pontosnews.gr
Σάββατο, 22/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς θα φτιάξετε νόστιμα ποντιακά τσουρέκια

15/04/2014 - 9:49πμ
Ποντιακά πασχαλινά τσουρέκια
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πώς θα φτιάξετε νόστιμα Ποντιακά τσουρέκια

Στις προετοιμασίες για το Πάσχα πρωταγωνιστικό ρόλο στον Πόντο έπαιζε και η παρασκευή τσουρεκιών. Έτσι την Μεγάλη Πέμπτη οι Πόντιες νοικοκυρές ζύμωναν τα ψωμιά, έκαναν τα τσουρέκια και βάφανε τα αυγά. Ετοιμάζονταν σιγά-σιγά για την Ανάσταση του Κυρίου και το Πασχαλινό τραπέζι.

Η ποντιακή συνταγή για πεντανόστιμα τσουρέκια

Για το προζύμι:
340 γραμ. νερό
340 γραμ. αλεύρι
20 γραμ. μαγιά
λίγη ζάχαρη

Για τη ζύμη:
670 γραμ. αλεύρι
100 γραμ. ζάχαρη
180 γραμ. βούτυρο
6 γραμ. αλάτι
4 αυγά
λίγες σταφίδες

Για τη γέμιση:
1 μπολάκι καρύδια
1 μπολάκι σουσάμι άσπρο
1 μπολάκι σουσάμι μαύρο
1-2 κουτ. σούπας κανέλλα
λίγη μαστίχα
λίγη ζάχαρη
2 κουταλάκια μαχλέπι

Εκτέλεση Συνταγής:
Πρώτα ετοιμάζουμε το προζύμι. Σε μια λεκάνη βάζουμε χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Για να λιώσει η μαγιά πιο γρήγορα, βάζουμε λίγη ζάχαρη. Με το χέρι σιγά-σιγά βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Μόλις αποκτήσει μαλακή και ενιαία ύφη, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει.

Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα τηγάνι ανάβουμε τα αρώματα από το σουσάμι, δηλαδή ανακατεύουμε το άσπρο σουσάμι με μια ξύλινη κουτάλα, πάνω στη φωτιά. Η διαδικασία αυτή κρατά 5 λεπτά και τα σουσάμια χοροπηδάνε στη διάρκειά της. Μετά το πεντάλεπτο αλέθουμε τα σουσάμια στο multi. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με το μαύρο σουσάμι.

Έπειτα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αλεσμένα σουσάμια, λίγη ζάχαρη, 2 κουταλάκια μαχλέπι και 1-2 κουταλιές της σούπας κανέλλα, καρύδια, μαστίχα και τα ανακατεύουμε. Η γέμιση είναι έτοιμη.

Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο το προζύμι φτιάχνουμε τη ζύμη. Ανακατεύουμε το προζύμι με τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε είτε στο μίξερ είτε με το χέρι. Το βούτυρο, το βάζουμε στο τέλος, επειδή παίρνει καλύτερο άρωμα το ζυμάρι. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 κομμάτια για να πλάσουμε παραλλαγές.

Για το ποντιακό τσουρέκι:
Ανοίγουμε τη ζύμη με ένα χοντρό πλάστη, βάζουμε σε μια πλευρά της τη γέμιση και τυλίγουμε τη ζύμη. Για να κλείσει, την κολλάμε με αυγό ή με λίγο νερό. Άμα κολλήσει, τη στρίβουμε σαν σαλιγκάρι, το οποίο περνάμε με αυγό για να ροδοκοκκινίσει, το πασπαλίζουμε με καρύδια και ζάχαρη και το ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου στους 180˚C.

Για το κλασικό τσουρέκι:
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μπαλάκια. Πλάθουμε με τα χέρια μας τρία μεγάλα κορδόνια και φτιάχνουμε πλεξούδα. Την αλείφουμε με αυγό και την ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180˚C.

Για το σταφιδάτο τσουρέκι:
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Ζυμώνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης με λίγες σταφίδες και επιπλέον ζάχαρη. Έπειτα, ανοίγουμε με τον πλάστη το μικρό κομμάτι ζύμης και τυλίγουμε το μεγάλο. Το κλείνουμε με αυγό, το αλείφουμε με αυγό και το ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180˚C.

Και οι τρεις εκδοχές είναι νοστιμότατες και μοσχοβολούν!

Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!

Η ποντιακή συνταγή είναι από το toarkoudi.gr

Διαβάστε ακόμα:

Αφράτα πασχαλινά τσουρέκια. Η πιο νόστιμη συνταγή

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/en.pontion.peristeriou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Περιστερίου: Γιορτινός Δεκέμβρης με χορούς, παρακάθ’, μωμόγερους και εκπλήξεις

22/11/2025 - 6:23μμ
(Φωτ.: facebook Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Bonn/Rhein-Sieg Παναγία Σουμελά)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Μπιμπιλίτσον ταξιδεύει στη Γερμανία: Το ποντιακό παραδοσιακό παραμύθι σε τρεις πόλεις

22/11/2025 - 4:55μμ
Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου με διαδικτυακούς μαθητές της (φωτ. ΑΚ: eidiseis.gr· φωτ. μαθητών: ΑΚ· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου: Ένα όνομα ταυτισμένο με τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου, εντός και εκτός συνόρων

22/11/2025 - 3:33μμ
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από το εικονογραφημένο διήγημα (φωτ.: YouTube)
ΠΟΝΤΟΣ

«Το ντος, ντος των Σανταίων»: Ένα μεσελόπον για τα «ασλάνια» της Σάντας

22/11/2025 - 3:05μμ
(Φωτ. κάλπης: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Την υποψηφιότητά του από τις εκλογές αποσύρει ο Νίκος Ταφιάδης

22/11/2025 - 1:05μμ
(Φωτ.: facebook/Vakis Kotridis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής μάς μαθαίνει γαβάλ’, αγγείο, ζουρνά και νταούλι

22/11/2025 - 9:06πμ
Παλιά γέφυρα στην περιοχή της Κεπέκκλησας (φωτ.: facebook / Ihsan Tursun)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Θεόδωρου Ξανθόπουλου: Στο βουνό πέθαναν πολλοί, άλλοι από το κρύο, άλλοι απ’ την πείνα. Μερικούς τους έφαγαν οι λύκοι και τα σκυλιά

21/11/2025 - 8:58μμ
Πασχάλιο με τον ζωδιακό κύκλο, στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γρηγόριος Χιονιάδης: Η ζωή και το έργο του θεμελιωτή της πρώτης μεγάλης Ακαδημίας Αστρονομίας στην Τραπεζούντα

21/11/2025 - 5:12μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Λάρισας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ροδάφνον»: Με επετειακό λογότυπο γιορτάζει ο φοιτητικός σύλλογος που κρατά ζωντανή την ποντιακή παράδοση

21/11/2025 - 12:02μμ
(Φωτ.: facebook.com/ Σύλλογος Ποντίων Ζακύνθου «Ακρίτες του Ιονίου»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στους «Ακρίτες του Ιονίου»

21/11/2025 - 10:49πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook.com/en.pontion.peristeriou)

Ένωση Ποντίων Περιστερίου: Γιορτινός Δεκέμβρης με χορούς, παρακάθ’, μωμόγερους και εκπλήξεις

17 λεπτά πριν
Η φαρσοκωμωδία της σύναξης στις Βρυξέλλες

Ειρηνευτικό σχέδιο Ουκρανίας: Σύνοδος στη Γενεύη και συνάντηση ηγετών της Ευρώπης στη Λουάντα

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: greeknewsusa.com/GOA/Δημήτριος Πανάγος)

Τιμή και χαρά για την ομογένεια στο Μέρρικ: Θυρανοίξια του νέου Κοινοτικού Κέντρου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Bonn/Rhein-Sieg Παναγία Σουμελά)

Ο Μπιμπιλίτσον ταξιδεύει στη Γερμανία: Το ποντιακό παραδοσιακό παραμύθι σε τρεις πόλεις

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Τραγωδία στο Παγκράτι: Ελεύθεροι οι δύο οδηγοί μετά το θανατηφόρο τροχαίο με θύμα την 75χρονη

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από παλαιότερο γλέντι του σωματείου (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

«Φάρος» Αγίας Βαρβάρας: Εγγυάται «ένα γλέντι… στα κόκκινα», και μετρά τις μέρες  

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign