pontosnews.gr
Σάββατο, 6/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιατί οφείλουμε να διδάσκουμε στα παιδιά μας αρχαία ελληνικά

3/04/2014 - 9:30πμ
Αρχαία Ελληνικά στα Βρετανικά σχολεία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Γιατί αλήθεια διδάσκουμε τα αρχαία ελληνικά στα παιδιά που θέλουμε να μορφώσουμε, σε τόσο πολλές ώρες μάλιστα;

Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που μας υποχρεώνουν να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επικοινωνήσουν όσο γίνεται περισσότερο με τον αρχαίο κόσμο.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί είμαστε κι εμείς Έλληνες. Από τον καιρό του Ομήρου ως σήμερα έχουν περάσει κάπου δυο χιλιάδες εφτακόσια χρόνια.

Στους αιώνες που κύλησαν οι Έλληνες βρεθήκαμε συχνά στο απόγειο της δόξας, άλλοτε πάλι στα χείλια μιας καταστροφής ανεπανόρθωτης νικήσαμε και νικηθήκαμε αμέτρητες φορές∙ δοκιμάσαμε επιδρομές και σκλαβιές αλλάξαμε θρησκεία στους τελευταίους αιώνες η τεχνική επιστήμη μετασχημάτισε βασικά τη μορφή της ζωής μας∙ και όμως κρατηθήκαμε Έλληνες, με την ίδια γλώσσα‐φυσικά εξελιγμένη‐, με τα ίδια ιδανικά, τον ίδιο σε πολλά χαραχτήρα και με ένα πλήθος στοιχεία του πολιτισμού κληρονομημένα από τα προχριστιανικά χρόνια.

Στον πνευματικό τομέα κανένας λαός δεν μπορεί να προκόψει, αν αγνοεί την ιστορία του, γιατί άγνοια της ιστορίας θα πει άγνοια του ίδιου του ίδιου του εαυτού του. Είμαι Έλληνας, συνειδητός Έλληνας, αυτό θα πει, έχω αφομοιώσει μέσα μου την πνευματική ιστορία των Ελλήνων από τα μυκηναϊκά χρόνια ως σήμερα.

Ο δεύτερος λόγος που μας επιβάλλει να γνωρίσουμε την αρχαία πνευματική Ελλάδα είναι ότι είμαστε κι εμείς Ευρωπαίοι. Ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός στηρίζεται στον αρχαίο Ελληνικό, με συνδετικό κρίκο τον ρωμαϊκό. Με τους άλλους Ευρωπαίους μας δένει βέβαια και ο Χριστιανισμός, όσο και να μας χωρίζουν ορισμένα δόγματα.

Μα και ο Χριστιανισμός έπρεπε να δουλευτεί πρώτα με την Ελληνική σκέψη, για να μπορέσει ν’ απλώσει έπειτα στον ευρωπαϊκό χώρο. Η ρίζα του πολιτισμού των Ευρωπαίων όλων είναι ο αρχαίος Ελληνικός στοχασμός και η τέχνη, γι’ αυτό δεν μπορεί να τα αγνοεί κανείς, αν θέλει να αισθάνεται πως πνευματικά ανήκει στην Ευρώπη.

Μα ο κυριότερος λόγος που δεν επιτρέπεται οι νέοι μας ν’ αγνοούν την αρχαίαν Ελλάδα είναι άλλος: στην Ελλάδα για πρώτη φορά στα χρονικά του κόσμου ανακαλύφτηκε ο άνθρωπος ως αξία αυτόνομη, ο άνθρωπος που θέλει να κρατιέται ελεύθερος από κάθε λογής σκλαβιά, και υλική και πνευματική.

Μέσα στους λαούς που περιβάλλουν τον ελληνικό χώρο στα παλιά εκείνα χρόνια υπάρχουν πολλοί με μεγάλο πολιτισμό, πάνω απ’ όλους οι Αιγύπτιοι και οι Πέρσες. Οι λαοί όμως αυτοί ούτε γνωρίζουν ούτε θέλουν τον ελεύθερο άνθρωπο. Το απολυταρχικό τους σύστημα επιβάλλει στα άτομα να σκύβουν αδιαμαρτύρητα το κεφάλι μπροστά στο βασιλέα και στους θρησκευτικούς αρχηγούς.

Η ελεύθερη πράξη και η ελεύθερη σκέψη είναι άγνωστα στον εξωελληνικό κόσμο. Και οι Έλληνες; Πρώτοι αυτοί, σπρωγμένοι από μια δύναμη που βγαίνει από μέσα τους και μόνο, την δεσποτεία θα την μεταλλάξουν σε δημοκρατία, και από την άβουλη, ανεύθυνη μάζα του λαού θα πλάσουν μια κοινωνία από πολίτες ελεύθερους, που καθένας τους να νιώθει τον εαυτό του υπεύθυνο και για τη δική του και για των άλλων την προκοπή. Ο στοχασμός είναι κι αυτός ελεύθερος για τα πιο τολμηρά πετάματα του νου και της φαντασίας.

Ο Έλληνας είναι ο πρώτος, που ενώ ξέρει πως δεν μπορεί ατιμώρητα να ξεπεράσει τα σύνορα του ανθρώπου και να γίνει θεός, όμως κατέχεται από μια βαθιά αισιοδοξία για τις ανθρώπινες ικανότητες και είναι γεμάτος αγάπη για τον άνθρωπο, που τον πιστεύει ικανό να περάσει τις ατέλειές του και να γίνει αυτό που πρέπει να είναι−ο τέλειος άνθρωπος.

Αυτή η πίστη στον τέλειον άνθρωπο, συνδυασμένη με το βαθύ καλλιτεχνικό αίσθημα που χαρακτηρίζει την ελληνική φυλή, δίνει στον αρχαίον Έλληνα τον πόθο και την ικανότητα να πλάσει πλήθος ιδανικές μορφές σε ό,τι καταπιάνεται με το νου, με τη φαντασία και με το χέρι:

Στις απέριττες μορφές που σχεδιάζουν οι τεχνίτες στα αγγεία της καθημερινής χρήσης, στη μεγάλη ζωγραφική, στην πλαστική του χαλκού και του μαρμάρου, πάνω απ’ όλα στο λόγο τους, και τον πεζό και τον ποιητικό.

Αυτόν τον κόσμο θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας, για να μορφωθούν για να καλλιεργήσουν τη σκέψη τους αναλύοντας τη σκέψη των παλιών Ελλήνων για να καλλιεργήσουν το καλλιτεχνικό τους αίσθημα μελετώντας ότι ωραίο έπλασε το χέρι και η φαντασία των προγόνων τους για να μπορέσουν κι αυτοί να νιώσουν τον εαυτό τους αισιόδοξο, ελεύθερο και υπεύθυνο για τη μοίρα του ανθρώπου πάνω στη γη προπαντός για να φουντώσει μέσα τους ο πόθος για τον τέλειον άνθρωπο.

Ι.Θ. Κακριδής

Πηγή: gr.news.yahoo.com

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ (κέντρο) με το προσωπικό του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: facebook/Kimberly Guilfoyle)
ΕΛΛΑΔΑ

Κ. Γκιλφόιλ από τη Θεσσαλονίκη: Η Βόρεια Ελλάδα είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης – Τι είπε για το προξενείο

5/12/2025 - 11:29μμ
Εικόνα από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια
(φωτ. αρχείου: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Πορείες μνήμης για τη 17η επέτειο από τη δολοφονία του – Θα κλείσουν σταθμοί του μετρό

5/12/2025 - 7:48μμ
Μπλόκο με όλα τα... κομφόρ
ΕΛΛΑΔΑ

Στου Ε65 το μπλόκο: Χριστουγεννιάτικο δέντρο, σόμπα και χαλί με πρόβατα! – Το αγροτικό Airbnb

5/12/2025 - 7:14μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΦΕΤ: Ανάκληση του «Kinder Μix 3D pop-up» και προϊόντος με φιλέτο γαύρου

5/12/2025 - 5:30μμ
Χημικά από τα ΜΑΤ εναντίον των αγροτών και των κτηνοτρόφων, στα Πράσινα Φανάρια Θεσσαλονίκης. Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025   (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στα Πράσινα Φανάρια οι αγρότες – Μπλόκο της ΕΛΑΣ και χημικά

5/12/2025 - 2:23μμ
Στη Νίκαια της Λάρισας (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ανυποχώρητοι οι αγρότες της Θεσσαλίας: Μπλόκα, αποκλεισμοί και εκτροπές κυκλοφορίας στη Νίκαια

5/12/2025 - 1:59μμ
Καταιγίδα στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κόκκινη προειδοποίηση από την ΕΜΥ: Η κακοκαιρία Byron θα συνεχίσει την επέλαση

5/12/2025 - 1:25μμ
Μετά τη βροχή, αυτοκίνητα διασχίζουν τον Κηφισό δίπλα από το ποτάμι, στο Μοσχάτο.  Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χάρης Ακριβιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σάρωσε ο «Byron»: Ακραία ύψη βροχής και πάνω από 70.000 ηλεκτρικές εκκενώσεις

5/12/2025 - 12:35μμ
Πλημμύρες στην περιοχή της Μάνδρας από την κακοκαιρία Byron, Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Μάνδρα: Μνήμες του 2017 ξύπνησε η κακοκαιρία Byron – Πλημμύρες, λάσπη και εγκλωβισμοί

5/12/2025 - 12:11μμ
Καταστροφές από τη κακοκαιρία Byron στη Λακωνία. Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025  (φωτ.: apohxos.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ποτάμια λάσπης σε Λακωνία και Μεσσηνία μετά το πέρασμα του «Byron»

5/12/2025 - 11:23πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Euroleague: Η Βαλένθια έριξε τον Παναθηναϊκό από την κορυφή

8 ώρες πριν
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ (κέντρο) με το προσωπικό του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: facebook/Kimberly Guilfoyle)

Κ. Γκιλφόιλ από τη Θεσσαλονίκη: Η Βόρεια Ελλάδα είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης – Τι είπε για το προξενείο

8 ώρες πριν
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας Κυπριακής Δημοκρατίας)

Κύπρος: Ανασχηματισμό έκανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης – Αλλαγές σε πέντε υπουργεία

9 ώρες πριν
Διάλειμμα για τα κάλαντα από τους μικρούς ομογενείς (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories/Βασίλης Βασίλας)

Ομογένεια: Το Σίδνεϊ μοσχοβόλησε μελομακάρονα και κουραμπιέδες

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Griesheim Και Περιχωρων)

Ο «Ελλήσποντος» του Griesheim θα γλεντήσει ποντιακά και λαϊκά

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Νέα ήττα για τον Πανιώνιο στην Τουρκία

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign