pontosnews.gr
Κυριακή, 27/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σε ποιον ανήκει τελικά η σημερινή Τουρκία;

10/02/2014 - 12:20μμ
Беспричинные угрозы Эрдогана и греки – в ожидании Александра Македонского
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε ποιον ανήκει τελικά η σημερινή Τουρκία;

Η στροφή του τουρκικού κοινού εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν άρχισε να εκδηλώνεται τον περασμένο Μάιο. Οι φωτογραφίες αστυνομικών που ξυλοκοπούσαν διαδηλωτές έκαναν την Τουρκία να μοιάζει, για πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνια, με κράτος σε κρίση, εντελώς ακατάλληλο για διακοπές Δυτικών τουριστών. Η κυβέρνηση είχε πιαστεί εξαπίνης.

Δύο εβδομάδες αργότερα, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης, ο Ερντογάν συγκαλούσε σύσκεψη στην Αγκυρα, στην οποία μετείχαν και ακτιβιστές. Αίσθηση είχε προκαλέσει τότε η διάθεση του πρωθυπουργού να ακούσει τους προσκεκλημένους του, κρατώντας συνεχώς σημειώσεις στην 5ωρη σύσκεψη.

Ακόμη πιο ενθαρρυντική υπήρξε η εξήγηση του Ερντογάν, ότι οι σύμβουλοί του δεν απέδωσαν την πρέπουσα σημασία στις πρώτες διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί. «Νομίζαμε ότι οι διαμαρτυρίες προέρχονταν μόνο από οικολόγους και έτσι δεν αντιδράσαμε. Αφήσαμε την αστυνομία να φερθεί βίαια, ενώ όταν ενημερώθηκα –την τρίτη ημέρα– ήταν πια πολύ αργά. Μην ανησυχείτε, όμως, κάλεσα τους υπευθύνους στο γραφείο μου και τους επέκρινα τόσο έντονα, που έβαλαν τα κλάματα», είπε ο Ερντογάν. Η παριστάμενη στη σύσκεψη αρχιτέκτονας Ιπέκ Ακπινάρ λέει: «Ο Ερντογάν μού θύμισε εκείνη τη στιγμή περισσότερο αρχηγό φατρίας, παρά πολιτικό».

Την τελευταία δεκαετία, ο Ερντογάν κατέστη ο ισχυρότερος πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, ενώ διεκδικεί επάξια τον τίτλο του πλέον επιτυχημένου εκλεγμένου ηγέτη στη Μέση Ανατολή, αλλά και της «μεγάλης ελπίδας» της Δύσης στον μουσουλμανικό κόσμο. Τον τελευταίο χρόνο, όμως, οι Τούρκοι αντιμετώπισαν έναν διαφορετικό Ερντογάν: έναν άνθρωπο-σύμβολο αυταρχισμού και διαφθοράς.

Οι διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί την περασμένη άνοιξη έφεραν στο φως τις ενδημικές δυσλειτουργίες του τουρκικού κράτους –με προεξάρχουσα την απουσία κράτους δικαίου– αμφισβητώντας παράλληλα την αξία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Η συνέχεια υπήρξε ακόμη πιο οδυνηρή για τον Ερντογάν. Τον Δεκέμβριο, οι πρώτες αποκαλύψεις σκανδάλων διαφθοράς άρχισαν να δημοσιεύονται, χάρη στις προσπάθειες των μελών του ισλαμικού κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ενώ η απειλή του πάρκου Γκεζί αφορούσε τη φωτογραφική κάλυψη αστυνομικής βίας, το σκάνδαλο διαφθοράς αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τον πρωθυπουργό.

Η απάντηση του Ερντογάν και στις δύο παραπάνω κρίσεις υπήρξε η τιμωρία όσων θεωρεί προδότες, ανεξαρτήτως εάν αυτοί είναι οικολόγοι ακτιβιστές ή αστυνομικοί διευθυντές και δικαστικοί. Η τακτική αυτή, όμως, έχει δεινές συνέπειες στην οικονομία της χώρας, όπως δείχνει η ελεύθερη πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας.

Η κυβέρνηση Ερντογάν ήταν κάποτε συνώνυμη με τη σταθερότητα, ενώ ένας λόγος που ακόμη και προοδευτικοί Τούρκοι ανέχονταν το ΑΚΡ ήταν ότι τα στελέχη του διακρίνονταν για την εργατικότητά τους. Η διένεξη μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν κυοφορεί εδώ και χρόνια και αφορά τα οικονομικά, την ιδεολογία και την ηθική. Οι «Γκιουλενικοί» ουδέποτε συμφώνησαν με την ξαφνική μεταμόρφωση του Ερντογάν σε λαϊκό ήρωα του αραβικού κόσμου, ρόλο που είχε διαδραματίσει στην εντέλεια κατά την κρίση του «Μαβί Μαρμαρά» με το Ισραήλ, το 2010.

Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές της άνοιξης ίσως δώσουν μία ακόμη ευκαιρία στους οπαδούς του Ερντογάν να του χαρίσουν μία νίκη επιπλέον, επιβεβαιώνοντας το προσωνύμιό του: «Ο κατακτητής».

Πηγή: turkishgreeknews.org

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί κατά δασικής πυρκαγιάς στο Καραμπούκ της Τουρκίας (φωτ.: Χ/Ali Yerlikaya)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Τεράστιες πυρκαγιές σε Προύσα και Καραμπούκ – Χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί

27/07/2025 - 6:48μμ
Η παραλία Έδεμ στο Παλαιό Φάληρο (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Επείγουσα ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για το μικρό κορίτσι που βρέθηκε νεκρό στο Παλαιό Φάληρο

27/07/2025 - 6:16μμ
Καμένο αυτοκίνητο στον επαρχιακό δρόμο στους Αζωγυρές Χανίων (φωτ.: EUROKINISSI/Αντώνης Ζουριδάκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ανυπολόγιστες οι ζημιές από τη φωτιά στα Κύθηρα – Οριοθετήθηκε η φωτιά έξω από τα Χανιά

27/07/2025 - 4:37μμ
Πυροσβέστης επιχειρεί κατά της φωτιάς στην Εύβοια (φωτ.: EUROKINISSI/Θόδωρος Νικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς στην Εύβοια, ανυπολόγιστες οι ζημιές – Κάηκαν ζώα και περιουσίες

27/07/2025 - 1:54μμ
(Φωτ.: Seaster Media / Simone Staff)
ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμιο πρωτάθλημα ILCA 4 Youth: Χρυσό μετάλλιο ο Πορτοσάλτε, χάλκινο ο Σαμαράς

27/07/2025 - 1:21μμ
Διανομέας φαγητού σε πατίνι (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας: Για ποια επαγγέλματα ισχύει σήμερα, Κυριακή, η υποχρεωτική παύση εργασιών

27/07/2025 - 12:15μμ
(Πηγή: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά μεταξύ Ποντοκώμης και Μαυροπηγής: Ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης

27/07/2025 - 11:15πμ
(Φωτ. αρχείου:  EUROKINISSI / Θεόδωρος Νικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Διάσπαρτες εστίες φωτιάς στην Ελλάδα – Ενεργά μέτωπα σε Κύθηρα και Μεσσηνία

27/07/2025 - 9:11πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ με νεκρό κοριτσάκι στο Παλαιό Φάληρο – Φορούσε μαγιό

27/07/2025 - 8:39πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Επιμένει και σήμερα ο καύσωνας

27/07/2025 - 8:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από το Κιουρτούν, όπου έχει κατασκευαστεί μεγάλο φράγμα (πηγή: suyapi.com.tr)

Το άγνωστο μοναστήρι στο Κιουρτούν: Εκεί όπου ο ηγούμενος είχε βοηθό μια αρκούδα αντί για υποζύγιο

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Καΐστρι Πόντος)

Ο πρώτος καλοκαιρινός χορός του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου «Καΐστρι» είναι γεγονός

37 λεπτά πριν
Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί κατά δασικής πυρκαγιάς στο Καραμπούκ της Τουρκίας (φωτ.: Χ/Ali Yerlikaya)

Τουρκία: Τεράστιες πυρκαγιές σε Προύσα και Καραμπούκ – Χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί

1 ώρα πριν
Η παραλία Έδεμ στο Παλαιό Φάληρο (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Επείγουσα ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για το μικρό κορίτσι που βρέθηκε νεκρό στο Παλαιό Φάληρο

2 ώρες πριν
Αριστερά, η πομπή με τα οστά του Θεόδωρου Χαραλαμπίδη και δεξιά με τα οστά του Στέφανου Κουτρούλη (φωτ.: facebook/Θεοδώρα Τζάκρη-EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Η ελληνική γη σκέπασε άλλους δύο ήρωες της ΕΛΔΥΚ

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από χορευτική εκδήλωση του Ιωνικού Συνδέσμου τον περασμένο Ιούνιο (φωτ.: facebook/Ιωνικός Σύνδεσμος)

Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Ιωνικό Σύνδεσμο

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign