pontosnews.gr
Τετάρτη, 21/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Ανατέλλουν» ξανά οι Κομνηνοί στην Τραπεζούντα. Ξαναζωντανεύουν ιστορικά μνημεία!

19/02/2014 - 1:42μμ
«Ανατέλλουν» ξανά οι Κομνηνοί στην Τραπεζούντα. Ξαναζωντανεύουν ιστορικά μνημεία!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Ανατέλλουν» ξανά οι Κομνηνοί στην Τραπεζούντα. Ξαναζωντανεύουν ιστορικά μνημεία!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης*

Δημοσιογράφου-Συγγραφέα-Τουρκολόγου

Το μεγάλο παλάτι των Κομνηνών, τα ανάκτορα της ιστορικής δυναστείας της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, που τελευταία παρέδωσε το πνεύμα της Ρωμηοσύνης στους αλλόθρησκους Οθωμανούς κατακτητές, θα «ξαναζωντανέψουν», και αυτό το εκπληκτικό γεγονός θα γίνει  με την ίδια την απόφαση των σημερινών κατοίκων της ιστορικής πρωτεύουσας του Πόντου.

Αυτή την καταπληκτική είδηση μετέδωσε η τουρκική εφημερίδα Aksam, σε αποκλειστικό της δημοσίευμα, στις 1 Φεβρουαρίου, με τον πολύ χαρακτηριστικό τίτλο: «810 yıl sonra yeniden Trabzon krallığı», δηλαδή, «810 χρόνια μετά ξανά η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, η διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της Τραπεζούντας, σε συνεργασία με τον δήμαρχο Τραπεζούντας, αποφάσισε την αναστύλωση των ερειπίων των ιστορικών ανακτόρων της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας και το ιστορικό παλάτι των Κομνηνών τα οποία θα ανακαινιστούν και θα αποδοθούν στο κοινό σαν ένα από τα πιο αξιοσημείωτα τουρκικά αξιοθέατα της ιστορικής πρωτεύουσας του Πόντου.

Το τουρκικό δημοσίευμα αφού κάνει μνεία στην ιστορική αυτοκρατορία που κράτησε από το 1204 μέχρι το 1461 μ.Χ., οπότε και καταλύθηκε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, οχτώ χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, αναφέρει ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες αναστύλωσης των ανακτόρων τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της κοιλάδας Zağnos και ανάμεσα στις οδούς Bahçeçik και Erdodu. Στην περιοχή αυτή έχουν γίνει ήδη κάποιες προκαταρκτικές εργασίες και έχουν καταγραφεί τα ερείπια των άλλοτε μεγαλοπρεπών αυτοκρατορικών ανακτόρων. Η διαδικασία προβλέπει την απαλλοτρίωση όλης της περιοχής που πρόκειται να εργαστεί η αρχαιολογική υπηρεσία για  να προχωρήσει η αναστύλωση του όλου κτιριακού συγκροτήματος.  Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δήμαρχου της Τραπεζούντας, Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, το μέρος όπου θα αναδειχτεί ξανά το ανάκτορο θα γίνει το ιστορικό κέντρο της Τραπεζούντας και έτσι με αυτόν τον τρόπο θα αναδειχτεί ξανά η βυζαντινή μεγαλοπρέπεια της αυτοκρατορίας που ήταν, όπως είναι γνωστό και από την ιστορία, η τελευταία που έπεσε στα χέρια των Οθωμανών. Η δημαρχία της Τραπεζούντας υπογραμμίζει και κάποια ιστορικά στοιχεία για την ίδρυση της αυτοκρατορίας από τους Δαβίδ και Αλέξιο Κομνηνό, που ήταν μέλη της  βυζαντινής δυναστείας των Κομνηνών, η οποία αποτέλεσε το σύμβολο της αυτοκρατορίας.

Έτσι βλέπουμε άλλη μια περίπτωση που το βυζαντινό αλλά και ελληνορθόδοξο παρελθόν της Μικράς Ασίας αναδύεται στην επιφάνεια, στέλνοντας τα ανάλογα μηνύματα ακόμα και στους ίδιους του σημερινούς κατοίκους αυτής της πατροπαράδοτης ελληνορθόδοξης γης.   Βέβαια οι Τούρκοι σκοπεύουν με όλα αυτά να αποκομίσουν τουριστικά οφέλη, δεν παύουν όμως τέτοια γεγονότα που κυριολεκτικά έχουν ενσκήψει σαν «χιονοστιβάδα» σε όλη την Μικρά Ασία, όπου βυζαντινές εκκλησίες αναδύονται από το πουθενά, αγιάσματα και ελληνορθόδοξα προσκυνήματα γίνονται τόπος προσέλκυσης Τούρκων μουσουλμάνων, να στέλνουν τα μηνύματά τους ότι ο Χριστιανισμός εξακολουθεί να σκορπά ρίγη συγκινήσεων στα άγια χώματα της Μικράς Ασίας.

*Δημοσιογράφου-Συγγραφέα-Τουρκολόγου

Πηγή: enromiosini.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/lesxipontionnkavalas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας – Κοπή βασιλόπιτας 2026 με μουσική, χορό και ευχές

20/01/2026 - 10:18μμ
Ένας από τους τόμους που περιλαμβάνονται στη συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» (φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)
ΠΟΝΤΟΣ

Εύξεινος Λέσχη Νάουσας: Κάλεσμα για συγκέντρωση υλικού και πληροφοριών για το νέο Μουσείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως

20/01/2026 - 5:12μμ
Ο Νικόλαος Λιθοξόος φωτογραφημένος το 1905 στην Τραπεζούντα. Στο φόντο οι τελευταίοι απόφοιτοι του κλασικού τμήματος της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, τη σχολική χρονιά 1921-1922 (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νικόλαος Λιθοξόος: Ο δάσκαλος που αναγέννησε την ελληνική παιδεία στον Πόντο και τη Μικρά Ασία

20/01/2026 - 10:00πμ
Η ανεξάρτητη βουλευτής Κυριακή Μάλαμα κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Νίκος Ασλανίδης: Στην Ολομέλεια της Βουλής η περιπέτειά του στην Τουρκία

19/01/2026 - 7:43μμ
Η Χρυσούλα Καρατζόγλου σε εκδήλωση των «Κομνηνών» Δράμας
ΠΟΝΤΟΣ

Η ΠΟΕ εκφράζει τη λύπη της για το θάνατο της Χρυσούλας Καρατζόγλου

19/01/2026 - 7:15μμ
Η Γεύση Σταφυλίδου εντός και εκτός γηπέδου (πηγή: kerkidasport.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η ποντιακή λύρα συναντά το ποδόσφαιρο: Η Γεύση Σταφυλίδου εν δράσει

19/01/2026 - 6:48μμ
(Φωτ. αρχείου: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Νέος κύκλος σεμιναρίων στο Σπουδαστήριο Ποντιακού Πολιτισμού

19/01/2026 - 5:25μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης τιμά τους άριστους μαθητές και φοιτητές

19/01/2026 - 4:28μμ
Η Μονή Θεοσκεπάστου βρίσκεται στην Τραπεζούντα, στις δυτικές πλαγιές του Μιθρίου όρους (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Μονή Θεοσκεπάστου στην Τραπεζούντα σε νέα εποχή – Μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο και προσελκύει χιλιάδες

19/01/2026 - 3:00μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας έκοψε τη βασιλόπιτά του σε μια εκδήλωση-υπερπαραγωγή

19/01/2026 - 10:20πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου για τον ένα χρόνο στην προεδρία των ΗΠΑ (φωτ.: EPA/AARON SCHWARTZ / POOL)

Ντόναλντ Τραμπ: Μεταναστευτικό, Βενεζουέλα, Οικονομία, ΝΑΤΟ και Γροιλανδία – Τι είπε για Ερντογάν

15 λεπτά πριν
Επιβάτες στον σιδηροδρομικό σταθμό Sants στη Βαρκελόνη της Καταλονίας (φωτ. αρχείου: EPA/MARTA PEREZ)

Ισπανία: Εκτροχιάστηκαν επιβατικές αμαξοστοιχίες σε Βαρκελόνη και Ζιρόνα – Υπάρχει νεκρός και τραυματίες

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θεόδωρος Χριστοδουλάκης)

Champions League: Νίκησε τη Λεβερκούζεν και ελπίζει ο Ολυμπιακός

1 ώρα πριν
Εικόνα από τη συνέλευση των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας στο πολιτιστικό κέντρο της Νίκαιας (φωτ.: OFFNETWORK.GR/EUROKINISSI)

Αποχωρούν οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας και των Μαλγάρων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Euroleague: Ξέσπασε με τους Έλληνες κόντρα στη Μπασκόνια ο Παναθηναϊκός

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχεία: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Δυτική Μακεδονία: Την Τετάρτη δεν θα λειτουργήσουν όλες οι σχολικές μονάδες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign