pontosnews.gr
Δευτέρα, 22/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λεηλασία άνευ προηγουμένου σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στην Τουρκία

26/03/2014 - 1:33μμ
В Элладской церкви призывают к единству перед Всеправославным собором
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Λεηλασία άνευ προηγουμένου σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στην Τουρκία

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης*

Ενώ το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία πολώνεται συνεχώς σε επικίνδυνο βαθμό και οι εξελίξεις προοιωνίζονται πολύ «καυτές» καθώς η καρέκλα του Ερντογάν τρίζει από πολλές μεριές, τα κρούσματα κακοποίησης και λεηλασίας ελληνορθόδοξων ναών, οι περισσότεροι των οποίων έχουν και μεγάλη ιστορική και πολιτιστική αξία, αυξάνοντα επικίνδυνα, γεγονός για το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει καμία αντίδραση από ελληνικής πλευράς.

Το τελευταίο κρούσμα είναι η εκκλησία του αγίου Γεωργίου στην περιοχή της Αλάνειας, κοντά στην βυζαντινή πόλη της Αττάλειας, στην μεσογειακή ακτή της Τουρκίας. Η εκκλησία αυτή έχει κτιστεί τον δέκατο ένατο αιώνα και επί οθωμανικής περιόδου όταν ανθούσε στην περιοχή το ελληνορθόδοξο στοιχείο ήταν το θρησκευτικό κέντρο της περιοχής. Αυτές τις μέρες κάποιοι βέβηλοι, προφανώς φανατικοί μουσουλμάνοι, επέδρασαν στην εκκλησία και αφού έσπασαν την κεντρική πύλη μπήκαν μέσα στον ιερό ναό και προέβηκαν σε διάφορες βιαιοπραγίες. Μάλιστα για να τρομοκρατήσουν τους ελάχιστους ορθόδοξους που συντηρούσαν την εκκλησία έγραψαν στο εξωτερικό τοιχίο την χαρακτηριστική επιγραφή : «CEHENNEMDE YANACAKASIN», δηλαδή,… «ΘΑ ΚΑΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ».

Η εκκλησία αυτή τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να επαναλειτουργεί κάποιες Κυριακές από ένα μικρό ρωσόφωνο και αραβόφωνο ποίμνιο που βρίσκεται στη περιοχή της Αλάνειας και συντηρούσε την εκκλησία. Μόλις αντιλήφτηκαν την λεηλασία της ελληνορθόδοξης αυτής εκκλησίας, το «Ίδρυμα Συνεργασίας Ρωσόφωνων» της περιοχής της Αλάνειας, που υπό την προστασία του είχε τεθεί η εκκλησία, εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την νέα αυτή βιαιοπραγία σε βάρος του χριστιανικού ναού και κάλεσε την τοπική αστυνομία και τις τοπικές δημοτικές αρχές να λάβουν κάποια μέτρα για να σταματήσουν αυτές οι επιδρομές και η άσκηση τρομοκρατίας στο μικρό ορθόδοξο ποίμνιο της Αλάνειας. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Ιδρύματος, για την φύλαξη της εκκλησίας είχαν παραδοθεί τα κλειδιά στις τοπικές δημοτικές αρχές αλλά αυτό δεν έφτασε καθώς οι διάφοροι βέβηλοι έσπασαν την πόρτα στη είσοδο της εκκλησίας και εισέβαλαν μέσα για να διαπράξουν τις βιαιοπραγίες τους στον ιερό ναό του αγίου Γεωργίου Αλάνειας. Παράλληλα το Ίδρυμα ζήτησε την άμεση προστασία των αστυνομικών αρχών καθώς έχουν διατυπωθεί απειλές για επιθέσεις στους λίγους ορθόδοξους της περιοχής, ενώ η ενέργεια αυτή έχει ανεβάσει την ένταση με ανυπολόγιστες συνέπειες για την θρησκευτική ελευθερία των ολίγων ρωσόφωνων και αραβόφωνων ορθοδόξων της περιοχής που λειτουργούνται στον ελληνορθόδοξο ναό.

Σκεφτείτε τι θα γίνονταν αν σε κάποιο τζαμί που λειτουργεί εδώ στην Ελλάδα, (και στην Αθήνα λειτουργούν πολλά άτυπα τζαμιά σε πολλές περιοχές τη πρωτεύουσας ), έμπαιναν μέσα κάποιοι αφού έσπαζαν την πόρτα και προέβαιναν σε λεηλασίες στον χώρο του τζαμιού. Αλλοίμονο μας! Τίποτα άλλο!

*Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Πηγή: pentapostagma.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέρος φορητής εικόνας του 1879, στην οποία αριστάνεται η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης)
ΠΙΣΤΗ

Αγία Αναστασία: Η «Καρά Κιζ» των Τούρκων, η Φαρμακολύτρια των Ελλήνων

22/12/2025 - 9:05πμ
Ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)
ΠΙΣΤΗ

Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος της Αυστραλίας καταδικάζει τη φονική επίθεση στο Σίδνεϊ και προσεύχεται για τα θύματα

16/12/2025 - 12:22πμ
(Φωτ.: Facebook Βασίλης Τσενκελίδης)
ΠΙΣΤΗ

Η Παναγία Σουμελά κατέφθασε στην Αθήνα – Μια ιστορική στιγμή πίστης και μνήμης για τον ποντιακό ελληνισμό

10/12/2025 - 11:36μμ
Με μεγαλοπρέπεια και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Καμπέρα, η τελετή ενθρόνισης του πρώτου επισκόπου της πόλης, θεοφιλεστάτου Αθηναγόρου (φωτ.: Bourdo Photography)
ΠΙΣΤΗ

Με λαμπρότητα έγινε η ενθρόνιση του πρώτου επισκόπου Καμπέρας, Αθηναγόρου

6/12/2025 - 4:14μμ
Στη Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου Κλεισούρας όπου μόνασε η Οσία Σοφία (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Καστοριάς)
ΠΙΣΤΗ

Στους Αγίους Πάντες Καλλιθέας η τιμία χείρα της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας

5/12/2025 - 5:59μμ
(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΙΣΤΗ

Πατήσια: Έρχεται στο ναό του Αγίου Ελευθερίου η ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά

4/12/2025 - 9:44πμ
(Εικ.: Αγιογραφία orthodoxwiki.org/ freepik)
ΠΙΣΤΗ

Η Μικρασιάτισσα Αγία Βαρβάρα: Ο βίος, ο μαρτυρικός θάνατος από τον πατέρα της και τα έθιμα της Δράμας

4/12/2025 - 9:10πμ
(Φωτ.: Υπουργείο Τουρισμού)
ΠΙΣΤΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η υπουργός Τουρισμού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

3/12/2025 - 4:36μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πάπας Λέων ΙΔ' στο μπαλκόνι του Οικουμενικού Πατριαρχείου (φωτ.: ΕΡΑ/Tolga Bozoglu)
ΠΙΣΤΗ

Μηνύματα ενότητας και ειρήνης έστειλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο πάπας – Επίσκεψη του Λέοντα ΙΔ’ στην Αρμενική Αποστολική Εκκλησία

30/11/2025 - 1:48μμ
O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Λέων ΙΔ χοροστατούν στην δοξολογία στον Πατριαρχικό  Ι.Ν Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Ανδρέας: Η Θεία Λειτουργία για τη θρονική γιορτή στο Φανάρι παρουσία του Πάπα της Ρώμης

30/11/2025 - 11:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Neil Hall)

Βρετανία: 49χρονος νάρκωνε και βίαζε επί 13 χρόνια τη σύζυγό του, μαζί με πέντε συνεργούς

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Για μια ακόμη χρονιά στο πλευρό της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας στο «Χριστουγεννιάτικο χωριό του κόσμου»

50 λεπτά πριν

Επιτροπή Ποντιακών Μελετών: Κοπή βασιλόπιτας με διαλέξεις για τα έθιμα του Δωδεκαημέρου

1 ώρα πριν
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / EUROKINISSI)

Μητσοτάκης: Στρατηγική η σχέση Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου – Σημαντικός παίκτης στα ενεργειακά η Ελλάδα

2 ώρες πριν

Χρύσανθος Θεοδωρίδης: Tο «αηδόνι του Πόντου» που έγινε η φωνή του ποντιακού ελληνισμού

2 ώρες πριν

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία»: Τον Κούντουρον ο ετήσιος χορός

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign