pontosnews.gr
Κυριακή, 16/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένωση Ποντίων Αμβούργου και περιχώρων: Η παράδοση περνά από γενεά σε γενεά

28/02/2014 - 11:11πμ
Ένωση Ποντίων Αμβούργου και περιχώρων: Η παράδοση περνά από γενεά σε γενεά
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένωση Ποντίων Αμβούργου και περιχώρων: Η παράδοση περνά από γενεά σε γενεά

HambourgΑμβούργο η δεύτερη σε πληθυσμό μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας (στοιχεία Ιούνιου 2013) δίνανε κοντά στους 1.800.000 κατοίκους στο κέντρο της πόλης και 5.000.000 στην ευρύτερη περιοχή. Το Αμβούργο επίσης είναι ένα από τα 16 γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια και αποτελεί οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο ολόκληρης της Βόρειας Γερμανίας. Έχει 2.302 γέφυρες, περισσότερες από όσες η Βενετία και το Άμστερνταμ μαζί. Είναι επίσης το μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Παρ” όλο που είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας, το Αμβούργο δεν είναι παραθαλάσσιο. Το διασχίζει ο ποταμός Έλβας, ο οποίος μετά από 80 χιλιόμετρα εκβάλλει στη Βόρεια Θάλασσα. Εκεί στην πόρτα του κόσμου όπως πολύ το αποκαλούν υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια εγκατεστημένη και η ελληνική παροικία, κοντά στους 4.000 συμπατριώτες μας στο κέντρο της πόλης και άλλοι τόσοι στην ευρύτερη περιοχή. Τώρα βέβαια με την οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας υπάρχει και εδώ μια συνεχής ροή νέων μεταναστών.

Ο Ευρωπολίτης στις 2 -3 Νοεμβρίου βρέθηκε στην πόλη επισκεπτόμενος αρκετούς από τους χώρους που συναντιέται και μαζεύεται ο Ελληνισμός. Έτσι την Κυριακή το πρωί στις 3 του Νοέμβρη επισκεφτήκαμε το κέντρο νεότητας (Im Acker pool Co Haus der Jugend ) το οποίο εδώ και κάποια χρόνια φιλοξενεί τις πρόβες και τις δραστηριότητες του τοπικού Ποντιακού συλλόγου (Ένωση Ποντίων Αμβούργου και περιχώρων). Στο χώρο επικρατούσαν χαρούμενες παιδικές φωνές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις πρόβες του χορευτικού μέχρι την ώρα που το άκουσμα της λύρας (έστω και μέσα από το κασετόφωνο) μαζί με την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου και μέλους του Δ.Σ κ. Γιάννη Ιντζέ, έδιναν τα σκήπτρα στην κίνηση των γενεών ( τον χορό). Όλα τα παιδιά με πολύ κέφι και αφοσίωση μαθαίνανε να πατούνε στα βήματα των προγόνων τους. Οι γονείς δημιουργώντας μια μεγάλη παρέα ανταλλάσανε σκέψεις και απόψεις για κάθε λογής θέμα. Τι πιο όμορφο σήμερα στην εποχή της τεχνολογίας που έχει δημιουργήσει έναν δικό της τρόπο επαφής (απομόνωσης), να βλέπεις ζωντανά παραδείγματα αντίστασης που φωνάζουν ζούμε, συναναστρεφόμαστε, αντιστεκόμαστε. Εκεί μέσα σε αυτήν την όμορφη ατμόσφαιρα μας υποδέχθηκαν όλοι μαζί και ειδικά το νέο, επανεκλεγμένο, διοικητικό συμβούλιο. Καθίσαμε και συζητήσαμε για τις δράσεις και τους στόχους τους. Το λόγο πρώτος πήρε ο πρόεδρος κ. Χρήστος Πεχλιβανίδης και αφού ευχαρίστησε πρώτα όλους τους ανθρώπους που οραματίστηκαν, έκαναν και συντήρησαν το σύλλογο από το 1977 μέχρι και σήμερα (36 χρόνια μετά) έθεσε ως πρώτο στόχο την προσέγγιση των συμπατριωτών μας της 2ης γενεάς για να πλαισιώσουν τις δράσεις του συλλόγου » Οι άνθρωποι της 1ης γενεάς που οραματίστηκαν και έφτιαξαν το σύλλογο συνταξιοδοτήθηκαν και έχουν φύγει.

Αντιμετωπίζουμε όπως όλοι οι χώροι στα κοινά κάποια προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων. Βλέπετε εμείς εδώ είμαστε ένας ακριτικός θα έλεγα σύλλογος. Δεν έχουμε κοντά μας άλλους ποντιακούς συλλόγους που υπάρχουν σε περιοχές όπως είναι οι Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία ή η Βάδη Βυρτεμβέργη, όπου υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι και ο ένας στηρίζει τον άλλον με την παρουσία του και δίνει ένα ακόμη κίνητρο σε νέους ανθρώπους, να συμμετέχουν και να γνωρίζονται μεταξύ τους…. Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι θέλουμε την ομοσπονδία μας να είναι πιο κοντά μας, έχουμε να δούμε αντιπρόσωπό της και δράση της στο Αμβούργο από το 1995, χρονιά που έγινε εδώ το ετήσιο φεστιβάλ και κλείνοντας θα πρέπει να δει ότι υπάρχει η ανάγκη να γίνουν και εδώ συναπαντήματα, όπως αυτά που διοργανώνονται κάθε χρόνο εάν όχι στο Αμβούργο κάπου κοντά , Βερολίνο, Ανόβερο ώστε να τα παρακολουθήσουν και τα δικά μας παιδιά.»

Ένα άλλο πρόβλημα που αναδείχθηκε μέσα από τη συζήτηση ήταν η δυσκολία που αντιμετωπίζουν λόγω της γλώσσας, για καλύτερη προσέγγιση των νέων ανθρώπων,» σε ποσοστό που φτάνει έως και το 50% δεν κατέχουν καλά έως και καθόλου την ελληνική γλώσσα και αυτό οφείλεται στο κλείσιμο των ελληνικών σχολείων γυμνασίου και λυκείου. Έχουν μείνει μόνο 2 σχολεία μητρικής γλώσσας που δεν είναι εύκολη η προσέγγισή τους» μας λέει ο Χρήστος και η Μαγδαληνή .

Ο Παύλος έχοντας διατελέσει και παλαιότερα γραμματέας μας τονίζει τη σημασία που έχει το να υπάρχει ομοιογένεια στα μέλη του Δ.Σ και την αναγκαιότητα στο να επικρατεί αλληλοσεβασμός, διάλογος και επικοινωνία για να επιλύνονται τα όποια προβλήματα. Αυτά είναι και τα στοιχεία που διαθέτει τον νυν Δ.Σ που πορεύθηκε μαζί για δύο χρόνια και θα συνεχίσουν μαζί για τα επόμενα δύο. Ο κύριος στόχος του συλλόγου για τα επόμενα χρόνια είναι η οργάνωση ιστορικών σεμιναρίων και ημερίδων, για την καλύτερη κατανόηση και γνώση των νέων γενεών, της ιστορίας των προγόνων τους.

Έτσι απλά μέσα στο ζεστό, φιλικό περιβάλλον της ποντιακής παρέας του Αμβούργου, μαζευτήκαμε όλοι μαζί για να αποθανατίσουμε τη στιγμή και κλείσαμε με ευχές για την καλύτερη επιτυχία στους στόχους τους. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τους παρακάτω: Πρόεδρος Χρήστος Πεχλιβανίδης, Αντιπρόεδρος Κώστας Παππαδόπουλος, Γραμματέας Παύλος Χατζηζελίδης, Ταμίας η κα. Μαγδαληνή Τσαπανίδου και υπεύθυνος χορευτικού και χοροδιδάσκαλος ο κ. Γιάννης Ιντζές.

Όλοι τους αφιλοκερδώς διαθέτουν το χρόνο τους με μεράκι και αγάπη στις ρίζες και στους προγόνους τους.

Πηγή: europolitis.eu

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αρχιερατική Λειτουργία την ημέρα της Πανηγύρεως της ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά. Προεξάρχει πιθανόν ο Μητροπολίτης Χαλδίας Γερβάσιος Σουμελίδης (πηγή: Αρχείο Οικογένειας Λαμπάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Αυγούστ’ τη Παναΐας», ένα πανηγύρι με παλιά συνταγή από τον Γιάννη Τερζίδη

15/08/2026 - 4:08μμ
(Πηγή: facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σίμος Συμεωνίδης: Η Ένωση Ποντίων Πιερίας αποχαιρετά τον ταουλτζή της που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή

15/08/2026 - 3:20μμ
Δεκαπενταύγουστος στη Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας / Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τασούλας – Να αναγνωρίσει και η Τουρκία τη Γενοκτονία των Ποντίων

15/08/2026 - 2:52μμ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στη Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Ημαθίας. Δεκαπενταύγουστος 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας / Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας στο Βέρμιο – Πρώτη παρουσία ΠτΔ στον Δεκαπενταύγουστο μετά το 2019

15/08/2026 - 12:35μμ
Τα τείχη της Τραπεζούντας σε χαρακτικό (πηγή: antiqueprintsandmaps /commons.wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η Τραπεζούντα ‘πάρθεν» – Οι συγκλονιστικοί στίχοι του Δ.Κ. Παπαδόπουλου (Σταυριώτη) για την άλωση της Τραπεζούντας, το 1461

14/08/2026 - 11:33μμ
Η Βούλα Πατουλίδου καταθέτει στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων. 19 Μαΐου 2020 (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Βούλα Πατουλίδου στην Παναγία Σουμελά του Πόντου: «Μου φάνηκε πως άκουσα τη φωνή του παππού μου»

14/08/2026 - 9:34μμ
H Άννα Σαρηγιαννίδου ομιλήτρια στην εκδήλωση «Συναπάντημα Ιστορικής Μνήμης με λύρα και κεμεντζέ», Τρίτη 11 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Γιώργος Σκεντερίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ρέθυμνο: Από τα παρχάρια στον Ψηλορείτη – Όταν Πόντος και Κρήτη έσμιξαν στον Πρινέ

14/08/2026 - 8:09μμ
Η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στις απόκρημνες πλαγιές του όρους Μελά, στον Πόντο, ένας από τους σημαντικότερους ιερούς τόπους του ποντιακού ελληνισμού
(φωτ.: Wikimedia Commons/Herbert Frank)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα τάματα στον Πόντο: Όταν η πίστη γινόταν υπόσχεση και η ελπίδα έπαιρνε το δρόμο για τη Σουμελά

14/08/2026 - 4:07μμ
ΠΟΝΤΟΣ

14 Αυγούστου 1909: Από τα Κοτύωρα στη «Γιάσονος την Παναγίαν» για προσκύνημα

14/08/2026 - 10:20πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Υποτροφία στη μνήμη του ιδρυτή του, Χαράλαμπου Κιαγχίδη

13/08/2026 - 7:09μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: YouTube/EviaVima)

Μάχη με τις φλόγες στη Σκύρο: Εκκενώσεις και ενεργοποίηση του Copernicus

2 ώρες πριν
(Φωτ.: hellenicnavy.gr)

Συγκίνηση στην Τήνο: Τιμήθηκαν η Παναγία και οι ήρωες του «Έλλη»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Απιδεώνας)

Λαϊκοποντιακή βραδιά στον Απιδεώνα

3 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/paokagiouandrea?locale=el_GR)

Ποντιακή βραδιά με τον ΠΑΟΚ Αγίου Ανδρέα στην Καβάλα

4 ώρες πριν
Απίστευτες εικόνες από το Καραβοστάσι της Ανατολικής Μάνης (εικ.: facebook.com/pantelis.apostolakos)

Πλημμύρες και απεγκλωβισμοί οδηγών στην Ανατολική Μάνη

4 ώρες πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην Αστυνομική Ακαδημία της Κομητείας Νάσο, στο Γκάρντεν Σίτι του Λονγκ Άιλαντ (φωτ.:  EPA/Olga Fedorova)

Ντόναλντ Τραμπ: «Θα ανακηρύξω τα Στενά του Ορμούζ ως έδαφος των ΗΠΑ», είπε χαμογελώντας

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV