pontosnews.gr
Τρίτη, 1/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σεισμός 8,2 Ρίχτερ και τσουνάμι χτύπησε τη Χιλή

2/04/2014 - 8:32πμ
Σεισμός 8,2 Ρίχτερ και τσουνάμι χτύπησε τη Χιλή
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σεισμός 8,2 Ρίχτερ και τσουνάμι χτύπησε τη Χιλή. Δείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου

Τρόμος, πανικός, φόβος. Άνθρωποι να βγαίνουν στους δρόμους. Η γη να σείεται.

Είναι σκηνές απ’ όσα συμβαίνουν στη Χιλή μετά το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου. Ο ισχυρός σεισμός 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε περίπου στις 20:00, τοπική ώρα, σχεδόν 100 χλμ. βορειοδυτικά της μεταλλευτικού λιμανιού Ικουίκουε κοντά στα σύνορα του Περού. Ο πρώτος απολογισμός αναφέρει πως έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι κι άλλοι τρεις έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Ακολούθησαν μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος από τους οποίους ήταν 6,2 Ρίχτερ!

Η ισχυρή σεισμική δόνηση που συγκλόνισε τη Χιλή ήταν σχεδόν επιφανειακός, με εστιακό βάθος 20,1 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS).

45 λεπτά μετά το σεισμό, σημειώθηκε το πρώτο κύμα του τσουνάμι. Οι αρχές εκκένωσαν μέρος της ακτής καθώς προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για ολόκληρη την ακτή της Λατινικής Αμερικής στον Ειρηνικό Ωκεανό. Λίγο αργότερα, η προειδοποίηση ήρθη για τις υπόλοιπες χώρες και παρέμεινε μόνο για τη Χιλή.

Εξ αιτίας του μεγάλου μεγέθους του σεισμού το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανακοίνωσε ότι οι ακτές του Περού, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα και της Νικαράγουα, είναι σε κίνδυνο.
Αργότερα, το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για την Χαβάη, ενώ σε ισχύ βρίσκεται ακόμη η προειδοποίηση για τη Χιλή και το Περού.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Χαβάη οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη των τσουνάμι μετά από σεισμικές δονήσεις, δημιουργήθηκε παλιρροϊκό κύμα ύψους 2,11 μέτρων.

Το κέντρο εκτάκτων αναγκών της Χιλής, ανακοίνωσε ότι υπήρξαν κατολισθήσεις σε ορισμένους δρόμους και αυτοκινητόδρομους που δυσκολεύουν την κυκλοφορία. Οι αρχές στη Χιλή αλλά και στο Περού ζήτησαν την εκκένωση παράκτιων περιοχών, όπως κι έγινε. Ήδη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους

Οι αρχές στο Περού προχώρησαν στην εκκένωση των κοινοτήτων στη νότια παράκτια περιοχή της Ίκα μετέδωσε το τοπικό ραδιόφωνο. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ακτές μας και να προετοιμαστούμε», ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα στο λογαριασμό του στο Twitter.

Επίσημος απολογισμός

Το θάνατο πέντε ανθρώπων θρηνεί η Χιλή μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 8,2 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη χώρα το βράδυ της Δευτέρας (ξημερώματα Τρίτης ώρα Ελλάδας) και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Το πρώτο επίσημο απολογισμό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ροντρίγκο Πεναϊλίγιο.
Σύμφωνα με τις αρχές της Χιλής, άλλοι σκοτώθηκαν γιατί καταπλακώθηκαν από τοίχους που κατέρρευσαν μετά το σεισμό κι άλλοι γιατί έπαθαν καρδιακή προσβολή.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό και ήδη έχου καταφύγει σε ειδικά κέντρα για να προστατευτούν από ενδεχόμενο χτύπημα από τσουνάμι.
Η κυβέρνηση ζήτησε από το στρατό να βοηθήσει τους πληγέντες.

Η Χιλή είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού και απο τους μεγαλύτερους στην παραγωγή λιθίου, αλλά βασικές επιχειρήσεις στον τομέα εξόρυξης, ανακοίνωσαν ότι οι υποδομές τους δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές ώστε να αναστείλουν τις εργασίες τους.

Το 2010, ένας σεισμός μεγέθους 8,8 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι που κατέστρεψε πολλές παράκτιες πόλεις στην κεντρική και νότια Χιλή, με 526 νεκρούς και πολλές καταστροφές.

Απέδρασαν 300 κρατούμενες!

Περισσότερες από 300 κρατούμενες απέδρασαν από τη φυλακή επωφελούμενες από τον συναγερμό για τσουνάμι που σήμανε μετά τον σεισμό των 8,2, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών.

“Περίπου 100 άνδρες των ειδικών δυνάμεων θα σταλούν στην περιοχή” Ικουίκουε, περίπου 200 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Περού, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, είπε στους δημοσιογράφους ο Ροντρίγκο Πεναϊλίγιο.

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε με ποιόν τρόπο απέδρασαν οι κρατούμενες και πρόσθεσε ότι δεν διαθέτει “επιβεβαιωμένες πληροφορίες” για λεηλασίες στο Ικουίκουε, όπως κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε τη στιγμή που ήχησαν οι σειρήνες:


Πηγή: Newsit.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: X.com/World News)
ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στην Times Square: 49χρονη μαχαίρωσε δύο περαστικούς – Έπεσε νεκρή από πυρά αστυνομικών

1/09/2026 - 9:02πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Πρωτομηνιά με καλοκαιρινές συνθήκες και θερμοκρασίες – Μόνο στη σφαίρα της φαντασίας τα πρωτοβρόχια

1/09/2026 - 8:08πμ
Η πολυκατοικία στην Κυψέλη όπου εντοπίστηκε το μακάβριο εύρημα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Πρωτοφανής υπόθεση για τα ελληνικά δεδομένα, λέει η ΕΛΑΣ μέσω της Κωνσταντίας Δημογλίδου

31/08/2026 - 10:20μμ
Υποστηρικτές της AfD περιμένουν την έναρξη προεκλογικής συγκέντρωσης του υποψηφίου Ούλριχ Ζίγκμουντ στο Νάουμπουργκ, ενόψει των κρατιδιακών εκλογών της 6ης Σεπτεμβρίου στη Σαξονία-Άνχαλτ (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η AfD αγγίζει το 43% – Η κάλπη που μπορεί να γκρεμίσει το «τείχος πυρός»

31/08/2026 - 7:14μμ
Κυκλοφοριακή συμφόρηση στη λεωφόρο Συγγρού (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Drones, κάμερες και AI απέναντι στο μποτιλιάρισμα στην Αττική – Πρεμιέρα για τον ΚΟΜΒΟΣ της ΕΛΑΣ

31/08/2026 - 6:52μμ
Σε πολυκατοικία στην οδό Θάσου στην Κυψέλη, σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης βρέθηκε σορός βρέφους, κατεψυγμένη. Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Πάνω από 10 τραύματα από μαχαίρι στο βρέφος – Τι εξετάζεται για τα ανήλικα

31/08/2026 - 4:52μμ
(Φωτ.: Eurokinissi/Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 51χρονος με Ερυθρά Αγγελία της Τουρκίας για σοβαρά αδικήματα

31/08/2026 - 4:28μμ
Μέλη του στρατού του Νεπάλ συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και ανάσυρσης σορών κατά μήκος του ποταμού Ναραγιάνι, στην περιοχή Τσιτβάν, στις 31 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: «Τσουνάμι» πάγου και λάσπης κατάπιε χωριά – Σχεδόν 4.800 αγνοούμενοι

31/08/2026 - 3:40μμ
Δημοσιογράφοι έξω από την πολυκατοικία της οδού Θάσου στην Κυψέλη. Σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης βρέθηκε σορός βρέφους, κατεψυγμένη. Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Ένα κατεψυγμένο βρέφος, έξι ένοικοι και κάμερες – Τι συνέβαινε στο διαμέρισμα;

31/08/2026 - 2:57μμ
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μακάβρια στοιχεία για το νεκρό βρέφος που εντοπίστηκε σε κατάψυξη στην Κυψέλη – Έγκυες φέρονται να είναι η 38χρονη μητέρα και η 15χρονη κόρη

31/08/2026 - 12:34μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: kalhh / Pixabay)

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: X.com/World News)

Τρόμος στην Times Square: 49χρονη μαχαίρωσε δύο περαστικούς – Έπεσε νεκρή από πυρά αστυνομικών

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ασημένιο μετάλλιο για την Εθνική χάντμπολ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Καιρός: Πρωτομηνιά με καλοκαιρινές συνθήκες και θερμοκρασίες – Μόνο στη σφαίρα της φαντασίας τα πρωτοβρόχια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: greektownchicago.org)

Φεστιβάλ ελληνικής γαστρονομίας στο Greektown: Το Σικάγο γιόρτασε για 36η χρονιά την ελληνική γεύση και παράδοση

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαρίλια Βασιλακοπούλου)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ασημένιο μετάλλιο για την Εθνική ομάδα Γυναικών 4×100

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV