pontosnews.gr
Τρίτη, 3/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η εικόνα της Σουμελά δεν πάει πουθενά!

8/03/2014 - 10:52πμ
Η εικόνα της Σουμελά δεν πάει πουθενά!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Η εικόνα της Σουμελά δεν πάει πουθενά»

Με σκληρή γλώσσα απαντούν οι Πόντιοι στην πρόταση του Τούρκου δημάρχου της περιοχής Μάτσκα στον Πόντο να μεταφερθεί για τουριστικούς λόγους η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, με αφορμή τις εκδηλώσεις του φετινού Δεκαπενταύγουστου.

Τονίζουν ότι η εικόνα δεν αποτελεί τουριστικό αντικείμενο και καλούν την Τουρκία να αναπτύξει πρώτα συνθήκες καλής γειτονίας, να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων και να σεβαστεί τα δικαιώματα των χριστιανών.

«Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά δεν είναι τουριστικό αντικείμενο» τονίζει στη «δημοκρατία» ο Γιώργος Τανιμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά», και επισημαίνει: «Η εικόνα εκδιώχθηκε από την Τραπεζούντα, όταν οι Πόντιοι αναγκάστηκαν κακήν κακώς να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και χιλιάδες από αυτούς σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους. Η εικόνα ακολούθησε τα παιδιά της στην Ελλάδα. Αν οι Τούρκοι ζητούν να επιστρέψει, ας καλέσουν πίσω και τους εκατομμύρια Ποντίους που εκδίωξαν».

«Μακάρι να ανοίξει η Σχολή στη Χάλκη, να λειτουργήσουν όλα τα χριστιανικά προσκυνήματα στη Μικρά Ασία και στον Πόντο, να μη γίνει τζαμί η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας και η Κύπρος να μην είναι σκλαβωμένη» προσθέτει ο κ. Τανιμανίδης και συμπληρώνει ότι, αν η Τουρκία απλώσει ειλικρινή «χείρα φιλίας», τότε η εικόνα της Παναγίας Σουμελά μπορεί να επιστρέψει στην Τραπεζούντα.

«Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και μετατρέπει σε τζαμιά χριστιανικούς ναούς. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να συζητάμε για επιστροφή της εικόνας της Παναγίας Σουμελά» λέει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Επαμεινώνδας Φαχαντίδης.
«Οι Τούρκοι οφείλουν πρώτα να σεβαστούν τα δικαιώματα των χριστιανών και να μην κινδυνεύει η ζωή τους όταν πηγαίνουν στον Πόντο» τονίζει από την πλευρά του ο διακεκριμένος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Φωτιάδης.

«Δεν μπορούν οι Τούρκοι να απαιτούν να μεταφερθεί η εικόνα, την ώρα που έχουν καταστρέψει όλες τις τοιχογραφίες στην Αγία Σοφία της Τραπεζούντας και θέλουν να μετατρέψουν τον ναό σε τζαμί» προσθέτει και επισημαίνει ότι η εικόνα μπορεί να επιστρέψει μόνο όταν θα μπορούν να ζουν εκεί χωρίς φόβο χριστιανοί ιερείς, καλόγεροι και πιστοί.

Θάνος Χερχελετζής

Πηγή: dimokratianews.gr

Διαβάστε ακόμα:

Οι Τούρκοι θέλουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: Αρχείο Ν. Σωματαρίδη. Εικ.: Χ.Κ)
ΠΟΝΤΟΣ

Νίκος Σωματαρίδης: Ο φοιτητής του 1960 που έγραψε «Το τραγούδι της χαμένης πατρίδας»

2/11/2026 - 11:49μμ
Ο Νίκος Σωματαρίδης στο σπίτι του, τον Σεπτέμβριο του 2022, συνομιλώντας με την Αλεξία Ιωαννίδου (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέθανε ο Νίκος Σωματαρίδης – Μια ζωή αφιερωμένη στον ποντιακό πολιτισμό

2/11/2026 - 7:25μμ
(Πηγή: kulturportali.gov.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ίμερα: Κινδυνεύει ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννη στον Πόντο; Αγωνία για το μνημείο του ποντιακού ελληνισμού

2/11/2026 - 3:47μμ
Ο Θωμάς Αλεξιάδης υπογράφει αντίτυπο του βιβλίου του, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Σερβίων)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ιστορία του Πόντου μέσα από την έρευνα του Θωμά Αλεξιάδη

2/11/2026 - 3:25μμ
Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας σήμερα, όπου λειτουργεί το λύκειο Kanuni Anadolu (φωτ.: Προσωπικό αρχείο Νουρτζάν Γιαζιτζί Μετίν)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Στα σχολεία των Ελλήνων χτυπά ακόμη το κουδούνι – Μια ιστορία πέρα από το περίφημο Φροντιστήριο

2/11/2026 - 9:51πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Πιερία: Πόντιοι, Θρακιώτες και Μικρασιάτες τίμησαν μαζί τις αλησμόνητες πατρίδες

2/11/2026 - 9:25πμ
ΠΟΝΤΟΣ

Ουζουνγκιόλ: Η Ευδοξία Κοκκινασίδου, ο Σωκράτης Κωνσταντινίδης και ο Αντέμ Εκίζ σε μια ιδιαίτερη συνάντηση

1/11/2026 - 11:00μμ
Μέλη του «Ευξείνου Πόντου» Στοκχόλμης παρουσιάζουν ποντιακούς χορούς, στην ετήσια συνάντηση του σωματείου. Σάββατο 31 Οκτωβρίου (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Εύξεινος Πόντος» γλέντησε ποντιακά στη Στοκχόλμη – Παρών το Κιλκίς

1/11/2026 - 7:45μμ
Ο μικρός πυρριχιστής στο χορό του «Ξενιτέα» Νταχάου και Περιχώρων (πηγή: TikTok / @fani.gkavanozi)
ΠΟΝΤΟΣ

Ούτε δύο χρονών και χορεύει σέρρα – Το αίμα νερό δεν γίνεται! (βίντεο)

1/11/2026 - 5:50μμ
Ορφανά παιδιά στο προαύλιο του Κολεγίου Ανατόλια στη Μερζιφούντα, όπου λειτουργούσε ορφανοτροφείο της Near East Relief, περ. 1921-1922 (πηγή: Συλλογή Gertrude Anthony / The Bancroft Library, University of California, Berkeley)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Ποντίων: Η έκθεση που «θάφτηκε» – Ένας Αμερικανός ναύαρχος «φίμωσε» εργαζόμενη της Near East Relief

1/11/2026 - 5:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: Αρχείο Ν. Σωματαρίδη. Εικ.: Χ.Κ)

Νίκος Σωματαρίδης: Ο φοιτητής του 1960 που έγραψε «Το τραγούδι της χαμένης πατρίδας»

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αργύρης Μαντίκος)

Κακοκαιρία «Agneta»: Μήνυμα του 112 σε 6 περιοχές για περιορισμό μετακινήσεων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Έκρηξη στην Πλάκα: Στη φυλακή οι τρεις κατηγορούμενοι – Συντετριμμένος δήλωσε ο 55χρονος

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Neil Hall)

Βρετανία: Υπόθεση Πελικό αλά αγγλικά – Εννέα άνδρες κατηγορούνται ότι βίαζαν επί χρόνια μια γυναίκα αφού την νάρκωνε ο σύζυγός της

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Έλενα Γκοντσαρόβα)

Super League: Πρώτη νίκη για Ατρόμητο – Ισοπαλία στη Νίκαια

3 ώρες πριν
Περήφανοι απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων στην τελετή μετακομιδής του σκηνώματος του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου στο «Ιωνικό Κέντρο», Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026  (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος)

Άγιος Γεώργιος Νεαπολίτης: Σε κλίμα κατάνυξης και με πλήθος πιστών η μετακομιδή του Ιερού Σκηνώματός του στο «Ιωνικό Κέντρο»

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV