pontosnews.gr
Παρασκευή, 17/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς θα φτιάξετε νόστιμα ποντιακά τσουρέκια

15/04/2014 - 9:49πμ
Ποντιακά πασχαλινά τσουρέκια
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πώς θα φτιάξετε νόστιμα Ποντιακά τσουρέκια

Στις προετοιμασίες για το Πάσχα πρωταγωνιστικό ρόλο στον Πόντο έπαιζε και η παρασκευή τσουρεκιών. Έτσι την Μεγάλη Πέμπτη οι Πόντιες νοικοκυρές ζύμωναν τα ψωμιά, έκαναν τα τσουρέκια και βάφανε τα αυγά. Ετοιμάζονταν σιγά-σιγά για την Ανάσταση του Κυρίου και το Πασχαλινό τραπέζι.

Η ποντιακή συνταγή για πεντανόστιμα τσουρέκια

Για το προζύμι:
340 γραμ. νερό
340 γραμ. αλεύρι
20 γραμ. μαγιά
λίγη ζάχαρη

Για τη ζύμη:
670 γραμ. αλεύρι
100 γραμ. ζάχαρη
180 γραμ. βούτυρο
6 γραμ. αλάτι
4 αυγά
λίγες σταφίδες

Για τη γέμιση:
1 μπολάκι καρύδια
1 μπολάκι σουσάμι άσπρο
1 μπολάκι σουσάμι μαύρο
1-2 κουτ. σούπας κανέλλα
λίγη μαστίχα
λίγη ζάχαρη
2 κουταλάκια μαχλέπι

Εκτέλεση Συνταγής:
Πρώτα ετοιμάζουμε το προζύμι. Σε μια λεκάνη βάζουμε χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Για να λιώσει η μαγιά πιο γρήγορα, βάζουμε λίγη ζάχαρη. Με το χέρι σιγά-σιγά βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Μόλις αποκτήσει μαλακή και ενιαία ύφη, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει.

Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα τηγάνι ανάβουμε τα αρώματα από το σουσάμι, δηλαδή ανακατεύουμε το άσπρο σουσάμι με μια ξύλινη κουτάλα, πάνω στη φωτιά. Η διαδικασία αυτή κρατά 5 λεπτά και τα σουσάμια χοροπηδάνε στη διάρκειά της. Μετά το πεντάλεπτο αλέθουμε τα σουσάμια στο multi. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με το μαύρο σουσάμι.

Έπειτα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αλεσμένα σουσάμια, λίγη ζάχαρη, 2 κουταλάκια μαχλέπι και 1-2 κουταλιές της σούπας κανέλλα, καρύδια, μαστίχα και τα ανακατεύουμε. Η γέμιση είναι έτοιμη.

Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο το προζύμι φτιάχνουμε τη ζύμη. Ανακατεύουμε το προζύμι με τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε είτε στο μίξερ είτε με το χέρι. Το βούτυρο, το βάζουμε στο τέλος, επειδή παίρνει καλύτερο άρωμα το ζυμάρι. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 κομμάτια για να πλάσουμε παραλλαγές.

Για το ποντιακό τσουρέκι:
Ανοίγουμε τη ζύμη με ένα χοντρό πλάστη, βάζουμε σε μια πλευρά της τη γέμιση και τυλίγουμε τη ζύμη. Για να κλείσει, την κολλάμε με αυγό ή με λίγο νερό. Άμα κολλήσει, τη στρίβουμε σαν σαλιγκάρι, το οποίο περνάμε με αυγό για να ροδοκοκκινίσει, το πασπαλίζουμε με καρύδια και ζάχαρη και το ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου στους 180˚C.

Για το κλασικό τσουρέκι:
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μπαλάκια. Πλάθουμε με τα χέρια μας τρία μεγάλα κορδόνια και φτιάχνουμε πλεξούδα. Την αλείφουμε με αυγό και την ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180˚C.

Για το σταφιδάτο τσουρέκι:
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Ζυμώνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης με λίγες σταφίδες και επιπλέον ζάχαρη. Έπειτα, ανοίγουμε με τον πλάστη το μικρό κομμάτι ζύμης και τυλίγουμε το μεγάλο. Το κλείνουμε με αυγό, το αλείφουμε με αυγό και το ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180˚C.

Και οι τρεις εκδοχές είναι νοστιμότατες και μοσχοβολούν!

Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!

Η ποντιακή συνταγή είναι από το toarkoudi.gr

Διαβάστε ακόμα:

Αφράτα πασχαλινά τσουρέκια. Η πιο νόστιμη συνταγή

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καρέ από το φιλμ «Η μπάντα», του Νίκου Ασλανίδη (πηγή: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης)
ΠΟΝΤΟΣ

Νίκος Ασλανίδης: Ένας «ιδιαίτερα επικίνδυνος άνθρωπος» που υπηρετεί και καταγράφει την αλήθεια – Οι μάρτυρες σε Κύπρο και Πόντο αρκούν

17/10/2025 - 9:32μμ
Από την εικονογράφηση του Γ. Κωνσταντινίδη
ΠΟΝΤΟΣ

Τι κάνουν η μερμήκα και το περιστέρ’; – Στα αρχαία την απάντηση την έδωσε ο Αίσωπος, στα ποντιακά ο Γ. Κωνσταντινίδης

17/10/2025 - 8:20μμ
(Φωτ. αρχείου: theopinion.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Νίκος Ασλανίδης: Όχι απλώς ανεπιθύμητος, αλλά «επικίνδυνος» για την Τουρκία – Απελάθηκε ο γνωστός Πόντιος δημοσιογράφος

17/10/2025 - 3:53μμ
(Φωτ.: LiveMedia)
ΠΟΝΤΟΣ

Χρήστος Αντωνιάδης: Παρουσιάστηκε η «Μήδεια» στην ποντιακή διάλεκτο – Εικόνες και ήχοι από την εκδήλωση

17/10/2025 - 2:50μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»: Το απόγευμα ο καθιερωμένος αγιασμός για τη νέα σεζόν

17/10/2025 - 11:15πμ
Από παλαιότερο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΟΝΤΟΣ

19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Τι θα δούμε από τους πρωταγωνιστές του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού

17/10/2025 - 9:41πμ
(Πηγή: facebook.com/en.pontion.peristeriou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Περιστερίου: Στις 19 Οκτωβρίου οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ

16/10/2025 - 9:42μμ
Άποψη από την αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο (πηγή: facebook.com/popshellas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων στο 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τον Βλαχόφωνο Ελληνισμό

16/10/2025 - 7:03μμ
(Πηγή: facebook.com/profile.php?id/ Συλλόγου των Ποντίων Δράμαs Oι Kομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γενική Συνέλευση και εκλογές στον Σύλλογο Ποντίων Δράμας «Οι Κομνηνοί»

16/10/2025 - 5:00μμ
(Φωτ.: skai.tv)
ΠΟΝΤΟΣ

Λέσχη Ποντίων Καβάλας: Έβαλε τους χορούς και τις γεύσεις του Πόντου σε κάθε ελληνικό σπίτι

16/10/2025 - 2:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κώστας Σλούκας, Τζόρνταν Λόιντ και Χουάν Ερνανγκόμεθ
στο παιχνίδι Αναντολού Εφές - Παναθηναϊκός (φωτ.: Eurokinissi Sports/ EUROKINISSI)

Euroleague: Ο Παναθηναϊκός άλωσε την Αναντολού Εφές με 95-81

20 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γεωργία Παναγοπούλου)

Στρατός Ξηράς: Κατάταξη με την ΣΤ’ ΕΣΣΟ 2025

50 λεπτά πριν
Ο Διονύσης Σαββόπουλος ενώ αφηγείται στιγμές από τη ζωή του στο κοινό, το 2024 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Σε ιδιωτικό νοσοκομείο ο Διονύσης Σαββόπουλος

1 ώρα πριν
Καρέ από το φιλμ «Η μπάντα», του Νίκου Ασλανίδη (πηγή: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης)

Νίκος Ασλανίδης: Ένας «ιδιαίτερα επικίνδυνος άνθρωπος» που υπηρετεί και καταγράφει την αλήθεια – Οι μάρτυρες σε Κύπρο και Πόντο αρκούν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Μικρασιατών Λιβαδειάς)

Οι Μικρασιάτες της Λιβαδειάς οργανώνουν εκδρομή στην Αθήνα – Για ένα ταξίδι στον πολιτισμό & τις γεύσεις της Μικράς Ασίας

2 ώρες πριν
Από την εικονογράφηση του Γ. Κωνσταντινίδη

Τι κάνουν η μερμήκα και το περιστέρ’; – Στα αρχαία την απάντηση την έδωσε ο Αίσωπος, στα ποντιακά ο Γ. Κωνσταντινίδης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign