pontosnews.gr
Κυριακή, 28/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

800 χρόνια μετά βρέθηκε η Ιερά Μονή της Αγίας Σκέπης στον Βόσπορο

13/04/2014 - 12:06μμ
800 χρόνια μετά βρέθηκε η Ιερά Μονή της Αγίας Σκέπης στον Βόσπορο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

800 χρόνια μετά βρέθηκε η Ιερά Μονή της Αγίας Σκέπης στον Βόσπορο

Γράφει Νίκος Χειλαδάκης*

Σαν μεγάλο θαύμα(!!!), παρουσίασαν οι Τούρκοι την ανακάλυψη οχτακόσια χρόνια μετά, όπως το τονίζουν ιδιαίτερα, της χαμένης ιεράς μονής της Aγίας Σκέπης στον Βόσπορο που την είχε οικοδομήσει ο βυζαντινός αυτοκράτορας, Μανουήλ ο Κομνηνός. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Aksam, υπήρχαν φήμες ότι η ιστορική αυτή ελληνορθόδοξη βυζαντινή μονή βρίσκονταν κοντά στο πανεπιστήμιο, Koç Üniversitesi, (της γνωστής οικογένειας των Koç), και πολλοί περαστικοί στην  περιοχή αυτή είχαν μαρτυρήσει στο παρελθόν για διάφορα εκκλησιαστικά αντικείμενα που βρέθηκαν πέριξ του κυρίως χώρου του πανεπιστημίου.

Για την ακριβή τοποθεσία της ιεράς αυτής μονής, είχαν γράψει στο πρόσφατο παρελθόν, ο Paul Magdalino, βυζαντινολόγος και καθηγητής βυζαντινής ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Koç Üniversitesi, ο Άγγλος ιστορικός, Micheal Angold και ο Αυστραλός ιστορικός, Andrew Stone. Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την περιέργεια των Τούρκων που άρχισαν εντατικές έρευνες στη περιοχή όπου πιστεύονταν πως βρίσκεται η ιερά μονή της οποίας, όπως αναφέρει και η τουρκική εφημερίδα, το ολοκληρωμένο όνομά της είναι ιερά Μονή Κατασκεπής του Αγίου Μιχαήλ. Οι έρευνες αυτές έφεραν γρήγορα τις πρώτες συγκεκριμένες ενδείξεις για την ακριβή τοποθεσία και έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα που οριστικοποίησαν, σύμφωνα με τους Τούρκους, το μέρος όπου είχε ακμάσει η ιερά αυτή μονή.  Οι φήμες που έχουν κυκλοφορήσει σχετικά για το μεγάλο αυτό θέμα όπως πιστεύεται και διακηρύσσουν οι ίδιοι οι Τούρκοι είναι, ενώ συνεχίζονται οι ανασκαφές,  ότι στον ευρύτερο χώρο της μονής έχουν κρυφτεί ιερά αντικείμενα τα οποία έκρυψαν οι βυζαντινοί για να αποφύγουν την λεηλασία των σταυροφόρων που εκείνη την εποχή είχαν καταλάβει την Κωνσταντινούπολη και είχαν προβεί στις γνωστές βιαιοπραγίες και λεηλασίες των ελληνορθόδοξων ναών και μοναστηριών. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι κυκλοφορεί η άποψη πως στην μονή αυτή βρίσκεται η Ιερά Τράπεζα όπου Ιησούς Χριστός είχε τελέσει τον Μυστικό Δείπνο και η οποία είχε μεταφερθεί από τους βυζαντινούς στην ιερά μονή της Αγία Σκέπης από τα Ιεροσόλυμα. Οι ανασκαφές που άρχισαν εδώ και καιρό, όπως περιγράφει η τουρκική εφημερίδα, έφεραν μετά από τρεις εβδομάδες την ανακάλυψη μιας πρώτης μεγάλης οπής που οδηγούσε σε ένα τούνελ που άνηκε στον ευρύτερο χώρο της μονής. Το τούνελ απλώνεται σε βάθος 4 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης, έχει μήκος περίπου τα 250-300 μέτρα και οδηγεί στα πρώτα απομεινάρια του κτίσματος της μονής, τα οποία μετά από οχτακόσια χρόνια, όπως διατείνεται η τουρκική εφημερίδα, ήρθαν στο φως της  δημοσιότητας.

Να σημειωθεί ότι η ιερά αυτή μονή της Αγίας Σκέπης Κωνσταντινούπολης είχε γίνει ευρέως γνωστή γιατί εκεί είχε εξοριστεί ο πατριάρχης Άγιος Φώτιος, ο οποίος όπως είναι γνωστό είχε σηκώσει στους ώμους του όλο το βάρος της καταδίκης της αίρεσης του παπισμού και για τον λόγο αυτό μέχρι σήμερα είναι το «κόκκινο πανί» για τους δυτικούς.  Ο Φώτιος παρέμεινε εκεί ήσυχος όσο κράτησε η εξορία του παρ’ όλο που οι οπαδοί του είχαν συγκροτήσει δική τους εκκλησία με ιεραρχία, ιεροτελεστίες και πιστούς. Στα τέλη του 876 ανακλήθηκε από την εξορία και του ανατέθηκε η ανατροφή των τεσσάρων γιων του αυτοκράτορα Βασιλείου, ο οποίος σε όλο το διάστημα της εξορίας δεν έπαυσε να τον τιμά και να τον βοηθά. Το 877 ο τότε πατριάρχης Ιγνάτιος πέθανε και σε τρεις μέρες ο Φώτιος ανέβηκε και πάλι στον πατριαρχικό θρόνο.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι η ανακάλυψη της ιεράς αυτής μονής της Αγίας Σκέπης Κωνσταντινούπολης, που έμεινε στα σκοτάδια οχτακόσα χρόνια και είχε συνδεθεί άμεσα με τον πατριάρχη Άγιο Φώτιο, έρχεται δυο σχεδόν χρόνια μετά την ανακάλυψη της νήσου Βόρδωνες, δηλαδή της χαμένης δέκατης νήσου των Πριγκιποννήσων, όπου σύμφωνα με την παράδοση ετάφη ο Άγιος Φώτιος.

*Δημοσιογράφου-Συγγραφέα-Τουρκολόγου

Πηγή: enromiosini.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αριστερά διακρίνονται τα ΙΧ που κινούνται υποχρεωτικά σε ένα ρεύμα κυκλοφορίας και έχουν σχηματίσει μεγάλη ουρά, ενώ τα τρακτέρ βρίσκονται επί της εθνικής οδού (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικά μπλόκα: Ουρές χιλιομέτρων κατά την επιστροφή των εκδρομέων

28/12/2025 - 3:51μμ
Εκατοντάδες τρακτέρ στο μπλόκο της Νίκαιας (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Ποια μπλόκα είναι ενεργά μετά το «σχίσμα» – «Όλο και περισσότεροι αγρότες θέλουν τον διάλογο» λέει η κυβέρνηση

28/12/2025 - 1:24μμ
Φωτογραφία της «Μπεμπέ» διά χειρός του Καναδού φωτογράφου  Douglas Kirkland (φωτ. αρχείου:
EPA/DOUGLAS KIRKLAND / CELEBRITY VAULT MANDATORY/  Ministere de la Culture - France / Mediatheque de l'Architecture et du Patrimoine, Dist. RMN)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε η Γαλλίδα ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό

28/12/2025 - 12:21μμ
(Πηγή: google.com/maps)
ΕΛΛΑΔΑ

Διαγράφονται 280.000 ανενεργοί φοιτητές από τα ελληνικά πανεπιστήμια

28/12/2025 - 11:45πμ
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (φωτ. αρχείου: EPA/Stephani Spindel)
ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλιλάνδη: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αναγνώριση από το Ισραήλ

28/12/2025 - 10:14πμ
Στιγμιότυπο από τον πεζόδρομο της οδού Ερμού, στην Αθήνα   (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτά τα καταστήματα σήμερα, τελευταία Κυριακή του 2025 – Πώς θα λειτουργήσουν

28/12/2025 - 9:24πμ
Κύματα στη θάλασσα σε παραλία της Αττικής (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Με βοριάδες και κρύο η μέρα: Έως 9 μποφόρ σε Μακεδονία και Σποράδες

28/12/2025 - 8:09πμ
Τα μέλη της Banda Entopica σε παλιότερη συναυλία τους (φωτ.: facebook/Banda Entopica)
ΕΛΛΑΔΑ

Banda Entopica: Διευκρινίσεις για το τραγούδι που προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Φλώρινας – Παρέμβαση του επίτιμου αντιπροέδρου του ΣτΕ

27/12/2025 - 11:06μμ
Κοσοβάροι προσπερνούν προεκλογική γιγαντοαφίσα του Άλμπιν Κούρτι στην Πρίστινα (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στο Κόσοβο: Αύριο οι δεύτερες βουλευτικές εκλογές της χρονιάς

27/12/2025 - 10:32μμ
Σκάφος του Λιμενικού (φωτ. αρχείου: Λιμενικό Σώμα)
ΕΛΛΑΔΑ

Λιμενικό: Διασώθηκαν 209 αλλοδαποί σε τρεις διαδοχικές επιχειρήσεις νότια της Κρήτης

27/12/2025 - 9:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αριστερά το περέκ και δεξιά τα αετουδάκια που γεύτηκαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ελασσόνας (φωτ.: facebook/Αστερία Ναλπαντίδου/Σύλλογος Μικρασιατών του Δήμου Ελασσόνας)

Με περέκ, σορβά και αετουδάκια υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα η Ελασσόνα

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: commons.wikimedia.org/wiki/ File:4flag-turkey-israel-sky.jpg/ Newtimes.az)

Εχθροί ή φίλοι;

53 λεπτά πριν
Αριστερά διακρίνονται τα ΙΧ που κινούνται υποχρεωτικά σε ένα ρεύμα κυκλοφορίας και έχουν σχηματίσει μεγάλη ουρά, ενώ τα τρακτέρ βρίσκονται επί της εθνικής οδού (φωτ.: glomex)

Αγροτικά μπλόκα: Ουρές χιλιομέτρων κατά την επιστροφή των εκδρομέων

1 ώρα πριν
Μέλη της «Παναγίας Σουμελά» Σίδνεϊ σε ένα από τα σπίτια όπου έψαλαν τα κάλαντα (φωτ.: facebook/Sophia Tsipidis)

Με ποντιακά κάλαντα από την «Παναγία Σουμελά» ήρθαν τα Χριστούγεννα στο Σίδνεϊ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος»)

«Γεύσεις που γεννήθηκαν στην πατρίδα, μνήμες που ζουν στην καρδιά» αύριο στη Χαλκίδα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: aekbc.gr)

Σαν σήμερα πέθανε ο… άφοβος Γιώργος Μόσχος

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign