pontosnews.gr
Κυριακή, 3/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αποκαλύψεις για το φιάσκο της Λουΐζης Ριανκούρ

23/03/2014 - 7:45μμ
Αποκαλύψεις για το φιάσκο της Λουΐζης Ριανκούρ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις 23 Μαρτίου του 1992, η αστυνομία βρίκσεται σε απόσταση αναπνοής από την 17 Νοέμβρη αλλά οι τρομοκράτες καταφέρνουν να ξεφύγουν.

Στις 08.00 το πρωί, μια ομάδα τεσσάρων ανδρών των ΕΚΑΜ παρακολουθούν τις κινήσεις ύποπτου βαν, το οποίο έχει εμφανιστεί τρεις φορές μέσα στην ίδια εβδομάδα στο ίδιο σημείο. Οι αστυνομικοί δεν αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για μέλη της 17Ν, οι οποίοι έκαναν «πρόβα» χτυπήματος. Ωσπου να αντιδράσουν, οι ύποπτοι είχαν εξαφανιστεί. 

Το θέμα «κρύφτηκε» τότε για περισσότερο από έναν μήνα από την Αστυνομία και όταν τελικά το «φιάσκο» αποκαλύφθηκε, υπήρξαν εκτιμήσεις στελεχών της Αστυνομίας «για μια πολύ καλά οργανωμένη ενέδρα».

Ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Θόδωρος Αναγνωστόπουλος, παραδέχθηκε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι η «μονάδα των ΕΚΑΜ που πήρε μέρος στην επιχείρηση δεν έκανε καλά τη δουλειά της.

Ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Στέφανος Μακρής, καταθέτει, στις 27 Μαρτίου του 1992, για την υπόθεση της Λουίζης Ριανκούρ 

Ο κ. Μακρής ο οποίος διατέλεσε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. από το Μάρτιο του 1992 έως το Μάρτιο του 1993, δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από την έδρα όταν κατέθεσε ότι η γυναίκα που τους έδωσε την πληροφορία για τη Λουίζης Ριανκούρ, Μαρία Τσιντέρη, εισέπραξε το ποσό των 13 εκατομμυρίων δραχμών, χωρίς οι αστυνομικές αρχές να μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν.

Ο εισαγγελέας, Βασίλης Μαρκής, έκανε λόγο για δεύτερο φιάσκο.

«Άκουγα για φιάσκο της Ριανκούρ, τώρα διαπιστώνω ότι υπάρχει και δεύτερο φιάσκο. Ο άνθρωπος που έδινε πληροφορίες πήρε χρήματα με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται στις απαγωγές και δεν την εντοπίσατε», υποστήριξε.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μιχάλης Μαργαρίτης, εξέφρασε την απορία για τον τρόπο δράσης της αστυνομίας τότε.

Ρώτησε τον μάρτυρα αν υπήρξαν εξωτερικές παρεμβάσεις που δεν τους άφησαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Ο μάρτυρας αρνήθηκε και στη συνέχεια ο κ. Μαργαρίτης ζήτησε την εκτίμηση του εάν είναι φυσιολογική αυτή η συμπεριφορά της αστυνομίας.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου συνέχισε λέγοντας: «Απορώ με τον τρόπο που δουλέψατε και αφήνει και σε μένα πολλά ερωτηματικά».

Η «Μαρία της Ριανκούρ»

Στην κατάθεσή του ο κ. Μακρής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 1992 δέχθηκε τηλεφώνημα από μια γυναίκα, η οποία του είπε ότι ετοιμαζόταν από τη «17 Νοέμβρη» χτύπημα εναντίον δικαστικού λειτουργού στις 27 Μαρτίου και πως, αν αποτύχει η επιχείρηση, τα μέλη της οργάνωσης θα συγκεντρωθούν στη οδό Λουίζης Ριανκούρ.

Ο κ. Μακρής υποστήριξε πως ενημερώθηκε τότε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και οργανώθηκε μία επιχείρηση, η οποία όμως απέτυχε.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, στο σημείο που είχε αναφερθεί, εμφανίστηκε ένα κίτρινο φορτηγάκι απ’ όπου κατέβηκαν δύο άτομα, από τους οποίους ο ένας φορούσε περούκα.

Μέσα στο φορτηγάκι βρέθηκε, σύμφωνα με τον κ. Μακρή, ένα περίστροφο από αυτά, που είχε κλέψει η «17 Νοέμβρη» από το αστυνομικό τμήμα Βύρωνα.

Ακολούθησε, όπως είπε ο μάρτυρας, επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών, οι οποίοι μόλις έφυγαν με το φορτηγάκι, χωρίς όμως επιτυχία.

«Ήταν η πρώτη φορά, που μπορέσαμε να έχουμε μία πληροφορία για τη ’17 Νοέμβρη’, αλλά έμεινε αναξιοποίητη. Υπάρχουν ευθύνες οι οποίες καταλογίστηκαν», είπε ο κ. Μακρής, προσθέτοντας ότι, όπως πληροφορήθηκε, η γυναίκα αυτή ονομάζεται Μαρία Τσιντέρη, εργαζόταν σε μικροβιολογικό εργαστήριο και ο σύζυγός της ήταν αξιωματικός. Η Μαρία Τσιντέρη η οποία είχε δώσει προανακριτικές καταθέσεις αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση.

«Αστυνομικό κύκλωμα έστησε την ιστορία»

Την άποψη, ότι κύκλωμα αστυνομικών εκμεταλλεύτηκε την υπόθεση της Λουΐζης Ριανκούρ, με σκοπό να οικειοποιηθεί χρηματικά ποσά εξέφρασε στο δικαστήριο ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ήταν παρών στα γεγονότα.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του πρώην υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Μιχάλη Νηστικάκη, ότι την Παρασκευή 27 Μαρτίου 1992, στην οδό Λουίζης Ριανκούρ, υπήρχε μόνον ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας και ότι όλη η περιοχή είχε ελεγχθεί από τα μέλη της οργάνωσης χωρίς να έχει εντοπιστεί καμία άλλη κίνηση της αστυνομίας.

Όπως είπε ο Σάββας Ξηρός στις 28 Μαρτίου στο επίμαχο σημείο υπήρχαν μόνο δυο αστυνομικοί που παρακολουθούσαν το φορτηγάκι που εγκατέλειψε η οργάνωση την προηγούμενη μέρα και την Κυριακή 29 Μαρτίου το απόγευμα οι αστυνομικοί βρήκαν μέσα στο φορτηγάκι ένα όπλο από αυτά που είχε ληστέψει η «17 Νοέμβρη» από το αστυνομικό τμήμα Βύρωνα.

«Αυτό που περιέγραψε ο κ. Μακρής -είπε ο Σάββας Ξηρός- η κοσμοσυρροή δηλαδή ήταν πλέον τη Δευτέρα 30 Μαρτίου. Έστησαν την ιστορία τη Δευτέρα, σαν εμποροπανήγυρη ήταν. Αυτό αποδεικνύει ότι το κύκλωμα δεν φτιάχτηκε τότε, προϋπήρχε και εκμεταλλεύτηκε την υπόθεση για να βγάλει περισσότερα λεφτά».

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα του συνηγόρου πολιτικής αγωγής κ. Γιώργου Μαύρου διέταξε την κλήτευση του αστυνομικού Βασίλη Γκιώνη ο οποίος παρακολουθούσε την Λουΐζης Ριανκούρ το επίμαχο χρονικό διάστημα αλλά και του τότε επικεφαλής των ΕΚΑΜ κ. Μιχάλη Μαυρουλέα.

Επίσης, το δικαστήριο έκανε δεκτό αίτημα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης για την κλήτευση της Μαρίας Τσιντέρη η οποία, σύμφωνα με τις καταθέσεις πρώην υψηλόβαθμών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται ότι ήταν η πληροφοριοδότης στην υπόθεση της Ριανκούρ.

Πηγή: bbc.co.uk

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: apohxos.gr/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σπάνιο καιρικό φαινόμενο μετά από 39 χρόνια: Ο Μάιος «ντύθηκε» στα λευκά – Αντί για στεφάνια με λουλούδια, χιονάνθρωποι στα βουνά

2/05/2026 - 11:46μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Φωτιά σε υπαίθριο χώρο βιομηχανικής εγκατάστασης – Μήνυμα από το 112 για επικίνδυνους καπνούς

2/05/2026 - 10:12μμ
(Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος//EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Με 240 χλμ/ώρα και στο αντίθετο ρεύμα: Πώς εντοπίστηκε ο 37χρονος μοτοσικλετιστής

2/05/2026 - 8:30μμ
Σκάφος του Λιμενικού (φωτ. αρχείου: Λιμενικό Σώμα)
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές: 131 άνθρωποι εντοπίστηκαν σε Σάμο και Κρήτη, τρεις συλλήψεις διακινητών

2/05/2026 - 7:14μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Γραμμή 2 Μετρό: Ποιοι σταθμοί θα κλείσουν νωρίτερα την Κυριακή 3/5 και τη Δευτέρα 4/5

2/05/2026 - 4:25μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay / Sabine van Erp)
ΕΛΛΑΔΑ

Αμπελόκηποι: Για τις 6 Μαΐου αναβλήθηκε η δίκη της 72χρονης κατηγορουμένης για το παράνομο γηροκομείο

2/05/2026 - 2:32μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί εντόπισαν επίδοξο διαρρήκτη σε μπαλκόνι – Τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν

2/05/2026 - 12:36μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Δικηγόρος 89χρονου «πιστολέρο»: Σε άμεσο κίνδυνο η υγεία του – Να εφαρμοστεί άλλη λύση αντί της προφυλάκισης

2/05/2026 - 11:30πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην είσοδο του Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Το επιτελικό κράτος ως αθηναϊκός ολοκληρωτισμός

2/05/2026 - 9:33πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Σαν… χειμώνας η δεύτερη μέρα του Μαΐου – Βροχές, καταιγίδες και έως 8 μποφόρ

2/05/2026 - 8:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς/Facebook)

Η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς ανεβάζει την παράσταση των Ρέππα-Παπαθανασίου, «Ουστ από ’δω (Ράους)»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: apohxos.gr/EUROKINISSI)

Σπάνιο καιρικό φαινόμενο μετά από 39 χρόνια: Ο Μάιος «ντύθηκε» στα λευκά – Αντί για στεφάνια με λουλούδια, χιονάνθρωποι στα βουνά

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Conference Cup: Η Ντε Άκερ λύγισε τον Πανιώνιο – Ελληνικός εμφύλιος για το χάλκινο

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Λάρισας/Facebook)

«Ροδάφνον»: Εκδήλωση για την ποντιακή γλώσσα και τους Αγίους του Πόντου από τον φοιτητικό σύλλογο της Λάρισας 

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League – Play Out: Ελπίδα παραμονής για Αστέρα – Ισοπαλία στις Σέρρες, μπλέκει ο Παναιτωλικός

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Πάτρα: Φωτιά σε υπαίθριο χώρο βιομηχανικής εγκατάστασης – Μήνυμα από το 112 για επικίνδυνους καπνούς

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign