pontosnews.gr
Τετάρτη, 13/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η στοιχειωμένη βίλα που αγόρασε ο Ιβάν Σαββίδης!

27/01/2014 - 9:22πμ
Η στοιχειωμένη βίλα που αγόρασε ο  Ιβάν Σαββίδης!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η στοιχειωμένη βίλα που αγόρασε ο  Ιβάν Σαββίδης!

Το δεύτερό του «ανάκτορο» αποκτά στη Θεσσαλονίκη ο Ιβάν Σαββίδης, που μετά τη Βίλα Ζαρντινίδη, αγοράζει ένα ακόμη ιστορικό κτίριο της πόλης, το γνωστό «στοιχειωμένο κόκκινο σπίτι» στην πλατεία της Αγίας Σοφίας. Η αγορά -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, με τα συμβόλαια να υπογράφονται αυτές τις ημέρες, ενώ ο ομογενής Κροίσος κατόρθωσε να πάρει… μισοτιμής το αρχοντικό, αφού από 10.000.000 ευρώ που ήταν η αρχική τιμή του το αγόρασε αντί 5.000.000.

Η δεινή διαπραγματευτική ικανότητα του Πόντιου επιχειρηματία, άλλωστε, είναι γνωστή. Ακριβώς το ίδιο είχε κατορθώσει και τον περασμένο Αύγουστο, όταν έπειτα από διαπραγματεύσεις μηνών κατάφερε να μετατρέψει τη Βίλα Ζαρντινίδη (που φιλοξένησε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Τζιάνι Ανιέλι και άλλες γνωστές προσωπικότητες) σε Βίλα Σαββίδη, καταβάλλοντας 2.500.000 ευρώ, όταν η αξία του κτιρίου είχε υπολογιστεί από διεθνή οίκο εκτιμητών σε 5.000.000. Το αρχοντικό στην οδό Χαιρώνειας 16, ωστόσο, ωχριά μπροστά στη νέα του αγορά. Χτισμένο στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Ερμού απέναντι από τον Ναό Αγίας Σοφίας, από τα «διαμάντια» της πόλης, το Μέγαρο Λόγγου (το «κόκκινο σπίτι» που είναι δεμένο με θρύλους και ιστορίες) δεσπόζει στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, αποτελώντας μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής.

Η προσωνυμία του «κόκκινο σπίτι» οφείλεται στην όψη που του δίνουν τα κόκκινα τούβλα και τα κεραμικά διακοσμητικά σε ολόκληρη την εξωτερική του επιφάνεια. Αρχισε να κατασκευάζεται το 1926 και ολοκληρώθηκε το 1928 από την ανώνυμη Οικοδομική Εταιρία Νέων Χωρών, σε σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα της εποχής Λ. Τζενάρι, για λογαριασμό του πλούσιου βιομηχάνου Γρηγόρη Λόγγου. Από τα ιστορικά «τζάκια» στη Νάουσα και ιδιοκτήτης μιας τεράστιας κλωστοϋφαντουργικής επιχείρησης που ευημερούσε, ο Ιωάννης Λόγγος έζησε με την οικογένειά του στο μέγαρο, λειτουργώντας μάλιστα Εκθεση Υφασμάτων Ναούση στο ισόγειο.

Κάπου εδώ αρχίζουν και τα γεγονότα που έδωσαν στο Μέγαρο Λόγγου τη… στοιχειωμένη του φήμη. Η Ανώνυμος Οικοδομική Εταιρία Νέων Χωρών που κατασκεύασε το κτίριο χρεοκόπησε -παραδόξως- λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου και συγκεκριμένα το 1931, ενώ λίγα χρόνια αφοτού ολοκληρώθηκε το μέγαρο η βιομηχανική μονάδα του Λόγγου στη Νάουσα καταστράφηκε από πυρκαγιά!

Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης άρχισαν να ψιθυρίζουν πως «για όλα φταίει το κόκκινο σπίτι» και σύντομα το αρχοντικό θεωρήθηκε καταραμένο. Μερικές δεκαετίες αργότερα ενώ η ιστορία μπλέκονταν με μύθους, ο θρύλος του στοιχειωμένου αρχοντικού ενισχύθηκε, καθώς το 1964 σε ένα από τα διαμερίσματα του κτιρίου αυτοκτόνησε ο παιδίατρος Παναγιώτης Αλτσιτζόγλου. Γενιές στην πόλη μεγάλωσαν ακόμη και αποφεύγοντας να περάσουν έξω από το «κόκκινο σπίτι», καθώς οι μεγαλύτεροι ιστορούσαν πως είδαν «κάποιον να τους παρακολουθεί από τα παράθυρα του τρίτου ορόφου», ενώ οι πιο ευφάνταστοι επέμεναν πως το κτίριο αποτελεί κατοικία… βρικολάκων.

Στέκι για δασκάλους

Το αρχικό σχέδιο του μεγάρου, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, προέβλεπε ισόγειο και δύο ορόφους, αλλά κατά τη διάρκεια της κατασκευής ο Γρηγόρης Λόγγος αποφάσισε την προσθήκη και τρίτου ορόφου και τα σχέδια τροποποιήθηκαν.

Η σημερινή μορφή του κτιρίου περιλαμβάνει τρία καταστήματα στο ισόγειο, δύο διαμερίσματα στον πρώτο όροφο, δύο στον δεύτερο και ένα οροφοδιαμέρισμα στον τρίτο, που είναι και το πιο εντυπωσιακό, με ένα τεράστιο σαλόνι με τζάκι. Για πολλά χρόνια, μάλιστα, (μέχρι το 1992) στο ισόγειό του λειτουργούσε το καφενείο Ερμής, τόπος συνάντησης δασκάλων, καθηγητών και συνταξιούχων εκπαιδευτικών της πόλης.

Το 1983 το «κόκκινο σπίτι» χαρακτηρίστηκε με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού ιστορικό διατηρητέο. Το 2006 και ενώ το αρχοντικό είχε αφεθεί στις φθορές του χρόνου, η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, η Διεύθυνση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, αλλά και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων πρότειναν την αγορά του από το υπουργείο Πολιτισμού, στη συνέχεια όμως η ιδέα εγκαταλείφθηκε.

Της Τζωρτζίνας Μεταξά

Πηγή: espressonews.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πυρκαγιά στη Δυτική Αχαΐα. Τρίτη 12 Αυγούστου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα σε πύρινο κλοιό, στάχτες και απελπισία – Εκκενώσεις, απεγκλωβισμοί, χαμένες περιουσίες

12/08/2025 - 11:24μμ
Γυναίκα κοιτάζει τις φλόγες από την πυρκαγιά στην περιοχή Ποταμιά-Πισπιλούντα στη βόρεια Χίο. Τρίτη 12 Αυγούστου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Κουργιάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Στη θάλασσα σβήνει η φωτιά στη Χίο – Απεγκλωβισμοί από παραλίες

12/08/2025 - 8:24μμ
Πυρκαγιά στην περιοχή Μοιραίικα της Πάτρας, Τρίτη 12 Αυγούστου 2025
(φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καίγεται η Ελλάδα: 106 φωτιές, η πιο επικίνδυνη στη Δυτική Αχαΐα – «Αν ξεφύγει θα φτάσει στην Ηλεία»

12/08/2025 - 6:43μμ
Πυρκαγιά στη Χίο, σε δασική έκταση. Τρίτη 12 Αυγούστου 2025  (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Αναγνώστου)
ΕΛΛΑΔΑ

Καίγεται η βόρεια Χίος – Δόθηκαν εντολές εκκένωσης

12/08/2025 - 6:16μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Εμπρηστικός μηχανισμός σε υπαίθριο χώρο στη Δροσιά Αττικής – Ένας ύποπτος

12/08/2025 - 5:52μμ
Φλόγες «καταπίνουν» δασική έκταση κοντά στον Αγαλά Ζακύνθου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Συνετός)
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη φωτιά στη Ζάκυνθο, απειλείται ο Αγαλάς

12/08/2025 - 5:05μμ
Εναέρια μέσα για την κατάσβεση της φωτιάς στη Δυτική Αχαΐα (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κόλαση φωτιάς στη Δυτική Αχαΐα – Εκκενώσεις 16 οικισμών, αναφορές για εγκαυματίες

12/08/2025 - 4:35μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε Τούρκο καταζητούμενο από την Interpol

12/08/2025 - 1:21μμ
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΕΛΛΑΔΑ

Επικό τζακ ποτ στο ΤΖΟΚΕΡ: 25 εκατομμύρια ευρώ στην αποψινή κλήρωση

12/08/2025 - 12:50μμ
(Φωτ.: zarpanews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Ξυλοδαρμός Ελληνοκαναδού σε μπαρ στο Ηράκλειο – Φημολογείται «σασμός» με τους κατηγορούμενους

12/08/2025 - 11:22πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πυρκαγιά στη Δυτική Αχαΐα. Τρίτη 12 Αυγούστου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI)

Η Ελλάδα σε πύρινο κλοιό, στάχτες και απελπισία – Εκκενώσεις, απεγκλωβισμοί, χαμένες περιουσίες

7 ώρες πριν
Η εξωτερική όψη του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου στο Μελισσοχώρι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Θεμέλιο της συλλογικής μνήμης ο ναός Αγίου Γεωργίου στο Μελισσοχώρι – Η επιβλητική εικόνα του Ακάθιστου Ύμνου

8 ώρες πριν
Υπουργείο Εξωτερικών (φωτ. αρχείου: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi)

Ανάρτηση υπέρ της Παλαιστίνης έφερε ρήγμα μεταξύ ΥΠΕΞ και πρεσβείας στο Λουξεμβούργο

9 ώρες πριν
Αγιογραφίες σε χριστιανική εκκλησία της Καππαδοκίας, φωτογραφημένες το 1935 από δύο Αμερικανούς φωτογράφους, τους John D. Whiting και G. Eric Matson, οι οποίοι είχαν βρεθεί στην περιοχή σε μια αποστολή του «National Geographic» (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

Μαρτυρία Σοφίας Μεταλλείδου ή Μαdενλόγλου: Στην Ελλάδα κάναμε εγγόνια και η δυστυχία από πάνω μας δεν έφυγε

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ο Ντουπλάντις, με 6,29μ. – Πάνω από τα 6 μέτρα ο Καραλής

9 ώρες πριν
(Φωτ.: screenshot / ANT1)

Έφυγε από τη ζωή ο φίλος της ΑΕΚ που είχε φάει πρόστιμο όταν πήγε να δει το γήπεδο στην καραντίνα

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign