pontosnews.gr
Τετάρτη, 18/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Ευρώπη ζητά από την Τουρκία να γίνει ξανά η Αγία Σοφία Μουσείο

12/03/2014 - 8:37μμ
Η Αγία Σοφία Τραπεζούντας μετατράπηκε σε τζαμί. Οι Ποντιακοί Σύλλογοι απαντούν
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εγκρίθηκε τροπολογία Χατζημαρκάκη για την Αγία Σοφία Τραπεζούντας Να γίνει ξανά Μουσείο ζητά από την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Υπερψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης για τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας. Συγκεκριμένα, η τροπολογία εγκρίθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

Η τροπολογία που κατέθεσε ο Χατζημαρκάκης για την αλλαγή χρήσης του βυζαντινού ναού της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε Μουσείο συντάχθηκε και κατατέθηκε σε συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση Εύξεινο Λέσχη Ευρωπαίων πολιτών το ΠΑΣΠΕ, την ΠΟΠΣ, την ΟΣΠΑ, την ΟΣΕΠΕ.

Για το σκοπό αυτό άλλωστε – σε συνεργασία με τον ευρωβουλευτή πραγματοποιείται 5-8 Απριλίου σχετική ημερίδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

 Να σημειωθεί πως η τροπολογία εγκρίθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία και αποτελεί την ακροτελεύτια αναφορά στο άρθρο 24 το οποίο αναφέρεται στον τομέα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας στην Τουρκία.

Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η υιοθέτηση της τροπολογίας για ένα σημαντικό μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού, είναι ότι τίθεται ακριβώς μετά την αναφορά για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την ταχεία επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τη δημόσια χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη. Σύμφωνα με την ψηφισμένη πλέον απόφαση, ζητείται από το Ανώτατο Δικαστήριο Yargitay της Τουρκίας να ανακαλέσει την απόφασή του, με την οποία μετέτρεψε τον ιστορικό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα σε τζαμί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παράλληλα αποφάσισε να ασκήσει πιέσεις για την άμεση επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως Μουσείο. “Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίνεται μια τροπολογία, η οποία κατατίθεται την τελευταία στιγμή, σε μια τόσο σημαντική έκθεση. Ευχαριστώ τους συναδέλφους που κατανόησαν πλήρως τη σημασία του αιτήματος, παρά τη διαφωνία της εισηγήτριας της έκθεσης. Ήταν πραγματικά μια δύσκολη στη λήψη της αλλά πολύ σημαντική απόφαση η οποία ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και το αίτημα του ποντιακού ελληνισμού”, δήλωσε ο Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Ιστορικό και στοιχεία για το Ναό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας:

Από το καλοκαίρι του 2013 άλλαξε η λειτουργία του Ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, από Μουσείο που λειτουργούσε τα τελευταία 50 χρόνια και έτσι διασώθηκε ο εσωτερικός της πλούτος, σε ισλαμικό τέμενος. Ο Ελληνοχριστιανικός ναός της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας έχει ως περίοδο πρώτης ανέγερσης του τον 5ο αιώνα. Ενώ ο σημερινός ναός, είναι καθίδρυμα του 13ου αιώνα, ενός μεγάλου ηγεμόνα της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, του αυτοκράτορα Μανουήλ Α΄ Μεγάλου Κομνηνού. Στο εσωτερικό του, φέρει εξαίρετες βυζαντινές αγιογραφίες μωσαϊκό δάπεδο και μοναδικό ανάγλυφο διάκοσμο, λαμπρά δείγματα πολιτισμού αιώνων. Ενώ μεγάλης αξίας δείγμα της πνευματικής ακμής, των δημιουργών και της εποχής του, αποτελεί η δύναμη του μνημείου για ενσωμάτωση στις προσόψεις του και στοιχεία ανατολικών πολιτισμών από γεωργιανά, αρμένικα και σελτζουκικά πρότυπα.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι το εκλεκτό και μοναδικό αυτό μνημείο, μετά την άλωση της Τραπεζούντας το 1461, είχε μετατραπεί αρχικά από τους Οθωμανούς, σε τζαμί (1573-1609). Το 1964 και αφού μεσολάβησε ένα διάστημα, (1958-1962), χρήσης του μνημείου ως οπλοστασίου και νοσοκομείου, η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, παρά τις όποιες καταστροφές υπέστη, επισκευάσθηκε και αποκαταστήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εν μέρει. Από τότε και μέχρι το καλοκαίρι του 2013, λειτούργησε ως Μουσείο. Από τον Ιούλιο του 2013 όμως, μετά από δικαστική διαμάχη 40 χρόνων, μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων και Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας (Yargitay) εξέδωσε σχετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η αρμοδιότητα για το μνημείο μεταβιβάσθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας, στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, η οποία στη συνέχεια, με σχετική απόφασή της έδωσε άδεια επαναλειτουργίας του, ως ισλαμικού τεμένους. Είναι όμως γνωστό ότι το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, αντίκειται στην αρχή σεβασμού της ιστορικής ταυτότητας του μνημείου.

Μάλιστα εκτός από τις φθορές που αναπόφευκτα προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων για την κάλυψη των μαρμαροθετημάτων του δαπέδου και των τοιχογραφιών, τίθεται σε κίνδυνο η ακεραιότητα του μοναδικού ζωγραφικού διακόσμου του μνημείου, ο οποίος παραμένει καλυμμένος μέχρι και σήμερα, υπό μη ενδεδειγμένες επιστημονικά συνθήκες. Άλλωστε, η απόκρυψη των σπουδαίων μαρμαροθετημάτων, και τοιχογραφιών, αντίκειται στις διεθνείς συμβάσεις που επιβάλλουν την απρόσκοπτη πρόσβαση του επισκέπτη στα σπουδαία καλλιτεχνικά δημιουργήματα, ενώ συνιστά σαφώς διακριτή μεταχείριση με βάση το θρήσκευμα.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τα χάταλα της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων έκλεψαν την παράσταση στην κοπή της πίτας

18/02/2026 - 11:26πμ
Τα χάνια στο Χαμψίκιοϊ, σε φωτογραφία που τράβηξαν οι Ρώσοι στρατιώτες το 1916 (πηγή: «Η Έξοδος», τόμ. Θ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ι. Παναγιωτίδη και Π. Κοκκινασίδη: Δίνανε εισιτήρια για τη Ρουμανία, δεν έπρεπε να φαίνεται στο εισιτήριο πως πάνε για την Ελλάδα

17/02/2026 - 9:26μμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί (φωτ. αρχείου: facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Ψήφισμα κατά της μη χορήγησης ασύλου στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

17/02/2026 - 6:40μμ
Σάτιρα, στιλ και… σακούλες haute couture στο καρναβάλι του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όταν ο Γιωρίκας ρώτησε την Τεχνητή Νοημοσύνη τι θα φορεθεί – Η πασαρέλα που έκλεψε το καρναβάλι!

17/02/2026 - 5:16μμ
Θεσσαλονίκη, 19 Μαΐου 2003. Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ συμμετείχε στην πρώτη πανελλαδική εκδήλωσης τιμής και μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Η ιστορικός που τίμησε τους Πόντιους στην πρώτη πανελλαδική εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία

17/02/2026 - 2:37μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ματσούκας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Απονομή της υποτροφίας «Χριστόφορος Ε. Χριστοφορίδης-Σάρπογλης»

17/02/2026 - 12:38μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Σιντίκης «Οι Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Σιντικής «Οι Κομνηνοί»: Ετήσιος χορός με άρωμα παράδοσης

17/02/2026 - 11:50πμ
(Φωτ.: Facebook/Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων)
ΠΟΝΤΟΣ

Με ενότητα και ισχυρές παρουσίες η κοπή βασιλόπιτας της ΠΟΠΣ

16/02/2026 - 10:09μμ
Θαμμένος σχεδόν 8 μέτρα κάτω από τη σύγχρονη Τραπεζούντα βρέθηκε ο αρχαίος ποτάμιος λιμένας, ο τρίτος γνωστός σε όλο τον κόσμο (φωτ.: IHA)
ΠΟΝΤΟΣ

Στην Τραπεζούντα εντοπίστηκε ο τρίτος γνωστός ποτάμιος λιμένας στον κόσμο – Αρχαιολογική ανατροπή

16/02/2026 - 7:12μμ
(Φωτ.: facebook/Pan-Pontian Federation of U.S.A and Canada)
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά: Nα απαιτούμε δικαιοσύνη δεν αποτελεί πράξη εχθρότητας

16/02/2026 - 6:34μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη: Στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών τελέσθηκε η κηδεία της, παρουσία ακαδημαϊκών, πολιτικών, και πλήθους κόσμου

1 λεπτό πριν
Η μικρή Βίχα με το τετράδιό της από το μάθημα των ελληνικών (φωτ.: TheGreekHerald.com)

Μελβούρνη: Τι κι αν είναι 8 ετών και Ινδή; Μαθαίνει και μιλά ελληνικά σχεδόν από 3 ετών

31 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Υπόθεση «Βιολάντα»: Στον ανακριτή Τρικάλων απολογείται ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου

59 λεπτά πριν

«Σινώπη» Νέας Ιωνίας: Με τους Led Seftelin ο ετήσιος χορός

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Sabine van Erp / Pixabay)

Τρίτη ηλικία: Περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων μένουν κρυφά, γιατί τα θύματα φοβούνται

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Caroline Legg /commons.wikimedia.org)

Θεσσαλονίκη: Ζευγάρι ζαρκαδιών καταγράφηκε στο Σέιχ Σου – Το θηλυκό μοιάζει να κυοφορεί

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign