανέναν μόνο του – ή όλοι μαζί ή κανείς», έξω από τις φυλακές Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη. 15 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ιμάμογλου εγκαταλείπει το CHP και εντάσσεται στο Νέο Κόμμα

13/08/2026 - 12:20μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κίμωλος: Στον Πειραιά η σορός του 17χρονου – Ελέγχονται πιστοποιητικό και ηλεκτρολογική εγκατάσταση

13/08/2026 - 11:56πμ
Θηλυκό κουνούπι του γένους Culex, φορέα μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου (φωτ.: CDC / James Gathany)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: 45 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα – 16 ασθενείς σε ΜΕΘ

13/08/2026 - 10:44πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα Κίος: Μεγάλο μικρασιατικό γλέντι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Κιανά 2026»

15 λεπτά πριν
(Φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΑΑΔΕ: Τι ισχύει για το φόρο σε δωρεές, χαρτζιλίκια και μεταφορές χρημάτων μεταξύ συγγενών μέσω IRIS

44 λεπτά πριν
Πυρκαγιά στη Σιβήρη Χαλκιδικής,  Πέμπτη 13 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Λία Φωκά)

Χαλκιδική: Ενισχύονται διαρκώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Σίβηρη και Φούρκα – Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: ec-patr.org / Νίκος Παπαχρήστου)

Βαρθολομαίος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μού ζήτησε να τελέσω το γάμο του γιου του

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χασιαλής)

Κάρπαθος: Δραπέτης φυλακών έκλεψε δωμάτιο ξενοδοχείου και επιχείρησε να φύγει με πλοίο

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Χαλκιδική: Μεγάλη φωτιά στη Σίβηρη – 112 για απομάκρυνση των κατοίκων

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign