pontosnews.gr
Κυριακή, 14/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αυτός είναι ο Πόντος των Αγίων!

19/02/2014 - 9:50πμ
Αυτός είναι ο Πόντος των Αγίων!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αυτός είναι ο Πόντος των Αγίων!

Ο κάπως ιδιότυπος χαρακτήρας και η διαφοροποιημένη προφορά του καλοκάγαθου Πόντιου «γέροντα» μοναχού, σ’ ένα μοναστήρι στην κεντρική Ελλάδα, προκαλούσε κάποιους φίλους μοναχούς με αφέλεια και απλότητα να τον πειράξουν καλόκαρδα για την ιδιαίτερη πατρίδα του, πού δεν έλεγε να την ξεχάσει. «Και τί είναι ο Πόντος;».
Την τελευταία φορά όμως στενοχωρήθηκε πολύ ο γέροντας…

Αν δεν έχεις πάει σ’ αυτή την πανέμορφη, παράξενη – από τα πανάρχαια χρόνια ελληνική γη – Αν ποτέ δεν την είδες ή έστω δεν διάβασες με προσοχή και καρδιά την ιστορία της και τη γενοκτονία του πληθυσμού της, πώς να νιώσεις ως το βάθος τον πόνο στου Πόντιου την ψυχή; Ο γέροντας αισθανόταν ότι το πείραγμα του σκάλιζε μια βαθιά πληγή.
Αποσύρθηκε πονεμένος στο κελί του για λίγες ήμερες. Τί μυστικό έκρυβε χωρίς καμιά επικοινωνία;

Ένα πρωί κρέμασε την αφοπλιστική απάντηση σ’ ένα κεντρικό μέρος της ιερής Μονής.

Είχε φιλοτεχνήσει ένα ιστορικό χάρτη του Πόντου και είχε σημαδέψει πόλεις και ασκηταριά, πού έζησαν ή πέρασαν ή γεννήθηκαν εκεί ή ασκήθηκαν σε κείνους τους αγιασμένους τόπους πολλοί όσιοι και μάρτυρες. Αντίστοιχα είχε κολλήσει τις εικόνες τους. Που φύλαγε τόσες στο λιτό κελί του; Μήπως και ζωντάνεψαν από της ψυχής τα βάθη;

Και που να τους έβαζε όλους!

Έκπληκτοι καλόγεροι και προσκυνητές διάβαζαν την επιγραφή: «Αυτός είναι ο Πόντος των Αγίων»! Έτσι είναι αλήθεια. Όταν ανοίξεις ένα Συναξάρι και διαβάσεις προσεκτικά, μένεις άφωνος από το πλήθος των Αγίων του Πόντου. Μεγάλοι Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, όπως ο Μέγας Βασίλειος πού ασκήθηκε σε σπήλαιο του Πόντου, σε κατάφυτη περιοχή κοντά στον Ίρι ποταμό, όπου κάλεσε και τον φίλο του Γρηγόριο Θεολόγο το Ναζιανζηνό, ο Άγιος Γρηγόριος ο Επίσκοπος Νύσσης, ο Όσιος Ναυκράτιος.
Ο Όσιος Θεοδόσιος Μητροπολίτης Τραπεζούντος. Ο Άγιος Ιωάννης ο Τραπεζούντιος. Ο Μεγαλομάρτυρας Θεόδωρος ο Στρατηλάτης, κάτοικος της Ηράκλειας του Πόντου. Ο Μεγαλομάρτυρας Θεόδωρος ο Τηρών από την Αμάσεια. Ο Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος γεννήθηκε στην Παφλαγονία. Ο μάρτυρας Κορδάτος στην Νικομήδεια, όπως και οι νεαροί αυτάδελφοι μάρτυρες Ευλάμπιος και Ευλαμπία.

Η Αγία Ελένη, μητέρα του Μ. Κωνσταντίνου στη Βιθυνία. Ο Άγιος Σέργιος ο Μάγιστρος από την Παφλαγονία. Ο Άγιος Ανδριάνας και η Αγία Ναταλία από τη Νικομήδεια. Οι 40 μάρτυρες από τη Σεβάστεια. Η μεγαλομάρτυς Κυριακή από τη Βιθυνία. Ο ιερομάρτυρας Φωκάς ο θαυματουργός και ο μάρτυρας Φωκάς ο Κηπουρός, από τη Σινώπη. Οι 20.000 μάρτυρες από τη Νικομήδεια.

Ο ιερομάρτυρας Βασίλειος ήταν Επίσκοπος Αμασείας. Ο Όσιος Παυσίκακος Επίσκοπος Συνάδων είχε γεννηθεί στην Αμάσεια. Ο Όσιος Νικήτας ο Πατρίκιος προέρχεται από την Παφλαγονία. Ο Όσιος Στυλιανός ήταν Παφλαγόνας. Ο Όσιος Νίκων, ο «Μετανοείτε», καταγόταν από την Τραπεζούντα. Ο Όσιος Φιλέταιρος ήταν γιος του Έπαρχου της Νικομήδειας. Αναρίθμητο νέφος μαρτύρων! Σκαλισμένα ασκηταριά σε πανύψηλους βράχους, σπήλαια δυσπρόσιτα πνευματικών αγώνων και προσευχών. Τί να πεις για τον πολιούχο της Τραπεζούντας τον Άγιο Ευγένιο, τον πρώτο Επίσκοπο της -μετά τον ιδρυτή της Εκκλησίας της Απόστολο Ανδρέα- πού αποκεφαλίστηκε επί Διοκλητιανοϋ; Οι Μεγάλοι Κομνηνοί τον θεωρούσαν προστάτη τους και απεικονίζεται σε πολλά νομίσματα και εμβλήματα της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας.

Ατέλειωτη η αλυσίδα των παλαιών Αγίων του Πόντου, πού οι κρίκοι της συνεχίζονται με τους νεομάρτυρες.

Στό 18ο αιώνα σημειώνεται το μαρτύριο της δεκαπεντάχρονης, Αγίας Ελένης από τη Σινώπη.

Δεν λησμονούν οι Πόντιοι τον προύχοντα της Τραπεζούντας Νεομάρτυρα Παρασκευά, ούτε τον έμπορο από την ίδια πόλη Νεομάρτυρα Ιωάννη της Σουτσιάβας.
Στις αρχές του περασμένου αιώνα προβάλλει η μορφή του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη από τον Πόντο, του οσίου και ομολογητού, στη Δράμα (1901-1959).

Το πλήθος των Αγίων του Πόντου, οι υπέροχες εκκλησίες, τα σκαρφαλωμένα σ’ απόκρημνους βράχους ασκηταριά και τα λαμπρά μοναστήρια, όπως του Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα, του Αγίου Ιωάννου Βαζελώνα και το περίφημο της Παναγίας του Σουμελά, – έστω κι ερείπια – πλημμυρίζουν με υπερκόσμιο δέος την ψυχή και χαρίζουν απόμακρες ελπίδες πώς δε θα εγκαταλείψει ο θεός τους πρόσφυγες του Πόντου, ούτε θα παραβλέψει τις πρεσβείες των πονεμένων Αγίων Του! 

Από το περιοδικό «Προς την ΝΙΚΗΝ» Μάϊος 2009 τεύχος 711

Πηγή: orthodoxia-pontos.blogspot.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pontosnews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Λάρισα: Με νταούλι, λύρα και πισία, αλώθηκε η πλατεία Φιλιππούπολης στο πλαίσιο του 19ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

14/12/2025 - 3:59μμ
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση (φωτ.: Τάνια Λαζαρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ρίζα μ΄ και στερέα μ΄»: Ένα βαθιά συγκινητικό ταξίδι, μια προσωπική αναζήτηση στον Πόντο

14/12/2025 - 3:01μμ
Η φωτογραφία αυτή είναι η τελευταία του Φώτη Κόντογλου, τον Μάιο του 1965 (πηγή: Facebook / Fotis Kontoglou Original - Φώτη Κόντογλου Αρχείο)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Φώτης Κόντογλου, ο εμβληματικός ζωγράφος που αδικήθηκε από το ελληνικό κράτος

14/12/2025 - 1:52μμ
(Φωτ.: facebook/Αντώνης Μαυρίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: Οι Κοτσαμάνοι συναντούν το μέλλον της παράδοσης

14/12/2025 - 10:21πμ
Από το Ροδοχώρι στην Κω, για τα 8α «Διογένεια». Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: KOS-TV)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι, γέλιο και παράδοση στην Κω – Το πιο κεφάτο στιγμιότυπο στα 8α «Διογένεια»

14/12/2025 - 9:44πμ
(Φωτ.: Facebook Θεοδώρα Παπαδοπούλου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μια γιορτή παράδοσης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεχροκάμπου που ζέστανε καρδιές

14/12/2025 - 9:11πμ
Οι χορευτές του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης (πηγή:. livemedia.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού χτύπησε δυνατά στην Καρδίτσα

13/12/2025 - 11:35μμ
(Φωτ.: Facebook Σωματείο «Παναγία Σουμελά Θέρμης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» δήμου Θέρμης σε χριστουγεννιάτικο μπαζάρ προσφοράς

13/12/2025 - 10:59μμ
Τα κορίτσια της Ένωσης Ποντίων Αμβρούργου και Περιχώρων, που βρίσκονται στην Κω (φωτ.: Facebook / Enosi Pontion Ambourgo)
ΠΟΝΤΟΣ

Από το Αμβούργο στα 8α «Διογένεια»: Πόντιοι και Πόντιες της διασποράς στην Κω

13/12/2025 - 8:45μμ
Οι «Κομνηνοί» της Εύβοιας στην χριστουγεννιάτικα στολισμένη Χαλκίδα (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χριστούγεννα στις γειτονιές της Χαλκίδας με διηγήσεις από τις αλησμόνητες πατρίδες

13/12/2025 - 8:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pontosnews.gr)

Λάρισα: Με νταούλι, λύρα και πισία, αλώθηκε η πλατεία Φιλιππούπολης στο πλαίσιο του 19ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

1 λεπτό πριν
(Φωτ.: admie.gr)

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας

28 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση (φωτ.: Τάνια Λαζαρίδου)

«Ρίζα μ΄ και στερέα μ΄»: Ένα βαθιά συγκινητικό ταξίδι, μια προσωπική αναζήτηση στον Πόντο

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay)

Όταν η Μαρινέλλα είπε «όχι»: Η περιπέτεια του τραγουδιού «Πες πως μ’ αντάμωσες» που έγινε τεράστια επιτυχία

2 ώρες πριν
Η φωτογραφία αυτή είναι η τελευταία του Φώτη Κόντογλου, τον Μάιο του 1965 (πηγή: Facebook / Fotis Kontoglou Original - Φώτη Κόντογλου Αρχείο)

Φώτης Κόντογλου, ο εμβληματικός ζωγράφος που αδικήθηκε από το ελληνικό κράτος

2 ώρες πριν
Αστυνομικοί και μέλη σωστικών συνεργείων στη σκηνή της δολοφονικής επίθεσης στο Σίδνεϊ (φωτ.: . EPA/Jeremy Piper)

Μακελειό με τουλάχιστον δώδεκα νεκρούς στο Σίδνεϊ – Ένοπλοι πυροβόλησαν κατά εβραϊκής κοινότητας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign