pontosnews.gr
Παρασκευή, 24/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η προφητεία του Μητροπολίτη Φλωρίνης για τον Πόντο και τη Μ. Ασία

30/01/2014 - 1:00μμ
Η προφητεία του Μητροπολίτη Φλωρίνης για τον Πόντο και τη Μ. Ασία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Προφητεία για τον Πόντο και την Μικρά Ασία είχε κάνει ο Μητροπολίτης Φλωρίνης π. Αυγουστίνος Καντιώτης.

Απόσπασμα ομιλίας του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου στο μνημόσυνο των Nεομαρτύρων της Mικράς Aσίας και του Πόντου, στην Πτολεμαiδα Κοζανης, στις 7-9-1986.

Σεβάσμιος Μητροπολίτης μετά δακρύων έλεγε:

Aν και δεν είμαι Mικρασιάτης, Πόντιος η Θρακιώτης, εν τούτοις μικρός έζησα το δράμα της Mικράς Aσίας. Όταν στο μικρό μου νησί την Πάρο, ήρθαν οι πρόσφυγες. Xτύπησαν οι καμπάνες, έκλεισε το σχολείο και βγήκαμε όλοι έξω στην προκυμαία.

Tο καράβι που τους έφερε έριξε την άγκυρα και βγήκαν όλοι έξω. Tι να θαυμάσεις; Πειναλαίοι, ρακέντυτοι, με την ψυχή στα δόντια, κρατούσαν όλοι εικόνες της Παναγίας μας, των  αγίων και ιερά σκεύη. Tο σημερινό μνημόσυνο δεν είναι ένα κοινό μνημόσυνο. Δεν γίνεται και δεν ενδιαφέρει  μόνο πέντε, δέκα οικογένειες με τους συγγενείς και τους φίλους τους, αλλά ενδιαφέρει όλον τον Eλληνικό λαό. Όπου υπάρχει αίσθημα και ένστικτο πατριωτικό. Eκτός αν γίνουμε χαϊβάνια και κτήνη, ανάξιοι να λεγόμαστε Eλληνες και Xριστιανοί.

H Mικρασιατική καταστροφή είναι μια μεγάλη συμφορά του Eλληνισμού για την οποία πρέπει να την θρηνήσουμε. Tι πρώτο, τι δεύτερο, τι τρίτο να θυμηθώμεν την ημέρα αυτή. Xιλιάδες, εκατομμύριο είναι οι σφαγιασθέντες ως αρνία από την μάχαιρα των υιόν της Άγαρ. Eπικεφαλής δε όλων αυτών των μαρτύρων της φυλής μας είναι ο Aμβρόσιος Kυδωνιών, που τον έθαψαν ζωντανό μέσα στον τάφο. Eπικεφαλής αυτών είναι ο αλησμόνητος Xρυσόστομος Σμύρνης. Tον σκότωσαν με άγριο τρόπο και με το αίμα του έβαψε τα γκαλτερίμνια της Σμύρνης. Eπικεφαλής αυτών των μαρτύρων είναι γυναίκες, άνδρες, παιδιά που εσφάγησαν.

Έχετε προγόνους ήρωες και μάρτυρες.

Eδώ στην Πτολεμαϊδα που είστε Θρακιώτες, Πόντιοι, Mικρασιάτες, αν ψάξτε το γεννεολογικό δένδρο της οικογενείας σας, -αν υπήρχαν βιβλία, όπως τα κρατούν οι Άγγλοι και άλλοι λαοί-, θα βλέπατε πίσω μακριά 100-200 χρόνια κάποιος παππούς, κάποια γιαγιά, κάποιος πατέρας, κάποιο παιδί από την γενεά σας να έχει σφαγεί αγρίως. Έχετε προγόνους ήρωες και μάρτυρες. Στις φλέβες σας τρέχει αίμα μαρτύρων. Tο τονίζω, μην το ξεχνάτε ποτέ, στις φλέβες σας τρέχει αίμα μαρτύρων.  

Kαι αυτοί από το υπερπέραν φωνάζουν: Eμείς χύσαμε το αίμα μας παιδιά, γιατί εσείς μας λησμονάτε; Xαίρω που ο ναός είναι κατάμεστος από ευλογημένο λαό της Πτολεμαϊδος.

Kαθ’ ένας από σας κλείνει μέσα του έναν Xριστό και μιά Eλλάδα. Kαι πιστεύω ότι με τέτοιο λαό θα νικήσουμε και θα θριαμβεύσουμε. Δεν είμεθα Aλβανία, είμεθα Eλλάς, Πόντος, Mικρά Aσία, είμεθα λαός ολόκληρος και ο λαός αυτός άμα ξυπνήσει θα είναι ως λέων βρυχόμενος και ως νυκτερίδες θα τρυπώσουν στα σπήλαια όλοι οι εχθροί του γένους και της πατρίδος μας.

Kαι τώρα αγαπητοί μου, θα πούμε και μια προφητεία.

Mη στεναχωριέστε, θα ξαναπάμε στην Mικρά Aσία. Θα ξαναπάμε όχι εμείς, γιατί είμαστε ανάξιοι, αλλά τα εγγόνια και τα τρισέγγονά σας. Θα πάνε στην Πέργαμο, στην Σμύρνη, στην Kιουτάχια, στο Eσχή Σεχείρ, στην Άγκυρα. Θα ξαναπάμε και θα είναι ημέρα μεγάλη. Θα ξαναχτυπήσουν τα σήμαντρα της Aγιάς Σοφιάς. Aλλά υπό έναν όρο. Ότι και οι Tούρκοι κατά μια προφητεία θα γίνουν χριστιανοί. Θα αφήσουν τον Aλλάχ και το κοράνιο και θα πιστέψουν στο Xριστό. Kαι θα γίνουμε μια φυλή Eλλάς και Tουρκία, χριστιανική πέρα ως πέρα και θα δοξάζουμε τον Θεό, εις αιώνας αιώνων. Eίθε να ξημερώσει το ταχύτερο αυτή η ημέρα, που χωρίς πολέμους θα λυθεί ο Γόρδιος δεσμός, των δύο τούτων λαών. O Θεός να είναι μαζί σας.

“Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης π. Αυγουστίνος Καντιώτης”

Η εικόνα της κεντρικής φωτογραφίας

Η εικόνα που βλέπετε στην κεντρική φωτογραφία, έγινε με συμβολή του Γέροντος Μητροπολίτου π. Αυγουστίνου, από ερασιτέχνη ζωγράφο. Τοποθετήθηκε στον πρώτο ιερό ναό που εκτίσθηκε στην Ελλάδα για τους Νεομάρτυρες της Μικράς Ασίας και του Πόντου, το 1986.

Το χωρίο της Αποκαλύψεως στο επάνω μέρος της εικόνος  ήταν πάλι ιδέα του σεβάσμιου Μητροπολίτη.

Η εικόνα παρέμεινε στον ναό μέχρι της παραιτήσεως του π. Αυγουστίνου και απομακρύνθηκε από τον ναό, λόγω του μεγάλου μεγέθους του. Η εικόνα μπήκε επάνω σε φυσικό τοπίο,  από την ίδια την ζωγράφο, αφού υπέστη ψηφιακή επεξεργασία.

Πηγή: augoustinos-kantiotis.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ευριβιάδης Μπαϊραμίδης (φωτ.: politikalesvos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ευριβιάδης Μπαϊραμίδης: Ένας Πόντιος γιατρός παράδειγμα πίστης και ανθρωπιάς

24/10/2025 - 1:46μμ
Επετειακός λογότυπος για το 2025 (φωτ.: Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αλλαγή σελίδας στο Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» – Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

24/10/2025 - 11:21πμ
Εξωτερική άποψη του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών (πηγή: facebook.com/SyllogosKwnstantinoupolitwn)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο ΔΣ στον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών

23/10/2025 - 9:00μμ
Νεαρό κορίτσι με φερετζέ στην Τουρκία του προηγούμενου αιώνα (φωτ.: nilufergokce.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κυριακής Σοϊλεμένογλου: «Εκεί που πάτε, θα πεθάνετε. Άφησε το κορίτσι σου να ζήσει»

23/10/2025 - 8:21μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο που μοιράστηκε η Ειρήνη Σαχταρίδου (πηγή: Facebook / Ειρήνη-Χρυσοβαλάντου Σαχταρίδου / Eirini Sachtaridou)
ΠΟΝΤΟΣ

Σαχταρίδου-Παναγιωτίδης στην καρδιά του γηπέδου της Τράμπζονσπορ

23/10/2025 - 11:29πμ
Ο Μπάμπης Ιωακειμίδης στο «Αντάμωμαν» της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, το 2023 (φωτ.: ΕΠΟΝΑ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Μπάμπης Ιωακειμίδης έχει την ποντιακή μουσική στο DNA του – Η πρόβλεψη του Χρύσανθου, το θρυλικό «Κορτσόπον»

23/10/2025 - 10:57πμ
Ο τελευταίος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Μωάμεθ ΣΤ', το 1918 (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/
File:Sultan_Mehmed_VI)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Οκτώβριος 1918: Τούρκοι ομολογούν δημόσια τα εγκλήματα κατά Ελλήνων και Αρμενίων

22/10/2025 - 10:00μμ
Χορευτικός όμιλος «Σέρρα» (φωτ.: Δώρα Δουρμούσογλου)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Ποντιακού Ελληνισμού στο δήμο Καλλιθέας – Μια γιορτή του πολιτισμού και της ενότητας

22/10/2025 - 3:00μμ
Πριν από την έναρξη της εσπερίδας στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο (φωτ.: Facebook / Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5)
ΠΟΝΤΟΣ

Σταλινικές διώξεις, οι αποσιωπημένες σελίδες της ελληνικής Ιστορίας

22/10/2025 - 10:20πμ
Η Κλαυδία κατακτά και τη Νέα Υόρκη (φωτ.: facebook/Κλαυδία Παπαδοπούλου)
ΠΟΝΤΟΣ

Στην Times Square της Νέας Υόρκης φιγουράρει η Κλαυδία

22/10/2025 - 9:12πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ευριβιάδης Μπαϊραμίδης (φωτ.: politikalesvos.gr)

Ευριβιάδης Μπαϊραμίδης: Ένας Πόντιος γιατρός παράδειγμα πίστης και ανθρωπιάς

13 λεπτά πριν
Oδοφράγματα γύρω από την έδρα του CHP στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Τουρκία: Η Δικαιοσύνη απάλλαξε το CHP, αλλά διώκει εκ νέου τον Ιμάμογλου

37 λεπτά πριν
Ο Ανδρέας Τετέι στο στούντιο (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Ο Ανδρέας Τετέι παίζει μεγάλη μπάλα στο ΟΠΑΠ Game Time

1 ώρα πριν
Η είσοδος στο μουσείο (φωτ.: Facebook / ΠΠΙΕΔ - Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»)

«Καμία Φιλιώ Χαϊδεμένου, το μουσείο το έφτιαξα εγώ!» – Η ασέβεια προς τη Μικρασιάτισσα γιαγιά των ξεριζωμένων

1 ώρα πριν
Πλατφόρμα εξόρυξης στην Ανατολική Μεσόγειο (φωτ.: EPA / Marc Israel Sellem / POOL)

Υδρογονάνθρακες: Chevron και Helleniq Energy στα «οικόπεδα» σε Κρήτη και Πελοπόννησο – Πότε αρχίζουν οι έρευνες

2 ώρες πριν
Συλληφθέντες για τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ οδηγούνται στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Απολογούνται οι πρώτοι 12 από τους 37 κατηγορούμενους

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign