pontosnews.gr
Κυριακή, 19/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκλογές 2014: Υποχρεωτική η ψήφος ποιοι εξαιρούνται

23/04/2014 - 5:41μμ
20 Ιαν 2013: Γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση στην Λέσχη Νάουσας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εκλογές 2014: Υποχρεωτική η ψήφος ποιοι εξαιρούνται

Το ζήτημα της υποχρεωτικότητας της ψήφου και των κυρώσεων που συνεπάγεται η μη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος έρχεται στο προσκήνιο εν όψει των διπλών εκλογών. Την ίδια ώρα που τα κομματικά επιτελεία προσπαθούν με κάθε τρόπο να αυξήσουν την επιρροή τους στους ψηφοφόρους, δεν παύουν να διερευνούν τη διάσταση που θα έχει το ποσοστό αποχής.

Πάντως, κυρώσεις προβλέπονται για όσους αδικαιολόγητα δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η ψήφος είναι υποχρεωτική για την ανάδειξη τόσο των δημοτικών και περιφερειακών αρχών της 18ης Μαΐου 2014 και της 25ης Μαΐου 2014 (επαναληπτικές εκλογές, όπου χρειασθεί) όσο και των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν τιμωρείται με φυλάκιση από ένα μήνα μέχρι ένα έτος. Γι’ αυτό όσοι δεν μπορέσουν να ψηφίσουν, θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να έχουν στην κατοχή τους σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία να δικαιολογούν την παράλειψη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Σε έγγραφο με την ένδειξη «κατεπείγον-εκλογικό» που εστάλη σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών προς τις περιφέρειες της χώρας, ορίζεται ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και παράλληλα τι είδους βεβαιώσεις θα πρέπει να προσκομίσουν όσοι για διάφορους λόγους δεν μπορέσουν να το ασκήσουν.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν υποχρεούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και εξαιρούνται:

– όσοι θα βρίσκονται στο εξωτερικό,
– όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και
– όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο υποχρεούνται να ψηφίσουν.

Οι οδηγίες του ΥΠΕΣ

Έτσι, το υπουργείο Εσωτερικών δίνει τις εξής οδηγίες:
* οι εκλογείς που θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά δικαιολογητικά (εισιτήρια κτλ.), από τα οποία να προκύπτει ότι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονταν στο εξωτερικό.

* οι εκλογείς άνω των 70 ετών αν δεν ψηφίσουν δεν υποχρεούνται να προβούν σε καμία ενέργεια

* οι εκλογείς που δεν θα μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οφείλουν, εφόσον ο τόπος αυτός απέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους, να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών στο δήμο του τόπου διαμονής τους και να εφοδιαστούν με σχετική βεβαίωση. Οι δημοτικές αρχές θα εφοδιαστούν με τις σχετικές βεβαιώσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να τις χορηγήσουν στους ενδιαφερόμενους εκλογείς για τις προσεχείς εκλογές.

Τι γίνεται όμως με τους εκλογείς οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν για άλλους σοβαρούς λόγους; Οι εκλογείς αυτοί, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν, είτε λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών είτε για λόγους υγείας, θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να έχουν στην κατοχή τους σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία να δικαιολογούν την παράλειψη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ειδικότερα, στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:

1. Δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι και στρατιωτικοί. Επισημαίνεται ότι για τους στρατιωτικούς δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 27 της εκλογικής νομοθεσίας (ψηφοφορία στον τόπο που υπηρετούν βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων) κατά τις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές και για τους οποίους σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάσουν από την υπηρεσία τους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο της βασικής τους εγγραφής.

2. Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας κτλ., στους οποίους, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

3. Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Οι αντιπεριφερειάρχες καλούνται να κοινοποιήσουν την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών στους δήμους της περιφερειακής ενότητας αρμοδιότητάς τους, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και στους οργανισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της περιφέρειάς τους.

Πηγή: tovima.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Tο σημείο στην οδό Λιοσίων όπου η 16χρονη παρασύρθηκε από τη μοτοσικλέτα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Τροχαίο στη Λιοσίων: Συνελήφθη ο οδηγός – Ανήλικος παρέσυρε και εγκατέλειψε τη 16χρονη

19/04/2026 - 3:18μμ
Στιγμιότυπο από παλαιότερο πρωτάθλημα με ταχυδρομικά περιστέρια (φωτ.: Αθλητική Ομοσπονδία Αγωνιστικών Περιστεριών Ελλάδας)
ΕΛΛΑΔΑ

Αλεξανδρούπολη: 5.800 ταχυδρομικά περιστέρια στον ουρανό για το πανελλήνιο πρωτάθλημα

19/04/2026 - 2:54μμ
Άδεια βιτρίνα στο τμήμα κρεοπωλείου σε σουπερμάρκετ της Μυτιλήνης (φωτ.: stonisi.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Μυτιλήνη: Στον «πάγο» η τροφοδοσία για 6η ημέρα – Μπλόκο κτηνοτρόφων, άδεια ράφια και εμπορεύματα εγκλωβισμένα

19/04/2026 - 11:17πμ
Η Μυρτώ από το Αργοστόλι σε φωτογραφία που είχε ανεβάσει σε κοινωνικά δίκτυα
ΕΛΛΑΔΑ

Κεφαλονιά: Νέα τροπή στην υπόθεση της 19χρονης Μυρτώς – Στο «κάδρο» ο 66χρονος, ανοίγει ο κύκλος των ερευνών

19/04/2026 - 10:54πμ
Γιατρός βγαίνει από τη μονάδα ΜΕΘ του νοσοκομείου ΚΑΤ (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Λιοσίων: Μάχη για τη ζωή δίνει 16χρονη μετά από τροχαίο με εγκατάλειψη – Τρεις συλλήψεις, άφαντος ο οδηγός

19/04/2026 - 9:42πμ
(Φωτ. αρχείου: MotionTeam/Γιώργος Κωνσταντινίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων: Η Θεσσαλονίκη τιμά τη μνήμη των 1,5 εκατομμυρίου θυμάτων

19/04/2026 - 8:34πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή του Θωμά με τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και ήπιες θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

19/04/2026 - 8:10πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Τροχαίο στη Λιοσίων: 16χρονη τραυματίστηκε σοβαρά από μοτοσικλέτα – Αναζητούνται οι επιβαίνοντες της μηχανής

18/04/2026 - 11:34μμ
(Φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΔΕ για τη Μυρτώ: Αντιδράσεις, καταγγελίες και εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου της 19χρονης στην Κεφαλονιά

18/04/2026 - 8:46μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ψωμάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στην Ακράτα: Χειροπέδες σε 51χρονο για τη φωτιά στην Άμπελο

18/04/2026 - 8:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Tο σημείο στην οδό Λιοσίων όπου η 16χρονη παρασύρθηκε από τη μοτοσικλέτα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Τροχαίο στη Λιοσίων: Συνελήφθη ο οδηγός – Ανήλικος παρέσυρε και εγκατέλειψε τη 16χρονη

21 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από παλαιότερο πρωτάθλημα με ταχυδρομικά περιστέρια (φωτ.: Αθλητική Ομοσπονδία Αγωνιστικών Περιστεριών Ελλάδας)

Αλεξανδρούπολη: 5.800 ταχυδρομικά περιστέρια στον ουρανό για το πανελλήνιο πρωτάθλημα

46 λεπτά πριν
Ο Χρήστος Οικονόμου στο Κάιρο, το 1975 (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ)

Πίσω στο 1975: Το σπάνιο τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Χρήστου Οικονόμου από το Κάιρο

1 ώρα πριν
Ανδροειδές ρομπότ της Honor συμμετέχει στον δεύτερο ημιμαραθώνιο ανθρώπων και ανθρωποειδών στο Πεκίνο, στις 19 Απριλίου 2026. Κατέκτησε την πρώτη θέση καταγράφοντας εντυπωσιακή επίδοση (φωτ.: EPA / Andres Martinez Casares)

Πεκίνο: Ανδροειδή ρομπότ προσπέρασαν ανθρώπους σε ημιμαραθώνιο – Θεαματικό τεχνολογικό άλμα μέσα σε έναν χρόνο

2 ώρες πριν
Ταφικό έθιμο των Ποντίων με γλέντι πλάι στους νεκρούς στο κοιμητήριο των Σουρμένων, Κυριακή του Θωμά 19 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Σούρμενα: Οι νεκροί «γυρίζουν» κοντά μας – Φωτογραφίες από τη σημερινή αναβίωση του ταφικού εθίμου

2 ώρες πριν
Μακρόν και Μητσοτάκης ανταλλάσσουν χαιρετισμό, λίγο πριν από τη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους αμάχους στη Γάζα που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Ο Μακρόν στην Αθήνα: Στο τραπέζι νέα αμυντική συμφωνία και ο ρόλος Ελλάδας-Γαλλίας στην «επόμενη μέρα» της Ευρώπης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign