pontosnews.gr
Κυριακή, 7/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Ναι στις μνήμες, ναι στις ρίζες μας», μεγάλο αφιέρωμα στη Γενοκτονία και τον πολιτισμό Ποντίων – Αρμενίων

17/03/2014 - 9:26πμ
«Ναι στις μνήμες, ναι στις ρίζες μας», μεγάλο αφιέρωμα στη Γενοκτονία και τον πολιτισμό Ποντίων - Αρμενίων
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Ναι στις μνήμες, ναι στις ρίζες μας», μεγάλο αφιέρωμα στη Γενοκτονία και τον πολιτισμό Ποντίων – Αρμενίων

Γράφει ο Αντώνης Μπούμπας

Ένα ασυναγώνιστα συγκινητικό ταξίδι στη μνήμη και τις ρίζες του Πόντου και της Αρμενίας επιφύλαξαν στους λάτρεις της παράδοσης ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσα από μία μοναδική εκδήλωση, αφιερωμένη στη Γενοκτονία και τον πολιτισμό των δύο λαών.

Η εκδήλωση παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο Θέατρο “Απόλλων”, στο πλαίσιο του 3ου σεμιναρίου λαογραφίας και ιστορίας, με τη συμμετοχή της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας- Κορυδαλλού, του Πολιτιστικού & εκπαιδευτικού συλλόγου Αρμενίων Χαμασκαΐν, του ερμηνευτή Δημήτρη Καρασαββίδη και του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου.

Το αφιέρωμα “σημάδεψαν” οι γλαφυρές αφηγήσεις από τη δημοσιογράφο Δέσποινα Σωτηροπούλου, δημοτική σύμβουλο Νίκαιας – Ρέντη και πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης, τον Γιάννη Σιδέρη, δημοτικό σύμβουλο, πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και αντιπρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης, καθώς και τη Δέσποινα Τουλουμτζίδου, γραμματέα Δημοτικής Επιχείρησης Κορυδαλλού.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, μέλη της επιτροπής της Κοινότητας Συμπαράστασης Αρμενίων Προσκόπων Νίκαιας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Ποντιακών σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, Γιώργος Βαρυθυμιάδης και η αντιπρόεδρος Αθηνά Σωτηριάδου.

“Η ιστορική μνήμη είναι χρέος μας”

Στο σύντομο χαιρετισμό της, η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου, Ουρανία Πανταζή αναφέρθηκε στην ανάγκη του κάθε ανθρώπου να αναζητήσει τις ρίζες του και να ανακαλύψει την ιστορία των προγόνων του. Εξήγησε μάλιστα ότι στόχος της τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι να καταστήσει γνωστό στο κοινό τον ιστορικό και λαογραφικό πλούτο του Πόντου, όπου επί 3.000 χρόνια ανθούσε ο Ελληνισμός. Μέσα από τις δράσεις του Συλλόγου, ο κόσμος του νησιού έχει την ευκαιρία να μάθει ότι Εύξεινος Πόντος σημαίνει “φιλόξενη θάλασσα” και να γνωρίσει βαθύτερα και ουσιαστικότερα τους κατοίκους της, πέρα από τα στερεότυπα που δημιουργούν τα Ποντιακά ανέκδοτα. Παράλληλα, επεσήμανε τα κοινά ανάμεσα στον Πόντο και την Αρμενία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 1915, 1.5 εκατομμύριο Αρμένιοι εξοντώθηκαν και θυσιάστηκαν στο δόγμα των Νεότουρκων. Σημείωσε δε ότι από το ίδιο δόγμα αφανίστηκε και ο μισός πληθυσμού του Πόντου, ενώ οι πρώτοι που ήρθαν αντιμέτωποι με τη νέα τάξη που επικράτησε στην Τουρκία μετά το συνέδριο των Νεότουρκων στη Θεσσαλονίκη το 1908, ήταν οι Θρακιώτες. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι έχουμε χρέος ως Έλληνες να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη και να τη σώσουμε από τη λήθη.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος, αρμόδιος σε θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Δημήτρης Γρυπάρης

“Ο πολιτισμός είναι λουλούδι”

Για τη συμμετοχή της στην εκδήλωση μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” η δημοσιογράφος, Δέσποινα Σωτηροπούλου. Η ίδια δεν έκρυψε τη χαρά της για την πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου να προσκαλέσει στο νησί την αξιόλογη αυτή παραγωγή, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Νίκαια, τον Νοέμβριο του 2013, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, αναφέρθηκε στην άγνοια μεγάλης μερίδας του κόσμου για την ιστορία, τις καταγωγές και τις ρίζες του ελληνισμού της διασποράς. “Εμείς στη Νίκαια, επειδή είμαστε παιδιά Μικρασιατών και Ποντίων μεγαλώσαμε με εικόνες και με ιστορίες των παππούδων μας, κουβαλάμε κάποιες καταβολές. Είναι καλό να κάνουμε τέτοιες ανασκοπήσεις στο χρόνο για να μπορούμε να δίνουμε και στα παιδιά αυτά τα στοιχεία. Μπορεί 15 κείμενα να μην αρκούν, αλλά είναι μια αρχή, μια τσιμπιά”, υπογράμμισε.

Επιπλέον, έκρινε πολύτιμη τη συμβολή των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων στη διάδοση και ανάδειξη της ελληνικής παράδοσης, σημειώνοντας: “ο πολιτισμός είναι λουλούδι και το λουλούδι αν δεν το βοηθήσεις, αν δεν το ποτίσεις, αν δεν το κλαδέψεις, δε γίνεται να μεγαλώσει. Ο πολιτισμός πρέπει να επεκτείνεται. Είναι πολύ σημαντικό το έργο κάθε συλλόγου, είτε είναι πολιτιστικός, είτε αθλητικός, είτε αναφέρεται σε κοινωνικά ζητήματα και προβλήματα”. Καταλήγοντας, τόνισε πως οι γενοκτονίες των λαών είναι ό,τι πιο φρικτό μπορεί να ζήσει μια ανθρωπότητα. “Δυστυχώς οι γενοκτονίες συνεχίζονται και σήμερα με άλλον τρόπο, αλλά συνεχίζονται” δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Απαραίτητη η σωστή διαχείριση της μνήμης”

Στις προσπάθειες του δήμου Νίκαιας να κρατήσει ζωντανές τις μνήμες των κατοίκων του, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι πρόσφυγες από τον Πόντο, την Αρμενία, την Έφεσο, την Καππαδοκία και τη Σμύρνη αναφέρθηκε και ο κ. Σιδέρης, επισημαίνοντας πως “ένας άνθρωπος χωρίς μνήμη είναι άρρωστος”. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι άνθρωποι που πορεύονται στη ζωή τους χωρίς μνήμη γίνονται επιθετικοί, εύκολα πιόνια στα χέρια των δυνατών και καταλήγουν στα σκουπίδια της ιστορίας. “Εμείς λέμε όχι. Ναι στη μνήμη, ναι στις ρίζες μας” υπογράμμισε, κρίνοντας επιβεβλημένη μια σωστή διαχείριση αυτής της μνήμης, ούτως ώστε να μεταλλαχθεί το μίσος σε αγάπη, η εκδίκηση σε πρόοδο και η βία σε χαρά.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών πλακετών στους συντελεστές της παραγωγής, αλλά και την πρόταση της κ. Σωτηροπούλου για μελλοντική επανάληψη της εκδήλωσης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να γνωρίσει την ιστορία και τον πολιτισμό των δύο αυτών λαών.


Πηγή: koinignomi.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Εστία Στουτγάρδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ποντιακή Εστία Στουτγάρδης οργανώνει τον πρώτο ετήσιο χορό της

7/12/2025 - 4:04μμ
Προσχέδιο για το μνημείο στον Κοπανό Νάουσας (φωτ.: Facebook / Ένδοξη Εύξεινος Λέσχη Κοπανού)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ξεκινάμε»: Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στον Κοπανό Νάουσας

7/12/2025 - 1:22μμ
Οι «Παρχαρομάνες» του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου στην κουζίνα, για καλό σκοπό (φωτ.: Facebook / Meri Karakasidou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Παρχαρομάνες προσφέρουν ξανά: Σήμερα η μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης στο Μόναχο

7/12/2025 - 12:09μμ
Σε πρώτο πλάνο φωτογραφία των αδελφών Κακούλη που απεικονίζει την Τραπεζούντα μέσα από τον Εύξεινο Πόντο. Στο βάθος λιθογραφία του 1851 με τίτλο «Τραπεζούς» (Trebizond) από τον W. H. Bartlett. (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Φροντιστήριο Τραπεζούντας: O ναός της ελληνικής παιδείας στον Πόντο (Μέρος Β’)

7/12/2025 - 10:33πμ
Για 10η συνεχόμενη φορά, ο «Φάρος» στο πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με σταθερή παρουσία και παρά τη βροχή, ο «Φάρος» στο πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας

7/12/2025 - 9:48πμ
Το Λεοντόκαστρο, ο τελευταίος Μητροπολιτικός ναός της Τραπεζούντας Άγιος Γρηγόριος Νύσσης και το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας σε φωτογραφία των αδελφών Κακούλη (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Φροντιστήριο Τραπεζούντας: Το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Πόντου και η περιπέτεια ανέγερσης του εμβληματικού κτηρίου του (Μέρος Α’)

6/12/2025 - 7:11μμ
Το έγκλημα της Γενοκτονίας δεν έχει πατρίδα και δεν συμβαίνει μόνο σε μια εποχή. Εδώ νεκροταφείο θυμάτων Γενοκτονίας στη Ρουάντα (φωτ.: United Nations)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

9 Δεκεμβρίου: Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι και Ασσύριοι τιμούν τα θύματα του εγκλήματος της Γενοκτονίας

6/12/2025 - 6:14μμ
Ο ναός του Αγίου Σάββα στην Τραπεζούντα, το 1891 (πηγή: exploretrabzon.com)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Χριστόν και Αε-Σάββας»: Όταν η γυναίκα πήρε για λίγο το πάνω χέρι…

5/12/2025 - 3:38μμ
Μια προσεγμένη τριλογία για τη μικρασιατική φορεσιά και τα κοσμήματα (φωτ.: Facebook / Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μια τριλογία μνήμης: Ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Το Κιόστε» παρουσιάζει τα ημερολόγια του 2026

5/12/2025 - 2:47μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας χτίζει γέφυρα αγάπης και αλληλεγγύης

5/12/2025 - 11:47πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Greek Basketball League: Δυσκόλεψε τον Ολυμπιακό η ΑΕΚ – Νίκη με σούπερ Ρογκαβόπουλο ο Παναθηναϊκός

12 λεπτά πριν
Μέλη του Λυκείου Ελληνίδων κρατούν την εικόνα του Αγίου Νικολάου (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)

Ομογένεια: Παρών ο Πόντος στη λιτανεία του Αγίου Νικολάου στο Σίδνεϊ

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: glomex)

Τραγωδία στη Ζάκυνθο: Οι πρώτες δηλώσεις του πατέρα του 2χρονου αγοριού που έχασε τη ζωή του από πιτμπούλ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ Αρχείο)

Μπενίν: Απετράπη στρατιωτική απόπειρα πραξικοπήματος – Χάος και συλλήψεις στη χώρα της Δυτικής Αφρικής

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Επιχείρηση «Νυχτερινός Ποιμήν»: Εκτεταμένοι έλεγχοι για την προστασία ανηλίκων τη νύχτα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: greeknewsusa.com)

«Αχ, η Ξενιτιά»: Η Κρήτη ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη με μια παράσταση για τον πόνο και τη δύναμη της μετανάστευσης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign