pontosnews.gr
Τετάρτη, 19/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στο πόδι πάλι η Κεφαλονιά! Νέος ισχυρός σεισμός

3/02/2014 - 8:38πμ
Στο πόδι πάλι η Κεφαλονιά! Νέος  ισχυρός σεισμός
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στο πόδι πάλι η Κεφαλονιά! Νέος  ισχυρός σεισμός

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση έπληξε την περιοχή της Κεφαλονιάς στις 05.08 το πρωί.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας όπως την Πάτρα, την Αμαλιάδα, το Μεσολόγγι, τον Πύργο, την Κάτω Αχαΐα, τη Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Ακολούθησε στις 05.16 μία ακόμη δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Στο Ληξούρι επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες με κρύο και αέρα.

Εννέα ελαφρά τραυματίες – Ζημιές στο Ληξούρι

Ο διοικητής του νοσοκομείου Ληξουρίου, Διονύσης Μαρκάτος, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι μέχρι στιγμής έχουν διακομιστεί εννέα ελαφρά τραυματίες από πτώσεις αντικειμένων, ενώ το κτήριο του νοσοκομείου δεν έχει υποστεί καμία ζημία, αλλά κατέρρευσε μόνο ο εξωτερικός μαντρότοιχος.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είπε στον ίδιο ραδιοσταθμό ότι το νοσοκομείο του Αργοστολίου δεν έχει κανένα πρόβλημα και επιβεβαίωσε ότι στο νοσοκομείο Ληξουρίου έπεσε μόνο ένας εξωτερικός μαντρότοιχος.

Οι πιο σημαντικές ζημιές από τη νέα δόνηση εντοπίζονται στην περιοχή του Ληξουρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο που συνδέει Ληξούρι και Αργοστόλι, ζημιές στο λιμάνι Ληξουρίου αλλά και σε σπίτια.

Διαφορετικές εκτιμήσεις για το μέγεθος

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) είχε αρχικά εκτιμήσει το μέγεθος του σεισμού στα 6,4 Ρίχτερ, ενώ λίγα λεπτά αργότερα αναθεώρησε το μέγεθος σε 6,1 βαθμούς. Σύμφωνα με το ίδιο Ινστιτούτο, το επίκεντρο εντοπίστηκε 122 χιλιόμετρα δυτικά της Πάτρας σε σχετικά μικρό βάθος 13,7 χιλιόμετρα.

Στα 6,1 Ρίχτερ εκτιμά το μέγεθος της δόνησης και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Ευ. Λέκκας: Αρχίζουμε πάλι από το σημείο μηδέν

Για ισχυρότατατη σεισμική δόνηση, σε διαφορετικό σημείο από εκείνη που έπληξε το νησί οκτώ ημέρες πριν, έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά.

«Αρχίζουμε πάλι από το σημείο μηδέν», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως εξήγησε είναι ένας νέος σεισμός σε ρήγμα που πιθανότατα να είναι μέσα στη θάλασσα και το μέγεθός του εκτιμάται γύρω στους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

«Το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενα έφτασε στα όρια της κατάρρευσης», σημείωσε και έκανε λόγο για αρκετές καταπτώσεις στο δρόμο Αργοστολίου – Ληξουρίου.

Γεωδυναμικό: Από τον ίδιο εστιακό χώρο

Πάντως, η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δήμητρα Σαχπάζη, δήλωσε ότι ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή δυτικά της Κεφαλονιάς. Είχαμε πολλούς σεισμούς, το αν ενεργοποίησε το ένα ρήγμα το άλλο, δεν είναι κάτι σημαντικό. Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή. Για την ακρίβεια, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι λίγο βορειοδυτικότερα του σεισμού της περασμένης Κυριακής, 12 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, πάνω στην ακτογραμμή, εξήγησε η κ. Σαχπάζη.

Σύμφωνα με την ίδια, τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλοι σεισμοί, ακόμη και του ιδίου μεγέθους, από την ίδια περιοχή.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που είχε προκαλέσει τον σεισμό του 1953. ‘Ολα τα μελετάμε, ανέφερε η κ. Σαχπάζη.

Σε σχέση με τις διαφορετικές μετρήσεις του μεγέθους του σεισμού, είπε ότι όλα τα ινστιτούτα κάνουν τις μελέτες τους. Αν δειτε όλους τους σεισμούς που έχουν σημειωθεί στη χώρα υπάρχει απόκλιση στις μετρήσεις ανάμεσα στα ινστιτούτα, ακόμη και κατά 0,5 Ρίχτερ, αλλά και διαφορετικά επίκεντρα ακόμη και 50 χιλιόμετρα. Σημασία έχει ότι προέρχεται από την ίδια σεισμογενή περιοχή, σημείωσε.

Γερ. Παπαδόπουλος: Συνέχεια του ίδιου ρήγματος

Και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως «φαίνεται ότι είναι συνέχεια του ίδιου ρήγματος, ο ίδιος σεισμογόνος χώρος, και ότι πρόκεται για τον ισχυρότερο μετασεισμό».

«Δεν φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί νέο ρήγμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι τις επόμενες δύο – τρεις ημέρες θα υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα και συνέστησε στους κατοίκους ψυχραιμία και υπομονή.

Κ. Μακρόπουλος: Μεγάλη καταπόνηση στα κτήρια

«Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, σημειώνοντας ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτήρια του νησιού.

«Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο», ανέφερε ο κ Μακρόπουλος.

Κ. Παπαζάχος: Κομμάτι της ίδιας ακολουθίας

Για «κομμάτι της ίδιας ακολουθίας» με τον σεισμό της περασμένης Κυριακής έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, διευκρινίζοντας ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι επάνω στις ακτές της Κεφαλονιάς, λίγο πιο βόρεια και δυτικά του προηγούμενου, αλλά προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο.

Πηγή: naftemporiki.gr , ΑΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσομηλιά Τρικάλων: Το χωριό όπου πολυτεκνία είναι …έθιμο – Το παράδειγμα στη λύση του δημογραφικού

19/08/2026 - 3:50μμ
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι εγγραφές στις 30 Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης για το εκπαιδευτικό έτος 2026-2027

19/08/2026 - 1:38μμ
Το επίμαχο στιγμιότυπο από το βίντεο (πηγή: instagram)
ΕΛΛΑΔΑ

Εθνική Αθηνών-Κορίνθου: Ταυτοποιήθηκε 82χρονη που οδηγούσε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας

19/08/2026 - 1:06μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Πιάστηκε ο λύκος που είχε επιτεθεί σε 4χρονο παιδί – Η ανακοίνωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων που συνέδραμαν

19/08/2026 - 12:25μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Συνελήφθη Βρετανός για κλοπή χρηματοκιβωτίου με 100.000 ευρώ από το Φαληράκι

19/08/2026 - 11:25πμ
(Φωτ.: blogs.sch.gr/siopiloi-martires)
ΕΛΛΑΔΑ

Καβάλα: Μαθητές του Μουσικού Σχολείου αναδεικνύουν την ιστορία της πόλης μέσα από οικογενειακά κειμήλια

19/08/2026 - 10:52πμ
(Φωτ. αρχείου: MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Κλειστό απόψε τμήμα της Περιφερειακής Οδού λόγω FlyOver

19/08/2026 - 8:41πμ
Εικόνα από την περιοχή της Αττικής  (φωτ. αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Αίθριος με τοπικές μπόρες στα ορεινά και υδράργυρο έως τους 37 βαθμούς

19/08/2026 - 8:12πμ
Η διοικήτρια της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Γιάννα Χορμόβα  (φωτ. αρχείου: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΥΠΑ: Μήνυση κατέθεσε η Γιάννα Χορμόβα για απειλές κατά εργαζομένων στο ΚΠΑ2 Κηφισιάς

18/08/2026 - 11:31μμ
Εικόνα από τις αυτοψίες στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά στη Σαλαμίνα (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σαλαμίνα: Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες σε Περιστέρια και Σελήνια – 427 έλεγχοι σε όλη τη χώρα

18/08/2026 - 9:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Κύπελλο Ελλάδας: Σαρωτική η Καλαμάτα – Ακόμα πέντε ομάδες στη League Phase

25 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας στις λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Όσιο Θεοφάνη

52 λεπτά πριν
Ο Στάθης Παρχαρίδης (φωτ.: facebook.com/Στάθης Παρχαρίδης)

Στάθης Παρχαρίδης: Σίγησε ένας αυθεντικός εκφραστής της ποντιακής παράδοσης

1 ώρα πριν
Τα όπλα που εντοπίστηκαν στο τουρκικό όχημα (φωτ.: Γρ. Τύπου Οργανισμού Τελωνείων Βουλγαρίας)

Βουλγαρία: Τουρκικό φορτηγό μαζί με σύκα μετέφερε κρυμμένα όπλα στη Γερμανία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex / ΕΡΤ2 ΣΠΟΡ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής: Στον τελικό των κρίκων ο Πετρούνιας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

ΣτΕ: «Όχι» στην επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο – Οριστική απόφαση

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV