pontosnews.gr
Κυριακή, 26/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι εκδηλώσεις προώθησης της Γενοκτονίας των Ποντίων στις Βρυξέλλες

15/03/2014 - 11:05πμ
Οι εκδηλώσεις προώθησης της Γενοκτονίας των Ποντίων στις Βρυξέλλες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες προώθησης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τις 6 έως τις 8 Απριλίου 2014.

Φέτος συμπληρώνονται ενενήντα πέντε (95) χρόνια από τότε που ο Μουσταφά Κεμάλ πασάς μπήκε με τους τσέτες του στην Σαμψούντα και έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο για τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου 1919). Το τέλος της αποτρόπαιης αυτής πράξης, το 1923, είχε ως τραγικό απολογισμό 353.000 αθώα θύματα και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου.

Αυτοί διωκόμενοι για να σωθούν εγκατέλειψαν ότι για τρεις χιλιάδες χρόνια δημιούργησαν στον ιστορικό Πόντο και εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και τις χώρες της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ.

Την φετινή χρονιά (2014), επιστήμονες και δημοσιογράφοι Μ.Μ.Ε και αντιπροσωπεία φορέων, εκπροσώπων εκατομμυρίων Ελλήνων από όλο τον κόσμο, που έλκουν την καταγωγή τους από τον ιστορικό Πόντο, όπου έζησαν οι πρόγονοί τους από τον 8ο αιώνα π.Χ., έως τον 20ο αιώνα μ. Χ., θεωρώντας ότι ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού, που συνέβη την περίοδο (1914 – 1923) από τους νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, πρέπει να ενταθεί και να δοθεί στους Διεθνείς Οργανισμούς, διοργανώνουν για έκτη φορά στις Βρυξέλλες εκδηλώσεις προώθησης και διεθνοποίησης του ζητήματος της Γενοκτονίας, από τις 6 έως τις 8 Απριλίου.

Οι εκδηλώσεις αυτές οργανώνονται σε συνεργασία με τον «Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Βρυξελλών» και με την αρωγή του Ευρωβουλευτή του Γερμανικού κράτους κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη, κορυφώνονται δε στις 7 Απριλίου στις 18:00 η ώρα, στην αίθουσα Α3Ε-2, στο κτίριο Altiero Spinelli, με ημερίδα, η οποία περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

α) Το θέμα της τύχης των Ελληνικών – Χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία που συνεχίζουν να καταστρέφονται ή μεθοδευμένα επιχειρείται η αλλοίωση της ιστορίας και της φυσιογνωμίας τους.
Ομιλητής ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας κ. Στάθης Ταξίδης.

β) Το θέμα της πρόσφατης (καλοκαίρι του 2013) μετατροπής από τις Τουρκικές αρχές του Βυζαντινού Ναού του 13ου αιώνα, της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, από Μουσείο σε ισλαμικό τέμενος.
Ομιλήτρια η κ. Παρύσατις Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ.

γ) Της μεταφοράς και τοποθέτησης στους χώρους της ανακαινισμένης Μονής Παναγίας Σουμελά, των 156 κειμηλίων της παλαίφατης Μονής της Σουμελά του Πόντου που σήμερα φυλάσσονται σε διάφορους χώρους, από τις Τουρκικές αρχές.
Ομιλητής ο δικηγόρος κ. Χαράλαμπος Αποστολίδης, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά»,.

δ) Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων ποντιόφωνων της Τουρκίας, που δεκαετίες τώρα καταπατούνται, καθώς και την προώθηση στο Ε.Κ. του αιτήματος για αναγνώριση της Γενοκτονίας, που οργάνωσαν οι νεότουρκοι και οι κεμαλιστές την περίοδο 1914–1923 ,εκτός των Αρμενίων και σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου.
Ομιλητής,ο Υπουργός τουρισμού του Βελγίου, Χρήστος Δουλγερίδης.

Στο πλαίσιο των προαναφερθέντων εκδηλώσεων, έχει προγραμματιστεί για τις 6 Απριλίου, στις 11π.μ., επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας στον μητροπολιτικό ναό των Ταξιαρχών, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα, ενώ στις 7 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού με την επιμέλεια της κ. Ελένης Σαββίδου και συνέντευξη τύπου, 3μ.μ.στο Ε.Κ. Η αποστολή θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων και επικεφαλείς επιτροπών.

Στόχος της αποστολής είναι η ευαισθητοποίηση στα παραπάνω θέματα των Διεθνών Οργανισμών, ευρωβουλευτών και των αρμόδιων οργάνων του Ε. Κ., από το οποίο ζητάμε να ασκήσει την επιρροή του στην Τουρκία, για να προχωρήσει στην επίλυσή τους.

Στην αποστολή συμμετέχουν:

15 δημοσιογράφοι Μ.Μ.Ε. καθώς και αντιπρόσωποι:
 Του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑ.Σ.Π.Ε.),
 Της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (Ο.Σ.Ε.Π.Ε.)
 Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.)
 Της Ομοσπονδίας Ποντίων Αυστραλίας (Ο.Σ.Π.Α.)
 Συλλόγων Ποντίων χωρών της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.
 Του Συλλόγου Ποντίων Νοτίου Αφρικής
 Ποντιακής Νεολαίας Ρωσίας, Ελλάδος, Γερμανίας και Κύπρου
 Εύξεινου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών καθώς επίσης και εξαμελής χορευτική ομάδα νέων ποντιακής καταγωγής.

Ο Υπεύθυνος Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων
Στέφανος Τανιμανίδης

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το έργο «Η Κουτούνα, ο υπουργός εμούν», που παρουσίασε ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών στο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου. Σάββατο 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Κατάμεστη αίθουσα και θερμό χειροκρότημα στη 2η ημέρα του Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου

26/04/2026 - 1:10μμ
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Επίσημες εκδηλώσεις σε Αθήνα και Καβάλα με Νίκο Δένδια και δρ Ελένη Θεοχάρους

26/04/2026 - 10:09πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αιγάλεω/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Αιγάλεω σε εκδήλωση αφιερωμένη στους ανταλλάξιμους πρόσφυγες της Ηπείρου

26/04/2026 - 9:19πμ
Οι Μυροφόρες και ο Άγγελος στον Ταφό του Ιησού (εικ.: monastiriaka.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ρωμαίοι, Τούρκ’ κι Αρμενάντ’ εφήν’ναν τα δουλείας ατουν και έκουαν ατον να ψάλ’ το «Γυναίκες μετά μύρων θεόφρονες»

26/04/2026 - 8:55πμ
Υποδοχή στην Παναγία Σουμελά, Σάββατο 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως)
ΠΟΝΤΟΣ

Στη Σουμελά το πιο δυνατό μήνυμα μνήμης – Ποδηλάτες τιμούν Αρμένιους και Πόντιους στη «Διαδρομή Μνήμης»

25/04/2026 - 10:34μμ
Η Μονή Αγίου Γεωργίου στο Λόφο Κιλκίς (φωτ.: Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κιλκίς: Οι «Αργοναύτες» στον Μέγα Αναστάσιμο Πανηγυρικό Εσπερινό στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου

25/04/2026 - 4:26μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Σύλλογος Ζυγού Καβάλας «Ο Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μεγάλη ποντιακή βραδιά στον Ζυγό Καβάλας την παραμονή της Πρωτομαγιάς

25/04/2026 - 3:58μμ
Οι συντελεστές της παράστασης (φωτ.: facebook / ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου: Οι Πόντιοι Καλλιθέας-Συκεών έκλεψαν τη νύφη και την παράσταση!

25/04/2026 - 1:36μμ
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ, παραχωρεί τηλεοπτική συνέντευξη μπροστά από τη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, στην Ουάσιγκτον (φωτ.:  EPA/SAMUEL CORUM / POOL)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Λευκός Οίκος: Διπλωματική στροφή με μήνυμα για τη μαύρη επέτειο των Αρμενίων χωρίς τον όρο «Γενοκτονία»

25/04/2026 - 10:13πμ
Το μηνιαίο ρωσόφωνο εικονογραφημένο περιοδικό «Αρμένιοι και Πόλεμος» με αφιέρωμα στο Αρμενικό Ζήτημα σε σχέση με τα πολεμικά τεκταινόμενα της εποχής. Εκδιδόταν στην Οδησό το 1916 και αριθμεί 10 τεύχη (πηγή: archive.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Γενοκτονία των Αρμενίων μέσα από τον ρωσικό Τύπο της εποχής

24/04/2026 - 6:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από το έργο «Η Κουτούνα, ο υπουργός εμούν», που παρουσίασε ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών στο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου. Σάββατο 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)

Κατάμεστη αίθουσα και θερμό χειροκρότημα στη 2η ημέρα του Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου

18 λεπτά πριν
H Ελληνοαυστραλή Ανθούλα Γιαννακοπούλου, μητέρα του Γιώργου (φωτ.: SBS Greek/Πάνος Αποστόλου)

Ομογενής από τη Μελβούρνη έγινε μητέρα στα 54, αμφισβητώντας τα κοινωνικά στερεότυπα σε Αυστραλία και Ελλάδα

42 λεπτά πριν

85 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης: Εκδηλώσεις μνήμης των ομογενών σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

1 ώρα πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

«Bonjour» Μητσοτάκη με γαλλική συμμαχία και μέτρα-αντίδοτο στην ακρίβεια – Εβδομαδιαία ανασκόπηση

2 ώρες πριν
Προσωπικό ασφαλείας σε κατάσταση συναγερμού μετά από πυροβολισμούς που ακούστηκαν στο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, όπου παρίσταντο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ (φωτ.: EPA/Yuri Gripas / POOL)

«Δάσκαλος του μήνα» ο δράστης στο δείπνο των ανταποκριτών στον Λευκό Οίκο – Τι ξέρουμε για τον Κόουλ Τόμας Άλεν

2 ώρες πριν
Τμήμα από την αφίσα για την πολυθεματική έκθεση στην Πιερία

5η Πολυθεματική Έκθεση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας: Ένα οδοιπορικό μνήμης στην Αστική Σχολή Κατερίνης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign