pontosnews.gr
Δευτέρα, 29/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η εγκατάσταση των Ποντίων στην Θεσσαλονίκη. Νέα στοιχεία για τους Πόντιους πρόσφυγες

6/03/2014 - 10:10πμ
Η εγκατάσταση των Ποντίων στην Θεσσαλονίκη. Νέα στοιχεία για τους Πόντιους πρόσφυγες
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Νέα στοιχεία δόθηκαν για τους Πόντιους πρόσφυγες, στην Επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Από τον Εύξεινο στη Θεσσαλονίκη: Η εγκατάσταση των Ποντίων στην πόλη» που διοργάνωσε η 1η Δημοτική Κοινότητα, χθες Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014 στο Δημαρχείο.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με την έναρξη της εκδήλωσης, τίμησε την πρώην πρόεδρο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, Άννα Θεοφυλάκτου, σε αναγνώριση των πολύχρονων προσπαθειών της για την διατήρηση της μνήμης του ποντιακού ελληνισμού. 

Oι Πόντιοι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη κατάφεραν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, να σταθούν στα πόδια τους και να συμβάλλουν στην οικονομική και πνευματική ανάπτυξη της πόλης. 

Ο δρ. οικονομολόγος, Ευάγγελος Χεκίμογλου, όπως αναφέρει το kerdos.gr, επισήμανε ότι το 1925 και 1926 η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων προτίμησε να παραμείνει σε πρόχειρους καταυλισμούς μέσα στην πόλη, αντίθετα με την άποψη που θα είχαν οι περισσότεροι παρασυρμένοι από τη μεταγενέστερη δημιουργία περιαστικών προσφυγικών οικισμών.

Μάλιστα, υπάρχει σαφής τάση εγκατάστασης ομοχωρίων σε μικρή γεωγραφική ακτίνα. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από δείγμα 1.000 δηλώσεων προσφύγων από το αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες κατέγραψαν τη διεύθυνση κατοικίας της προσφυγικής οικογένειας.

Εξάλλου, από δείγμα 500 οικογενειών του Πόντου και 100 από την Καισαρεία, με προέλευση από το ίδιο αρχείο, προκύπτει ότι τόσο οι Πόντιοι (σε ποσοστό 51%) όσο και οι Καϊσερλήδες (54%) προτίμησαν να εγκατασταθούν εντός των τειχών της πόλης. Διεύθυνση κατοικίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη δήλωσε το 30% των Ποντίων και το 20% των εκ Καισαρείας, ενώ για τη Δυτική τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 10% και 26%.

Οι πρόσφυγες μαθητές από τον Πόντο επηρέασαν καθοριστικά με την ποσότητα και την ποιότητα τους τη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού και την εκπαιδευτική ζωή γενικότερα, υπογράμμισε η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ, Ρούλα Ζιώγου-Καραστεργίου. Σύμφωνα τα στοιχεία που παρέθεσε στα σχολεία της Θεσσαλονίκης (Α’, Β’ και Γυμνάσιο Αρρένων, Γυμνάσιο Θηλέων, Ανώτερο Παρθεναγωγείο, Εμπορική Σχολή), τις περιόδους 1922-1923 έως και 1925-1926, οι πρόσφυγες μαθητές ήταν 1.683 και οι Πόντιοι 192.

Στις 20 Νοεμβρίου του 1922, όπως γράφει η «Εφημερίς των Βαλκανίων», οι μαθητές του Α’ και του Β’ Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν ποδοσφαιρικό αγώνα, τα έσοδα του οποίου διέθεσαν στους πρόσφυγες συμμαθητές τους.

Η κ. Ζιώγου-Καραστεργίου τόνισε ότι τα πρώτα δύσκολα χρόνια εγκατάστασης των προσφύγων στην πόλη ιδρύονται μια σειρά από νεανικοί ποντιακοί σύλλογοι -πολλοί από αυτούς στην Καλαμαριά-στους οποίους συμμετέχουν μαθητές και φοιτητές και των δύο φύλων.

Στη σχέση του προσφυγικής καταγωγής μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γεννάδιου με τους Πόντιους πρόσφυγες αναφέρθηκε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Καραθανάσης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι φρόντισε για τα ορφανά παιδιά, ενώ με τη μεσολάβηση του ενισχύθηκαν οικονομικά σύλλογοι.

Στον Πόντο δεν αναπτύχθηκε ισχυρό εργατικό κίνημα γιατί οι εργάτες δεν ήταν δεκτικοί στην πρόσληψη νέων ιδεών, ενώ δεν υπήρξε ισχυρή αστική τάξη, που θα συντελούσε στη διάδοση τους, υπογράμμισε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Αλέκος Δάγκας.

Φορείς της σοσιαλιστικής και κομμουνιστικής ιδεολογίας ήταν άνθρωποι που δεν άνηκαν στην εργατική τάξη: Τούρκοι που αιχμαλωτίστηκαν στη Ρωσία, Άγγλοι στρατιώτες, αλλά και μέλη του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος. Οι εργάτες και οι αγρότες έμεναν σε μεγάλο βαθμό αμέτοχοι.

Στην πολιτική διαδρομή του Γιάννη Πασαλίδη αναφέρθηκε ο δικηγόρος, Γιάννης Νισύριος, τονίζοντας ότι συνδύασε τον πολιτικό δυναμισμό και τον βαθύτατο ανθρωπισμό.

Όπως είπε ο κ. Νισύριος, ο Γιάννης Πασαλίδης ήταν υπέρ της κατάργησης των διαχωριστικών γραμμών και της εθνικής συμφιλίωσης και σε αυτό το πλαίσιο ήταν εναντίον των ΗΠΑ γιατί πίστευε ότι επιβάλλουν τον εθνικό διχασμό στην Ελλάδα. Ως βουλευτής, ασχολήθηκε με τα θέματα των αγροτών και τις αποζημιώσεις των προσφύγων, ενώ αγωνίστηκε για το Κυπριακό και τις γερμανικές αποζημιώσεις.

ΑΠΕ-ΑΜΠ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μικροί και μεγάλοι βρέθηκαν και φέτος στα παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, Κυριακή 28 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Nikos Lissaridis)
ΠΟΝΤΟΣ

«Λάλεμαν τη Παρχαρομάνας»: Τα παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης γέμισαν ξανά ζωή

28/06/2026 - 9:14μμ
Ο Παναγιώτης Νικούσιος (τρίτος από αριστερά) μεταφέρει στον Φραντσέσκο Μοροζίνι τις οθωμανικές προτάσεις παράδοσης του Χάνδακα, σε φανταστική απεικόνιση του Τζουζέπε Λορέντσο Γκατέρι (πηγή: Wikipedia)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Παναγιώτης Νικούσιος: Ο Πόντιος που έγινε ο πρώτος «υπουργός Εξωτερικών» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

28/06/2026 - 7:40μμ
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του Συλλόγου Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας
στο 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων. Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ευτυχία Μοράκου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακό χρώμα στο 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων, από το Σύλλογο Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας

28/06/2026 - 5:17μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Μελισσίων/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια βραδιά γεμάτη παράδοση και συγκίνηση στον ετήσιο χορό της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων

28/06/2026 - 9:53πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα διοίκηση στην Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού – Συγκρότηση σε σώμα για τη διετία 2026–2028

28/06/2026 - 12:04πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αιγάλεω/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

70 χρόνια ιστορίας και μνήμης στο Αιγάλεω – Μια ανεπανάληπτη ποντιακή βραδιά στο θέατρο «Αλέξης Μινωτής»

27/06/2026 - 11:08μμ
Η νεολαία σε πρώτο πλάνο στον 29ο «Ακριτικό Κύκλο», Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Ράδιο Ακρίτες / Νίκος Αλβανούδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο «Ακριτικός Κύκλος» μπαίνει στο πιο δυνατό του διήμερο: Γλέντι, χορός και ποντιακό αντάμωμα στο Καρατάσιου

27/06/2026 - 5:22μμ
Στιγμιότυπο από το συναπάντημα που έγινε το 2024, στα παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης (πηγή: YouTube / 
Tsam's Sky)
ΠΟΝΤΟΣ

«Το λάλεμαν τη παρχαρομάνας» επιστρέφει στα παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης – Μια γιορτή παράδοσης, γεύσεων και δημιουργίας

27/06/2026 - 1:39μμ
(Φωτ.: facebook.com/EvxinosLesxi)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Αθηνών: Με ποντιακή ορμή στο 9ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού στον Διόνυσο

27/06/2026 - 10:46πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Σουρμένων/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα διοίκηση στην Ένωση Ποντίων Σουρμένων

26/06/2026 - 10:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Scott Strazzante)

Μουντιάλ 2026: Πρόκριση στις καθυστερήσεις για τον Καναδά

8 ώρες πριν
Νετανιάχου και Ερντογάν το... μακρινό 2023 (φωτ.: x.com/RTErdogan)

Ισραήλ: Από το «Μόλις το έκανα» του Νετανιάχου στην επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

3ο Piraeus Street Long Jump: Πρωτιά με 8.39μ. και ρεκόρ αγώνα ο Τεντόγλου

8 ώρες πριν
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Λα Γουάιρα, η οποία επλήγη περισσότερο από τους σεισμούς (φωτ.: EPA / Henry Chirinos)

Στη σεισμόπληκτη Βενεζουέλα επίλεκτη ομάδα διασωστών από τη Θεσσαλονίκη

8 ώρες πριν
Ασθενοφόρο που κινητοποιήθηκε για τη φωτιά στο ξενοδοχείο στην Ομόνοια, Κυριακή 28 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Ομόνοια: Διασωληνωμένος ο πολυεγκαυματίας – Από πατίνι η φωτιά στο ξενοδοχείο

9 ώρες πριν
Η Ελένα Καμπούροβα με το παράσημο στο πέτο, Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Yagrek)

Ρωσία: Κρατικό παράσημο στην Ελένα Καμπούροβα, τη μεγάλη κυρία του ρωσικού τραγουδιού, με τις ελληνικές ρίζες

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign