pontosnews.gr
Παρασκευή, 17/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

800 χρόνια μετά βρέθηκε η Ιερά Μονή της Αγίας Σκέπης στον Βόσπορο

13/04/2014 - 12:06μμ
800 χρόνια μετά βρέθηκε η Ιερά Μονή της Αγίας Σκέπης στον Βόσπορο
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

800 χρόνια μετά βρέθηκε η Ιερά Μονή της Αγίας Σκέπης στον Βόσπορο

Γράφει Νίκος Χειλαδάκης*

Σαν μεγάλο θαύμα(!!!), παρουσίασαν οι Τούρκοι την ανακάλυψη οχτακόσια χρόνια μετά, όπως το τονίζουν ιδιαίτερα, της χαμένης ιεράς μονής της Aγίας Σκέπης στον Βόσπορο που την είχε οικοδομήσει ο βυζαντινός αυτοκράτορας, Μανουήλ ο Κομνηνός. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Aksam, υπήρχαν φήμες ότι η ιστορική αυτή ελληνορθόδοξη βυζαντινή μονή βρίσκονταν κοντά στο πανεπιστήμιο, Koç Üniversitesi, (της γνωστής οικογένειας των Koç), και πολλοί περαστικοί στην  περιοχή αυτή είχαν μαρτυρήσει στο παρελθόν για διάφορα εκκλησιαστικά αντικείμενα που βρέθηκαν πέριξ του κυρίως χώρου του πανεπιστημίου.

Για την ακριβή τοποθεσία της ιεράς αυτής μονής, είχαν γράψει στο πρόσφατο παρελθόν, ο Paul Magdalino, βυζαντινολόγος και καθηγητής βυζαντινής ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Koç Üniversitesi, ο Άγγλος ιστορικός, Micheal Angold και ο Αυστραλός ιστορικός, Andrew Stone. Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την περιέργεια των Τούρκων που άρχισαν εντατικές έρευνες στη περιοχή όπου πιστεύονταν πως βρίσκεται η ιερά μονή της οποίας, όπως αναφέρει και η τουρκική εφημερίδα, το ολοκληρωμένο όνομά της είναι ιερά Μονή Κατασκεπής του Αγίου Μιχαήλ. Οι έρευνες αυτές έφεραν γρήγορα τις πρώτες συγκεκριμένες ενδείξεις για την ακριβή τοποθεσία και έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα που οριστικοποίησαν, σύμφωνα με τους Τούρκους, το μέρος όπου είχε ακμάσει η ιερά αυτή μονή.  Οι φήμες που έχουν κυκλοφορήσει σχετικά για το μεγάλο αυτό θέμα όπως πιστεύεται και διακηρύσσουν οι ίδιοι οι Τούρκοι είναι, ενώ συνεχίζονται οι ανασκαφές,  ότι στον ευρύτερο χώρο της μονής έχουν κρυφτεί ιερά αντικείμενα τα οποία έκρυψαν οι βυζαντινοί για να αποφύγουν την λεηλασία των σταυροφόρων που εκείνη την εποχή είχαν καταλάβει την Κωνσταντινούπολη και είχαν προβεί στις γνωστές βιαιοπραγίες και λεηλασίες των ελληνορθόδοξων ναών και μοναστηριών. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι κυκλοφορεί η άποψη πως στην μονή αυτή βρίσκεται η Ιερά Τράπεζα όπου Ιησούς Χριστός είχε τελέσει τον Μυστικό Δείπνο και η οποία είχε μεταφερθεί από τους βυζαντινούς στην ιερά μονή της Αγία Σκέπης από τα Ιεροσόλυμα. Οι ανασκαφές που άρχισαν εδώ και καιρό, όπως περιγράφει η τουρκική εφημερίδα, έφεραν μετά από τρεις εβδομάδες την ανακάλυψη μιας πρώτης μεγάλης οπής που οδηγούσε σε ένα τούνελ που άνηκε στον ευρύτερο χώρο της μονής. Το τούνελ απλώνεται σε βάθος 4 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης, έχει μήκος περίπου τα 250-300 μέτρα και οδηγεί στα πρώτα απομεινάρια του κτίσματος της μονής, τα οποία μετά από οχτακόσια χρόνια, όπως διατείνεται η τουρκική εφημερίδα, ήρθαν στο φως της  δημοσιότητας.

Να σημειωθεί ότι η ιερά αυτή μονή της Αγίας Σκέπης Κωνσταντινούπολης είχε γίνει ευρέως γνωστή γιατί εκεί είχε εξοριστεί ο πατριάρχης Άγιος Φώτιος, ο οποίος όπως είναι γνωστό είχε σηκώσει στους ώμους του όλο το βάρος της καταδίκης της αίρεσης του παπισμού και για τον λόγο αυτό μέχρι σήμερα είναι το «κόκκινο πανί» για τους δυτικούς.  Ο Φώτιος παρέμεινε εκεί ήσυχος όσο κράτησε η εξορία του παρ’ όλο που οι οπαδοί του είχαν συγκροτήσει δική τους εκκλησία με ιεραρχία, ιεροτελεστίες και πιστούς. Στα τέλη του 876 ανακλήθηκε από την εξορία και του ανατέθηκε η ανατροφή των τεσσάρων γιων του αυτοκράτορα Βασιλείου, ο οποίος σε όλο το διάστημα της εξορίας δεν έπαυσε να τον τιμά και να τον βοηθά. Το 877 ο τότε πατριάρχης Ιγνάτιος πέθανε και σε τρεις μέρες ο Φώτιος ανέβηκε και πάλι στον πατριαρχικό θρόνο.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι η ανακάλυψη της ιεράς αυτής μονής της Αγίας Σκέπης Κωνσταντινούπολης, που έμεινε στα σκοτάδια οχτακόσα χρόνια και είχε συνδεθεί άμεσα με τον πατριάρχη Άγιο Φώτιο, έρχεται δυο σχεδόν χρόνια μετά την ανακάλυψη της νήσου Βόρδωνες, δηλαδή της χαμένης δέκατης νήσου των Πριγκιποννήσων, όπου σύμφωνα με την παράδοση ετάφη ο Άγιος Φώτιος.

*Δημοσιογράφου-Συγγραφέα-Τουρκολόγου

Πηγή: enromiosini.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι προσέρχονται για την προσευχή για το Έιντ αλ-Άντχα δίπλα στα ερείπια του τεμένους Αλ Χούντα, στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας (φωτ.: EΡΑ / Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Από τη μεγάλη ανοικοδόμηση σε έναν καταυλισμό – Συρρικνώθηκε το σχέδιο Τραμπ

16/07/2026 - 11:39μμ
Ταμπέλα στην Κυψέλη, κοντά στο εργοτάξιο της επέκτασης της γραμμής 4 του Μετρό. Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: «Χειρότερο και από σεισμό» οι ρωγμές μετά τον Μετροπόντικα

16/07/2026 - 9:15μμ
Ιρανός εργαζόμενος τοποθετεί αντιαμερικανική πινακίδα με φωτογραφίες του Ντόναλντ Τραμπ και μελών της οικογένειάς του πάνω σε φέρετρα καλυμμένα με αμερικανικές σημαίες, στην πλατεία Παλαιστίνης στην Τεχεράνη (φωτ.: ΕΡΑ  / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ στοχοποιεί την «καρδιά» του ιρανικού πετρελαίου – Πλήγματα στην Κεσμ, σχέδιο κατάληψης της Χαργκ

16/07/2026 - 8:03μμ
Διαδηλωτές στο Κίεβο ζητούν την επιστροφή του Μιχαΐλο Φεντόροφ στο υπουργείο Άμυνας, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Φέρτε πίσω τον Φεντόροφ» και «Θα αλλάξουμε ή θα πεθάνουμε». Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Ukraine world)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικές αναταράξεις στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι αλλάζει κυβέρνηση και προκαλεί έντονες αντιδράσεις

16/07/2026 - 6:51μμ
Πυροσβέστης κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Μεσσηνία, στο Βλαχόπουλο – Μήνυμα από το 112

16/07/2026 - 5:50μμ
Από την τελετή παράδοσης της νέας χάραξης της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, Πέμπτη 31 Ιουλίου 2025 (φωτ.: apohxos.gr / Χρήστος Στρατουλάκος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πατρών-Πύργου: Πόσο μειώνονται τα διόδια από τη Βάρδα – Οι νέες χρεώσεις

16/07/2026 - 5:28μμ
Διαδηλωτές συμμετέχουν σε συγκέντρωση μνήμης για τα θύματα των μαζικών σφαγών των Αρμενίων, στην Τιφλίδα της Γεωργίας, στις 24 Απριλίου 2023 (φωτ.: Epa / Zurab Kurtsikidze)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η Γενοκτονία των Αρμενίων στο γεωπολιτικό παζάρι – Πάγωσε η ψηφοφορία στην Κνεσέτ

16/07/2026 - 5:04μμ
(Φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης/Facebook)
ΕΛΛΑΔΑ

Κοζάνη: Βυζαντινά ευρήματα ήρθαν στο φως κατά τις εργασίες στην πλατεία Αλώνια

16/07/2026 - 4:20μμ
Τουρίστες μπροστά από την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνελήφθησαν δύο Ρώσοι τουρίστες επειδή διάβαζαν τη Βίβλο μέσα στην Αγία Σοφία

16/07/2026 - 3:32μμ
(Φωτ.: ΡΑΠΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στα Βίλια: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στον οικισμό Αγίας Παρασκευής

16/07/2026 - 3:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι προσέρχονται για την προσευχή για το Έιντ αλ-Άντχα δίπλα στα ερείπια του τεμένους Αλ Χούντα, στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας (φωτ.: EΡΑ / Haitham Imad)

Γάζα: Από τη μεγάλη ανοικοδόμηση σε έναν καταυλισμό – Συρρικνώθηκε το σχέδιο Τραμπ

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook)

Ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου ανέδειξε τη γεύση και την ιστορία του Πόντου στις «Γαστρονομικές Συναντήσεις στους Πρόποδες του Ολύμπου»

6 ώρες πριν
Ο Δημήτρης Καρασαββίδης με χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, σε στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ (πηγή: YouTube / 
Dimitris Karasavvidis)

«Ο Χορευτίανον»: Ο Δημήτρης Καρασαββίδης τραγουδά για τον Πόντιο που δεν πατά στη γη

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Η κλήρωση της Super League – Οι ευχές για ένα καλύτερο πρωτάθλημα και το πρόγραμμα τις πρεμιέρας

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

ΣΥΡΙΖΑ σε αποσύνθεση: Μαζική έξοδος 63 στελεχών πριν από την κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή

8 ώρες πριν
Φαγητά που προσφέρθηκαν 2ο Αντάμωμα Μικρασιατικών Γεύσεων, το 2025 (φωτ.: Facebook / RafinataNews.gr)

Η Τρίγλια «στρώνει τραπέζι» στη Ραφήνα – Έρχεται το 3ο Αντάμωμα Μικρασιατικών Γεύσεων

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign